Sfatul specialistului: bronzul sănătos este cel mai frumos

Sfatul specialistului: bronzul sănătos este cel mai frumos

Irina Olteanu - Redactor Senior

Modalitatea de pigmentare naturală a pielii influențează în mod semnificativ capacitatea de bronzare. Pentru a înțelege modul în care reacționează fiecare fototip și în ce condiții trebuie să aibă loc expunerea la razele solare am apelat la un specialist. O expunere moderată este întotdeauna de dorit, iar un bronz sănătos, conform medicului dermatolog, poate fi obținut de persoanele ce prezintă genetic capacitate de bronzare și care nu au factori de risc pentru melanom.

Sfaturi pentru un bronz sănătos

Chiar dacă sunt cunoscute de către toată lumea, merită rememorate câteva sfaturi de bază de care este indicat să ții cont pentru a obține un bronz sănătos. În primul rând, folosește întotdeauna un produs de protecție solară; pielea umană se reînnoiește la fiecare 10 zile, prin urmare cu cât te bronzezi mai încet cu atât va dura mai mult. Aplică produsul de protecție solară la interval de 2 ore sau după ce ieși din apă, dacă este cazul. Asigură-te că beneficiezi de exfoliere regulată a pielii pentru a preveni acumularea de piele moartă care blochează razele soarelui; în caz contrar vei avea parte de un bronz neregulat. Exfolierea trebuie să fie una delicată, de preferat cu produse naturale. O piele mai moale are un aspect mai plăcut când este bronzată; hidratează-ți corpul în noaptea de dinainte de a te bronza și concentrează-te pe zonele problematice, cele care se usucă cel mai rapid. Nu uita de un aport adecvat de apă. Asigură-te că te miști suficient pentru a permite corpului să beneficieze de un bronz uniform; răsucește-te la fiecare 15-30 minute. Evită expunerea la razele soarelui în intervalul 10 am - 4 pm, chiar dacă vremea este înnorată și protejează-ți ochii folosind o pălărie sau ținându-i închiși pe durata expunerii la soare. În final, după ce termini ședința de bronzare, este indicat să faci o baie sau un duș pentru a îndepărta orice loțiune, sare sau nisip de pe piele și hidratează-te din nou, eventual cu un produs pe bază de aloe vera. 

Sfatul specialistului 

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei doctor Mariana Grigore, Medic Specialist Dermatolog, Doctor în Științe Medicale, Asistent Universitar, Clinica TOP DERM, Telefon: 0742418662, dr.mariana.grigore@topdermuni.rom, Site: http://www.olgasimionescu.com/:

Expunerea la soare are numeroase efecte benefice asupra organismului, de la stimularea sintezei de vitamina D la efectul pozitiv pe care îl are asupra psihicului uman, însa prezintă în egală măsură și efecte nedorite. Acestea variază de la efecte imediate (arsuri solare, insolație) la efectele pe termen lung, cele mai de temut (fotoîmbătrânirea cutanată și apariția cancerului de piele). 

Pigmentarea cutanată este de două feluri:

constitutivă - determinată genetic, respectiv culoarea naturală a pielii cu care ne naștem și
facultativă - bronzul cutanat, ce se dezvoltă ca urmare a acțiunii razelor UV A și B asupra melanocitelor din piele, celule responsabile de sinteza pigmentului cutanat, melanina.

Melanina are rolul de a proteja ADN-ul din celulele pielii de efectele nedorite, cancerigene, ale UV. Astfel că, atunci când există expunere la UV, pielea se adaptează și se protejează de aceste efecte nedorite prin creșterea cantității de melanină, fapt ce determină închiderea la culoare a pielii și apariția bronzului.

Atunci când vorbim de un bronz sănătos ne referim la o închidere progresivă a culorii pielii, fără arsură, roșeață, bășici sau cojire, la persoanele care nu au factori de risc majori pentru melanom și care au capacitatea de a se bronza. Pentru că nu toți indivizii se pot bronza. Deși melanocitele încep să sintetizeze mai multă melanină ca urmare a expunerii la soare, capacitatea totală de sinteză este codificată genetic și nu asigură o cantitate suficient de protectoare în cazul tuturor indivizilor. În 1975, dermatologul american Fitzpatrick a clasificat pielea indivizilor în 6 fototipuri sau skin type-uri, în funcție de răspunsul acesteia la expunerea la UV (Tabel 1.)

Fototip

Caractere genetice

Reactivitate la soare

Fototip I

“fototip celtic/irlandez”

piele albă, translucidă

ochi albaștri/verzi

păr roșcat sau blond deschis

se arde la soare tot timpul

nu se bronzează niciodată

Fototip II

piele deschisă, crem

ochi albastri/verzi

păr blond sau șaten

se arde frecvent la soare

se bronzează foarte greu

Fototip III

piele crem

ochi orice culoare

păr castaniu sau brunet

se arde mai rar la soare

de obicei se bronzează

Fototip IV

„fototip mediteranean”

piele măslinie

ochi căprui

păr brunet

nu se arde aproape niciodată

se bronzează de obicei

Fototip V

„fototip asiatic”

piele inchisă la culoare, maro închis

ochi caprui

păr brunet

nu se arde niciodată

se bronzează tot timpul

Fototip VI

„fototip african”

pielea neagră

ochi căprui

păr brunet

nu se arde niciodată

pielea este natural închisă la culoare

Tabel 1. Fototipurile cutanate Fitzpatrick

Astfel, nu se poate vorbi de un bronz sănătos în cazul indivizilor cu fototip I sau II, pentru că aceștia nu au genetic destulă capacitate de sinteză a melaninei. Daca se expun la soare aceste persoane vor obține cel mai frecvent arsuri solare. Și chiar dacă respectă recomandările generale de a nu se expune la prânz și de a utiliza creme de protecție solară, însă petrec un timp cumulativ mai mare la soare, obținând în cele din urmă un bronz, efectele negative ale radiațiilor UV pe o piele albă cumulate prin acest comportament, exclud posibilitatea ca acest bronz sa fie numit sănătos. În timp vor aparea alunițe, pete, riduri, îngroșarea pielii și un risc mai mare de cancere cutante. Cu cât o persoană face parte dintr-un fototip mai deschis, cu atât efectele negative ale UV se manifestă mai repede și mai puternic. Acesta este un alt motiv pentru care este dificil de numit un bronz sănătos în cazul persoanelor cu fototipuri deschise. 

O altă categorie de persoane în cazul cărora nu se poate vorbi de un bronz sănătos o reprezintă cei cu alunițe multe, indiferent din ce fototip fac parte. Orice persoană cu alunițe trebuie sa fie verificată de un dermatolog măcar o dată în viață. În urma acestei verificări se stabilește dacă alunițele sunt sau nu periculoase și daca se poate expune sau nu (moderat) la soare.

Recomandările generale cunoscute de toată lumea (expunere între orele 8-11 și 17-19, folosirea cremei de plajă corect reaplicată la fiecare 2h) sunt utile, însă nu protejează în totalitate de efectele negative ale UV. UVB variază de-a lungul zilei și sunt cele mai puternice la prânz. UVB sunt cele care produc arsurile solare. Însă UVA sunt aproximativ constante de-lungul zilei și nu produc arsuri. Cremele de fotoprotecție asigură protecția împotriva UVB (prin SPF-ul înscris pe flacoane), însă în ceea ce privește UVA, deși există filtre protectoare, acestea nu sunt la fel de standardizate și de eficiente ca în cazul UVB. Iar transformarea alunițelor și apariția melanomului sunt urmări, în special, ale expunerii la UVA. Astfel, deși o presoană se poate bronza aparent sănătos, fără arsuri și folosind fotoprotecție, agresiunea prin UV cumulată în piele poate fi destul de mare.

În cazul copiilor nu se poate stabili fototipul cutanat pană pe la adolescență. Pielea copiilor este mult mai sensibilă la soare, ca urmare și arsurile apar mai frecvent. Arsurile solare făcute în copilările reprezintă un factor de risc major pentru dezvoltarea melanomului la adult, dar și pentru apariția alunițelor. Astfel, recomandările generale de fotoprotecție ar trebui respectate mai strict în cazul copiilor. Părinții nu ar trebui să-și facă griji pentru sinteza de vitamina D, întrucât 20 minute de expunere la soare pe zi sunt de ajuns, iar cremele de fotoprotecție nu asigură block total. În plus, din alimentație și suplimentarea profilactică obligatorie se asigură tot necesarul de vitamina D al copilului.

bronzul sanatos este cel mai frumos

În ceea ce privește bronzul obținut la surse artificiale de UV (solar) acesta nu este recomandat, în special în cazul persoanelor cu alunițe. Există numeroase studii care au arătat riscul mai mare de cancere cutanate la persoanele utilizatoare de solar.

Un bronz sănătos poate fi obținut de persoanele ce prezintă genetic capacitate de bronzare și care nu au factori de risc pentru melanom (factorii de risc se stabilesc în cadul unei evaluări dermatologice), cu expunere dimineața (8-11) sau după-masa (17-19), pentru a evita arsurile solare, utilizând creme cu agent ecran SPF 30-50 și filtre anti-UVA, reaplicate generos la fiecare 2 h de expunere la soare sau după fiecare intrare în apă. Din punct de vedere dermatologic, chiar și respectând aceste măsuri, se recomandă ca expunerea la soare să fie cel mult moderată.

Mulțumim doamnei doctor Mariana Grigore pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Surse: www.healthline.com; www.rivertea.com; www.webmd.com

Articolul urmator
Cel mai frumos cadou: soția fostului principe Nicolae al României este însărcinată cu al doilea copil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    Ce mare a crescut fiul Romaniței Iovan! Băiatul este cel mai frumos cadou pe care vedeta l-a primit de la viață
    Ce mare a crescut fiul Romaniței Iovan! Băiatul este cel mai frumos cadou pe care vedeta l-a primit de la viață

    Romanița Iovan a debutat în lumea modei ca fotomodel, iar în momentul de față face parte dintre cei mai apreciați designeri vestimentari de la noi. De asemenea, este mama...

    Soțul meu mi-a făcut o poză în timp ce eu dormeam cu bebelușii la sân. Este cel mai frumos portret al meu!
    Soțul meu mi-a făcut o poză în timp ce eu dormeam cu bebelușii la sân. Este cel mai frumos portret al meu!

    Chiar dacă, de cele mai multe ori este plină de provocări, trebuie să recunoaștem că alăptarea rămâne una dintre cele mai speciale și fericite etape din viață unei proaspete...

    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?
    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?

    Copilul tău preșcolar are dificultăți în a sta departe de tine? Sarah Rosensweet, expert în parenting, dezvăluie trei metode prin care poți gestiona anxietatea de separare...

    Sfatul pediatrului: cel mai important sfat pentru a crește copii fericiți și sănătoși
    Sfatul pediatrului: cel mai important sfat pentru a crește copii fericiți și sănătoși

    Cine nu-și dorește ca al său copil să fie fericit și sănătos? Tocmai pentru că aceasta este prioritatea numărul 1 a părinților, un medic pediatru de peste hotare te învață...

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți
    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți

    Noi, părinții din generația actuală, avem parte de mult mai multe provocări decât părinții noștri, fără doar și poate. Iar asta fiindcă ai noștri copii, la rândul...

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    © 2024 Qbebe