11 semne care pot să îți spună că ai sindromul ovarelor polichistice

11 semne care pot să îți spună că ai sindromul ovarelor polichistice

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sindromul ovarelor polichistice este o problemă de sănătate care se poate ascunde sub o gamă de simptome extrem de vastă. De foarte multe ori ajunge să nu fie diagnosticată și poate conduce la probleme grave de sănătate, inclusiv infertilitate. Învață să identifici din timp semnele transmise de corpul tău cu ajutorul următoarelor informații.

Informații despre sindromul ovarelor polichistice 

Sindromul ovarelor polichistice este o problemă hormonală care afectează aproximativ 10% dintre femei (conform altor statistici procentul se situează între 8-20%), dar multe nu îl recunosc în timp util deoarece simptomele se confundă cu cele ale altor afecțiuni; acestea pot apărea la scurt timp după pubertate, dar se pot dezvolta și în ultimii ani de adolescență și la începutul perioadei de maturitate. Conform unui studiu, până la 70% dintre femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice nu au fost diagnosticate. 

sindromul ovarelor polichistice

Heather Rupe, medic specialist în obstetrică-ginecologie, subliniază că sindromul ovarelor polichistice este o tulburare a metabolismului, în care corpul nu procesează în mod corespunzător insulina. Nivelurile ridicate de insulină cauzează multe simptome diferite în organism, precum apariția unor chisturi mici pe ovare. Chiar dacă poartă denumirea de sindrom al ovarelor polichistice, nu este cauzat de ovare, ci acestea constituie doar un efect advers. În lipsa tratamentului, poate conduce la alte probleme de sănătate precum diabet și boli cardiace, dar cu unele modificări în stilul de viață și diverse tratamente, pot fi tratate simptomele.
Pentru a preveni instalarea complicațiilor este important să urmărești aceste simptome.

Semne care pot să îți spună că ai sindromul ovarelor polichistice

1. Creștere anormală de păr

Multe (peste 70%) dintre femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice observă creșterea excesivă de păr pe bărbie,brațe, spate, piept, degete, abdomen și chiar pe lateralul corpului și în zona inferioară a spatelui, cunoscută sub denumirea de hirsutism. Medicul Carolyn Alexander subliniază că firele fine de păr pot deveni fire terminale, dobândind un aspect mai închis și o consistență mai groasă.

2. Păr care cade sau care crește ca la un bărbat

În mod paradoxal, subțierea părului sau o pierdere a părului într-un tipar specific masculin poate indica de asemenea niveluri ridicate de testosteron și poate reprezenta un indiciu că o femeie poate avea această afecțune. Există însă tratamente care pot bloca receptorul androgen și reduce pierderea părului, conform medicului Carolyn Alexander.

3. Menstruații neregulate

Menstruațiile neregulate pot să fie un semn de sindrom al ovarelor polichistice. Medicul Carolyn Alexander susține că atunci când o femeie aflată la vârstă reproductivă nu urmează un tratament cu contraceptive, în mod teoretic ar trebui să aibă în fiecare lună menstruație. În cazul în care menstruațiile încep să lipsească sau ciclul devine neregulat, trebuie evaluată pentru dezechilibre hormonale. Nu există doar niveluri mai mari de hormoni masculini, dar ovarele nu sunt capabile să producă suficient progesteron pentru a avea un ciclu menstrual normal, drept urmare fie lipsesc menstruațiile, fie apar în mod neregulat.

sindromul ovarelor polichistice

4. Sângerări

Sindromul ovarelor polichistice poate cauza o sângerare uterină neregulată, care se datorează de obicei absenței ovulației. Experimentarea unei hemoragii abundente sau a unor mici sângerări intermenstruale poate reprezenta un simptom pentru această afecțiune. Endometrul se acumulează un timp îndelungat, prin urmare menstruațiile pot fi mai abundente decât în mod normal.

5. Acnee

Multe femei cu acest sindrom se confruntă cu o piele excesiv de grasă și acnee în locuri precum spate. Profesorul Joshua Berger subliniază că poate reprezenta un semn al unei cantități excesive de hormoni androgeni care se pot afla la baza acestor probleme.

6. Dificultăți în a rămâne însărcinată

În cazul în care întâmpini dificultăți în a rămâne însărcinată, este posibil să suferi de această problemă de sănătate. Medicul și profesorul asistent în obstetrică-ginecologie Brooke Hodes-Wertz din New York este de părere că în urma tulburărilor care apar într-un ciclu menstrual normal, femeile întâmpină dificultăți în a rămâne însărcinate și chair în a-și monitoriza perioada ovulației. Atunci când corpul tău nu creează suficient progesteron pentru un ciclu menstrual complet, determină ovulele nedezvoltate să se transforme în chisturi în ovare. Chisturile previn ovulele sănătoase să ajungă în trompele uterine și în uter. 

sindromul ovarelor polichistice

7. Sentimente de anxietate și depresie

Medicul Ronald Blatt afirmă că sindromul ovarelor polichistice poate cauza depresie, irascibilitate și anxietate. Conform unei cercetări publicate în Procedurile Academiei Naționale a Științelor, 60% dintre femeile cu această afecțiune au cel puțin o problemă de sănătate mentală precum anxietate și depresie, care poate fi atribuită unor dezechilibre hormonale înainte de naștere care afectează funcționarea creierului.

8. Probleme cu somnul

Dacă nu dormi prea bine noaptea, este posibil să ai și tu acest sindrom. Multe femei au raportat insomnie sau un somn neodihnitor, sindromul cauzând în special apnee în somn - ți se oprește respirația pentru perioade scurte în timpul somnului. Drept urmare, este posibil să apară o stare crescută de oboseală și nivel redus de energie.

9. O creștere inexplicabilă în greutate în zona de mijloc a corpului

O creștere excesivă în greutate, în special în zona taliei (și nu a șoldurilor), poate reprezenta un alt semn că se acumulează în organism prea mult testosteron sau o afecțiune a tiroidei, subliniază Profesorul Joshua Berger. Femeile cu această boală au tendința de a prezenta o siluetă similară unui măr; până la 80% dintre persoanele afectate sunt supraponderale sau obeze. 

10. Închiderea culorii pielii

În cazurile grave, unele femei pot să se confrunte cu un simptom inestetic, precum închiderea în culoare a pielii de la subraț, zona inghinală și ceafă. Aceste petice de piele, cunoscute sub denumirea de acanthosis nigricans, sunt deseori de culoare maronie și violet.

11. Risc de diabet

Deși medicii nu au înțeles încă mecanismul, a fost asociat cu rezistența la insulină, în care celulele nu sunt capabile să folosească insulina în mod corect, conducând la o glicemie crescută. În timp, fără tratament, poate cauza diabet de tip 2.
Mai pot fi observate durerea pelviană și durerile de cap. Dacă observi aceste simptome, în special menstruațiile lipsă, acneea și creșterea de păr apelează la un medic, eventual endocrinolog, pentru un test de sânge. Poate fi recomandată o ecografie intravaginală pentru a verifica prezența chisturilor. Nu există însă un tratament standard, fiind necesară o combinație de medicamente și schimbări în stilul de viață.

Surse: Sindromul ovarului polichistic 

Surse: www.bustle.com; www.pcosaa.org; www.prevention.com

Articolul urmator
Ce este frumusețea? Jessica, un model cu sindromul Down, îți dă răspunsul
Ce este frumusețea? Jessica, un model cu sindromul Down, îți dă răspunsul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 semne care îți arată că ai un copil stresat
    8 semne care îți arată că ai un copil stresat

    Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

    Nu e întotdeauna ușor să „descifrezi” limbajul unui bebeluș. Asta pentru că, încă vorbiți limbi diferite. Tocmai de aceea, e bine să-l înveți pe copilul...

    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche
    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche

    Te afli în relația potrivită? Ai șanse să îmbătrânești alături de jumătatea ta? Cum știi că ți-ai găsit sufletul pereche? Ține cont de aceste semne și dacă...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună
    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună

    Fiecare dintre noi visează să-și găsească persoana care să fie „aleasa inimii”, cu care să putem împărtăși totul și care să ne fie toată viața alături. Chiar...

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    Sindromul Down NU e gripa porcina! Scrisoarea emotionanta a unui tata de baiat cu sindrom Down
    Sindromul Down NU e gripa porcina! Scrisoarea emotionanta a unui tata de baiat cu sindrom Down

    In urma cu multa vreme, nu te-ai fi asteptat sa vezi intr-un catalog de moda fotografia unui copil cu sindrom Down.

    11 lucruri care îți pot distruge căsnicia
    11 lucruri care îți pot distruge căsnicia

    De multe ori, fundația solidă a unei căsnicii este cutremurată de lucruri mărunte. Bărbații ne împărtățesc opiniile lor despre lucrurile care aproape le-au distrus relațiile...

    © 2024 Qbebe