Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Semne că suferi de hipotiroidism

Hipotiroidismul este o afecțiune caracterizată printr-o cantitate scăzută de hormoni tiroidieni. Semnele care o prevestesc includ creștere în greutate, stare de oboseală și nivel crescut al tensiunii arteriale. Te invităm să le descoperi pe restul în continuare, dar și complicațiile grave care pot apărea în cazul în care simptomele persistă un timp îndelungat.

Informații despre hipotiroidism

Glanda tiroidă este o glandă mică, de mărimea unui fluture, localizată în fața traheei. Aceasta produce hormonii care influențază aspecte precum ritmul cardiac și temperatura corporală. Hipotiroidismul este afecțiunea care apare atunci când corpul produce o cantitate mică de hormoni tiroidieni, T3 și T4. Acești hormoni reglează metabolismul (modul în care corpul procesează și utilizează energia); un nivel prea scăzut va conduce la simptome asociate unui metabolism scăzut. Pe scurt, hipotiroidismul reduce unele dintre procesele corporale.

Semne că suferi de hipertiroidismsemne hipotiroidism

Creștere în greutate

Acest semn se datorează unui metabolism mai lent decât în mod normal. Metabolismul este responsabil pentru transformarea caloriilor în energie, iar când procesul încetinește corpul nu folosește caloriile suplimentare și le depozitează ca grăsime. Creșterea în greutate nu este bruscă; se poate să îți fie dificil să slăbești sau observi că te îngrași chiar dacă respecți o dietă și faci exerciții fizice. 

Nivel crescut de oboseală

Oboseala excesivă este un alt semn comun. Te vei simți obosită mereu, indiferent cât dormi. Siestele din timpul zilei sau nevoia constantă de cofeină pot fi un semn de oboseală (acestea ajung să îngreuneze somnul de pe timpul nopții). Vei simți și o senzație de slăbiciune la nivelul mușchilor (în special în brațe și coapse).

hipotiroidism

Frisoane, convulsii

Tot ca urmare a unui metabolism încetinit, nivelul de căldură corporală scade. Din acest motiv poate apărea intoleranța la un mediu rece.

Hipertensiune și colesterol crescut

Ca urmare a unei activități de pompare a inimii intensificate, o persoană care suferă de hipotiroidism va observa adesea că inima sa bate foarte rapid și neregulat. Un ritm cardiac neregulat (aritmie) și hipertensiunea pot să semnalizeze o glandă tiroidă hipoactivă.

Irascibilitate, anxietate, depresie, insomnie

Apare un tremur al mâinilor în hipotiroidism, alături de modificări comportamentale și de personalitate, precum depresie, anxietate, nervozitate și/sau irascibilitate. Insomnia, precum și dificultățile în concentrare sau în amintirea diverselor evenimente sunt de asemenea raportate cu privire la hipotiroidism.

Menstruație dureroasă și prelungită

Ca urmare a modificării hormonilor sexuali din corp, femeile care suferă de hipotiroidism pot să observe menstruație neregulate. În cazul unui hipotiroidism grav, menstruația poate să dispară complet (amenoree).

Constipație, greață

Simptomele digestive, precum dispepsia și diareea, pot să apară în hipotiroidism ca urmare a modificării motilității intestinale.

semne ca suferi de hipotiroidism

Pierderea părului, piele uscată
În plus față de subțierea părului și înmuierea unghiilor, pielea unei persoane bolnave are un aspect de obicei moale și cald, ca urmare a unei creșteri în fluxul sanguin.

Nu toate persoanele ajung să experiementeze aceste simptome; persoanele care prezintă această problemă de sănătate la nivel ușor pot să nu experimenteze simptome. La început pot să fie ușor confundate cu o stare de nervozitate datorată stresului, iar dacă treci printr-o perioadă în care mănânci mai mult este posibil să treci cu vederea simptomele de hipotiroidism. Persoanele cu vârsta de peste 70 de ani pot să nu aibă niciun fel de simptom. În general, sunt mai vizibile odată ce gradul hipotiroidismului crește, fiind asociate scăderii ratei metabolice a corpului. Sunt toate posibile, însă variază în funcție de timpul pentru care glanda tiroidă a produs acești hormoni, nivelul de hormoni din corpul tău, dar și de vârstă. De asemenea, hipotiroidismul este de 10 ori mai frecvent în rândul femeilor și începe în general în intervalul 20-40 de ani. Sunt disponibile diverse tratamente pentru afecțiune, iar majoritatea persoanelor reacționează pozitiv odată ce există un diagnostic exact și un tratament corespunzător stabilit; pot fi recomandate medicamente pe bază de hormoni pentru a echilibra nivelul hormonilor tiroidieni (necesită administrare zilnică, pentru întreaga viață). Este important și aportul de iod în cazul persoanelor afectate de hipotiroidism; din acest motiv trebuie să discuți orice schimbări alimentare cu medicul care te monitorizează, în special când începi o alimentație bogată în fibre sau un consum sporit de soia sau legume crucifere deoarece dieta poate influența modul în care corpul asimilează medicația. Nu în ultimul rând, este necesară o monitorizare constantă pentru a verifica gradul de asimilare al corpului.

Complicații

În lipsa tratamentului hipotiroidismul poate cauza probleme cardiace (din cauza nivelului crescut de colesterol), gușă (stimularea excesivă poate cauza mărirea glandei tiroide până în punctul în care ajungi să ai o umflătură în gât), infertilitate, dureri articulare, obezitate. Problemele cu tiroida în cazul unei gravide pot să afecteze fătul. În primele trei luni de sarcină bebelușul primește toți hormonii tiroidieni de la mamă. Dacă aceasta are hipotiroidism nu va beneficia de suficienți hormoni tiroidieni, ce poate conduce la defecte la naștere sau ulterior la probleme cu dezvoltarea mentală. Un nivel extrem de redus de hormoni tiroidieni poate să cauzeze o afecțiune potențial fatală cu denumirea de mixedem; aceasta este forma cea mai gravă de hipotiroidism. Cei afectați pot să își piardă starea de conștiență sau chiar să intre în comă. De asemenea, poate conduce la o scădere puternică în temperatura corpului, ce poate cauza deces. 

Surse: www.mayoclinic.org www.endocrineweb.com www.nhs.uk www.verywellhealth.com

22 semne că suferi de atacuri de panică

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  4 semne care îți arată că suferi de stres
  4 semne care îți arată că suferi de stres

  Cu toții trecem prin perioade stresante, nu-i așa? Unii dintre noi sunt stresați din cauza locului de muncă, alții sunt stresați acasă, iar alții sunt stresați din cu totul alte...

  Semne că suferi de burnout, boala stresului la locul de muncă
  Semne că suferi de burnout, boala stresului la locul de muncă

  Burnout a ajuns să reprezinte un termen mai des întâlnit decât ne-am dori. Este caracteristic epocii în care trăim, a vitezei și a multor sarcini care depășesc...

  Copiii născuți la 8 luni au un risc mai mare de a suferi de ADHD
  Copiii născuți la 8 luni au un risc mai mare de a suferi de ADHD

  ADHD este o boală despre care se tot vorbește în ultima perioadă, părinții fiind din ce în ce mai alarmați de posibilitatea că al lor copil să prezinte simptome din...

  Studiu: acești copii au risc crescut de a suferi de cancer de prostată la maturitate
  Studiu: acești copii au risc crescut de a suferi de cancer de prostată la maturitate

  Un nou studiu vine să dea o veste proastă bărbaților care provin din familii înstărite, care s-au născut "în puf" și care a căror igienă și dietă...

  Studiu: copiii care se culcă târziu au un risc mai mare de a suferi de depresie la maturitate
  Studiu: copiii care se culcă târziu au un risc mai mare de a suferi de depresie la maturitate

  Orice părinte cunoaște chinul orei de somn, tortura la care este supus atunci când juniorul refuză somnul cu mare îndârjire.

  Suferi de sindromul ovarului polichistic? Sunt șanse să naști un copil cu autism
  Suferi de sindromul ovarului polichistic? Sunt șanse să naști un copil cu autism

  Femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice și doresc să conceapă un copil au motiv de îngrijorare, avertizează cercetătorii!

  5 semne de autism pe care parintii ar trebui sa le stie. Incep sa se manifeste intre 12 si 18 luni
  5 semne de autism pe care parintii ar trebui sa le stie. Incep sa se manifeste intre 12 si 18 luni

  Este binecunoscut faptul ca, in tratarea autismului, diagnosticarea precoce este elementul-cheie. Cu cat se depisteaza mai devreme, cu atat mai bine pentru cei mici. Semnele de autism incep...

  © 2019 Qbebe