13 greșeli legate de igiena personală, pe care le poți face fără să-ți dai seama

13 greșeli legate de igiena personală, pe care le poți face fără să-ți dai seama

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru a ne păstra sănătatea, nu sunt suficiente doar o alimentație sănătoasă și o activitate fizică, efectuată în mod regulat. Experții ne spun că, pe lângă acestea, trebuie neapărat să ținem cont de niște reguli de igienă. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla care sunt cele mai frecvente greșeli în materie de igienă personală, pe care le facem adesea fără să ne dăm seama și care, din păcate, ne pot îmbolnăvi pe noi înșine sau pe cei dragi.

Este o greșeală să împrumuți instrumentele pentru manichiură/pedichiură

Acesta este un obicei devenit popular, mai ales printre rude și prieteni apropiați. Este însă o gravă greșeală de igienă personală, care ne poate pune considerabil în pericol. Explicația este următoarea: tot împrumutând aceste ustensile, riscăm să venim în contact cu tot felul de bacterii periculoase.
Ideal este să nu procedezi niciodată așa și, dacă totuși o vei face, măcar dezinfectează perfect instrumentele.

Este o greșeală să împarți produsele de make-up

Mai ales să împarți cu altcineva produse precum rimelul, creionul contur pentru ochi sau fardurile de pleoape poate fi periculos. Explicația este acestea: bacteriile pătrund foarte ușor în aceasta și îți pot provoca infecții serioase la nivelul ochilor.

Este o greșeală de igienă personală să-ți lași pensulele în trusa de machiaj

Înainte de a face acest lucru, gândește-te că inclusiv cele mai curate pensule pot deveni sursă de bacterii în mediul in trusa respectivă, mai ales dacă aceasta nu este perfect curată. Ca să fii sigură că acestea nu se vor contamina, încearcă să dezinfectezi periodic trusa de machiaj. Numai așa vei scădea riscul de a contacta cine știe ce infecție!

Instrumente de machiaj in trusa

Nu este bine să folosești bețișoare cu vată pentru curățarea urechilor

Deși mulți dintre noi suntem obișnuiți să apelăm la bețișoarele de urechi, specialiștii ne spun că aceasta este o greșeală de igienă.
În condițiile în care ceara din urechi ne protejează de praf și de insecte, aceasta ar trebui păstrată acolo, plus că bețișoarele ne pot răni. Mai mult chiar, ele pot să împingă mai adânc ceara, în canalul auditiv și să producă daune semnificative.

Fata ce isi curata urechile cu betisoare de urechi

Citește și: Cum se curata corect urechile copilului: sfaturile specialistilor

Fata ce isi face pieling naturalNu este bine să-ți exfoliezi tenul zilnic

Poate fi tentant să-ți exfoliezi tenul zilnic, în încercarea de a-l face mai suplu și mai catifelat, dar acest demers nu va face decât să afecteze calitatea pielii. Astfel, experții ne spun că fața ar trebui exfoliată de câteva ori pe săptămână, dar în niciun caz în fiecare zi.
Dacă ne vom exfolia fața zilnic, riscăm să creștem riscul apariției acneei, să avem tenul mai sensibil și mai iritat, cu urme.

Este o greșeală să nu ții mâna la gură sau să-ți acoperi nasul când strănuți/ când tușești

Din păcate, cei mai mulți dintre noi uită să procedeze așa. Din acest motiv, virușii se pot răspândi mult mai ușor și îi pot îmbolnăvi și pe ceilalți.
Să-ți acoperi nasul sau gura este o regulă de igienă care trebuie neapărat respectată, mai ales în perioadele de epidemii. Dacă nu avem la îndemână o batistă, putem apela la un șervețel sau putem să ne folosim chiar cotul.
Preferabil este să stăm acasă, protejându-ne atât pe noi, cât și pe cei din jur!

Este o greșeală să nu te speli pe mâini după ce folosești toaleta

Un studiu efectuat în anul 2013 a demonstrat următorul fapt: aproape 33% dintre cei intervievați uită să se spele pe mâini după ce folosesc toaleta. Iar peste 10% dintre ei, chiar dacă se spală, nu procedează în mod corect.
Pentru a te proteja pe tine și pe ceilalți de tot felul de boli, trebuie în primul rând să te speli cu apă și săpun după ce mergi la toaletă. Abia după aceea poți să apelezi și la alte modalități de a te dezinfecta (precum gel dezinfectant, șervețele umede etc).

Citește și: 95% dintre persoane isi spala mainile gresit. Invata-ti copilul cum sa se spele corect pe maini

Este o greșeală să nu folosești ața dentară

Experții ne avertizează asupra următorului fapt: dacă nu ne vom curăța dinții și cu ață dentară, riscăm să dezvoltăm afecțiuni cardiace.
Într-adevăr, pare un lucru neobișnuit, dar se pare că bacteriile dintre dinți vor ajunge mai ușor la nivelul gingiilor dacă nu vom utiliza și ața dentară. Aceste abcterii vor „migra" apoi în fluxul sanguin și vor ajunge la inimă. Cînd se vor multiplica, vor da naștere la tot felul de afecțiuni periculoase.
Pentru a evita acest fenomen este nevoie să folosim ața dentară seara, înainte de culcare.

Nu este recomandat să te ștergi de transpirație cu mâna

Aceasta este o greșeală frecventă legată de igienă personală, pe care o putem face oricând. Desigur, cel mai ușor este să încercăm să îndepărtăm urmele de transpirație cu mâna, dar înainte de a face așa trebuie să luăm în calcul următorul aspect: înainte am atins tot felul de obiecte, cu bacterii diferite.
Mult mai bine va fi să ștergem transpirația cu ajutorul unui mic prosop, cu un șervețel sau chiar să facem duș, dacă avem posibilitatea. Va fi mult mai sigur pentru noi să alegem una dintre aceste variante!

Nu este indicat să nu faci duș după exerciții fizice intense

Este o greșeală de igienă personală cunoscută, care ne poate provoca tot felul de probleme de sănătate. De exemplu, transpirația ajunsă pe piele poate duce la apariția acneei, a iritațiilor etc.
Preferabil este să îndepărtăm transpirația prin duș, iar dacă nu avem această posibilitate, trebuie să încercăm măcar să ne schimbăm hainele cu care am fost îmbrăcate în timpul activității fizice.

Nu este indicat să facem baie în exces și nici să ne spălăm prea mult pe mâini

Să te speli zilnic pe corp te va ajuta să scapi de mizerie, de transpirație și de bacterii. Dar când exagerezi cu acest demers nu este deloc bine, întrucât vei crește riscul de iritații și de infecții ale pielii. În plus, studiile din domeniu au arătat că, să ne expunem anumitor tipuri de bacterii/virusuri poate să ne întărească sistemul imunitar. Dimpotrivă, expunerea la un mediu mult prea curat poate duce la o mai mare predispoziție spre astm și tot felul de eczeme.
În mod similar, spălatul excesiv al mâinilor va duce la uscarea pielea, la apariția crăpăturilor și, implicit, la pătrunderea acolo a unor bacterii ce pot cauza infecții.

Este o greșeală să nu cureți obiecte din casă, pe care le folosești adesea

Chiar dacă ai grijă să păstrezi curățenia în casă, ți se poate întâmpla să uiți să ai grijă și de obiectele pe care le atingem frecvent și care sunt pline de bacterii. Cu alte cuvinte, telecomenzile, telefoanele, clanțele, tastatura, furtunul de la duș etc. trebuie dezinfectate periodic. În caz contrar, riscul de îmbolnăviri crește semnificativ!

Nu este recomandat să te limitezi la a aspira covoarele cu un aspirator obișnuit

Întrucât există bacterii și virusuri (precum Norovirusul, responsabil de infecții respiratorii și digestive) care pot supraviețui timp îndelungat (peste o lună) pe un covor ce nu a fost igienizat corect, ar fi greșeală să te limitezi doar la a-l aspira obișnuit.
Specialiștii ne spun că pentru a ne asigura că ale noastre covoare nu sunt purtătoare de asemenea bacterii/virusuri, este nevoie ca din când în când să le ducem să fie curățate profesional sau să le curățăm noi, dar folosind un aspirator performant, cu aburi.

Voi mai știți și alte greșeli de igienă personală, pe care le putem face mai ușor decât ne dăm seama?

Surse:
www.articles.mercola.com; www.bustle.com;www.lifehack.org;www.naturalon.com; www.top10homeremedies.com

Articolul urmator
Nervul sciatic: ce este și cum îți dai seama că suferă
Nervul sciatic: ce este și cum îți dai seama că suferă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 sfaturi pentru igiena personală a copilului
    7 sfaturi pentru igiena personală a copilului

    Să îi repeți permanent copilului tău să nu atingă anumite lucruri nu reprezintă o soluție, în special în situațiile în care nu ești lângă el. De...

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    Cum îți dai seama că ți-ai găsit sufletul pereche, în funcție de zodie
    Cum îți dai seama că ți-ai găsit sufletul pereche, în funcție de zodie

    Una dintre cele mai mari dorințe pe care le poți avea este să găsești pe cineva care să te completeze perfect și cu care să-ți dorești din tot sufletul să-ți petreci viața. Să...

    Zodiile care te rănesc fără să-și dea seama
    Zodiile care te rănesc fără să-și dea seama

    În timp ce unele semne zodiacale sunt maeștri manipulatori, ai căror scopuri implică răzbunarea și rănirea sentimentelor persoanelor care le greșesc, altele rănesc fără să...

    Este copilul pregătit să renunțe la somnul de prânz? Cum îți dai seama
    Este copilul pregătit să renunțe la somnul de prânz? Cum îți dai seama

    Nu toți copiii vor dormi la prânz până la aceeași vârstă, indiferent de insistențele părinților. Uite cum știi că cel mic este pregătit să renunțe la somnul de...

    Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten
    Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten

    Micuțul tău a crescut și a început să-și facă relații stabile de prietenie! Inevitabil, va veni vremea (dacă nu a venit deja) în care se va pune problema să doarmă...

    Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?
    Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?

    Expresia “oaia neagră a familiei” se folosește, de regulă, atunci când ne referim la cineva cu un caracter atipic, adesea prost ințeles, și care e de multe ori...

    © 2024 Qbebe