Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Nu mai trăi în minciună! Ca mamă casnică nu vei fi niciodată fericită

Recunosc că totul a început când băieții mei (da, am patru) au crescut. Mai precis, cel mai mic a împlinit 9 ani. Și mi-am dat seama că nu mai au nevoie de mine ca atunci când erau micuți și m-am simțit pierduta, cu un gol în stomac și un gust amar în gură: unde s-a dus viața mea? Ce am făcut cu mine? Sunt doar o mamă casnică? Asta va scrie pe piatra mea de mormânt?

Nu mi-am dorit să fiu mamă! DELOC!

Însă mi-am dorit să mă îndrăgostesc. Aveam 18 ani, eram naivă, cu capul în nori și cu o întreagă viață înainte. Terminasem liceul și intrasem la Drept iar părinții mei, drept răsplată, m-au lăsat să plec la mare cu prietenii mei. Se întâmpla totul acum 25 de ani. Eram în culmea fericirii, pentru că de la 12 ani mă pregătisem pentru a deveni avocat. Era tot ce îmi doream. Aveam mintea ageră, replică pentru orice și eram înfiptă și cu o stimă de sine exagerată.
Apoi l-am cunoscut pe el, alesul meu. Și de atunci, întreaga mea viață s-a dus de râpă. Să știți că nu este ușor să recunosc toată treaba asta. Am avut adevărate conversații cu mine însămi până să admit că sunt nefericită. Copiii mei mie nu îmi aduc o fericire completă, cum se tot laudă multe mame (deși eu nu le cred).
Îndrăgostită până peste cap, am acceptat cererea în căsătorie și la 20 de ani îl aduceam pe lume pe Paul. Au urmat doi ani de groază, pentru că m-am încăpățânat să termin facultatea, și am jonglat între cursuri și bebeluș, cu ajutorul alor mei. Apoi am rămas iar gravidă și licența mi-am dat-o cu burta de gravidă în 7 luni. Eram complet epuizată după ce l-am născut pe Victor, așa că am decis să stau acasă 3 ani, până este gata să intre la grădiniță. Numai că cei 3 ani s-au transformat în 10, pentru că soțul meu a insistat să stau acasă cu băieții, el câștigând suficient ca să avem un trai mai mult decât decent. Ne-am mutat la casă iar eu mi-am împărțit timpul între copii, casă, gătit. În fiecare seară aveam o oră pentru mine și nu făceam altceva decât să urmăresc seriale cu avocați. Puneam capul pe pernă și adormeam visând că pledez în instanță. Am avut o discuție cu soțul meu care m-a încurajat să mă întorc în domeniu, să caut un job la o firmă de avocatură. Băieții erau suficient de mari. Însă nu am avut curaj. Aveam deja 31 de ani și nu lucrasem o zi în viața mea.

Apoi soțul meu a primit un alt job, care i-a dublat salariul și o duceam foarte bine din punct de vedere financiar. Și a început să îmi propună să mai facem un copil, că avem cu ce să îl creștem. Ziș și făcut, la 10 ani după ce l-am născut pe Victor a venit pe lume Andrei. Apoi, nevoia mea de a-mi ocupa timpul și mintea, de a uita că mă simt incompletă, l-a adus pe lume doi ani mai târziu și pe Adrian, mezinul nostru.

Îmi iubesc băieții, dar acum sunt mari.

delia muresanPrimii doi au 23 și 21 de ani și sunt plecați de acasă, unul stă cu iubita lui, celălalt studiază la Londra. L-a mai și prins pandemia acolo și nu l-am mai văzut de 6 luni. Mezinii au 11 și 9 ani și deja nu mai au nevoie de mine. La modul că ajung să fac tot posibilul să mă simt utilă și au devenit niște râzgâiați. Și mi-am dat seama că fericirea mea nu este de fapt, fericire. Este un soi de sos dulce-acrișor de mulțumire că sunt mamă, sos pe care îl torn din când în când pe mămăliga mea de viață, care nici măcar sărată nu este. Eu nu cred că mamele casnice sunt cu adevărat fericite. Suntem ființe egocentrice, care atunci când devenim mame ne ascundem egoismul în dragostea pentru copil și credem că dacă ne sacrificăm pentru el suntem eroine. Și trăim cu senzația asta până ce copilul prinde aripi și zboară. Și rămânem dezamăgite, mâncând din mămăliga noastră nesărată.

Este timpul să nu vă mai mințiti, dragi mămici casnice, care credeți că sacrificiul vostru va fi apreciat. Nu va fi! Copilul care a crescut nu va privi în urmă și va spune: mama mea a stat acasă să mă crească pe mine. Copilul te va iubi oricum, cu job sau fără. Însă va fi mult mai mândru că mama lui a știut și cum să aibă un job, o carieră (fie ea cât de neînsemnată). Să știți că de o lună m-am angajat și exact acest pas m-a determinat să scriu acest articol și faptul că am discutat cu redactorul-șef de la Qbebe la o vizită după pandemie și mi-a spus că trebuie să transmit povestea mai departe. M-am angajat part-time ca și consilier juridic la un ONG și sunt mai fericită ca oricând, pentru că am bucata mea de viață numai pentru mine, nu pentru soțul meu, nu pentru copiii mei. Este foarte greu, dar e cel mai frumos greu din viața mea, mai frumos decât greul din prima lună când am devenit mamă prima oară.

Nu vă mai mințiti, dragi mămici! Este frumos să fii mamă, dar nu este vorba numai de asta în viață! Viața noastră nu se încheie când copilul pleacă de acasă să fie adult. Și, ce faci atunci, dacă tu ai fost casnică toată viața? Ce faci cu restul vieții tale?

De ce mamele nu ar trebui să poarte niciodată ojă roșie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  S-a sinucis pentru a-și face mama fericită
  S-a sinucis pentru a-și face mama fericită

  Caz cutremurător în Mexic, unde o fetiță de numai 10 ani și-a pus capăt zilelor pentru a-și face mama fericită!

  Mamă prinsă cu minciuna! Șocul unui bărbat când testul ADN a dezvăluit că gemenii lor au ADN de la tati diferiți
  Mamă prinsă cu minciuna! Șocul unui bărbat când testul ADN a dezvăluit că gemenii lor au ADN de la tati diferiți

  O mamă infidelă a fost prinsă cu minciuna în momentul în care s-a descoperit că gemenii ei au ADN de la tati diferiți.

  Mami, cum să învăț să fiu fericită, dacă tu nu știi să fii fericită?
  Mami, cum să învăț să fiu fericită, dacă tu nu știi să fii fericită?

  A împlinit paisprezece ani și în acea zi o sărbătorisem fără prea multe surle și trâmbițe. Stăteam amândouă tolănite în pat, rememorând ziua...

  Minciună sau imaginaţie bogată? Sfaturi pentru părinţi să le deosebească
  Minciună sau imaginaţie bogată? Sfaturi pentru părinţi să le deosebească

  Ţi s-a întâmplat să îţi auzi copilul spunând tot felul de lucruri care par incredibil de neadevărate? Atunci aceste sfaturi pentru părinţi s-ar putea să te intereseze. Cum faci...

  Ce să NU faci atunci când prinzi copilul cu o minciună
  Ce să NU faci atunci când prinzi copilul cu o minciună

  Mulți părinți sunt exasperați de minciunile copiilor lor. Acest lucru se întâmplă pentru că uităm că noi înșine mințim. Și am mințit de multe ori în...

  Încă un copil de vedetă, adus pe lume în plină pandemie de coronavirus! Este fericita mamă a patru prunci
  Încă un copil de vedetă, adus pe lume în plină pandemie de coronavirus! Este fericita mamă a patru prunci

  Modelul în vârstă de 31 de ani este una dintre vedetele care au adus pe lume un suflețel în această perioadă tumultuoasă!

  Confesiuni de mamă: uneori mă simt mai singură ca niciodată
  Confesiuni de mamă: uneori mă simt mai singură ca niciodată

  Nu știu dacă toate mamele experimentează astfel de stări, dar eu personal am momente în care mă simt mai singură ca niciodată. Sunt perfect conștientă de faptul că am un...

  © 2019 Qbebe