Şcoala Părinţilor Responsabili: ce am invăţat la Ora de Biologie

Şcoala Părinţilor Responsabili: ce am invăţat la Ora de Biologie

Gabriela Paladi - Redactor

Una dintre principalele coordonate ale unui copil sănătos este alimentaţia. Aşa că nu este de mirare că, noi, părinţii responsabili, suntem mai mult decât interesaţi de acest subiect. Acesta a fost motivul care a determinat Ora de Biologie, cel de-al doilea seminar al Şcolii Părinţilor Responsabili, care a concentrat la catedră cei mai bine pregătiţi specialişti în domeniu.

 

logo scoala parintilor responsabili

"Am aşteptat cu mult interes acest seminar. Recunosc, prima pe lista mea a fost Crina Coliban, pentru că am auzit multe despre ea, şi mă aflu exact în acel punct al diversificării, la 10 luni, când am nevoie de sfaturi avizate, să fiu sigură că ceea ce fac este bine. Am fost minunat de surprinsă să descopăr adevărate comori de informaţii şi de la celelalte doamne care au fost pe scenă. Abia aştept următorul seminar. Şi, trebuie să mai adaug neapărat ceva. Lucrez în domeniu oarecum şi ştiu cât este de greu să pui pe roate un astfel de proiect, ştiu că organizarea este dificilă, iar financiar este şi mai greu. Trebuie să mulţumesc şi să felicit Qbebe, dar şi sponsorii care se implică în astfel de campanii frumoase, care ne sunt de mare ajutor nouă, părinţilor, dar şi copiilor noştri.", ne subliniază Mihaela, una dintre mămicile prezente la Ora de Biologie.

Şi, acum, să trecem direct în informaţie şi utilitate, şi să descoperim ceea ce ne-au învăţat "profesorii" noştri dedicaţi la Ora de Biologie, despre Natură, alimentaţie şi farfuria copilului:

Lecția 1 - Laptele matern, laptele formulă și laptele de vacă 

dr. specialist pediatru Irina Costache

"Printre avantajele copilului alăptat se numără faptul că nu va face boli digestive la fel de repede și de frecvent, este protejat împotriva infecțiilor respiratorii, nu va face la fel de frecvent otite, enterocolite, bacteriemii, meningite, infecții de tract urinar. Protejează împotriva diabetului de tip 1, scade riscul de a dezvolta sindromul morții subite a sugarului, scade riscul de alergiei la laptele de vacă, riscul de dezvoltare a obezității, scade riscul de probleme de tip masticatoriu (sunt bine dezvoltați mușchii mandibulei). De asemenea favorizează dezvoltarea intelectuală (un IQ mai mare), iar la vârsta adolescenței copiii alăptați pot fi mai cooperanți. Și mama are avantaje în urma alăptării. Lactația ajută la refacerea rapidă a mamei, grăbește involuția uterului (începe să se strângă), scade hemoragiile postpartum, îmbunătățește nivelul de fier, protejează parțial de sarcină, ajută la scăderea în greutate (contează și alimentația de pe timpul alăptării) și scade riscul de cancer mamar."

Citeşte sau vizionează întreg discursul doamnei doctor Irina Costache aici: https://www.qbebe.ro/bebelusul/alaptarea/informatii_de_la_specialist_laptele_matern_laptele_formula_si_laptele_de_vaca

scoala parintilor responsabili

Lecţia 2 - Training în alăptare

Anca Bălăşoiu , moaşă

"Ca tehnică de alăptare eficientă există, desigur, mulsul cu pompa de sân. Pot fi achiziționate atât pompe manuale, cât și electrice. Pentru un buget mai redus, pompa manuală este o alegere potrivită care, conform studiilor, este la fel de eficientă ca una electrică. Chiar dacă este posibil să aveți nevoie de ea doar pe termen scurt, o pompă bună poate face diferența între un copil alăptat la sân și unul nealăptat. Se întâmplă acest lucru pentru că multe mame nu reușesc să se mulgă singure, treptat apare durerea și apoi renunță la alăptat. Se pot adresa medicului pentru medicamente de oprire a lactației sau pot să nu hrănească copilul suficient, iar lactația este un proces de tip cerere și ofertă (dacă suge mult apare lapte mult, dacă suge puțin și laptele este puțin). Dacă mama sare peste mesele copilului, cantitatea de lapte începe să scadă. Organismul uman va percepe că este necesară o cantitate mai mică și va produce în consecință. Prin urmare nu trebuie să sărim peste mese, iar dacă observăm o scădere a lactației ne putem mulge câte puțin după mese pentru a secreta mai multă prolactină și oxitocină."

Citeşte sau vizionează întreg discursul moaşei Anca Bălăşoiu aici: https://www.qbebe.ro/bebelusul/alaptarea/mesaje_cheie_de_la_moasa_training_in_alaptare

scoala parintilor responsabili

Lecția 3 - Diversificarea: reguli pentru un start sănătos, fără copil mofturos -

Crina Coliban, femeia care îi face pe copii să mănânce

"Trebuie să le dăm copiilor să mănânce atunci când există bucurie și când mâncarea intră cu plăcere. Când rog adulții să își aducă aminte de o mâncare care le provoacă plăcere, cel mai adesea răspunsul primit este salata boeuf. De ce credeți că mâncăm și acum, la maturitate, salata boeuf? Pentru că în copilărie mâncam salata boeuf de sărbători. Erau Moș Crăciun, cadouri, mama nu mergea la serviciu, veneau bunicii și prietenii. Era o atmosferă extraordinară. Și am mâncat acest fel de mâncare de la 3 la 30 de ani pentru că un hormon din creier secretă plăcere și atunci mâncarea devine plăcere. Nu înseamnă că de fiecare dată când îi dai copilului să mănânce trebuie să pui la cale un circ sau un spectacol. Dar înseamnă că există o diferență între mâncarea chin când ești cu lingurița și castronașul cu ventuză și cea în care faci un spectacol. Trebuie să existe o cale de mijloc și să le dăm să mănânce când se bucură."

Citeşte sau vizionează întreg discursul Crinei Coliban aici: https://www.qbebe.ro/bebelusul/alimentatie/diversificarea_reguli_de_la_crina_coliban_pentru_un_start_sanatos_fara_copil_mofturos

scoala parintilor responsabili

Lecția 4 - Piramida alimentară și porțiile de mâncare pentru copil

dr. Simona Carniciu, medic diabetolog şi nutriţionist

"Se discută în ultima vreme că în trecut aveam contact cu o mulțime de microbi și nu aveam nicio problemă. Ne îmbolnăveam, dar mai rar. În prezent părinții își supraprotejează copiii, nu se mai expun la diverși patogeni și în felul acesta imunitatea este mai puțin solidă. Dar și alimentația joacă un rol în acest sens, pentru că alimentele nu mai au calitatea pe care o aveau odată. În trecut, pe lângă contactul cu diverși microbi, existau și alimente mai bune. De aceea, în prezent când avem disponibile din ce în ce mai multe alimente fabricate, la care s-a intervenit în procesul lor de cultivare, de culegere și mai ales de conservare, trebuie să avem grijă la două lucruri: echilibru cât mai mult și varietatea care înseamnă sănătate. Culorile sunt extrem de importante într-o alimentație sănătoasă, respectiv verde, roșu, portocaliu, maro și alb. Trebuie să avem cât se poate de multe variații coloristice și ca texturi.

Citeşte sau vizionează întreg discursul doamnei doctor Simona Carniciu aici: https://www.qbebe.ro/copilul/alimentatia_copilului/sfatul_specialistului_piramida_alimentara_si_portiile_de_mancare_pentru_copil

scoala parintilor responsabili

Lecția 5 - Ce să cumpăr? Ce să gătesc?

Alina Stoica, terapeut nutriţionist

"Ce citim pe eticheta unui produs? De multe ori urmărim să vedem dacă există un procent mai mare sau mai mic de zahăr. În primul rând trebuie verificat termenul de valabilitate, câți ani sau câte luni este valabil acel produs. Există produse care au valabilitate de 10 ani păstrate la temperatura camerei pe care, evident, ar trebui să le evitați. Cu cât termenul de valabilitate este mai mare, cu atât trebuie îndepărtat mai mult alimentul. Încercați să apelați la alimente firești, naturale, cât mai puțin procesate, nu la porcării frumos ambalate, eventual cu jucării atașate. De asemenea, pe etichetă trebuie urmărită compoziția alimentului sau a produslui respectiv, câte ingrediente conține. Un aliment cu o listă interminabilă de ingrediente și eventual cu denumiri dificil de înțeles trebuie îndepărtat din alimentație deoarece în afară de ingredientele de bază au fost folosite și substanțe chimice, cu un impact negativ asupra copiilor. Mai trebuie urmărit și procentul de glucide, dacă alimentul conține sau nu zahăr. Din acest motiv trebuie să urmăriți pe etichetă și ceilalți îndulcitori specificați sub denumire mascată. Sunt trecuți în ordine alfabetică, așadar citiți cu atenție pentru a înțelege toate ingredientele conținute. În mod normal, un biscuite nu aer trebui să aibă mai mult de 3-4 ingrediente. Gândiți-vă că dacă pregătiți acasă biscuiți și îi lăsați pe o farfurie nu rezistă mai mult de o săptămână. Am făcut experimente cu copii care plecau în vacanță și lăsau pe farfurie un croissant și biscuiți și le găseau intacte."

Citeşte sau vizionează întreg discursul doamnei Alina Stoica aici: https://www.qbebe.ro/copilul/alimentatia_copilului/sfatul_nutritionistului_pentru_mamici_ce_sa_cumpar_ce_sa_gatesc

scoala parintilor responsabili

Familii frumoase au venit alături de noi, cu mic cu mare, cu mămici, tătici, pitici şi chiar bunici. 

Spre bucuria tuturor, a fost amenajat un Colţ cu activităţi dedicat copiilor, unde aceştia s-au distrat cu animatorii de la Ursulla.ro şi cu personajele  de la trupa de teatru Pam Pam. Şi pentru că interesul seminariilor este acela al unei alimentaţii sănătoase, s-au pregătit gustări delicioase şi nutritive. Bucătăraşul cel Dibaci a meşterit cu imaginaţie "frigărui" cu paste integrale, roşii cherry şi mozzarella, rulouri din tortilla cu caşcaval, frittata cu seminţe de chia, toate pregătite să mulţumească atât mofturile celor mici cât şi dorinţele celor mari. 

Ne-au ajutat în împlinirea acestui vis, oameni minunaţi care împărtăşesc acelaşi scop cu al nostru şi cărora trebuie să le mulţumim: 

Sponsori: Philips Avent, Himalaya, Activit Colostru Premium-RoPharma

Parteneri: Radio Itsy Bitsy, Andreea Gutiu Photography, Ursulla, Crina Coliban, Frici de mamici, WowMom, Mamica Pediatru, SuntPitic.ro, Mothers and the city, Johannasburg.ro, Florina Badea

Școala Părinților Responsabili este un proiect Qbebe® powered by DivaInteractive®.

 

Articolul urmator
După ora de educație sexuală de la școală fiica mea de 9 ani nu se mai oprește din a folosi un cuvânt
După ora de educație sexuală de la școală fiica mea de 9 ani nu se mai oprește din a folosi un cuvânt

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor
    Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor

    Din dorința de a-și stimula copiii să îndrăgească natura și să învețe lucruri noi într-un mod inedit, unii părinți fac tot posibilul ca micuții lor să petreacă...

    Sute de elevi au fost botezați la școală fără știrea părinților
    Sute de elevi au fost botezați la școală fără știrea părinților

    Când lași copilul dimineața la școală te gândești că va avea o zi ca oricare alta, unde va primi educație și noi cunoștințe, se va simți bine alături de colegi, va...

    Ora de educație sexuală la fel ca ora de religie? Ce propune Ministrul Educației
    Ora de educație sexuală la fel ca ora de religie? Ce propune Ministrul Educației

    Senatul a respins marți obiecțiile formulate de președintele Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, privind proiectul privind desfăşurarea orelor de...

    O profesoară a cerut părinților să nu îi mai ia flori în prima zi de școală. A solicitat în schimb altceva
    O profesoară a cerut părinților să nu îi mai ia flori în prima zi de școală. A solicitat în schimb altceva

    Gestul unei profesoare din Buzău a impresionat o țară întreagă! Înainte de începerea școlii, femeia a cerut părinților ca, în loc de tradiționalele flori, să...

    ULTIMA ORĂ! Cum încep copiii școala. Noi reguli de la minister
    ULTIMA ORĂ! Cum încep copiii școala. Noi reguli de la minister

    Cum încep copiii școala și ce se va întâmpla când rata de infectare va depăși 6 la mie? Miniștrii Sănătății și ai Educației au susținut o declarație de...

    Când trecem la ora de iarnă? Ceasurile se vor da cu o oră înapoi luna aceasta
    Când trecem la ora de iarnă? Ceasurile se vor da cu o oră înapoi luna aceasta

    Când trecem la ora de iarnă în 2021? Acesta ar putea fi ultimul an în care România trece la ora de iarnă, după ce în cadrul Comsiei Europene s-a cerut...

    Unei fetițe i-a fost tuns părul scurt la școală fără aprobarea părinților. Ce a răspuns conducerea instituției
    Unei fetițe i-a fost tuns părul scurt la școală fără aprobarea părinților. Ce a răspuns conducerea instituției

    O fetiță a fost tunsă la școală fără permisiunea părinților. Tatăl copilei este revoltat, și-a retras fiica de la școala respectivă și a dat în judecată Inspectoratul...

    Profesorul Mircea Miclea: „Copilul are mai multe de învățat dacă studiază mai puține materii la școală, dar mai în profunzime”
    Profesorul Mircea Miclea: „Copilul are mai multe de învățat dacă studiază mai puține materii la școală, dar mai în profunzime”

    Invitat la conferința anuală dedicată profesorilor, intitulată „O altfel de educație pentru o altfel de generație”, psihologul, profesorul universitar și fostul Ministru...

    © 2024 Qbebe