Consultul ginecologic, obligatoriu pentru o mama sanatoasa

Consultul ginecologic, obligatoriu pentru o mama sanatoasa

Louise Tanase - Contributor

Unul dintre examenele medicale obligatorii pentru sanatatea ta este consultul ginecologic. In cazul in care nu esti foarte convinsa de ce consultul ginecologic este vital pentru sanatatea ta, cand trebuie facut si ce urmareste medicul ginecolog in timpul consultului, Qbebe iti dezvaluie cateva secrete.

Consultul ginecologic trebuie sa existe in rutina ta, inca de la inceputul vietii sexuale. In ciuda prejudecatii "nu merg la ginecolog ca nu am nimic", este recomandat ca, macar o data pe an, daca nu chiar la fiecare 6 luni sa iti programezi un consult ginecologic.

Cand facem consultul ginecologic?

 

Medic ginecolog
 

Inca de la varsta adolescentei, fiecare femeie trebuie sa se obisnuiasca sa mearga periodic la un consult ginecologic. Primele vizite la medicul ginecolog trebuie facute de la varsta de 13-15 ani, cand nu va exista o consultatie propriu zisa, ci numai discutii despre menstruatie, despre bolile cu transmitere sexuala, dar si despre metodele contraceptive. Tot acum, medicul ginecolog va solicita informatii legate de istoricul medical si sexual (chiar daca inca nu au existat relatii sexuale). Dupa inceperea vietii sexuale, consultul ginecologic se face periodic, in functie de particularitatile sanatatii fiecarei femei.

 

 

In afara de consultul ginecologic periodic, trebuie sa mergi la medicul ginecolog de cate ori apar semne sau simptome anormale, cum ar fi: dureri pelviene sau crampe menstruale atat de severe incat pot perturba desfasurarea normala a activitatilor zilnice; sangerari anormale sau abundente (care necesita schimbarea tampoanelor la fiecare doua-trei ore); sangerari care au loc intre ciclurile menstruale; prezenta oricarei scurgeri neobisnuite, mancarime, durere, inflamatie existente la nivelul vaginului sau in partea inferioara a abdomenului.

Consultul ginecologic este necesar si daca planifici o sarcina, presupui ca esti deja insarcinata, consideri ca ai putea avea o infectie a aparatului genital sau ai un partener diagnosticat cu o boala cu transmitere sexuala, ai suferit de boli cu transmitere sexuala, ai mama sau o sora care au dezvoltat cancer de san inainte de menopauza. Este important sa consulti un ginecolog si in cazul in care observi orice fel de modificare la nivelul sanilor (noduli, portiuni intarite, modificari ale pielii, retragere recenta a mameloanelor, scurgeri anormale, schimbari la nivelul marimii sau formei sanului, dureri, disconfort, sensibilitate la atingere).

Ce trebuie sa includa consultul ginecologic?

Medic ginecolog si pacienta
 

De fiecare data cand mergi la un consult, medicul tau ginecolog trebuie sa iti faca un consult ginecologic in timpul caruia urmareste anumiti parametri ai sanatatii tale, preleveaza probe pentru a testa prezenta unor boli, dar, de asemenea, poate sa iti dea sfaturi si cu privire la posibile disfunctii sexuale, infertilitate, planificare familiala, etc.
Iata cele mai importante 7 aspecte pe care trebuie sa le discuti sau sa le analizeze medicul tau ginecolog in timpul consultului ginecologic periodic.

1. Testul Babes-Papanicolau
In timpul vietii adulte, dupa inceperea activitatii sexuale si pana la instalarea menopauzei, ar trebui sa faci un test Papanicolau in fiecare an. Dupa instalarea menopauzei, medicii recomanda efectuarea acestui test o data la fiecare 6 luni. Testul Babes-Papanicolau permite detectarea celulelor anormale si a polipilor care pot cauza cancerul cervical si uterin. Prelevarea celulelor se face in a doua saptamana dupa sangerarea menstruala si nu este dureroasa. Testul Papanicolau iti poate salva viata.

Teste de laborator

2. Sanatatea sanilor
Desi ar trebui sa stii cum sa iti auto-examinezi sanii, este foarte important ca medicul sa iti examineze sanii in timpul consultului ginecologic. Cancerul de san este, din pacate, cea mai raspandita forma de cancer. Daca te apropii de 35 de ani si ai avut cazuri de cancer de san in familie, specialistii recomanda examinarea anuala a sanilor. De asemenea, dupa varsta de 50 de ani, trebuie sa faci o ecografie mamara, dar si o mamografie, in fiecare an.

3. Probleme menstruale
In cazul in care ai probleme, in timpul consultului ginecologic ar trebui sa ii povestesti medicului tau despre crampele menstruale si despre cresterea sau scaderea frecventei ciclului menstrual. Aceste probleme pot trada o inflamare a peretilor uterini sau chiar o infectie vaginala. In plus, multe femei acuza hemoragii intre menstruatii, iar pentru acest simptom trebuie sa mergi imediat la consultul ginecologic. Uneori, sangerarea intre menstruatii tradeaza prezenta unui cancer cervical. De asemenea, in cazul in care sangerezi abundent in timpul menstruatiei, trebuie sa ii spui medicului ginecolog, dar si medicului tau de familie. In timp, sangerarea menstruala abundenta poate provoca anemie.

4. Cunoasterea corpului
Consultatiile ginecologice regulate te ajuta sa iti cunosti corpul mai bine si chiar sa elimini anumite dubii sau motive de ingrijorare. Medicul ginecolog te poate ajuta in aceasta privinta, in fiecare stadiu sau etapa a vietii. Consultul ginecologic de rutina poate detecta anumite probleme vaginale sau uterine care uneori pot trece neobservate, cum ar fi fibromul uterin sau chisturile ovariene. De asemenea, te poate lamuri cu privire la anumite neclaritati pe care le-ai putea avea in legatura cu secretiile vaginale, mirosul sau aspectul partilor tale intime.

5. Planificarea familiala
In prezent, pe piata exista numeroase metode contraceptive, insa fiecare femeie are propriile particularitati fiziologice, preferinte si tip sau ritm de viata sexuala. Medicul ginecolog este cel mai bun sfatuitor in ceea ce priveste planificarea familiala, fiind singurul in masura sa iti recomande metode contraceptive, sa ajusteze dozele sau tipul de substante folosite in functie de nevoile tale personale si de sanatatea ta. Desi pilulele contraceptive pot fi cumparate fara reteta, este recomandat sa consulti medicul ginecolog inainte de a incepe sa folosesti astfel de contraceptive. Acelasi lucru este valabil si in cazul contraceptiei locale.

Contraceptie

6. Boli cu transmitere sexuala
Sexul neprotejat (nefolosirea prezervativului) cu parteneri ocazionali faciliteaza transmiterea unor germeni, bacterii sau virusi care pot provoca boli grave. Unele dintre bolile cu transmitere sexuala nu manifesta simptome (cum este cazul HIV, gonoreea si chlamydia), insa iti pot afecta sanatatea pe termen lung. Consultul ginecologic si testele de laborator iti pot confirma sau infirma prezenta unei boli cu transmitere sexuala. In cazul in care nu mergi la consultul ginecologic periodic sau ori de cate ori simti nevoia, nu vei putea trata adecvat aceste boli in stadiu incipient. Bolile cu transmitere sexuala conduc la infertilitate.

7. Menopauza si terapia de substitutie hormonala
Din cauza unui declin al nivelului de estrogen, menopauza este asociata cu diverse simptome fizice dar si psihice, cum ar fi: bufeurile, depresia si osteoporoza. Terapia de substitutie hormonala te poate ajuta sa depasesti aceste probleme, de aceea este foarte important sa ii vorbesti medicului ginecolog despre ele.

Tu mergi periodic la consultul ginecologic? De ce?

Articolul urmator
„Cine să vrea o mamă singură cu un copil „monstruos?”. O femeie care a devenit mamă la 18 ani a sfidat soarta din dragoste pentru puiul ei
„Cine să vrea o mamă singură cu un copil „monstruos?”. O femeie care a devenit mamă la 18 ani a sfidat soarta din dragoste pentru puiul ei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Certificatul Covid obligatoriu pentru profesori. Nu vor putea preda fără el. Se impun reguli severe în Israel
    Certificatul Covid obligatoriu pentru profesori. Nu vor putea preda fără el. Se impun reguli severe în Israel

    Certificatul verde Covid a devenit obligatoriu, în Israel, pentru profesori! Aceștia nu vor mai putea preda, nici măcar online, și nici nu vor mai primi salariu dacă nu prezintă...

    Este obligatoriu ca elevii să aibă cel puțin o notă la fiecare materie pe modul?
    Este obligatoriu ca elevii să aibă cel puțin o notă la fiecare materie pe modul?

    Noua structură a anului școlar, organizată pe 5 module de invățare, îi derutează pe unii profesori cu privire la numărul minim de note acordate elevilor la o materie, pe durata...

    Explicația psihologilor: de ce este obligatoriu ca un copil să înceapă grădinița la 3 ani
    Explicația psihologilor: de ce este obligatoriu ca un copil să înceapă grădinița la 3 ani

    Este pregătit un copil de 3 ani pentru grădiniță? Din punct de vedere psihologic, da. Trei ani este vârsta la care cel mic poate începe să se obișnuiască cu viață...

    Certificatul verde Covid obligatoriu pentru copiii de peste 6 ani? Ce trebuie să știe părinții
    Certificatul verde Covid obligatoriu pentru copiii de peste 6 ani? Ce trebuie să știe părinții

    Capitala a intrat în scenariul roșu după ce incidența COVID a depășit pragul de 3 la mie. Astăzi, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Sănătate...

    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

    Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

    20 de sfaturi pentru o viață sănătoasă
    20 de sfaturi pentru o viață sănătoasă

    Dacă vrei să îți protejezi starea de bine și să ai o viață sănătoasă, trebuie să te asiguri că respecți câteva obiceiuri alimentare. În plus, mișcarea este...

    Regina este din nou străbunică! Prințesa a născut o fetiță perfect sănătoasă
    Regina este din nou străbunică! Prințesa a născut o fetiță perfect sănătoasă

    Bucurie mare la Casa Regală a Marii Britanii! Prințesa Beatrice, nepoata reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a devenit mamă. Potrivit unui anunţ publicat luni pe conturile de...

    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău
    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

    Nu este un secret faptul că este nevoie de mai mult decât de dragoste pentru a menține o relație sau o căsnicie puternică și sănătoasă. Pe lângă sentimentele puternice,...

    © 2024 Qbebe