Top 5 cele mai eficiente metode de a scapa de kilogramele in plus de dupa nastere

Top 5 cele mai eficiente metode de a scapa de kilogramele in plus de dupa nastere

Cosmina Ionita

Cand sa hranesc bebelusul, de ce plange, de ce il doare burtica? Sunt principalele preocupari ale proaspetei mamici in primele luni de viata ale copilului. Acomodarea cu bebelusul si cu rolul de parinte o fac sa se neglijeze si sa ramana mult timp cu kilogramele acumulate in timpul sarcinii. Qbebe iti propune top 5 cele mai eficiente ca sa slabesti dupa ce ai nascut.

Daca aveai o greutate normala cand ai ramas insarcinata si te-ai ingrasat intre 11 si 16 kg (in functie de recomandarile ginecologului) pe parcursul celor 9 luni, vei reveni foarte curand la greutatea initiala. Daca urmezi un regim alimentar echilibrat insotit de exercitii fizice, in numai cateva luni vei scapa de surplusul de kilograme. In schimb, daca ai fost supraponderala inainte de sarcina sau ai luat mai multe kilograme decat cele recomandate in timpul sarcinii, procesul de slabire va dura mai mult.

De aceea, pierderea in greutate nu trebuie neglijata. Odata kilogramele instalate, cu timpul, va fi din ce in ce mai greu sa le indepartezi, iar riscul sa devii supraponderala creste o data cu varsta. Curele de slabire si suprasolicitarea fizica nu sunt o solutie. lupta cu kilogramele

Evita curele de slabire!

Nutritionistii si instructorii personali considera ca pierderea in greutate ar trebui sa se produca gradual. Gandeste-te! Kilogramele care te supara acum s-au acumulat in noua luni. Revenirea la forma initiala ar trebui sa dureze cel putin la fel de mult.

Un regim drastic de slabire se poate dovedi o alegere gresita. Corpul a trecut deja prin modificari importante. La fel si psihicul. Daca renunti si la alimentele preferate, risti sa mai castigi cateva kilograme in plus. In schimb, puteti sa adoptati un regim alimentar echilibrat si bogat in legume si fructe proaspete, sa mancati ori de cate ori va este foame si veti slabi natural si armonios.

"Nu incepe o dieta alimentara pentru slabire prea curand. Corpul mamei are nevoie de timp sa se refaca dupa travaliu si nastere. Lasa un timp de asteptare de cel putin 6 saptamani pana sa incerci sa pierzi greutatea prin dieta. Daca incepi o dieta imediat dupa nastere, poti sa-ti ingreunezi propria recuperare, ceea ce duce la oboseala cronica. Si orice proaspata mamica are nevoie de toata energia pe care o poate avea ca sa se ajusteze noilor nevoi si cereri alaturi de nou-nascut. Daca mamicile sunt rabdatoare si ofera corpului lor timpul necesar sa se refaca, vor fi uimite de cat de usor vor pierde greutatea adunata, in mod natural", considera Adrian Jilescu, instructor personal de fitness si aerobic.

cura de slabireMananca inteligent!

O mamica energica are nevoie de o alimentatie echilibrata, bogata in nutrienti si saraca in calorii. Este foarte important sa imparti hrana in 2 mese principale si sa nu mai mananci seara tarziu. De asemenea, nu trebuie sa renunti la gustari. Acestea tin apetitul sub control si adauga un plus de energie, atat de necesar proaspetei mamici. Indiferent de numarul de kilograme pe care doresti sa il pierzi, incearca sa nu mananci mai putin de 1.800 de calorii pe zi, mai ales daca alaptezi.

Incarca-te cu proteine! Specialistii recomanda alimentele bogate in proteine. "Mancarurile bogate in proteine contin hormoni care lupta cu foamea si sunt mai satioase decat cele bogate in carbohidrati. Doar sa fie atente sa aleaga variantele mai slabe si sa-si urmareasca nivelul de grasimi saturate consumate", recomanda Adrian Jilescu.
Exemple de mancaruri slabe, dar bogate in proteine: piept de pui sau de curcan, peste, vita slaba, oua, fasole verde.

Redu inflamatiile din corp! Traumele si stresul prilejuite de nastere pot determina sistemul imunitar sa raspunda prin inflamatie interna. Ajuta corpul sa lupte cu inflamatiile consumand alimente antiinflamatorii si antioxidante.
Spre exemplu: ceai verde, fructe de padure, legume de culoare inchisa, condimente (rozmarin, ghimbir si sofran), smoothie-uri din legume si fructe. De asemenea, este indicat sa eviti alimentele mult prea procesate si zaharurile simple.

Compenseaza pierderea de lapte! Cand alaptezi ai nevoie zilnic de 500 de calorii in plus fata de necesarul normal. Adauga nutrienti de calitate, bea multa apa, mananca multe alimente bogate in fibre, evita excesul de alcool si consuma alimente cat mai bogate in vitaminele: A,C,D,E, potasiu si calciu!

Uleiul de peste este foarte important atat pentru mama, cat si pentru copil. Laptele matern este bogat in DHA (acid docosahexaenoic), un tip de omega-3, care ajuta la dezvoltarea creierului. Deficitul de DHA poate afecta dezvoltarea copilului. Asigura-te ca vei consuma suficienti acizi grasi omega-3!

Cele mai bune surse de DHA sunt in pestele de apa rece: somon, sardine si ton. Ai insa grija ca tonul proaspat este bogat in mercur. Nutritionistii recomanda tonul in suc propriu la conserva.

dieta sanatoasaAlapteaza!

Alaptarea arde pana la la 800 de calorii pe zi si accelereaza, astfel, procesul de slabire (cu atat mai mult alaptatul exclusiv). O lactatie sanatoasa te ajuta sa pierzi in greutate in mod natural, deoarece grasimea din tesuturi este utilizata in producerea laptelui. In plus, alaptarea este esentiala pentru apropierea dintre mama si copil, dar si pentru stimularea sistemului imunitar al bebelusului.

Medicii recomanda sa nu slabesti mai mult de un kilogram pe saptamana. Altfel, calitatea laptelui poate fi afectata. O dieta echilibrata iti ofera energia necesara pentru alaptarea zilnica.

Hidrateaza-te!

Consumul de apa te ajuta sa eviti deshidratarea si, in acelasi timp, induce senzatia de satietate, astfel ca nu veti mai manca la fel de mult. Ultimele studii in domeniu arata ca apa mareste viteza metabolismului. De aceea, specialistii recomanda sa beti 10-12 pahare de apa pe zi, imediat dupa ce ati nascut. Daca vei adauga si o felie de lamaie la paharul cu apa, sansele sa scapi mai repede de "colacei" cresc considerabil.

De asemenea, nu trebuie sa lipseasca ceaiurile din plante si sucurile de fructe si legume, facute in casa. Si ai grija sa eviti bauturile carbogazoase si cu un continut ridicat de zahar.

Fa miscare si odihneste-te!

Este greu sa dai jos kilogramele puse in timpul sarcinii, insa nu imposibil. Alimentatia joaca un rol foarte important, dar nu este decat o parte din planul de slabire dupa sarcina. Trebuie sa introduceti exercitiile fizice in activitatea zilnica pentru a arde caloriile si a va tonifia musculatura. Miscarea aduce si alte beneficii mamicilor: prin eliberarea de endorfine, ajuta in problemele de depresie, de insomnie si atenueaza stresul.

Nu este obligatoriu sa mergi la sala. Plimbarile lungi cu bebelusul sunt suficiente pentru a va pune in miscare musculatura. Se recomanda sa mergeti pe jos, intr-un ritm alert, 150 minute pe saptamana. Exercitiile de respiratie, abdomenele pe prosoape sau miscarile pelvisului vin sa tonifieze musculatura abdominala.

Daca ai cu cine lasa copilul, poti sa mergi la o sala de fitness si sa iti lucrezi corpul mai bine. Dar este indicat sa tii cont de sfaturile unui antrenor personal despre exercitiile pe care ai voie sa le faci si ce anume trebuie sa eviti in perioada imediat urmatoare nasterii. "In primul rand, trebuie sa astepte sa se recupereze complet, apoi poate incepe cu exercitii aerobice usoare (mers, mers pe bicicleta, pe bicicleta aliptica). Pe parcurs ce forta in corp creste, se poate mari intensitatea exercitiilor. Exercitiile pentru muschii abdominali trebuie evitate complet, cel putin 3 luni dupa nastere. Duoa care va putea efectua cele mai usoare variante de exercitii si se va lucra numai in limita de confort a mamei, pana cand durerea va fi nesesizabila", intervine Adrian Jilescu, instructor personal de fitness si aerobic.

exercitii fizice moderateInstructorul completeaza: "In trecut, femeilor li se recomanda sa astepte cel putin 6 saptamani dupa nastere ca sa inceapa (sau sa reinceapa) exercitiile fizice. Dar Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie (ACOG) spune ca nu este nevoie de atata asteptare. Daca nasterea a decurs natural si fara complicatii, poti incepe exercitiile fizice imediat ce te simti intr-o stare buna. In cazul unei cezariene sau ale unei nasteri cu complicatii, perioada de asteptare va fi intre 3 si 6 luni, in functie de gravitatea situatiei."

Cu un bebelus in casa, pare aproape imposibila ideea unui somn de 8 ore pe noapte. Insa, lipsa de somn pune in pericol intreg procesul de slabire. Atunci cand suntem obositi, in organism se elibereaza in exces cortizol si alti hormoni ai stresului care favorizeaza ingrasarea. "Dormiti atunci cand bebelusul doarme" este un sfat demn de luat in seama. Acordati-va cat mai multe sieste in timpul zilei, cel putin pana cand bebelusul se va obisnui sa doarma noaptea.

Citeste si:

Pentru mamici: slabeste rapid cu 3 diete de 3 zile

Top 3 diete pentru mamici suple

Exercitii de slabit cu ajutorul bebelusului tau


Surse:
http://www.parenting.com/article/3-ways-to-lose-baby-weight
http://www.webmd.com/baby/features/8-tips-for-losing-weight-after-pregnancy
http://www.whattoexpect.com/first-year/losing-baby-weight
http://www.babycenter.com/0_diet-for-healthy-post-baby-weight-loss_3566.bc

Articolul urmator
5 probleme de sănătate descoperite la nou-născuți imediat după naștere
5 probleme de sănătate descoperite la nou-născuți imediat după naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale
    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale

    Terapia cu ajutorul animalelor de companie a devenit tot mai apreciată în ultimele decenii. Printre cele mai populare tipuri de terapii este cea care se realizează cu ajutorul...

    Top 10 cele mai controversate poze cu mămici alăptând
    Top 10 cele mai controversate poze cu mămici alăptând

    Fie că este vorba despre imagini postate pe Social Media, fie că este vorba de poze realizate de fotografi sau despre diferite reclame pentru brand-uri celebre, mamele s-au dezvăluit din...

    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament
    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament

    Operația de cezariană poate fi o experiență dificilă și, uneori, picioarele umflate pot adăuga la disconfortul postoperator. Hai să înțelegem de ce se întâmplă...

    Top 10 cele mai frumoase flori din lume
    Top 10 cele mai frumoase flori din lume

    Florile ne farmecă mereu privirea și ne fac să simțim din plin ce înseamnă frumosul. Iată de ce ni le dorim cât mai mult în preajma noastră și probabil nici nu...

    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire
    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire

    Este de ajuns să îți arunce o simplă privire ca să le cazi la picioare. Nu își propun să te cucerească, dar totuși, cumva, reușesc. Știu să se facă plăcuți, au o...

    © 2024 Qbebe