Semne care îți arată că suferi de un dezechilibru hormonal

Semne care îți arată că suferi de un dezechilibru hormonal

Irina Olteanu - Redactor Senior

Un dezechilibru hormonal se poate ascunde sub o serie de semne pe care nu le iei de obicei în considerare. Îți recomandăm să parcurgi cu atenție lista pe care am întocmit-o pentru a verifica dacă nu te regăsești în situația de a suferi de dezechilibru hormonal.

Informații despre hormoni

Hormonii funcționează ca mesageri între sistemele corpului menite să regleze fiziologia și comportamentul, precum digestia, metabolismul, respirația, funcționarea țesuturilor, somnul, stresul, creșterea, mișcarea, reproducerea și dispoziția. Astfel, aceștia transmit corpului când îți este foame, somn, când ești stresat sau vesel, funcționând în ambele sensuri: hormonii îți transmit și când trebuie să te oprești din mâncat, când trebuie să te trezești, când trebuie să te calmezi sau când nu te simți prea atractivă. Cei mai cunoscuți sunt hormonii sexuali: estrogen, progesteron și testosteron, dar există și hormoni precum insulină, hormon de creștere, leptină, cortizol și melanonină. Hormonii sexuali sunt extrem de importanți în cazul femeilor, influențând cele mai importante procese din corp, precum sarcina, pubertatea, reglarea ciclului menstrual, menopauza, creșterea părului sau aspecte ce țin de ten; joacă un rol important și când vine vorba de depozitarea grăsimii și creșterea musculară.

În rândul femeilor, cele mai marcante schimbări survin în preajma vârstei de 40-50 de ani, dar unele se fac simțite și mai devreme, în preajma vârstei de 30 de ani. Din păcate, tot mai multe femei se confruntă timpuriu cu simptome de natură hormonală, care au legătură nu doar cu stilul de viață și alimentația, ci și cu poluarea, toxinele și xenoestrogenii (substanțe sintetice care acționează ca estrogen în corpul nostru), la care suntem expuși zi de zi.

dezechilibru hormonal

1. Schimbări de dispoziție, depresie și anxietate

Schimbările de dispoziție, depresia și anxietatea pot părea înfricoșătoare pentru persoana care le experimentează și pentru cei din jur, în special când apar din senin. Contraceptivele orale dispun de o influență majoră asupra stării de dispoziție, ca urmare a efectului pe care estrogenul îl are asupra substanțelor chimice din creier. Investigații amănunțite ale hormonilor din organism ajută în identificarea cauzei exacte.

2. Creștere în greutate

Unul dintre cele mai neplăcute semne pentru femei, creșterea în greutate ascunde deseori un dezechilibru hormonal; nu acționează în mod direct, ci prin crearea senzației de foame și apariția unor pofte la care este dificil să reziști. Schimbările de dispoziție menționate anterior pot conduce la mâncat compulsiv. O glandă tiroidă subreactivă poate încetini metabolismul și poate conduce la o creștere în greutate cu 5-7 kg în medie; fluctuațiile în greutate trebuie investigate de către un specialist.

3. Oboseala și schimbări în tiparul de somn

Este normal să ai zile în care să nu te simți în stare de nimic. Însă dacă experimentezi zilnic senzația de oboseală excesivă, poate fi vorba despre un dezechilibru hormonal. De cele mai multe ori este implicat un nivel redus al hormonului tiroidian (hipotiroidism - metabolismul este redus, ceea ce presupune încetinirea tuturor sistemelor din organism), progesteronul (un nivel redus - adormi dificil, un nivel crescut - ești tot timpul somnoroasă) sau estrogenul (transpirații nocturne și bufeuri - de obicei apar frecvent în perioada menopauzei).

4. Modificări la nivelul sânilor

Nivelul hormonului estrogen poate conduce la modificări în caracteristicile sânilor; un nivel crescut conduce la sâni sensibili la atingere, dureroși, precum și la noduli, fibroame și chisturi. Un nivel redus de estrogen (în timpul și după menopauză) este asociat cu un țesut mai puțin dens al sânilor. Pentru că pericolul unui cancer mamar nu poate fi exclus, medicul este în măsură să discearnă cauza exactă.

5. Acneea

Ai experimentat probabil un puseu acneic chiar înainte de menstruație, ca urmare a modificărilor care apar ciclic în hormonii reproducători în acea perioadă a lunii. Dacă acneea este în permanență gravă, poate fi vorba de o tulburare la nivelul hormonilor androgeni; testosteronul conduce la producția de sebum, un factor semnificativ în apariția acneei (cu cât este mai pronunțat dezechilibrul cu atât mai gravă este acneea).

6. Probleme cu memoria

Dacă începi să devii absentă și să uiți lucruri poate fi vorba despre un dezechilibru hormonal. O producție în exces a hormonului de stres cortizol poate afecta memoria; modificările în estrogen și progesteron sunt adesea descrise drept încețoșare în gândire (sunt afectate substanțele chimice din creier), un simptom comun în menopauză. Și boala tiroidiană poate fi o cauză.

dezechilibru hormonal

7. Probleme digestive

Estrogenul și progesteronul sunt implicați în reglarea tranzitului intestinal; atunci când există o cantitate prea mică sau prea mare vei observa diaree, durere de stomac, balonare și greață. Nu reprezintă un motiv de îngrijorare decât dacă apar în mod constant.

8. Libido scăzut

Dezechilibrele hormonale afectează semnificativ libidoul. Un nivel redus de estrogen poate în plus să cauzeze uscăciune vaginală, conducând la un contact sexual inconfortabil; testosteronul afectează libidoul la ambele sexe. Deși există soluții de moment, este indicat să beneficiezi de o testare a nivelurilor hormonale de către un cadru medical specializat.

9. Cicluri menstruale neregulate

Un ciclu menstrual normal durează între 21-35 zile, iar femeile care nu au probleme îl pot anticipa în mod exact în fiecare lună. Dacă menstruația apare în momente neregulate sau lipsește complet (fără a fi implicată o sarcină), se poate datora unui nivel redus de estrogen și progesteron. Menopauza și sindromul ovarului polichistic pot fi cauze ale acestui dezechilibru hormonal.

10. Dureri de cap

Migrenele și durerile de cap pot fi avea multe cauze, însă în cazul multor femei este vorba despre un nivel redus de estrogen. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, ești mai predispusă apariției acestei neplăceri în mod regulat (nivelul de estrogen scade). Ajută în acest sens întocmirea unui jurnal al apariției durerilor și corelarea acestora cu ciclul menstrual, cu un aliment sau cu un factor declanșator atmosferic.


Surse: www.healthcoachfx.com; www.mindbodygreen.com; www.healthambition.com

Articolul urmator
Cum arată debaraua unei mame milionare? Surorile Kardashian răspund la întrebare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună
    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună

    Fiecare dintre noi visează să-și găsească persoana care să fie „aleasa inimii”, cu care să putem împărtăși totul și care să ne fie toată viața alături. Chiar...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche
    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche

    Te afli în relația potrivită? Ai șanse să îmbătrânești alături de jumătatea ta? Cum știi că ți-ai găsit sufletul pereche? Ține cont de aceste semne și dacă...

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

    Nu e întotdeauna ușor să „descifrezi” limbajul unui bebeluș. Asta pentru că, încă vorbiți limbi diferite. Tocmai de aceea, e bine să-l înveți pe copilul...

    Îți amintești de băiețelul subnutrit din Nigeria salvat de o asistentă socială? Uite cum arată și ce face acum
    Îți amintești de băiețelul subnutrit din Nigeria salvat de o asistentă socială? Uite cum arată și ce face acum

    Anja Ringgren Lovén, o asistentă socială daneză, a salvat în urmă cu 4 ani un băiețel nigerian, abandonat de părinții săi întrucât era considerat vrăjitor....

    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"
    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"

    Copiii nu rămân veșnic mici. Cresc și își întind aripile pentru a zbura către alte orizonturi, dornici de a-și părăsi cuibul părintesc și a da piept cu viața,...

    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău
    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău

    Te temi că micuțul tău ar putea dezvolta o alergie la proteina laptelui de vacă, la alune sau la înțepături de insecte? Acestea sunt cele mai comune alergii cu care se confruntă...

    © 2024 Qbebe