Bi-interviu: cum se crestea un copil născut în anii 80 vs. cum se creste un copil născut în anii 2000

Bi-interviu: cum se crestea un copil născut în anii 80 vs. cum se creste un copil născut în anii 2000

Raluca Cristea

Luna aceasta sunt nostalgica dupa vremurile copilariei... Din gand in gand, am deschis o discutie cu mama despre cum se cresteau copiii in '89 - anul in care m-am nascut, dar si in anii urmatori. Despre ce produse de ingrijire folosea, cum se descurca cu scutecele, cum decurgeau vizitele la medicul pediatru si multe altele... Inevitabil, am inceput sa compar vremurile de atunci cu cele de acum. Mai exact, in mintea mea faceam tot felul de comparatii de tipul in '89 era asa si acum este cu totul altfel. Nu puteam sa las atatea idei sa se piarda fara sa le astern pe hartia virtuala, asadar m-am gandit sa pun aceleasi intrebari si unei mamici tinere, nimeni alta decat Redactorul sef Qbebe.

Asadar, dragile mele cititoare, iata interviul dublu cu mama mea, Any si colega mea, Gabriela, despre cum se cresteau si educau copiii... nascuti in 1989 versus nascuti in 2011!
 

Any, 46 ani, Rac

Copil: Elena Raluca

20.07.1989, Rac

Gabriela, 29 ani, Balanta

Copil: Anya Ilinca

02.07.2011, Rac

                                    
   

1. Ce tip de nastere ai ales, unde si cum a decurs nasterea?

Any: am nascut normal la Spitalul Orasenesc Mizil. Cezariana era admisa doar in cazuri extreme, foarte grave. Travaliul a durat 14 ore pentru ca nu aveam dilatatie, dar nasterea in sine a fost usoara si foarte rapida.

Gabriela: am nascut la maternitatea Cantacuzino si, din pacate, nu am putut alege cum sa nasc. Medical, a trebuit sa nasc prin cezariana, am aflat asta inca din primul trimestru de sarcina. Dar, chiar daca nu aveam aceste probleme medicale, probabil ca tot la cezariana as fi ajuns, pentru ca bebe a fost mare.

2. Cat a costat, aproximativ, tot ce a tinut de sarcina: ecografii, nastere, ingrijire in spital?

Any: iti vine sa crezi sau nu, pe atunci nu se faceau ecografii, doar radiografie si era un mare risc. Exista doar palparea si ascultarea cu palniuta (instrument ginecologic). Au costat vata, pansamentele, solutia de curatare, sapunul, finetul, etc. pentru ca nu se gaseau in spital si trebuia sa vii cu ele de acasa. Cheltuielile de acest gen, plus micile "atentii" pentru personalul din spital, au ajuns la 300-400 de lei in banii de acum.

Gabriela: destul de mult, pentru ca am refuzat sa fac ecografiile in spitalul de stat. Asteptam si 3-4 ore in fata usii. Asa ca am ales sa imi urmez medicul la o clinica particulara pentru toate ecografiile prenatale. Apoi, in cele 3 zile de internare la nastere, am scos din buzunar bani pentru toata lumea, de la anestezist si asistenta-sefa, pana la neonatolog. Cred ca am urcat pe la 4000 de lei cu totul.

3. Cum au decurs primele zile acasa cu fetita ta?

Any: a fost foarte greu, bunicii si tati lucrau, m-am descurcat singura. Trebuia sa am grija si de tine si de casa. Imi era teama, nu stiam o multime de lucruri, nu exista acces la informatie. Unele lucruri au fost facute din instinct.

Gabriela: sincer, imi amintesc totul ca prin ceata. Eram ametita, realizam ca am nascut, insa constientizam si ca sunt nervoasa si absurda cu cei din jurul meu. Am avut noroc ca mama si sotul meu au fost intelegatori. In rest, in ceea ce priveste ingrijirea bebelusului, stiam exact ce am de facut, nu m-am panicat nicio clipa si am fost si sunt foarte organizata. Mai greu a fost pana mi-am revenit eu fizic si psihic.

4. Ce hainute ai cumparat in primele luni, de unde si cat costau?

Any: in primele saptamani am avut finet cumparat cu ajutorul catorva cunostinte, indiferent de culoare, pentru ca se gasea greu, cateva caciulite, camasute si scutece, unele facute la masina, altele primite. Apoi, din diverse orase unde mergeam eu sau tati, am luat costume de mohair, bluze mai colorate si pantaloni. Uneori, faceam si la croitoreasa rochite. Magazinul preferat a fost Romarta Copiilor in Bucuresti. In primele 6 luni cred ca nu am cheltuit mai mult de 200 de lei in banii de acum.

Gabriela: am primit foarte multe hainute, toate de firma, desigur, pentru ca oricine face cadou hainute de bebe are grija sa caute calitatea. Eu am cumparat haine practice, la un pret bun si de calitate, adica 100% bumbac. Am gasit hainute excelente, la un pret acceptabil la Sofiaman, H&M, C&A, Kiabi, Piticot. Am luat multe body-uri, pantalonasi cu botosei, caciulite, sosete. Stocul pentru 6 luni ne-a dus undeva la 500 de lei.

5. Care au fost primele produse de ingrijire pe care le-ai cumparat pentru bebe?

Any: in farmacii nu existau produse de ingrijire pentru bebelusi, asadar am folosit produse homemade: la baie - apa fiarta cu tarate de grau pentru curatarea pielii, galbenus de ou pentru pielea capului, ceai de musetel pentru limpezire; dupa baie, la masaj - ulei fiert si racit.

Gabriela: primele au fost patul si salteaua, apoi cadita si, in saptamana inainte de nastere, am luat diverse cosmetice. Insa, tot ce am luat noi inainte, in afara de patut, am schimbat pe parcurs in functie de nevoia copilului. Salteaua era prea tare si nu dormea bine pe ea, la maternitate mi-au recomandat crema de galbenele, care si acum functioneaza de minune, cadita am schimbat-o pentru ca era incomoda. Si tot asa.

6. Care au fost produsele de cel mai mare ajutor pentru ingrijire?

Any: pe langa uleiul fiert si racit si mixtura mentolata, au mai fost albastrul de metil, razatoarea de sticla pentru mere primita de la bunica, caseta cu seringi si ace pe care o sterilizam singura ca sa nu faci injectii sau vaccinuri cu ce se gasea la pediatrie, detergentul de rufe Perlan, clorul (industrial) si procurat cu mare efort.

Gabriela: cel mai mult m-au ajutat, in primul rand, scutecele si servetelele umede - mari inventii!, apoi sterilizatorul, statia de monitorizare a copilului, scaunul de masa, scaunul auto, batista bebelusului, masina de spalat, robotul de bucatarie si, desigur, laptopul cu conexiune la internet - baza pentru informare rapida si sigura.

7. Care au fost produsele si/sau medicamentele indispensabile pentru sanatatea fetitei tale in primii ani de viata?

Any: glicerina boraxata, pentru stomatita; supozitoare cu paracetamol, pentru scaderea febrei; ser fiziologic, pentru curatarea ochilor si nasului; boramid, pentru durerile de urechi; calciu carbonic, pentru gazele stomacale; furazolidon, pentru diaree; sirop Peritol pentru pofta de mancare; mixtura mentolata, pentru urticarie.

Gabriela: din fericire, fetita mea nu prea se imbolnaveste. Are insa o dermatita care i-a aparut in primele 3 luni, si ii mai reapare vara, cand este foarte cald. Crema cea mai eficienta in tratamentul dermatitei ei a fost mereu Trixera de la Avene. Este scumpa, insa este si foarte eficienta. Si, de curand, am descoperit o crema minunata pentru iritatii, ciupituri de insecte si rani: crema antiseptica de la Himalaya. Bineinteles ca pentru raceli Nurofenul, Panadolul, Oscilococinum, apa de mare, Colargolul, aparatul de aerosoli si batista bebelusului au fost nelipsite. Si am mai invatat o combinatie de la neonatolog, pentru a scapa de secretiile nazale abundente si de nasul infundat: 4 ml ser fiziologic, 1 ml dexametazona si 1 ml gentamicina, amestecate intr-o seringa, si administrate 2 picaturi in fiecare nara, de 3 ori pe zi. Un tratament foarte eficient.

8. Ce fel de scutece ai folosit si cat au costat?

Any: scutecele nu se cumparau de-a gata ca acum, la bucata, ca un chilotel. Existau doar bucati de finet. Mai tarziu am reusit sa fac rost de un chilotel de plastic pe care il asezam intre scutec si pantalonas/rochita.

Gabriela: initial am folosit scutecele normale de la Pampers, consumam 4 pachete pe luna - 280 lei. Apoi au scos cei de la Pampers alte scutece, Premium Care, care ne-au incantat pentru ca sunt mai subtiri si Anya nu a facut mai deloc iritatii. Desigur, sunt si mai scumpi. Consumam acum aprox. 2 pachete pe luna - 172 lei.

9. Top 5 metode de alinare a durerilor bebelusului?

Any: carpe calde, incalzite cu fierul de calcat; zgomotul de aeroterma sau de la radio; masaj pe burtica in sensul acelor de ceasornic; plimbat in brate si cantat cantecele; leganat pe picioare.

Gabriela: pupicii lui mami, pupicii lui tati, lapticul, privitul pe geam, muzica.

10. Medicul pediatru a venit acasa sau ai mers la cabinet? In ce au constat vizitele?

Any: in primele saptamani, pana la vaccinul de 2 luni, au venit acasa asistenta pediatru, moasa si medicul pediatru. Apoi, am inceput sa merg periodic la cabinet si, la insistente, medicul venea si acasa. Te desfasau, cantareau si masurau, controlau respiratia, urechile, gatul, nasul si ochii.

Gabriela: in primul an am preferat sa vina in vizite regulate neonatologul. In general, o masura, o cantarea, o pipaia, ma intreba cum decurge dezvoltarea ei. Nimic iesit din comun, insa, cu siguranta o vizita necesara pentru linistea mamei si a intregii familii. Apoi am inceput sa mergem noi la cabinetul medicului.

11. Exista vreo problema de sanatate din primul an, nedepistata dintr-o eroare medicala, care ti-a afectat copilul mai tarziu?

Any: da, am descoperit, dupa cum stii, cand aveai 20 de ani, la un control general amanuntit, ca ai avut rahitism si medicul pediatru nu a fost atent sau, nu stiu, m-a mintit, nu a spus nimic. Ca atare, oasele cavitatii tale toracice nu s-au dezvoltat asa cum trebuia. As mai putea adauga ca am refuzat sa iti dau Fenobarbital pentru somn, desi mi-l recomandase medicul. Am preferat sa nu dorm eu si sa te adorm cu metode "omenesti".

Gabriela: nu pot spune asta de acum si sper sa nu o spun vreodata. Dar daca va fi si cel mai mic detaliu in neregula, cu siguranta voi merge pana in panzele albe sa rezolv problema.

12. Ce solutii ai gasit pentru cateva dintre situatiile tipice in primii ani: colici, dermatita, intarcare, deprinderea cu olita?

Any: colici - ceai de chimen cu calciu carbonic, masaj, carpe calde; dermatita - ulei fiert si racit, unguent Neopreol si miere; intarcare - a avut loc devreme, la 5 luni, din cauza stresului care scadea calitatea laptelui. Laptele matern l-am inlocuit cu lapte praf, pe care l-ai refuzat din prima, apoi cu lapte de vaca; deprinderea cu olita - pe la 2 ani jumatate, a fost foarte greu, dar a functionat cu diverse pacaleli.

Gabriela: colici, din fericire, nu prea a avut. Au fost cateva crize, pe care le-am gestionat eficient cu uscatorul de par - adica aer cald indreptat spre burtica ei. Pentru dermatita, crema de galbenele si Trixera de la Avene, iar pentru intarcare nu am niciun sfat, pentru ca din cauza bolii mele nu am avut voie sa alaptez. In cazul olitei, suntem in plin proces de deprindere, incerc sa ii explic de ce trebuie sa ceara la olita. Insa, nu vreau nici sa insist foarte mult, pentru ca abia de acum incepe cu adevarat sa inteleaga ce se intampla in jurul ei.

13. Cum ai format programul de somn? A avut bebe probleme?

Any: au fost probleme pana la 5 luni, pentru ca dormeai toata ziua si stateai treaza toata noaptea. Apoi, cand vremea s-a racit, ai inceput sa dormi mai bine. Incepand sa te cunosc mai bine, am apelat la diverse metode: plimbari in aer liber, schimbarea orelor de masa, leganat si cantat. Nu ai dormit niciodata cu noi in pat, dar iti placea sa vii dimineata.

Gabriela: nu am avut probleme cu somnul, poate cateva nopti dificile cand era racita sau ii ieseau dintii. Programul de somn i l-am format destul de repede, insistand pe rutina de seara - baie, laptic, somnic, mereu la aceeasi ora, in aceeasi ordine. Am avut inspiratia sa luam un patut care se leagana, asa ca primele 2 luni am stat langa ea si o leganam pana adormea si pana s-a invatat cu programul si dormitul singura. Nu a dormit niciodata cu noi in pat. Nu ca nu ne-am dori, ci pentru ca nu vrea. Se simte bine la ea in patut, iar seara cere singura sa i se faca "dushi" si sa se duca la "nani".

14. Care au fost cele mai mari temeri in primul an de viata al bebelusului si cum le-ai gestionat?

Any: ca te inneci cu bolul alimentar, ca te asfixiezi in timpul somnului, ca nu o sa mergi corect, ca o sa faci convulsii in timpul starilor febrile. Am reusit sa tin totul in frau cu rabdare si atentie, cu discutii cu alte mame, mai ales cu mama mea si mama soacra.

Gabriela: nu am avut temeri, chiar deloc. Mai mult ma panicau oamenii din jur, mama sau sora, care la fiecare stranut sau sughit credeau ca este ceva in neregula. In timpul sarcinii m-am informat foarte bine si am stiut ce am de facut. Pe de alta parte, nu m-am gandit la ce se poate intampla. Am mers pe ideea ca "nu se va intampla". Sunt foarte calma si foarte prevazatoare si incerc sa ii insuflu aceeasi atitudine si fiicei mele. Ceea ce se si intampla, pentru ca nu face un pas fara sa stie ca este in siguranta.

15. Ai stiut de etapele diversificarii in alimentatie? Care au fost primele preparate solide pe care le-ai oferit copilului si cum le-a primit?

Any: Da, am stiut. Primele solide au fost mar ras cu branza dulce sau biscuiti, piure de cartofi cu putin ficat, supa sau ciorba pasata. Un medic batran m-a invatat sa iti pun pe limba, de mica, putin putin din tot ceea ce mananca cei mari langa tine, ca sa nu iti fie pofta si sa te obisnuiesc fara mofturi la mancare. Si iata ca metoda a functionat, ai 24 de ani, esti in continuare o pofticioasa si mananci de toate.

Gabriela: bineinteles ca am stiut, m-am informat si documentat bine, sa fiu sigura ca nu fac vreo greseala. Insa, nu exista greseli in aceasta privinta, fiecare mama procedeaza dupa instinctul ei. I-am dat piure si suc de morcovi prima oara. Era tare amuzanta, se stramba foarte artistic.

16. Ce mananca micuta ta fara sa faca mofturi? Care sunt alimentele pe care i le cumperi din comert?

Any: in primul rand, nu am cumparat nimic din comert pentru ca nu prea se gasea, iar ce gaseam, nu era de incredere. In primele luni foarte mult erau dorite sucurile facute in casa, marul cu biscuiti facuti in casa. Apoi a inceput marea nebunie cu ciorbele, ficatelul de pui si piureul de cartofi sau legume. Dupa varsta de 3 ani, o mare placere a fost mamaliga cu unt, branza si ou. Aproape totul era din curtea proprie sau de la tara.

Gabriela: cu alimentatia este problema mare acum, pentru ca iti este teama sa ii dai copilului orice din comert. Pana acum, carnea i-am dat-o doar de la tara, de la bunici. Legumele si fructele i le-am cumparat si din comert, insa prefer tot de la tara sau din targuri traditionale. Ciorba este de baza si o mananca in fiecare zi, apoi piure de cartofi, paste, couscous, castraveti, masline si cascaval, bombonele din fructe uscate cu cocos facute de mine, lasagna cu branza. Din comert ii mai dau sticsuri si grisine, mai ales cand mergem mult cu masina sau la plimbare, iaurturi, unt, smantana, fulgi de porumb fara zahar si paine - insa evit sa fac asta, si incerc cat mai des sa fac eu paine. Am gasit doua mezeluri care sunt in regula si pe care le mananca Anya cu pofta: sunca de curcan si pastrama de vita de la Angst, care au 98% carne si restul condimente. Am sa le fac reclama, pentru ca sunt singurii de pe piata care nu exagereaza cu E-urile si nici cu preturile. Si mai iau peste afumat, care ii place Anyei mult - la fel, sunt 2 sau 3 producatori care nu folosesc E-uri, ci doar sare si condimente.

Nu ii dau sucuri din comert, ii fac eu tot felul de limonade acasa, din capsuni, fructe de padure, portocale. La fel si gemurile, tot eu le fac. Fierb bine fructele si la sfarsit adaug miere sau indulcesc cu zahar brun. Cred ca in epoca noastra atat de moderna, cea mai mare problema a unei mame este alimentatia copilului. Acolo este, de fapt, dilema: este sigur pentru copilul meu sa ii dau sa manance un anumit produs? Daca la unele produse stim raspunsul corect, la altele din pacate putem da raspunsul doar bazandu-ne pe instinctul de mama. Eu asa fac.

17. Ce persoane te-au ajutat in cresterea si ingrijirea copilului?

Any: cel mai mult, eu insami, apoi bunicii tai, de ambele parti.

Gabriela: am avut mare noroc sa fiu ajutata de mama, sora si o verisoara foarte apropiata.

18. Care au fost principalele atributii ale tatalui in cresterea si ingrijirea copilului?

Any: din cauza serviciului si studiilor, tati s-a ocupat mai putin in primii 3 ani de viata. Cand avea timp, te scotea la plimbare, te legana si te culca.

Gabriela: sotul meu s-a ocupat si se ocupa de cumparaturi, uneori si de curatenie, iar regula de baza este ca la ora 21.00 sa fie acasa pentru baita Anyei. Este momentul lor zilnic de distractie, cand legatura lor devine si mai puternica.

19. Care au fost jucariile preferate ale copilului in primii ani de viata si modalitatile preferate de recreere?

Any: clovnul Titi (ii spuneam Titiclan), ursulet din burete pe care il rodeai, seturi de doctor sau de bucatarie. Jucaria preferata, primita la 5 ani de la tati, este, dupa cum prea bine stii, pisica Maunica (poza mai sus) cu care ai dormit pana pe la 12 ani si care sta si acum la tine in dormitor, alaturi de celelalte jucarii de suflet.

Gabriela: are atat de multe jucarii, incat uneori ma intreb daca nu ne vom sufoca de la ele. Nu pot spune ca are o jucarie preferata, le ia pe toate la rand si se bucura de fiecare in parte. Ii place sa construiasca lego, sa butoneze la laptopul de jucarie, iar mai nou este nedespartita de un ponei care necheaza si merge, iar ea poate sa il tina in lesa. Il plimba toata ziua prin casa. Insa, de departe, "jucaria" ei preferata este Issa, catelusul nostru. Au momente cand se joaca si o ora amandoua, cu o minge, cu o jucarie de plus sau topaind. Ti-e mai mare dragul sa le privesti.

20. Ce parere ai despre animalele de companie?

Any: nu sunt de acord cu animalele de companie in preajma copiilor foarte mici, chiar si un animal al casei, caine sau pisica. Recunosc ca este un mare avantaj pentru dezvoltarea emotionala a copilului, dar mai bine nu il expui riscurilor inhalarii sau inghitirii de par sau atingerea unor zone cu potential periculos, pana la varsta la care stie cum sa se fereasca si de ce.

Gabriela: avem o catelusa Issa, o aveam deja de cativa ani inainte sa apara Anya. Asa ca sunt de acord cu ele. Cat era Anya bebe, Issa ne anunta mereu cand micuta plange. Acum se joaca tare frumos amandoua si Anya este foarte posesiva cu ea, mai ales cand iesim in parc. Este mandra de catelusa ei. Ii este ca o sora uneori, se mai cearta pe jucarii sau daca vede ca mananca Issa, cere si ea sa manance, desigur, in scaunelul ei.

21. De unde sau de la cine ai primit cele mai bune sfaturi pentru cresterea si ingrijirea copilului?

Any: cartea de capatai a fost cumparata cu mari sacrificii, Medicina pentru Familie, Editura Medicala, 1986. Am fost nevoita, pentru ca asa dorea Ceausescu, sa cumpar pe langa ea si alte 6 carti inutile, cu subiecte politice. Asistenta maternala mi-a fost prietena si mare ajutor, iar colegii de serviciu si nasa ta de botez m-au sustinut si m-au incurajat.

Gabriela: hmmm, grea intrebare. Am primit sfaturi de peste tot. Insa cele mai bune sfaturi au fost cele pe care le-am "furat" de la mamele din jur, in timp ce povesteau diverse despre copiii lor. Cred ca asa trebuie sa procedeze toate mamele: sa preia doar acele sfaturi care se potrivesc lor si copilului, indiferent de la cine vin.

22. Cum decurge o zi normala de week-end in familie?

Any: aveam aproape acelasi program ca in timpul saptamanii, doar ca in weekend tata se implica mult mai mult. Faceam intalniri de familie, ieseam la plimbare, te duceam la gara sa vezi trenuri, te jucai foarte mult cu puii de gaina si rata, tata iti facea foarte multe fotografii.

Gabriela: ne trezim in jur de 8, toata lumea se spala pe dinti si pe fata si revenim la lenevit in pat. Anya se aseaza intre noi si se alinta. Citim sau construim un castel din lego, sau, cateodata ne uitam la desene. La 9 servim micul dejun, apoi iesim la plimbare, in parc, la Zoo, la un loc de joaca, depinde de vreme. La ora 13.00 servim pranzul, ne mai jucam si la ora 14.00 vine somnul de amiaza. La trezire, in jurul orei 17.00, mai servim o gustare si in functie de vreme iesim sau stam in casa la joaca. Uneori mergem in vizita la prieteni. La ora 19.00 servim cina, acasa sau afara sub forma de picnic. Vara cand este foarte cald, iesim dupa cina la plimbare. La ora 21.00-21.30 ii facem baita Anyei, papa lapticul si la 22.00 cel tarziu doarme, in timp ce ii spun o poveste inventata de mine, printesa Anya si cei 10 catelusi.

Multumesc, Mami! Multumesc, Gabriela! Pentru un interviu care mi-a pus zambet pe buze si care sper sa ajunga la sufletul mamicilor Qbebe asa cum a ajuns la al nostru, rand cu rand!

Dragi cititoare Qbebe, voi ce parere aveti despre comparatia intre 'anii 80 si anii 2000 in ceea ce priveste cresterea si ingrijirea copilului?

Articolul urmator
O mamă a descoperit că este alergică la propriul copil. Cum este posibil?
O mamă a descoperit că este alergică la propriul copil. Cum este posibil?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 semne că ești un milenial ... geriatric. Primul: ești născut în anii 80
    8 semne că ești un milenial ... geriatric. Primul: ești născut în anii 80

    Dacă ești născut în anii 80 te învârți în jurul vârstei de 40 de ani. Și nu te gândești încă să folosești cuvântul...

    Un copil s-a născut din 3 ADN-uri diferite. Cum a fost posibil?
    Un copil s-a născut din 3 ADN-uri diferite. Cum a fost posibil?

    Un bebeluș din Marea Britanie s-a născut din trei seturi diferite de ADN. Primele două provin de la părinții săi, iar al treilea provine de la un donator de sex feminin, în...

    Am crescut în anii '80 cu o mamă al cărei parfum preferat era cel de clor. Și cred că am ajuns să îi semăn!
    Am crescut în anii '80 cu o mamă al cărei parfum preferat era cel de clor. Și cred că am ajuns să îi semăn!

    Americanii au o zicală veche, ce spune în felul următor: „Dumnezeu a făcut murdăria și murdăria nu doare” (original: „God made dirt, and dirt don't...

    Bani în plus pentru fiecare copil născut. Ce sume vor primi părinții din Botoșani
    Bani în plus pentru fiecare copil născut. Ce sume vor primi părinții din Botoșani

    Două primării din județul Botoșani au decis că este timpul ”să întinerască satele” și au implementtat programe care să ofere stimulente financiare pentru familiile...

    Record de fericire! După 19 sarcini pierdute, această mamă a născut un copil de 6,3 kilograme
    Record de fericire! După 19 sarcini pierdute, această mamă a născut un copil de 6,3 kilograme

    După 19 sarcini pierdute, o mămică în vârstă de 27 de ani, din Statele Unite, a adus pe lume un bebeluș de 6.37 kg, dublu față de de greutatea pe care ar trebui să o...

    Petrecerile „cu pojar”, un trend în anii '70, care astăzi poate fi fatal copiilor
    Petrecerile „cu pojar”, un trend în anii '70, care astăzi poate fi fatal copiilor

    În urmă cu câteva decenii, anumiți părinți considerau că bolile copilăriei trebuiau să facă parte din viața copiilor și, prin urmare, creau diverse oportunități...

    O femeie din Moldova a născut un copil cu două capete
    O femeie din Moldova a născut un copil cu două capete

    O familie cu trei copii și o situație financiară grea a suferit un șoc atunci când medicii i-au anunțat că bebelușul lor mult așteptat s-a născut cu două capete și a...

    Nume de copii atunci și acum: Ce nume erau la modă în anii 2000 și ce tendințe sunt acum în rândul proaspeților părinți
    Nume de copii atunci și acum: Ce nume erau la modă în anii 2000 și ce tendințe sunt acum în rândul proaspeților părinți

    Alegerea unui nume potrivit pentru copii nu este tocmai cea mai ușoară sarcină pentru viitorii părinți! Și nu e de mirare. Fiecare părinte vrea ca numele copilului sau să fie unul...

    © 2024 Qbebe