ECONOMIDA

Proiect pilot: o masă caldă gratuită pentru școlari și preșcolari

Începând cu anul școlar 2016-2017 se va desfășura un proiect pilot ce presupune asigurarea de către instituțiile de învățământ școlar și preșcolar a unei mese calde sau a unui pachet. Mai multe informații despre acesta veți afla chiar în acest articol.

Informații despre proiectul pilot pentru asigurarea unei mese calde

Prin intermediul Ordonanței de Urgență nr. 72 din 26 octombrie 2016 (au fost adoptate la sfârșitul lunii ianuarie 2017 și normele metodologice de aplicare a prevederilor sale) privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitare de stat se urmărește reducerea numărului de elevi aflați în situația de abandon sau de eșec școlar, reprezentând un sprijin pentru familiile defavorizate; în prezent procentul este situat la un nivel alarmant, și anume 19,1%. Aceste situații, conform cercetărilor desfășurate în acest sens (datele sunt confirmate de comunicările Eurostat privind gradul de părăsire timpurie a școlii), sunt direct corelate cu condițiile climaterice și de mediu defavorabile și, nu în ultimul rând, cu asigurarea unei mese de prânz la școală.

Valoarea acestei mese se va încadra în suma de 7 lei, variantele de meniu fiind avizate de către Institutul Național de Sănătate. În cazul în care părinții unui elev al unei unități de învățământ incluse în program doresc să refuze, din considerente medicale, culturale sau religioase, masa caldă sau pachetul alimentar, aceștia pot beneficia de produse alimentare adecvate situației lor, în limita valorii zilnice menționate, cu condiția unei cereri formulate în scris, susținută de documente-suport, depusă la secretariat.

Masa va presupune o masă caldă sau un pachet alimentar, respectiv următoarele produse: produse de panificație, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte, legume, plus un fruct, care vor fi distribuite în sistem de catering, după cum urmează:

a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru unităţile de învăţământ în care există cantină cu avize de funcţionare, înregistrată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, şi spaţiu adecvat de servire a mesei;
b) masă caldă, în regim catering, pentru unităţile de învăţământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, dar în care există un spaţiu de servire a mesei sau un alt spaţiu amenajabil în acest scop;
c) pachet alimentar, pentru unităţile de învăţământ în care nu există nici cantină şi nici spaţiu amenajabil în scopul servirii mesei.

proiect pilot

Data limită de consum a acestora va fi în ziua producerii pentru masa caldă și 24 de ore pentru sandvișuri. Iată în mod concret ce ar putea primi spre consum preșcolarii sau școlarii, conform documentelor adoptate în acest sens de către Guvernul României: ciorbă de legume, supă de pui cu legume, ciorbă de văcuţă cu legume, legume cu piept de pui la grătar, mâncare de mazăre cu piept de pui, pilaf cu legume şi ficăţei de pui, piure de morcov cu grătar de pui, piure de cartofi cu piept de curcan, mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor, ghiveci de legume cu pui, orez cu legume şi pui la tavă, sufleu de broccoli cu brânză, cartofi gratinaţi cu piept de pui la grătar, tocană de legume cu orez brun, piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume, omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) şi brânză telemea, sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor, dovlecel umplut cu brânză la cuptor, ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani), macaroane cu brânză, cartofi frantuzeşti (la cuptor cu brânză şi ou), quinoa cu legume, sandviș cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată),sandviș cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoşar, varză, morcov, salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală).

Programul de servire a mesei, precum și timpul alocat acesteia rămâne la latitudinea fiecărei instituții de învățământ, în funcție de programul propriu, de numărul de elevi și particularități.

Iată și principiile care trebuie respectate în scopul preparării alimentelor, specificate de către prevederile legale (HOTĂRÂRE Nr. 40/2017 din 27 ianuarie 2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 72/2016).

1. Nu se adaugă aditivi alimentari, conservanți sau orice alt tip de potențiatori de arome și gust.
2. Uleiul necesar preparării se utilizează o singură dată, fiind un ulei de calitate superioară.
3. Ceapa pregatită în prima fază a etapei de gătire nu se prăjește ci se înnăbușește cu apă.
4. Sarea utilizată nu trebuie să conțină antiaglomeranți sau orice alt aditiv.
5. Evitarea asocierii alimentelor din aceeași grupă la felurile de mâncare servite (de exemplu, la micul dejun nu se va servi ceai cu pâine cu gem, ci cu preparate din carne sau cu derivate lactate; în schimb se poate folosi lapte cu pâine cu gem sau cu biscuiți; la masa de prânz nu se vor servi felul 1 și felul 2 preponderente cu glucide - cereale, ca de exemplu, supa cu găluște și friptura cu garnitură din paste făinoase, ci din legume);
6. Evitarea mâncărurilor care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinație produce efecte digestive nefavorabile (cum ar fi iahnie de fasole cu iaurt sau cu compot);
7. Nu se vor permite mâncărurile gen tocături prăjite. Ouăle se recomandă a fi servite ca omletă la cuptor și nu ca ochiuri românești sau prăjite;
8. Se recomandă îmbogăţirea raţiei în vitamine şi săruri minerale prin folosire de salate din crudităţi şi adăugare de legume-frunze în supe şi ciorbe.
9. Interdicţia folosirii cremelor cu ouă şi frişcă, a maionezelor, indiferent de anotimp, precum şi a ouălor fierte (nesecţionate după fierbere).
10. Mâncarea livrată trebuie gătită în dimineaţa zilei în care se serveşte, păstrându-se în condiţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi în condiţii igienico-sanitare şi la temperaturi corespunzătoare, conform legislaţiei în vigoare.
11. Unităţile de învăţământ în care se desfăşoară programul au obligativitatea de a păstra 48 de ore probe din alimentele servite copiilor, conform legislaţiei în vigoare

În cazul în care proiectul pilot va conduce la rezultate favorabile, se are în vedere extinderea sa pe o durată mai îndelungată de timp, precum și în cadrul mai multor instituții de învățământ. Trebuie menționat faptul că pe perioada existenței acestui proiect este suspendată derularea proiectelor similare din instituțiile respective de învățământ, respectiv Cornul și laptele și programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în școală.

Iată lista unităților de învățământ în care se vor acorda mese calde sau pachete de mâncare http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/183245

Surse: 

www.opiniatimisoarei.ro; www.romaniatv.ne; http://legislatie.just.ro

Strategia națională de educație parentală: un proiect de lege ce propune părinților să renunțe la mentalitățile conservatoare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Data nașterii bebelușului

    Alte articole care te-ar putea interesa

    After school și masă caldă pentru toți copiii înscriși la școlile de stat
    After school și masă caldă pentru toți copiii înscriși la școlile de stat

    Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat recent că intenționează ca în școlile de stat să existe after-school generalizat și să li se ofere copiilor o masă caldă, toate acestea...

    Cum sa impui disciplina la prescolari, fara violenta si agresari
    Cum sa impui disciplina la prescolari, fara violenta si agresari

    Educatia si disciplina la copii trebuie inceputa inca de la nastere. Incetul cu incetul, cu vorbe bune, nicidecum prin impunerea cu forta sau cu violenta, copilul va invata ce are voie si ce...

    Grădiniţe fără bullying - program pilot în Bucureşti
    Grădiniţe fără bullying - program pilot în Bucureşti

    Insultele, poreclele, îmbrâncirile, înjurăturile şi intimidarea la nivel de grup, sunt fenomene pe care copiii le întâlnesc încă de la grădiniţă....

    Azi se lansează aplicația gratuită Mihai Eminescu - întreaga operă
    Azi se lansează aplicația gratuită Mihai Eminescu - întreaga operă

    Veste bună pentru toți iubitorii de literatură: opera lui Mihai Eminescu va fi, de acum, la un singur click distanță!

    5 poezii de primăvară ușor de învățat de preșcolari
    5 poezii de primăvară ușor de învățat de preșcolari

    Primăvara este anotimpul așteptat cu nerăbdare de fiecare dintre noi. Pentru a ne bucura și mai mult de sosirea ei, putem să-i stimulăm și pe cei mici în acest sens. De pildă,...

    8 rețete de ciocolată caldă, numai bune de încercat iarna aceasta
    8 rețete de ciocolată caldă, numai bune de încercat iarna aceasta

    Ciocolata caldă este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Ea este cu atât mai binevenită în zilele reci, conferindu-ne o senzație de bine, alintându-ne cu...

    Iarnă grea pentru bucureșteni! Vor rămâne fără apă caldă și căldură?
    Iarnă grea pentru bucureșteni! Vor rămâne fără apă caldă și căldură?

    Un anunț lansat de RADET luni, supără bucureștenii care nu se vor mai putea bucura de facilitățile uzuale precum apă caldă și căldură timp de trei zile.

    © 2019 Qbebe