Ce trebuie să știi despre depresia post-natală direct de la mamele care s-au confruntat cu ea

Depresia post-natală este mai mult decât o simplă neplăcere, este o problemă de sănătate care poate avea un impact major asupra stării de sănătate a proaspetei mame. Pentru a înțelege mai bine cum se simte, vei descoperi în acest articol mărturiile mamelor care s-au confruntat cu ea.

Ce trebuie să știi despre depresia post-natală - mărturii de la mame

1. Mi-aș dori ca oamenii să înceteze să o numească baby blues. Nu putem scăpa de ea dacă ne facem siesta sau dacă ieșim în oraș cu prietenele. Este depresie, o boală și doare teribil să treci prin ea.
2. Am simțit dorința de a mă urca în mașină, de a pleca departe de familie și de a nu mă mai întoarce. Acest gând a fost pur și simplu înfricoșător.
3. Nu mi-am dat seama că sufăr de depresie până în clipa în care nu am mai putut zâmbi sau participa în discuții legate de bebelușul meu. Toată lumea era încântată, iar eu pur și simplu nu mă puteam implica.
4. Depresia post-natală nu m-a făcut să plâng. Tot ce am simțit a fost o senzație intensă de furie. Am avut norocul să găsesc câteva grupuri de sprijin și am discutat cu un psiholog, iar în final lucrurile s-au mai îndreptat.
5. Adoram să alăptez, să îmi simt bebelușul lipit de mine. Așteptam cu nerăbdare să se trezească. Dar atunci când adormea, în mintea mea se năștea îndoiala.
6. Depresia post-partum este ca și cum te-ai afla dincolo de un perete din sticlă și îți poți vedea copilul prin el. Îți dorești să te conectezi cu el neîncetat, dar efectiv nu reușești.
7. Eram extrem de convinsă că sunt o mamă îngrozitoare. Îmi imaginam cum mor, cum soțul meu se recăsătorește și cum fiica mea devine o mamă amuzantă, inteligentă, care și-ar purta de grijă mai bine decât am făcut-o eu. Îmi doream să îi fiu mamă, dar în același timp mă simțeam incapabilă.

depresia post-natala

8. Nu este vorba doar despre inabilitatea de a te conecta cu bebelușul tău. În cazul meu au apărut deodată și o senzație de anxietate și de teamă.

9. Multe dintre noi ne simțim vinovate și rușinate pentru că societatea impune femeilor să fie entuziasmate cu gândul că vor deveni mame. Dar în realitate, atunci când devii mamă renunți la un strat din identitatea ta și trebuie să îți construiești rapid un altul. Iar uneori acel strat de zeiță maternă, iubitoare, euforică ajunge să se destrame.
10. Mă enervam de la cele mai banale lucruri. Abia când am găsit niște bloguri ale altor mame cu depresie am înțeles că este de fapt o problemă mult mai des întâlnită decât se crede.
11. Vă rog să nu ne judecați în calitate de mame. Ne dorim să ne simțim susținute în efortul nostru de a obține ajutorul de care avem nevoie - asta este ce ne dorim cel mai mult.
12. Lucrul care mi s-a părut cu adevărat surprinzător a fost că mulți oameni pretindeau că nu am depresie post-natală - când simțeam efectiv dorința de a-mi arunca bebeluș pe geam când nu se oprea din plâns. Această negare a lor m-a făcut să nu mai pot vorbi despre ce simt și să nu cer ajutor. Slavă Domnului, soțul meu m-a crezut și m-a susținut să primesc ajutorul de care aveam nevoie ca să fiu mama pe care fiica mea o merită.
13. Dacă urăști perioada sarcinii nu înseamnă că îți urăști bebelușul, iar dacă ești deprimată nu înseamnă că urăști să fii mamă. Uneori este vorba doar de reacții chimice.
14. Poate dura mai mulți ani. Nu am început să simt bucuria maternității decât când fiul meu a împlinit vârsta de 2 ani.
15. De fapt, am reușit să răspund corect la toate întrebările pe care mi le-a adresat medicul. Însă într-o zi m-am trezit simțindu-mă o persoană complet diferită.
16. Poate să apară și sub forma unei dureri fizice. Am ajuns la camera de gardă cu dureri de piept și de spate și am aflat că de fapt era vorba despre anxietate și depresie post-natală.
17. Am fost șocată să remarc lipsa de sprijin din partea altor mame, chiar și a celor care au trecut prin asta.
18. Multe persoane m-au judecat pentru că am apelat la medicamente în loc să fac exerciții și să vorbesc cu prietenele mele pentru a-mi reveni. Dar mai ales pentru că am renunțat la alăptare ca să pot face asta. În cele din urmă am înțeles că soțul și prietenii fără copii m-au susținut mult mai mult.
19. Poate apărea și în timpul sarcinii. Depresia antepartum este mai puțin cunoscută, dar multe persoane o experimentează, cum a fost și cazul meu. M-am simțit îngrozitor în sarcină, dar am ascuns asta de tată lumea, păstrând iluzia că pentru mine sarcina este o binecuvântare și o perioadă fericită.
20. Uneori te gândești la serviciu și la îngrijirea bebelușului, așa că uiți de depresia post-natală. Nu simți însă nimic, doar amorțeală. Așa că poți răspunde tuturor că ești bine, însă nu mai ești în realitate tu.
21. Obișnuiam să mă uit la soțul meu și să mă întreb de ce sunt mamă? Dar nici măcar nu am realizat cât de rea era situația decât când am primit ajutor și m-am simțit mai bine. Sarcina și nașterea schimbă o femeie și este normal să primești ajutor pentru a te adapta acestei schimbări.
22. Ultima picătură a fost când am auzit pompa de sân și a sunat ca niște unghii scrijelind o tablă. Am știut atunci că am nevoie de ajutor.
23. Depresia post-natală este atât de perfidă și ușor de trecut cu vederea din cauza privării de somn și a noului mod de gândire specific mamelor care te determină să o ignori.
24. Te simți ca și cum ceva în interiorul tău este stricat, nu doar ca mamă, ci și ca femeie.
25. Nu apare întotdeauna imediat...credeam că am scăpat când la vârsta de 6 luni a bebelușului m-a lovit ca un trăsnet.
26. Obișnuiam să cred că oamenii cu depresie doar caută atenție sau asigurare, dar după trei luni de depresie post-antală am înțeles mai bine prin ce trec zi de zi. Abia acum înțeleg cât de profundă și incontrolabilă este cu adevărat.

depresia post-natala
27. Cele 6 luni de depresie post-natală vor rămâne prezente în sufletul meu pentru tot restul vieții.
28. Mi se rupe sufletul când văd cât de mult a crescut copilul meu și că am ratat atât de multe momente de conectare la început. Mă simt ca și cum trebuie să mă asigur în permanență că știe că îl iubesc.
29. Nu cred că știa nimeni că sufăr. Am trecut prin foarte multe ca să devin mamă, așa că m-am simțit stupidă și egoistă să recunosc cât de îngrozitor mă simțeam după ce a venit pe lume.
30. Din exterior părea că țin totul sub control, dar simțeam că este copilul altcuiva, iar eu îi sunt bonă.
31. Zilele păreau lungi, însingurate și dureros de repetitive. Fiecare zi părea la fel de oribilă ca cea de dinainte. Dar pentru fiica mea era suficient, eram mama.
32. Nu-ți fie rușine că faci ce simți că este mai bine pentru tine și copilul tău. Am decis să apelez la soacră și să îmi las copilul în grija ei pentru primele luni. Știam că nu sunt capabilă să am grijă de el, așa că am limitat nopțile petrecute cu mine până când am reușit să îmi controlez depresia.
33. Totul părea o corvoadă. Nimic nu mai era amuzant, ușor sau aducător de fericire.
34. M-am simțit extrem de singură la început. Însă imediat cum am reușit să exprim faptul că sufăr de depresie post-natală, am aflat că mulți, foarte mulți prieteni au trecut prin același lucru.
35. Atunci când te concentrezi pe bucuria maternității nu faci să dispară tristețea. Uneori chiar o înrăutățește.

Citește și: Dacă ai răspuns cu DA la 5 din aceste întrebări, suferi de depresie postnatală 

Surse: www.buzzfeed.com; www.yourtango.com; www.psychologytoday.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Bianca Dragușanu atacă mamele care suferă de depresie post-natală:
  Bianca Dragușanu atacă mamele care suferă de depresie post-natală: "E un pretext să nu facă nimic"

  Bianca Drăgușanu atinge un subiect cu adevărat sensibil, dezbătut de mămici - depresia postnatală. Conform declarațiilor Biancăi, aceasta consideră că depresiile postnatale nu...

  ”Mamele trebuie să ne învețe cum se tratează depresia. Ele știu să-și țină copilul în brațe”. Mesajul puternic al unui psihoterapeut
  ”Mamele trebuie să ne învețe cum se tratează depresia. Ele știu să-și țină copilul în brațe”. Mesajul puternic al unui psihoterapeut

  Înainte să vină pandemia de Covid-19, omenirea de confrunta deja cu o pandemie nevăzută, cea a depresiei. Organizația Mondială a Sănătății subliniază că 2020 a avut un...

  Tot ce trebuie să știi despre preeclampsia dupa naștere direct de la specialist
  Tot ce trebuie să știi despre preeclampsia dupa naștere direct de la specialist

  Sarcina reprezintă o perioadă minunată în viața unei femei, o perioadă în care organismul are parte de nenumărate schimbări pentru a fi gata să găzduiască timp de 9...

  14 vedete care s-au confruntat cu pierderea tragică a propriului copil
  14 vedete care s-au confruntat cu pierderea tragică a propriului copil

  Cel mai intens coșmar al unui părinte este să își piardă copilul, indiferent de vârsta pe care o are, este o durere care nu se vindecă niciodată. Cu toate acestea,...

  Se deschide un nou centru de donaţii pentru mame şi bebeluşii lor, Mamele ajută Mamele (MaM)
  Se deschide un nou centru de donaţii pentru mame şi bebeluşii lor, Mamele ajută Mamele (MaM)

  Venirea pe lumea a unui nou născut aduce multe bucurii dar şi multe griji si nevoi. Nenumărate familii se află in situaţia de a nu-i putea oferi bebeluşului ce are nevoie. Tocmai de...

  Când mama ta te crește bine: Fotbalistul de milioane de euro, care umblă cu telefonul spart, dar construiește școli în țara natală
  Când mama ta te crește bine: Fotbalistul de milioane de euro, care umblă cu telefonul spart, dar construiește școli în țara natală

  În spatele oricărui bărbat de succes se află o mamă puternică și iubitoare. Oricât de multă avere ar avea un om, modestia va rămâne tot timpul cel mai atractiv...

  Ce a găsit o mamă pe mașină: biletul pe care toate mamele trebuie să și-l scrie una alteia
  Ce a găsit o mamă pe mașină: biletul pe care toate mamele trebuie să și-l scrie una alteia

  Un gest valorează cât o mie de cuvinte! O mămică a povestit pe rețelele de socializare cum un bilețel lăsat de un străin pe mașină i-a înseninat ziua.

  © 2022 Qbebe