Descoperă beneficiile oțetului de mere pentru păr

Descoperă beneficiile oțetului de mere pentru păr

Alina Nedelcu - Redactor Senior

De-a lungul timpului, oțetul de mere a fost considerat un remediu natural eficient pentru numeroase probleme de sănătate, dar și un aliat de nădejde pentru frumusețe. De exemplu, utilizat singur sau în combinație cu alte ingrediente, este numai bun pentru a avea grijă inclusiv de sănătatea părului. În articolul de mai jos vei găsi detalii referitoare la cele mai cunoscute utilizări ale oțetului de mere pentru păr, astfel încât să știi cum să-l valorifici pentru a avea parte de poboaba capilară la care visezi.

Beneficiile oțetului de mere

Există mai multe motive menite să te determine să alegi oțetul de mere pentru părul tău. Printre acestea se regăsesc:

Restabilește pH-ul de la nivelul scalpului

Fiind o substanță acidă, conține acid acetic. De aceea are capacitatea de a asigura echilibrul scalpului, asigurându-te că pH-ul acestuia se va menține undeva între 4 și 5, astfel încât părul să-și poată păstra sănătatea. În schimb, în cazul unui dezechilibru (dacă pH-ul este prea mare sau prea mic), va exista o predispoziție spre păr tern, fragil, aspru, care se aranjează cu dificultate.

Îndepărtează urmele de substanțe nocive pentru păr

În condițiile în care apelezi la spray-uri pentru păr, la spume, la geluri, la fixativ etc. este imposibil ca la nivelul scalpului să nu rămână mici reziduuri, în ciuda faptului că te speli. Consecințele sunt însă de nedorit, în sensul în care poți observa cum părul este lipsit de vitalitate și de strălucire. O soluție bună pentru a evita aceste neplăceri este să utilizezi și oțetul de mere.

Are efecte antibacteriene și antifungice

Este cunoscut faptul că oțetul este potrivit inclusiv pentru a dezinfecta diferite suprafețe din casă. Cel de mere este adecvat și pentru a dezinfecta scalpul, controlând dezvoltarea bacteriilor și fungiilor ce pot genera apariția mătreții sau a infecțiilor minore, însoțite frecvent de mâncărimi și de descuamări.

Citește și: Matreata la copii: remedii naturiste

„Îmblânzește” cuticulele și previne apariția firelor despicate

O altă calitate a oțetului de mere este că poate să închidă cuticulele, iar datorită prezenței unor vitamine (cum ar fi vitamina B și C), hrănește părul și păstrează sănătatea firelor, ajutându-le să fie mai puțin fragile.

Redă strălucirea

Întrucât închide cuticulele, ajută părul să fie mai des, mai neted și mai lucios, cu un plus de volum. Poți să profiți de acest beneficiu al oțetului de mere dacă vei pune 1/3 cană de oțet la 2 căni de apă și te vei clăti cu acest amestec după ce te speli pe cap.

Înmoaie și hidratează părul, asemenea unui balsam

Nu numai că poate să prevină părul încurcat, dar îi va conferi mai mult volum și mai multă strălucire. Ideal este să aplici amestecul menționat anterior, dar să nu uiți ca inițial să-l combini și cu puțin șampon și după aceea să te clătești doar cu oțet și cu apă.

Sticle care contin otet de mere organic

Oțet de mere pentru păr cu mătreață

Acţionează pozitiv din acest punct de vedere întrucât:

  • Echilibrează pH-ul scalpului
  • Împiedică proliferarea fungilor pe scalp
  • Favorizează eliminarea celulelor moarte ale pielii

Ca să previi sau să ameliorezi mătreața, este indicat să procedezi după cum urmează:

  • Amestecă 1/2 cană oțet de mere cu 1 cană și 1/2 apă rece
  • Aplică șamponul tău obișnuit și clătește-te
  • Toarnă amestecul cu oțetul de mere pe păr
  • Nu te mai clăti
  • Dacă dorești, aplică și un balsam

Procedând așa, nu numai că vei avea șansa să scapi de mătreață, dar te vei bucura și de alte efecte pozitive, precum: îndepărtarea impurităților, echilibrarea pH-ului, diminuarea senzației de mâncărime, un păr mai strălucitor și mai mătăsos.

Oțet de mere pentru păr vopsit

Experţii ne asigură asupra următorului lucru: oţetul de mereu poate fi folosit fără probleme şi pentru părul vopsit întrucât nu micşorează durata de viaţă a culorii, ci dimpotrivă. De altfel, în acest scop, este preferabil să apelezi la el aşa: amestecă-l cu 2-3 părţi de apă şi aplică amestecul pe păr, dar după ce te-ai clătit în urma vopsirii. Un bun motiv pentru a proceda astfel este că, în condiţiile în care majoritatea vopselelor de păr sunt alcaline şi vor deschide cuticulele, oţetul de mere le va reînchide.

Pentru a păstra frumuseţea părului vopsit, oţetul de mere este ideal şi pentru că poate îndepărta reziduurile rămase în urma vopsitului. În plus, fiind acid, reechilibrează pH-ul scalpului, nu încarcă părul şi îl lasă mai moale, mai strălucitor şi mai puternic. Nu vei greşi dacă vei realiza o combinaţie de apă şi de oţet de mere (de exemplu, poţi încerca să combini 1/2 lingură până la 4 linguri de oţet de mere la fiecare 200-250 ml apă), cu care să îţi masezi scalpul de câteva ori pe săptămână (nu face excese pentru a nu te confrunta cu scurtarea duratei de viaţă a culorii obţinute prin vopsire).

Femeie cu par lung usor ondulat ce sta intoarsa cu spatele si isi maseaza usor radacinile parului

Oţet de mere pentru părul ars

Acest tip de oţet poate să fie utilizat şi pentru părul ars, degradat, mai ales ca urmare a excesului de căldură provenit din uscarea şi aranjarea cu ajutorul unor dispozitive speciale (ondulator, placă de îndreptat etc.). De pildă, poţi să pui în aplicare următoarea soluţie:

  • Pune laolaltă câteva linguri de oţet de mere şi apă
  • După ce te speli pe cap şi după ce aplici un balsam, toarnă amestecul cu oţet pe întreaga suprafaţă a scalpului
  • Lasă-l să acţioneze câteva minute şi apoi clăteşte-te bine

Mai mult, pentru revigorarea profundă a părului, pentru a scăpa de firele despicate şi pentru o hrănire excelentă, prepară-ţi o mască de păr din următoarele ingrediente:

  • oţet de mere
  • miere
  • ulei de măsline
  • uleiul esenţial preferat
  • apă

Aplică masca pe păr şi masează-te bine, lăsând-o pe păr pentru 10-15 minute. După aceea clăteşte-te doar cu apă.

Oțetul de mere ajută la creșterea părului?

Deși până în prezent nu au fost semnalate studii care să dovedească științific faptul că oțetul de mere susține creșterea părului, există puncte de vedere, exprimate de medici dermatologi, ce sunt în favoarea ideii potrivit căreia adăugarea acestui produs în rutina zilnică de îngrijire a părului îi favorizează regenerarea și creșterea. Explicația lor este aceasta: având proprietăți antibacteriene și antifungice, ține departe eventualele infecții care ar putea conduce la degradarea și pierderea părului. De asemenea, oțetul de mere echilibrează pH-ul scalpului, contribuind totodată la exfolierea sa blândă, ceea ce poate să genereze creșterea părului sănătos. Mai mult decât atât, tocmai dezechilibrele de la nivelul scalpului sunt considerate adesea o cauză responsabilă pentru deteriorarea și tendința de cădere a părului, iar recurgerea la oțetul de mere este o cale de restabilire a pH-ului normal (situat între 4 și 5), deblocându-se porii (deblocarea porilor pielii scalpului diminuează riscul de cădere a părului).

Specialiștii atrag însă atenția asupra următorului aspect: oțetul de mere nu tratează căderea părului, ci pur și simplu contribuie la o curățare mai profundă a scalpului, prevenind și ameliorând mătreața (în cazuri extreme, aceasta poate influența indirect căderea părului: din cauza mâncărimilor, foliculii de păr vor fi vătămați, se vor fragiliza, iar firele de păr vor fi mai expuse căderii). Pentru a ști exact care sunt motivele pentru care îți pierzi părul, este necesar un consult medical amănunțit, întrucât această manifestare poate avea la bază motive serioase.

Tratament de păr cu oțet de mere

Cele mai simple metode pentru a profita de efectele pozitive ale oțetului de mere asupra părului sunt spălările și clătirile. 

În ceea ce privește spălările, poți proceda astfel:

  • Amestecă câteva linguri de oțet de mere cu apă
  • După ce te speli pe cap, toarnă amestecul direct pe scalp, lăsându-l să acționeze
  • Masează-te ușor și clătește-te

Ca să ai parte de un parfum cât mai agreabil, ai posibilitatea să adaugi câteva picături dintr-un ulei esențial în combinație de oțet de mere și apă. Este bine să te limitezi la cel mult 5 linguri de oțet de mere în amestecul pe care îl vei realiza.

Referitor la clătirile pe bază de oțet de mere, posibilitățile sunt numeroase. De exemplu, dacă dorești să te bucuri de un plus de strălucire și de un scalp mai hidratat, încearcă următorul mix:

  • 1/2 lingură -4 linguri de oțet de mere (dacă ai părul cu tendință de îngrășare, limitează-le la cantități mai mari de oțet, dar dacă părul este mai degrabă uscat, mărește cantitatea)
  • 1 lingură de gel de Aloe Vera
  • 230-250 ml apă

Amestecă toate ingredientele și pune-le apoi într-o sticlă de plastic (ideală este cea rămasă de la un șampon), agitând bine. Toarnă lichidul direct pe scalp, clătește-te cu el după ce te-ai spălat și apoi clătește-te și cu apă.

Nu în ultimul rând, nu uita de măștile homemade pentru păr care conțin și oțet de mere. Iată câteva exemple:

Mască de păr cu oțet de mere și ulei de măsline

Potrivită mai ales pentru părul ondulat, o vei prepara din:

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1/2 lingură oțet de mere

După ce te vei masa cu ea pe tot scalpul, o vei lăsa pentru a acționa o jumătate de oră și te vei clăti bine. Repetând demersul după 8-9 zile, vei vedea că buclele tale sunt mai frumoase și mai strălucitoare.

Mască de păr cu avocado și oțet de mere

Reprezintă un tratament esențiale pentru un păr frumos și sănătos, pe care ar trebui să-l faci lunar. Nu vei avea nevoie decât să amesteci:

  • miezul de la 1 avocado bine copt
  • 1 linguriță oțet de mere

Recipient de sticla cu otet de mere, mere proaspete si avocado Haas

Mască de păr cu bicarbonat de sodiu și oțet de mere

Va fi combinația ideală pentru a combate părul subțire și fragil. În acest scop, vei pune laolaltă aceste ingrediente:

  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță oțet de mere
  • 2 linguri de ulei de cocos

Vei lăsa masca pe păr pentru 40-45 de minute și vei repeta tratamentul săptămânal.

Mască de păr cu pastă de sfeclă roșie și oțet de mere

Cu ajutorul ei poți să mai scapi de mătreață. Ca să o pregătești vei folosi:

  • 2 lingurițe pastă de sfeclă roșie
  • 1/2 linguriță oțet de mere

Pasta va fi obținută zdrobind bucățile de sfeclă. O vei amesteca și cu oțetul și o vei aplica pe scalp. Vei ține masca acolo pentru aproximativ 1/2 de oră, după care o vei îndepărta cu apă rece.

Mască de păr cu oțet de mere și cu iaurt

Reprezintă un tratament excelent pentru părul creț, degradat. O vei pregăti din:

  • 2 linguri de iaurt
  • 1/2 linguriță oțet de mere

Cel mai bine este să aplici această mască o dată pe săptămână, lăsând-o să acționeze timp de o jumătate de oră, ulterior îndepărtând-o cu apă călduță.

Surse: byrdie.com, bebeautiful.in, dozadesanatate.ro, food.ndtv.com, healthline.com, prevention.com, womensok.com

Poza principală: https://www.istockphoto.com/photo/a-bottle-of-apple-cider-vinegar-with-fresh-apples-gm1173154660-325731857

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com

Articolul urmator
6 măști pentru păr gras pe care le poți face acasă
6 măști pentru păr gras pe care le poți face acasă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Beta-glucan: ce este și care sunt beneficiile sale
    Beta-glucan: ce este și care sunt beneficiile sale

    Beta-glucanul este o substanță naturală complexă, ce provine din diverse surse, cum ar fi ciuperca Shiitake, ovăzul, orzul și drojdia de bere. Această substanță a captat atenția...

    Hidratare optimă pentru păr, fără senzația de supraîncărcare
    Hidratare optimă pentru păr, fără senzația de supraîncărcare

    Ai grijă de ceea ce iubești! Noua gamă inovatoare, cu formulă pe bază de alge marine și acid hialuronic, are grijă de părul tău și ii oferă hidratare optimă, fără a-l...

    Are păr alb la numai 16 ani. Cu toate astea, se simte mai bine ca niciodată!
    Are păr alb la numai 16 ani. Cu toate astea, se simte mai bine ca niciodată!

    O tânără care a încărunțit la 16 ani ne povestește cum a trecut de la a se simți inconfortabil, la a se simți minunat cu păr alb.

    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului
    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului

    Îmbrățișarea primită de la părinte nu se compară cu nimic pe această lume. Îmbrățișările au efect benefic asupra stării de bine a copilului, dar și asupra...

    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

    Ca să-i poți oferi copilului tău lapte matern de cea mai bună calitate, trebuie să îți asiguri o dietă variată și echilibrată. Procedând așa, obții vitaminele,...

    Îngrozitor: păr și musculițe în sandvișuri, într-o școală din Sibiu. Elevii sunt oripilați
    Îngrozitor: păr și musculițe în sandvișuri, într-o școală din Sibiu. Elevii sunt oripilați

    Mai mulți elevi ai unei școli dintr-o comună sibiană, ce beneficiază de prânzul zilnic la școală au descoperit fire de păr și insecte în sendvișuri, lucru care a...

    8 alimente bogate în iod și beneficiile lor
    8 alimente bogate în iod și beneficiile lor

    Știai că iodul este o substanță esențială pentru funcționarea sănătoasă a corpului nostru? În articolul prezent vă spunem despre motivul pentru care iodul este atât de...

    Cornuri cu mucegai și mere stricate la școală: un tată filmează cum arată pachetele oferite elevilor
    Cornuri cu mucegai și mere stricate la școală: un tată filmează cum arată pachetele oferite elevilor

    ”De ce nu? Pe lângă Covid să îmbolnăvim copiii și cu enterocolite!”, scrie o mamă pe Facebook într-un comentariu sarcastic. Acesta a venit ca reacție la...

    © 2024 Qbebe