Ptialismul sau producerea excesivă de salivă

Ptialismul sau producerea excesivă de salivă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Ptialismul sau producerea excesivă de salivă afectează îndeosebi gravidele și copiii. Deși nu reprezintă de obicei o problemă gravă de sănătate, este extrem de deranjantă și asociază dificultăți în relaționarea interumană. Iată în continuare de ce apare, ce simptome îl mai însoțesc și ce tratament necesită.

Ce este ptialismul, de câte tipuri este și pe cine afectează

Cunoscut și sub denumirea de sialoree, este o afecțiune caracterizată de hipersalivație. Constituie adeseori consecința gurii care rămâne deschisă ca urmare a bolilor sistemului nervos central. În momentele de repaus, saliva se acumulează în spatele gâtului, declanșând reflexul normal de înghițire. Poate fi mai comună când te odihnești sau imediat după mese.
Sialoreea afectează frecvent: copiii sănătoși (de 1-2 ani) în principal în perioada de erupție dentară, în cazul gravidelor (până la a patra lună de sarcină). Vârstnicii se pot confrunta cu ea deoarece au șanse mai mari să sufere de boli neurologice, dacă primesc medicamente care să o cauzeze ca efect advers, dacă folosesc proteze dentare sau aparate ortodontice care fac dificil procesul de înghițire.

Tipuri de sialoree - primară (este consecința hipersecreției de glande salivare), secundară (datorată controlului neuromuscular alterat - o disfuncție a activității motorii voluntare a cavității bucale care conduce la un flux excesiv de salivă în gură), stres emoțional (cauzată de anxietate sau stres - înainte de un test).

ptialismul

Cauze pentru care apare ptialismul sau producerea excesivă de salivă

- Postură precară datorată controlului precar al capului și forță redusă la nivelul gâtului

- Limbă umflată sau control motric precar pot contribui la apariția sa
- Carii dentare sau infecții la nivelul gurii sau gâtului pot cauza creșterea salivației
- Un debut brusc poate indica otrăvire (în special cu pesticide), o reacție la venin de șarpe sau insectă
- Uneori este vorba despre un anestezic care ridică gura când mergem la dentist
- Un exces de capsaicină - un ardei extrem de iute o poate cauza
- Scăderea controlului muscular la nivelul gurii
- Dificultate în înghițit (disfagie)
- Reducerea frecvenței înghițitului
- Retard mental
- Malocluzie sau problemă structurală a gurii
- Obstrucție a căilor respiratorii superioare (prezența polipilor)
- Probleme posturale
- Medicamente (pentru hipertensiune, analgezice, anticonvulsivante, anticolinesterazice)

Afecțiuni care cauzează sialoreea: grețurile și vărsăturile (probleme comune în sarcină), boala de reflux gastroesofagian (acidul din stomac irită esofagul și gâtul - apare după mese și poate fi însoțită de tuse, gust amar în gură, durere în piept la nivelul sternului), hyperemesis gravidarum (o formă gravă de grețuri matinale care poate cauza o producție excesivă a salivei), boli neurologice (boala Parkinson, sindroame atipice de Parkinson, scleroză laterală amniotrofică, paralizie cerebrală, paralizie pseudobulbară, accident vascular), boli genetice (sindromul Down). Alte afecțiuni: epiglotita, prezența unei tumori sau neoplasm, abces în gură (durere, inflamație și respirație urât mirositoare), hipertiroidism, sindrom serotoninergic (de la antidepresieve, litiu etc.), rabie sau tetanos.

Cauze pentru ptialism la copii: sunt neormale și rareori idică o boală sau o complicație (doar când sunt asociate alte simptome) - o infecție în gât sau gură (amigdalită, faringită, oreion sau epiglotită), alergie. Atunci când apare febră sau dificultate în înghițire poate fi un semn al unei probleme mai grave: abces retrofaringian, abces periamigdalian, amigdalită.

Salivație excesivă în sarcină - gravidele experimentează salivație excesivă care fac de cele mai multe ori grețurile matinale și mai neplăcute. În primele luni de sarcină se poate să observi o agravare dimineața sau noaptea. În general se remediază de la sine (de obicei la 12-14 săptămâni de sarcină). La gravide cauzele sunt: creștere în nivelul de hormoni gonadotropina corionică umană (mai mare în primele 3 luni de sarcină) care stimulează glandele salivare, greața care cauzează dificultate în înghițirea salivei, relaxarea mușchilor sfincterieni dintre esofag și stomac.

Trebuie menționată și situația când te confrunți cu o viroză respiratorie ce determină înfundarea nasului. În această situație trebuie să menții gura deschisă; hipersalivația nu apare în poziție șezândă deoarece se evaporă, însă în poziție orizontală cu capul sprijinit pe o parte tinde să se acumuleze pe o parte, iar dacă gura rămâne deschisă poate curge pe pernă. Este o problemă comună la copiii cu sindrom Down, retard mental sau paralizie cerebrală.
Există câteva simptome la nivel psihic care pot afecta stilul de viață: disconfort fizic, buze crăpate, deshidratare, respingere și izolare pe plan social, un respect de sine scăzut.

ptialism

Tratament pentru ptialism

Există remedii homeopate care trebuie prescrise în funcție de simptome și de fiecare persoană în parte; scopul homeopatiei nu este de a trata ci de a rezolva cauza și susceptibilitatea la îmbolnăvire. În ceea ce privește medicamentele alopate, există o gamă largă, selectate în funcție de cauza bolii; pot fi prescrise anticolinergice (scopolamină și glicopirolat) dar au efecte adverse precum pierderea echilibrului, vedere încețoșată, confuzie mentală, ritm cardiac rapid, injecții cu toxina botulinică (durează efectul aproximativ 5 luni), dar pot avea ca efect advers inflamație și durere la locul unde a fost administrată injecția, gură uscată, lezarea nervului facial, infecție, dificultate în mestecare.

În ceea ce privește gravidele, nu constituie o problemă gravă cu consecințe perinatale, dar nu există niciun tratament satisfăcător.

Câteva remedii pentru salivația excesivă: spală dinții cu o apă de gură naturală sau cu mentă de câteva ori pe zi, consumă mici gustări echilibrate evitând cantitățile excesive de alimente cu amidon și multă apă pentru a păstra hidratarea și a preveni starea de greață, folosește bomboane sau gumă de mestecat fără zahăr sau/și cu mentă (cele cu zahăr pot stimula producția excesivă de salivă), picură câteva picături de lămâie sau ulei esențial de lămâie pe care să îl miroși, suge un cub de gheață.

Surse: https://hickeysolution.com; www.ncbi.nlm.nih.gov; www.academia.edu

 

Articolul urmator
Niacinamida: ce este și cum îți ajută pielea
Niacinamida: ce este și cum îți ajută pielea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    A fost lansat primul test de sarcină bazat pe salivă
    A fost lansat primul test de sarcină bazat pe salivă

    Nevoia de inovație impusă de pandemia de Covid-19 a dus la un rezultat neașteptat. Mai precis, o echipă de cercetători israelieni care a lucrat la testele rapide antigen de salivă...

    Hoarding-ul sau acumularea excesivă de obiecte: ce se ascunde în spatele acestui comportament
    Hoarding-ul sau acumularea excesivă de obiecte: ce se ascunde în spatele acestui comportament

    Să colecționezi diferite obiecte, să le ordonezi și să ai grijă de ele reprezintă o activitate firească. Însă în momentul în care insiști să le colectezi chiar...

    Ce presupune testul rapid de salivă, non-invaziv, care va fi folosit în școli? Ce trebuie să știe părinții și copiii
    Ce presupune testul rapid de salivă, non-invaziv, care va fi folosit în școli? Ce trebuie să știe părinții și copiii

    După eliminarea pragului de închidere a școlilor la incidența de 6 la mia de locuitori, autoritățile vor să introducă testarea COVID non invazivă, pe bază de salivă, pentru...

    Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament
    Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament

    Motivele pentru care ochii îți pot lăcrima excesiv sunt diverse și, deși în cele mai multe cazuri nu ai de ce să te sperii, pot fi situații care indică o afecțiune. Te...

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    Ce consecințe are în viața copilului un părinte anxios sau hiperprotectiv
    Ce consecințe are în viața copilului un părinte anxios sau hiperprotectiv

    Anxietatea este prezentă în viața noastră în diferite forme. Când este vorba despre cei dragi, anxietatea se poate manifesta ca o grijă persistentă pe care o simțim...

    Un băiețel de 3 ani din Brașov și-a găsit sfârșitul sub roțile mașinii tatălui său. Atenție la neatenție, dragi părinți!
    Un băiețel de 3 ani din Brașov și-a găsit sfârșitul sub roțile mașinii tatălui său. Atenție la neatenție, dragi părinți!

    Tragedie în Braşov: un copil de trei ani a decedat după ce a fost lovit de un autoturism în curtea unui imobil. Autoturismul s-a dovedit a fi chiar cel al tatălui său.

    Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii
    Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii

    Redeschiderea școlilor se apropie cu pași repezi, iar masca de protecție trebuie purtată permanent în orele petrecute la școală. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru...

    © 2024 Qbebe