"Am aşteptat cu mult interes acest seminar. Recunosc, prima pe lista mea a fost Crina Coliban, pentru că am auzit multe despre ea, şi mă aflu exact în acel punct al diversificării, la 10 luni, când am nevoie de sfaturi avizate, să fiu sigură că ceea ce fac este bine. Am fost minunat de surprinsă să descopăr adevărate comori de informaţii şi de la celelalte doamne care au fost pe scenă. Abia aştept următorul seminar. Şi, trebuie să mai adaug neapărat ceva. Lucrez în domeniu oarecum şi ştiu cât este de greu să pui pe roate un astfel de proiect, ştiu că organizarea este dificilă, iar financiar este şi mai greu. Trebuie să mulţumesc şi să felicit Qbebe, dar şi sponsorii care se implică în astfel de campanii frumoase, care ne sunt de mare ajutor nouă, părinţilor, dar şi copiilor noştri.", ne subliniază Mihaela, una dintre mămicile prezente la Ora de Biologie.
Şi, acum, să trecem direct în informaţie şi utilitate, şi să descoperim ceea ce ne-au învăţat "profesorii" noştri dedicaţi la Ora de Biologie, despre Natură, alimentaţie şi farfuria copilului:
Lecția 1 - Laptele matern, laptele formulă și laptele de vacă
dr. specialist pediatru Irina Costache
"Printre avantajele copilului alăptat se numără faptul că nu va face boli digestive la fel de repede și de frecvent, este protejat împotriva infecțiilor respiratorii, nu va face la fel de frecvent otite, enterocolite, bacteriemii, meningite, infecții de tract urinar. Protejează împotriva diabetului de tip 1, scade riscul de a dezvolta sindromul morții subite a sugarului, scade riscul de alergiei la laptele de vacă, riscul de dezvoltare a obezității, scade riscul de probleme de tip masticatoriu (sunt bine dezvoltați mușchii mandibulei). De asemenea favorizează dezvoltarea intelectuală (un IQ mai mare), iar la vârsta adolescenței copiii alăptați pot fi mai cooperanți. Și mama are avantaje în urma alăptării. Lactația ajută la refacerea rapidă a mamei, grăbește involuția uterului (începe să se strângă), scade hemoragiile postpartum, îmbunătățește nivelul de fier, protejează parțial de sarcină, ajută la scăderea în greutate (contează și alimentația de pe timpul alăptării) și scade riscul de cancer mamar."
Citeşte sau vizionează întreg discursul doamnei doctor Irina Costache aici: https://www.qbebe.ro/bebelusul/alaptarea/informatii_de_la_specialist_laptele_matern_laptele_formula_si_laptele_de_vaca
Lecţia 2 - Training în alăptare
Anca Bălăşoiu , moaşă
"Ca tehnică de alăptare eficientă există, desigur, mulsul cu pompa de sân. Pot fi achiziționate atât pompe manuale, cât și electrice. Pentru un buget mai redus, pompa manuală este o alegere potrivită care, conform studiilor, este la fel de eficientă ca una electrică. Chiar dacă este posibil să aveți nevoie de ea doar pe termen scurt, o pompă bună poate face diferența între un copil alăptat la sân și unul nealăptat. Se întâmplă acest lucru pentru că multe mame nu reușesc să se mulgă singure, treptat apare durerea și apoi renunță la alăptat. Se pot adresa medicului pentru medicamente de oprire a lactației sau pot să nu hrănească copilul suficient, iar lactația este un proces de tip cerere și ofertă (dacă suge mult apare lapte mult, dacă suge puțin și laptele este puțin). Dacă mama sare peste mesele copilului, cantitatea de lapte începe să scadă. Organismul uman va percepe că este necesară o cantitate mai mică și va produce în consecință. Prin urmare nu trebuie să sărim peste mese, iar dacă observăm o scădere a lactației ne putem mulge câte puțin după mese pentru a secreta mai multă prolactină și oxitocină."
Citeşte sau vizionează întreg discursul moaşei Anca Bălăşoiu aici: https://www.qbebe.ro/bebelusul/alaptarea/mesaje_cheie_de_la_moasa_training_in_alaptare
Lecția 3 - Diversificarea: reguli pentru un start sănătos, fără copil mofturos -
Crina Coliban, femeia care îi face pe copii să mănânce
"Trebuie să le dăm copiilor să mănânce atunci când există bucurie și când mâncarea intră cu plăcere. Când rog adulții să își aducă aminte de o mâncare care le provoacă plăcere, cel mai adesea răspunsul primit este salata boeuf. De ce credeți că mâncăm și acum, la maturitate, salata boeuf? Pentru că în copilărie mâncam salata boeuf de sărbători. Erau Moș Crăciun, cadouri, mama nu mergea la serviciu, veneau bunicii și prietenii. Era o atmosferă extraordinară. Și am mâncat acest fel de mâncare de la 3 la 30 de ani pentru că un hormon din creier secretă plăcere și atunci mâncarea devine plăcere. Nu înseamnă că de fiecare dată când îi dai copilului să mănânce trebuie să pui la cale un circ sau un spectacol. Dar înseamnă că există o diferență între mâncarea chin când ești cu lingurița și castronașul cu ventuză și cea în care faci un spectacol. Trebuie să existe o cale de mijloc și să le dăm să mănânce când se bucură."
Citeşte sau vizionează întreg discursul Crinei Coliban aici: https://www.qbebe.ro/bebelusul/alimentatie/diversificarea_reguli_de_la_crina_coliban_pentru_un_start_sanatos_fara_copil_mofturos
Lecția 4 - Piramida alimentară și porțiile de mâncare pentru copil
dr. Simona Carniciu, medic diabetolog şi nutriţionist
"Se discută în ultima vreme că în trecut aveam contact cu o mulțime de microbi și nu aveam nicio problemă. Ne îmbolnăveam, dar mai rar. În prezent părinții își supraprotejează copiii, nu se mai expun la diverși patogeni și în felul acesta imunitatea este mai puțin solidă. Dar și alimentația joacă un rol în acest sens, pentru că alimentele nu mai au calitatea pe care o aveau odată. În trecut, pe lângă contactul cu diverși microbi, existau și alimente mai bune. De aceea, în prezent când avem disponibile din ce în ce mai multe alimente fabricate, la care s-a intervenit în procesul lor de cultivare, de culegere și mai ales de conservare, trebuie să avem grijă la două lucruri: echilibru cât mai mult și varietatea care înseamnă sănătate. Culorile sunt extrem de importante într-o alimentație sănătoasă, respectiv verde, roșu, portocaliu, maro și alb. Trebuie să avem cât se poate de multe variații coloristice și ca texturi."
Citeşte sau vizionează întreg discursul doamnei doctor Simona Carniciu aici: https://www.qbebe.ro/copilul/alimentatia_copilului/sfatul_specialistului_piramida_alimentara_si_portiile_de_mancare_pentru_copil
Lecția 5 - Ce să cumpăr? Ce să gătesc?
Alina Stoica, terapeut nutriţionist
"Ce citim pe eticheta unui produs? De multe ori urmărim să vedem dacă există un procent mai mare sau mai mic de zahăr. În primul rând trebuie verificat termenul de valabilitate, câți ani sau câte luni este valabil acel produs. Există produse care au valabilitate de 10 ani păstrate la temperatura camerei pe care, evident, ar trebui să le evitați. Cu cât termenul de valabilitate este mai mare, cu atât trebuie îndepărtat mai mult alimentul. Încercați să apelați la alimente firești, naturale, cât mai puțin procesate, nu la porcării frumos ambalate, eventual cu jucării atașate. De asemenea, pe etichetă trebuie urmărită compoziția alimentului sau a produslui respectiv, câte ingrediente conține. Un aliment cu o listă interminabilă de ingrediente și eventual cu denumiri dificil de înțeles trebuie îndepărtat din alimentație deoarece în afară de ingredientele de bază au fost folosite și substanțe chimice, cu un impact negativ asupra copiilor. Mai trebuie urmărit și procentul de glucide, dacă alimentul conține sau nu zahăr. Din acest motiv trebuie să urmăriți pe etichetă și ceilalți îndulcitori specificați sub denumire mascată. Sunt trecuți în ordine alfabetică, așadar citiți cu atenție pentru a înțelege toate ingredientele conținute. În mod normal, un biscuite nu aer trebui să aibă mai mult de 3-4 ingrediente. Gândiți-vă că dacă pregătiți acasă biscuiți și îi lăsați pe o farfurie nu rezistă mai mult de o săptămână. Am făcut experimente cu copii care plecau în vacanță și lăsau pe farfurie un croissant și biscuiți și le găseau intacte."
Citeşte sau vizionează întreg discursul doamnei Alina Stoica aici: https://www.qbebe.ro/copilul/alimentatia_copilului/sfatul_nutritionistului_pentru_mamici_ce_sa_cumpar_ce_sa_gatesc
Familii frumoase au venit alături de noi, cu mic cu mare, cu mămici, tătici, pitici şi chiar bunici.
Spre bucuria tuturor, a fost amenajat un Colţ cu activităţi dedicat copiilor, unde aceştia s-au distrat cu animatorii de la Ursulla.ro şi cu personajele de la trupa de teatru Pam Pam. Şi pentru că interesul seminariilor este acela al unei alimentaţii sănătoase, s-au pregătit gustări delicioase şi nutritive. Bucătăraşul cel Dibaci a meşterit cu imaginaţie "frigărui" cu paste integrale, roşii cherry şi mozzarella, rulouri din tortilla cu caşcaval, frittata cu seminţe de chia, toate pregătite să mulţumească atât mofturile celor mici cât şi dorinţele celor mari.
Ne-au ajutat în împlinirea acestui vis, oameni minunaţi care împărtăşesc acelaşi scop cu al nostru şi cărora trebuie să le mulţumim:
Sponsori: Philips Avent, Himalaya, Activit Colostru Premium-RoPharma
Parteneri: Radio Itsy Bitsy, Andreea Gutiu Photography, Ursulla, Crina Coliban, Frici de mamici, WowMom, Mamica Pediatru, SuntPitic.ro, Mothers and the city, Johannasburg.ro, Florina Badea
Școala Părinților Responsabili este un proiect Qbebe® powered by DivaInteractive®.