Exemple de alimente dulci, pe care să le eviți după ce ajungi la vârsta de 30 de ani
Gogoșile din comerțUn studiu apărut în anul 2017 a arătat că gogoșile sunt pline de zahăr, ceea ce va contribui la creșterea nivelului de glucoză, dar și al tensiunii arteriale. În plus, zahărul va antrena inflamația din corp și va determina creșterea colesterolului „rău".
În același timp, gogoșile trebuie scoase din alimentația ta odată ce împlinești vârsta de 30 ani deoarece sunt bogate și în carbohidrați și grăsimi nesănătoase, care vor afecta nu numai sănătatea inimii, dar pot crește predispoziția spre obezitate.
Brioșele
Cele din comerț sunt surse de zahăr și de grăsimi nesănătoase, afectându-ți nu numai silueta, ci și inima. Totodată, prea mult zahăr poate să afecteze și calitatea pielii, accelerând procesul de îmbătrânire, în condițiile în care producerea de colagen și de elastină sunt afectate de excesul de zahăr.
Când îți dorești brioșe, încearcă să-ți prepari tu unele, acasă.
Dulciurile fără zahăr
În situația în care ți se pare că în ultima perioadă ai acumulat mai multe kilograme în plus și te apropii de vârsta de 30 de ani, ia în calcul faptul că s-ar putea ca tocmai produsele bazate pe îndulcitori artificiali să fie cauza.
Nutriționiștii atrag atenția asupra următorul aspect: îngrășarea nejustificată poate să fie produsă de ficat, ce nu mai funcționează optim din cauza toxinelor provenite din îndulcitorii artificiali. Ca să eviți această situație, renunță la alimentele pe bază de îndulcitori artificiali, astfe încât să-ți poți menține mai ușor silueta, pe măsură ce înaintezi în vârstă.
Iaurtul din comerț, cu arome
Acest aliment nu ar trebui consumat din mai multe motive. Pe de o parte, poate conține coloranți și conservanți, periculoși pentru organism. Pe de altă parte, este sursă importantă de zahăr, care poate contribui, așa cum avertizează specialiștii, la îmbătrânirea prematură a tenului. Explicația pentru acest fenomen este următoarea: zahărul afectează producția naturală de colagen (care combate îmbătrânirea pielii), ceea ce poate accelera procesul de apariție a ridurilor.
Mai bine pentru sănătatea ta ar fi să alegi unul cât mai natural, în care să-ți pui tu ingrediente precum fructe, cereale integrale, miere, nuci sau semințe. Vei avea parte de un preparat mult mai sănătos și mai consistent decât iaurtul aromat și colorat artificial din comerț!
Înghețata din comerț
Medicii spun că înghețata procurată de pe piață poate conține prea multe grăsimi și calorii, ceea ce nu va fi benefic pentru organismul tău, cu atât mai mult după vârsta de 30 de ani, când trebuie să ai mai multă grijă de sănătatea inimii. Spre exemplu, o jumătate de cană de înghețată de vanilie conține 145 de calorii, 8 g de grăsimi, 17 g carbohidrați, 32 mg de colesterol și chiar sare (cam 58 mg).
Batoanele proteice
Ele sunt dăunătoare pentru că sunt bogate în ingrediente precum: dextroză, sorbitol, oxid de zinc, ulei de palmier și alți îndulcitori artificiali. Dacă le vei consuma frecvent, nu numai că vor fi periculoase pentru organism, dar nu te vor ajuta nici să scapi de eventualele kilograme în plus, ci dimpotrivă.
Când ți-e poftă de astfel de batoane, poți să-ți prepari unele acasă, folosind ingrediente cât mai naturale (precum miere, fructe uscate, cereale integrale etc.).
Alimente sărate pe care nu este bine să le mai consumi după 30 de ani
Baconul
Nu face parte dintre alimentele pe care să continui să le consumi când atingi și depășești vârsta de 30 de ani. Dimpotrivă, ar trebui să-l eviți din dietă, din următoarele motive:
• Este bogat în grăsimi nesănătoase, care vor afecta sănătatea inimii
• Conține prea multă sare
• Are în componență nitrat de sodiu, care, conform specialiștilor din domeniul nutriției, încurajează fenomenul stresului oxidativ. Acesta va determina schimbări în structura colagenului și elastinei (proteine care ajută pielea să arate mai tânără)
Dacă nu te poți abține de la bacon, cel puțin îl vei consuma ocazional, alegând o variantă organică.
Pâinea albă
Vei ocoli și acest aliment la vârsta de 30 ani întrucât poate fi dăunător din mai multe puncte de vedere:
• Are valoarea nutrițională redusă
• Nu te va ajuta să te simți sătulă- Pentru că determină fluctuații bruște ale nivelului de zahăr din sânge, poate să ducă la apariția „atacurilor" de foame dintre mese
• Te va face să câștigi în greutate, neavând nici suficiente fibre
• Poate fi plină de aditivi
Pentru o stare de sănătate bună, vei alege mai bine pâinea integrală, mai bogată în fibre și nutrienți.
Chips-urile
Pe de o parte, ele conțin prea multă sare și grăsimi nesănătoase. Pe de altă parte, nu vor face altceva decât să fie sursă de calorii „goale", care nu vor face altceva decât să-ți alimenteze „atacurile" de foame.
Nu în ultimul rând, chips-urile din comerț sunt pline de conservanți și nu îți dau deloc nutrienți valoroși cum ar fi vitamine sau minerale, pe care le-ai putea obține din niște chips-uri din legume, homemade.
Preparatele de pus în microunde
Pentru sănătatea ta va trebui să te străduiești să fugi de asemenea preparate, întrucât ele pot fi pline de grăsimi nesănătoase, de sare, de zahăr. Totodată, pot furniza un surplus de calorii, favorizând îngrășarea.
Sosurile pentru paste din comerț
Oricât de atractive ar părea, acestea sunt un aliment nesănătos, de evitat mai ales pe măsură ce înaintezi în vârstă. Ele pot fi preparate cu adaos mare de zahăr, de uleiuri, de sare și de calorii inutile.
Cel mai bine va fi să-ți faci tu în casă sosurile preferate, cu ingrediente cât mai naturale.
Supele din conservă
Fac parte dintre cele mai periculoase alimente pe care le-ai putea mânca, întrucât sunt surse de sare și de conservanți. Pentru sănătatea ta, orientează-te spre supele preparate în casă, din ingrediente cât mai naturale, fără adaos excesiv de sare.
Citește și: 10 alimente pe care nu este indicat să le mai mănânci după 30 de ani
Alte alimente de evitat în alimentația de după vârsta de 30 ani
Cele care conțin prea multe ingrediente
Probabil că ți s-a întâmplat să achiziționezi produse care conțin ingrediente foarte multe, unele dintre ele de care nici nu ai auzit, dar care nu sunt neapărat bune pentru organismul tău. Spre exemplu, printre ele se pot afla conservanți periculoși, prea mult zahăr sau îndulcitori artificiali, dar și grăsimi nesănătoase, sare etc..
Margarina
Deși poți fi tentată să o consumi crezând că este o alternativă vegetală la unt, experții spun că este mai bine să te răzgândești în această privință. Astfel, margarina este plină de grăsimi nesănătoase, ce pot influența negativ nu numai starea inimii tale, dar vor accelera și procesul de îmbătrânire a pielii, făcând-o mai vulnerabilă razelor ultraviolete. Acest proces este mai accentuat după vârsta de 30 de ani, de aceea ar trebui să excluzi margarina din alimentație, cu atât mai mult cu cât ea poate să favorizeze și procesul inflamator din corp (ce favorizează și ea îmbătrânirea).
Produse care au în componență pesticide
Trebuie neapărat incluse în cadrul alimentelor interzise consumului odată ce se ajunge la vârsta de 30 de ani, cu atât mai mult cu cât organismul tău este deja intoxicat cu toxinele din alimente.
De-a lungul timpului, s-a constatat că alimentele bogate în pesticide influențează inclusiv fertilitatea și metabolismul. Ideal va fi să ai la îndemână produse cât mai organice.
Alimentele fără gluten
Nu are rost să consumi aceste alimente pentru că te vei priva de o cantitate optimă de fibre, care te-ar ajuta să elimini din toxine, să-ți reglezi nivelul de zahăr din sânge. În plus, cerealele integrale sunt și sursă bună de magneziu.
Băuturi de ocolit odată ce ajungi la 30 de ani
Băuturile carbogazoase
În ultimele decenii, specialiștii din întreaga lume au încercat să demonstreze că băturile carbogazoase pot afecta semnificativ nu numai sănătatea inimii, ci vor crește și riscul de a dezvolta maladii ce țin de sănătatea articulațiilor. Spre exemplu, un studiu realizat pe 80.000 de femei, care au consumat zi de zi, timp de 22 de ani, astfel de băuturi, a arătat că acestea erau cu 75% mai expuse riscului de a dezvolta gută, spre deosebire de acelea care au evitat să le consume.
Băuturile speciale pentru sportivi
Chiar dacă ele îți oferă un supliment al mineralelor (potasiu și sodiu), îți vor aduce un plus de calorii și de zahăr. Acest fapt nu va fi deloc în avantajul tău după vârsta de 30 ani, întrucât metabolismul devine mai lent și vei fi mai predispusă acumulării kilogramelor în plus.
Milkshake-urile
La fel ca în cazul iaurtului, și milkshake-urile de pe piață pot fi pline de zahăr și de coloranți. De asemenea, ele pot fi sursă de carbohidrați, în condițiile în care pot conține urme de prăjituri.Te poți bucura de un milkshake sănătos dacă ți-l vei pregăti chiar tu, folosind, de exemplu: lapte (inclusiv lapte de soia, de migdale, de cocos), fructe, miere etc..
Cocktail-urile
Nu sunt nici ele binevenite odată ce ajungi la vârsta de 30 de ani, întrucât organismul tău va metaboliza mai greu alcoolul. În acest caz, dacă vei consuma un cocktail seara, nu te vei mai putea odihni bine, iar în următoarea zi te vei simți epuizată și vei simți nevoia să mănânci alimente bogate în zaharuri și carbohidrați.
Un alt motiv pentru care nu ar mai fi bine să consumi astfel de băuturi este că alcoolul poate interfera cu producția de colagen, ceea ce va face pielea să-ți îmbătrânească mai ușor.
Băuturile pe bază de cafea, cu gheață
Motivul pentru care este bine să scoți din meniul tău aceste băuturi este pentru că excesul de cafeină poate să interfereze cu calitatea somnului. În aceste condiții, celulele pielii nu vor mai avea șansa de a se reface la fel de bine pe timpul nopții.
În plus, astfel de băuturi pot conține prea mult zahăr sau aditivi, oricare dintre ele fiind nocive stării de sănătate în ansamblu.
Tu te-ai gândit până acum la alimentele pe care nu ar trebui să le mai consumi după ce ajungi la vârsta de 30 de ani?
Citește și: Top 10 ingrediente din alimente de evitat
Surse:
www.eatthis.com, www.livestrong.com, www.food.ndtv.com, www.theactivetimes.com, www.thedailymeal.com
Surse poze:
www.pexels.com