Din grija pentru copilul tau

Iată ce se întâmplă în organismul tău când bei îndeajuns de multă apă

Cu siguranță majoritatea persoanelor cunosc faptul că un consum adecvat de apă reprezintă un obicei benefic pentru sănătate. Noi vă explicăm în continuare și care sunt beneficiile concrete ale unui consum de apă, cu privire la toate sistemele din organism.

Informații despre importanța apei

Consumul constant de apă reprezintă cel mai ușor și ieftin mod de a-ți menține sănătatea. Specialiștii recomandă un consum zilnic de 9-12 căni. Vor fi influențate în mod pozitiv atât pielea, cât și tranzitul intestinal sau chiar dispoziția, dat fiind faptul că corpul uman este compus în proporție de 60-70% apă (este substanța cea mai abundentă din corp), o stare de deshidratare poate determina probleme grave; avem nevoie de apă pentru a supraviețui (un om poate trăi 30-40 de zile fără hrană, dar maxim 3-4 zile fără apă).

Toate procesele chimice din corp necesită apă pentru a fi realizate sau înlesnite. În primul rând, printr-o deducție logică, consumul de apă ajută la drenarea corespunzătoare a toxinelor din sânge (ajută rinichii și previne în același timp infecțiile de tract urinar). Când se instalează starea de deshidratare, sângele își modifică compoziția de la o substață roșie cu textură ușor îngroșată la una similară unui jeleu (se îngroașă); în acest mod devine mult mai dificil de a fi pompat de inimă în tot corpul. O altă proprietate a apei este abilitatea sa de a încorpora substanțe chimice în propria-i compoziție; echilibrul dintre acestea este necesar pentru a se realiza funcțiile biologice, precum transportul nutrimentelor prin pereții celulari sau din vasele de sânge în celule. De asemenea, creierul are nevoie de apă pentru a facilita transmiterea impulsurilor electrice prin el și prin sistemul nervos.

cand bei apa

Chiar dacă multe persoane consideră că beneficiază de un aport zilnic de lichide, adevărul este că multe dintre ele mai degrabă se deshidratează (cafea, ceai, suc și băuturi energizante) deoarece băuturile consumate conțin cofeină, un diuretic (stimulează corpul să elimine apa). Nici băuturile sportive, precum cele cu electroliți nu sunt benefice în exces (apare un dezechilibru în compoziția chimică a corpului) și necesită în principiu o cantitate egală de apă pentru ca efectul să fie atenuat.

Citește și: Consumul de apa in sarcina 

Ce se întâmplă în organismul tău când bei apă

1. Nivel energetic crescut
Corpul tău are nevoie de apă pentru a produce zaharurile pe care corpul le folosește drept combustibil. Când ești deshidratat, apare o problemă în sinteza acestora și te vei simți obosit. În schimb, dacă vei bea suficientă apă, corpul va putea funcționa la nivel maxim și te vei simți plin de energie.

2. Rinichii nu trebuie să funcționeze intensiv pentru a curăța sângele
Principala toxină din corpul uman este ureea nitrogen, o toxină hidrosolubilă (se dizvolvă în apă). Este rolul rinichilor de a o procesa prin intermediul sângelui și de a o elimina prin urinare, dar această sarcină este îngreunată dacă nivelul de hidratare nu este cel optim. Prin urmare, dacă vei bea apă din abundență, vei împiedica rinichii să funcționeze excesiv pentru a curăța sângele, în timp ce vei permite eliminarea maximă a toxinelor din organism.

3. Un nivel redus al constipației
Sistemul digestiv are nevoie de apă pentru a funcționa la eficacitate maximă, la fel ca și restul corpului. Apa lubrifiază intestinele și facilitează transferul nutrimentelor din intestine în fluxul sanguin, reglând tranzitul intestinal și prevenind constipația. De asemenea, apa menține reziduurile în continuă mișcare. Când corpul nu are destulă apă, reziduurile vor fi încetinite în colon și în instestinul subțire. Adeseori tulburările digestive sunt cauzate de o deshidratare cronică.

4. Mai puține ulcere stomacale
Stomacul este căptușit cu mucus pentru a fi protejat de acidul gastric. Mucusul care îl protejează este compus din 98% apă și 2% bicarbonat de sodiu. Când ești deshidratat, mucusul devine mai subțire și mai puțin eficace, prin urmare cauzând o creștere în ulcerații deoarece acidul gastric începe să atace imediat mucoasa stomacală.

cand bei apa

5. Pierdere în greutate
Uneori când ești însetat ajungi să mănânci. Dacă vei bea destulă apă, corpul va putea procesa mai eficient alimentele și va folosi mai rapid energia. Îți va fi mai rar foame și, în plus, îți vei umple stomacul cu apă (apa este un lichid cu volum mare) și va apărea senzația de plenitudine (dacă te simți plin vei mânca mai puțin). Apa nu dispune de valoare calorică, iar dacă înlocuiești o gustare cu apă, vei reduce nivelul de calorii, crescând în același timp nivelul energetic. Pentru persoanele active este necesar un consum zilnic de 2-3 litri de apă pe zi pentru a-și menține hidratarea.

6. O dispoziție mai bună
Corpul tău are nevoie de un echilibru interior; când echilibrul apei nu mai există, te vei simți obosit, lent și deprimat. Creierul tău are nevoie de apă pentru a funcționa la fel ca și restul corpului. Când creierul este deshidratat, te simți letargic, apatic și te vei confrunta cu dificultăți în gândire. Lipsa de energie se poate transforma într-o lipsă de entuziasm pentru a trăi și mai apoi în depresie. Dacă bei apă, îți vei activa metabilismul și cu ajutorul nivelului suplimentar de energie, dispoziția ta va fi mai bună. Corpul tău se va simți bine, la fel ca și mintea.

7. Mușchii tăi se simt mai puțin obosiți
Deoarece menținerea unui echilibrul corect de electroliți și lichide este esențială pentru celulele care compun mușchii - atunci când mușchii nu primesc suficiente lichide se micșorează și apare oboseala musculară. Dacă bei destulă apă mușchii tăi se vor energiza și îi vei ajuta să funcționeze la nivel optim.

8. Arăți mult mai bine
Deși multe vedete declară că un consum de apă poate vindeca toate problemele pielii, adevărul este că apa nu poate ameliora acneea sau nu va face ridurile să dispară. Deshidratarea va face însă pielea să se simtă și să arate mai uscată deoarece când ești dehidratată corpul preia umezeala din piele pentru a hidrata organele (din acest motiv ridurile sunt adâncite și sunt mai proeminente cearcănele).

Surse:
www.bustle.com; www.redbookmag.com; www.powerofpositivity.com

Ce patesti daca bei prea multa cafea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Apa în sarcină - Câtă apă e sănătos să bei zilnic dacă ești însărcinată
  Apa în sarcină - Câtă apă e sănătos să bei zilnic dacă ești însărcinată

  Perioada sarcinii ar trebui să fie una dintre cele mai frumoase din câte vei trăi vreodată, dar asta numai dacă ai grijă de organismul tău și îi oferi resursele de care...

  Câtă apă trebuie să bei când alăptezi
  Câtă apă trebuie să bei când alăptezi

  Alăptarea unui bebeluș constituie o activitate extrem de solicitantă pentru organism. Adeseori cea mai dificilă parte este să îți amintești să ai grijă și te tine...

  4 din 10 români consumă apă neverificată! Tu știi ce apă bei?
  4 din 10 români consumă apă neverificată! Tu știi ce apă bei?

  Final în coadă de pește în scandalul apei din București! Știați că în anul 2000 bucureștenii plăteau 39 de bani pentru un metru cub de apă?

  Iată ce se poate întampla dacă faci pojar când esti însarcinată
  Iată ce se poate întampla dacă faci pojar când esti însarcinată

  Pojarul poate fi periculos atunci când se întâmplă să îl facem la vârsta adultă, însă în cazul femeilor însărcinate riscurile sunt mai...

  Ce s-ar întâmpla dacă ai bea numai un pahar de apă pe zi?
  Ce s-ar întâmpla dacă ai bea numai un pahar de apă pe zi?

  Apa este mai mult decât importantă pentru starea generală de sănătate a organismului. Apa este vitală! Ne-am pus o întrebare, deși ieșită din comun, aplicabilă, din...

  Ce se întâmplă în organismul unui copil dacă are lipsă de calciu
  Ce se întâmplă în organismul unui copil dacă are lipsă de calciu

  Când vine vorba despre dezvoltarea armonioasă a copilului, calciul nu poate fi exclus. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla de ce acesta face parte dintre cei mai...

  Ce se întâmplă in organismul unui copil dacă are exces de fier
  Ce se întâmplă in organismul unui copil dacă are exces de fier

  Fierul este un element esențial pentru organismul copilului. El reprezintă o componentă indispensabilă a hemoglobinei, proteina transportoare de oxigen din celulele roșii. Deficitul de...

  © 2019 Qbebe