Sarcina și maternitatea aduc cele mai dramatice schimbări în creierul unei femei

Sarcina și maternitatea aduc cele mai dramatice schimbări în creierul unei femei

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru oricare dintre noi, maternitatea va reprezenta o schimbare enormă, din toate punctele de vedere. Așa cum vom afla și prin intermediul articolului de mai jos, la baza ei stau de fapt transformările ce au loc la nivelul creierului nostru. Conform experților, acestea sunt vizibile încă de când suntem însărcinate și se vor accentua mai mult după ce naștem. Datorită lor vom reuși să ne adaptăm noii noastre vieți, astfel încât să putem veni în întâmpinarea nevoilor micuților noștri, oferindu-le tot ceea ce au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. În plus, trebuie să știm că tot datorită acestor schimbări majore de la nivelul creierului nostru vom putea să ne formăm minunatul atașament față de copilul nostru, oferindu-i acestuia șansa de a învăța cum să relaționeze cu prima persoană din viața sa încă din primele clipe de viață.

Transformările din creier în timpul sarcinii

Dacă până de curând specialiștii nu ne-au putut pune la dispoziție rezultate prea concludente și nici nu exista o preocupare notabilă în a descoperi ce se întâmplă de fapt cu creierul femeii în perioada de sarcină, în ultii doi ani lucrurile s-au schimbat și din acest punct de vedere.
De exemplu, unul dintre cele mai însemnate studii în acest domeniu a fost realizat pe parcursul anului 2017, printr-o colaborare între cercetători de la universități spaniole și olandeze. Acesta a apărut în cadrul publicației „Nature Neuroscience".

În urma unor scanări ale creierului unor femei ce abia au născut, s-a constatat următorul aspect: materia cenușie din anumite zone ale creierului s-a redus după perioada de sarcină. Cu precădere în zona lobului frontal și temporal este cel mai vizibil acest fenomen. În pofida apariției sale, spun experții, nu ar trebui să ne îngrijorăm în condițiile în care, ne asigură aceștia, nu înseamnă că nu ne vom mai bucura de același nivel de funcționare al creierului sau că memoria ne va fi afectată. Dimpotrivă, creierul nostru se va putea pregăti mai bine pentru noile activități pe care va trebui să le facem după nașterea copilului, inclusiv ne va conferi abilitatea de a înțelege mai ușor limbajul nonverbal pe care-l vom avea cu micuții noștri pentru destul timp.

Pentru prima dată, cercetătorii implicați în acest studiu au reușit să ajungă la concluzia că bărbații ce se pregătesc să devină tați nu vor cunoaște aceleași modificări, la nivelul creierului, precum femeile.
Iată cum s-a ajuns la această concluzie: au fost analizate imagini ale creierului unui grup de 25 de femei ce erau însărcinate și care au fost ulterior urmărite și în prima lună de după naștere, dar și unele ale unor bărbați (un grup de 19) ce urmau să devină tați pentru prima dată. De asemenea, în scopul de a se identifica și mai mult transformările considerabile pe care creierul le va suferi odată cu maternitatea, s-au analizat și scanări ale creierului a 20 de femei ce nu au fost niciodată însărcinate.

În cazul taților nu s-a putut sesiza nicio modificare a nivelului de materie cenușie, același aspect putând fi însă observat și la grupul de femei ce nu erau însărcinate.
Odată cu analizarea tuturor rezultatelor obținute, cercetătorii olandezi și spanioli le-au împărtășit punctelor de vedere și colegilor americani de la „Langone Medical Center" (din New York), iar împreună au putut să formuleze următoarele puncte de vedere:
• Creierul femeilor nu se micșorează după ce devin mame, ci structurile neuronale se reorganizează și se concentrează pe sinapsele esențiale
• În aceste condiții, femeile ajung să proceseze mai rapid și mai eficient acele informații ce țin de grija pentru copil, asigurându-se astfel că vor răspunde prompt nevoilor bebelușului

Practic, se poate spune că rezultatele obținute de către oamenii de știință în anul 2017 sunt o completare a unora din anul precedent, când s-a vehiculat tot mai mult următoarea idee: pentru femeie, sarcina este la fel de semnificativă precum pubertatea, în sensul în care o va ajuta să se pregătească pentru noua viață ce o așteaptă după ce va deveni mamă.

Mama cu bebelusul in brate

Citește și: Nimeni nu te poate pregăti pentru ceea ce te așteaptă după naștere

Creierul mamelor dupa naștere

Odată cu creșterea interesului pentru studiul impactului sarcinii asupra creierului femeii, experții au devenit tot mai interesați să analizeze și modul în care perioada postpartum își va pune amprenta asupra modalității în care va funcționa creierul nostru.

Astfel, s-a observat că multitudinea transformărilor hormonale ce au survenit odată cu sarcina, nașterea și alăptarea au putut să aducă schimbări la nivelul creierului mamelor, în condițiile în care acestea vor deveni din ce în ce mai capabile să vină în întâmpinarea nevoilor copilului, să empetizeze cu el și să perceapă eventualele amenințări la siguranța acestuia.

 

Mama induiosata de bebelusul ce plange

Pe de o parte, se poate vorbi despre o creștere a nivelului de anxietate al mamei în primele luni de la naștere, urmând ca acesta să mai scadă după aceea. Cu toate acestea, studiile arată că 1 din 5 femei se poate confrunta cu tot felul de tulburări de dispoziție și chiar cu manifestări severe de depresie în perioada postpartum.

De altfel, medicii ne recomandă să ne analizăm și să solicităm cât mai repede sprijinul unui specialist dacă vom răspunde afirmativ la cel puțin 5 dintre aceste întrebări:
• Te simți adesea copleșită și simți că nu mai faci față noii tale vieți?
• Ești mai tot timpul tristă și te simți vinovată?
• Consideri că nu vei fi niciodată o mamă bună?
• Ai impresia că nimeni și nimic nu poate să te împace?
• Simți că nu îți mai place nimic?
• Nu te simți capabilă să iei nici decizii mărunte?
• Ai adesea atacuri de panică?
• Nu te poți odihni deloc, nici măcar pe timpul zilei?
• Sesizezi modificări substanțiale de apetit?
• Simți că ai vrea să îți faci rău ție sau copilului tău?

Pe de altă parte, creșterea nivelului de oxitocină (numit și „hormonul atașamentului" sau al „iubirii"), secretat tot mai mult după naștere, va reuși să influențeze inclusiv răspunsul creierului mamei față de noua sa condiție, ceea ce va duce la apariția unor noi comportamente ce vizează formarea unei legături tot mai strânse cu bebelușul. Acestea se vor concretiza prin dorința mamei de a răspunde gânguritului bebelușului, de a-l alăpta, de a-l ține la pieptul ei, de a-l alinta etc.

Cercetătorii israelieni spun că aceste manifestări sunt menite să-l învețe pe bebeluș, încă din primele zile de viață, cum să relaționeze cu o altă persoană. Într-o lucrare apărută anul trecut în cadrul „Centrului de Devoltare al Neuroștinței " (din Herzliya, Israel), experții spun că tocmai această legătură pe care mama și bebelușul o vor forma încă din primele clipe de viață ale acestuia îi va ghida acestuia viitoarele relații interumane.

În urma acestor studii, specialiștii au început să afirme tot mai mult faptul că multitudinea de schimbări pe care le suferă femeile încă din perioada sarcinii sunt biologice și nu constituționale, așa cum se afirma mai demult.
Obiectivul lor este să se concentreze tot mai mult asupra acestui aspect pentru a se putea vedea mai clar cum funcționează mecanismele din creierul femeii în noile condiții de presiune impuse de venirea pe lume a copilului.
Ceea ce este însă cert este că maternitatea transformă creierul și că, dacă se vor cunoaște mai bine detalii legate de acest aspect, se va putea studia mai bine și impactul acesteia asupra creierului și procesului de dezvoltare a copilului.

Citește și: Doar ce ai născut? Cele mai utile sfaturi de la alte mămici

Voi vă imaginați până acum cât de mult impact poate avea maternitatea asupra creierului nostru?

Surse:
www.bostonglobe.com, www.healthline.com

Articolul urmator
„Bărbatul tău te-a început, el să te termine”. Nașterea traumatizantă a unei femei în maternitatea din Iași
„Bărbatul tău te-a început, el să te termine”. Nașterea traumatizantă a unei femei în maternitatea din Iași

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani
    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani

    Sănătatea este esențială, după cum bine știm, dar aprecierea reală pentru sănătate apare mai târziu în viață, în cazul multora dintre noi. Undeva în jurul...

    Iubirea și durerea unei mame nu cunoaște limite. Povestea unei femei care ar fi făcut orice pentru copilul ei bolnav
    Iubirea și durerea unei mame nu cunoaște limite. Povestea unei femei care ar fi făcut orice pentru copilul ei bolnav

    La doar o lună de la naștere, micuța Everly Jo, lumina ochilor părinților, a trecut în rândul îngerașilor din cauza unor anomalii cardiace congenitale. Mama...

    Experiența neobișnuită a unei femei care a avut "sarcină invizibilă". "Nimeni nu a știut că sunt gravidă luni întregi"
    Experiența neobișnuită a unei femei care a avut "sarcină invizibilă". "Nimeni nu a știut că sunt gravidă luni întregi"

    „Nimeni nu a crezut că sunt însărcinată, pentru că nu aveam burtă. Nici măcar cei de la spital nu m-au crezut”, mărturisește Nikki, o mămică de peste hotare care...

    Reginele zodiacului! Ele sunt cele mai puternice femei din horoscop
    Reginele zodiacului! Ele sunt cele mai puternice femei din horoscop

    Ele reușesc să se facă întotdeauna remarcate! Sunt ambițioase, determinate și mereu pregătite să înfrunte orice situație. Nu se tem să își asume riscuri și orice...

    Caz rar în lume! Un băiețel de 2 ani din Nevada a murit din cauza unei infecții care „i-a mâncat creierul”
    Caz rar în lume! Un băiețel de 2 ani din Nevada a murit din cauza unei infecții care „i-a mâncat creierul”

    Un băiețel de 2 ani din Nevada, SUA, a murit în această săptămână din cauza unei infecții provocate de Naegleria fowleri, numită „amiba care mănâncă...

    Perioada sarcinii prin ochii unei femei cu dizabilități. „Nu mai subestimați persoanele cu dizabilități!”
    Perioada sarcinii prin ochii unei femei cu dizabilități. „Nu mai subestimați persoanele cu dizabilități!”

    În ultimele 22 de săptămâni, Alex Dacy, o viitoare mămică de peste Ocean, care suferă de o boală genetică rară, și-a documentat sarcina în speranța că astfel va...

    Soțul meu mi-a mărturisit că și-a lăsat ”moștenirea genetică” unei alte femei. Nu mai vorbim de o săptămână
    Soțul meu mi-a mărturisit că și-a lăsat ”moștenirea genetică” unei alte femei. Nu mai vorbim de o săptămână

    O femeie de peste hotare s-a trezit într-o situație neașteptată, fără precedent, atunci când soțul ei i-a mărturisit că și-a lăsat „moștenirea genetică”...

    Mirela Vaida a vorbit despre cel mai greu moment al vieții ei, de care nimeni nu a știut până acum. „Vei arăta ca o graviduță, ai toate simptomele unei femei însărcinate, dar nu ai copil"
    Mirela Vaida a vorbit despre cel mai greu moment al vieții ei, de care nimeni nu a știut până acum. „Vei arăta ca o graviduță, ai toate simptomele unei femei însărcinate, dar nu ai copil"

    Mirela Vaida povestește în podcastul la care a fost invitată de către colega ei de breaslă, Teo Trandafir, cum a pierdut trei sarcini până a reușit să își aducă pe...

    © 2024 Qbebe