Stopul cardio-respirator în operația de cezariană. Cum se ajunge la asta și ce ți se poate întâmpla

Printre evenimentele neașteptate ce pot interveni într-o operație de cezariană se află și stopul cardio-respirator. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, acesta nu este un fenomen des întâlnit, dar poate avea consecințe dintre cele mai serioase. Să aflăm care sunt motivele ce l-ar putea declanșa și ce se poate face dacă are loc la naștere.

Din ce cauze poate surveni stopul cardiac în timpul operației de cezariană

Conform experților din cadrul „Organizației Mondiale a Sănătății", apariția unui stop cardio-respirator în cadrul unei operații de cezariană este un eveniment întâlnit la 1 din aproximativ 12.000 de nașteri, o rată aproape dublă față de cea vehiculată în deceniile anterioare în publicațiile medicale de specialitate.Cu toate acestea, în ultimul deceniu s-a constatat o reducere a decesului mamei din această cauză. De exemplu, față de un procent de 52% în anul 1998, în anul 2011 a fost observată o creștere a ratei de supraviețuire la 60% și chiar mai mult. Explicația pentru acest progres este legată, în primul rând, de îmbunătățirea manevrelor de resuscitare din timpul intervenției chirurgicale.
Printre cele mai cunoscute motive ce ar putea provoca un stop cardio-respirator în timpul unei cezariene se numără:
Sângerarea excesivă
La nivel global, „Organizația Mondială a Sănătății" a estimat că aproape 24% dintre decesele mamelor, la naștere, este cauzată de pierderea semnificativă de sânge. Dacă se întâmplă așa ceva, sângerarea poate să determine apariția hipotensiunii, urmată de intrarea în stop cardiac.

Lucru stiut doar de mamele ce au nascut prin cezariana: iti este foarte frica atunci cand esti pusa pe masa de operatie

Existența preeclampsiei în timpul sarcinii
Această afecțiune se referă la prezența unei tensiuni arteriale ridicate, însoțite și de alte simptome, precum: edemul mâinilor și picioarelor, dureri puternice de cap, grețuri, amețeli, convulsii. Lăsată netratată, ea poate fi foarte riscantă atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Printre consecințele sale se numără: nașterea prematură, atacul de cord, riscul spre accident vascular, sângerarea excesivă la naștere. Tocmai această ultimă consecință, alături de hipertensiune, pot să crească semnificativ riscul de intrare în stop cardiac în timpul operației de cezariană.

Citește și: Preeclampsia în timpul sarcini- cauze, simptome si tratament

Embolismul lichidului amniotic
Este o formă de embolism ce presupune pătrunderea lichidului amniotic, a celulelor fetale și a diferitelor resturi fetale în circulația sanguină maternă. Manifestările după care poate fi recunoscut sunt: apariția dificultăților respiratorii, hipotensiune, urmate de colapsul cardiovascular.
Ca rată de incidență, este de 1 la 80.000 de nașteri, dar mortalitatea sa, în ceea ce privește mamele, este cuprinsă undeva între 61 și 80%. Embolismul de lichid amniotic este o afecțiune dificil de diagnosticat și de tratat, fiind acută și de obicei severă. Printre factorii ce o pot favoriza se numără:
• Vârsta înaintată a mamei
• Contracția intensă de la nivelul uterului
• Sarcinile multiple
• Ruptura uterină
• Operația de cezariană în sine

Odată ce embolismul apare, este esențială reacția echipei de medici, care vor trebui să mențină cât mai bine funcțiile vitale ale mamei și fătului. Pentru a se evita, pe cât posibil, să se ajungă la stop cardiac, este necesară nu numai ventilarea cu ajutorul oxigenului, ci și alte măsuri, printre care: administrarea de substanțe vasopresoare (cu rol în stabilizarea tensiunii arteriale), administrarea de sânge. Dacă se intră în stop cardio-respirator, vor trebui respectate cu strictețe protocoalele ce țin de resuscitarea cardio-pulmonară.

Embolismul pulmonar
Este o complicație relativ rară la naștere (se referă la formarea unui cheag de sânge în peretele unei vene profunde a unui membru inferior, a bazinului sau abdomenului, cheag care se poate opri într-o arteră pulmonară și să se blocheze fluxul sanguin). De obicei, el este asociat cu așa-numita „placenta previa" (placenta se dezvoltă în partea inferioară a uterului și acoperă total sau parțial deschiderea colului uterin).
Această complicație ar putea fi detectată prin intermediul efectuării unor raze la plămâni înainte de naștere și luarea în considerare a altor factori de risc (precum vârsta înaintată, tromboza venoasă, probleme cardiace etc.). Din cauza modificărilor fiziologice care apar pe timpul sarcinii, embolismele pulmonare pot surveni uneori, putând avea drept complicații inclusiv apariția unui stop cardio-respirator.

Care pot fi consecințele unui stop cardiac în timpul unei cezariene

Pe lângă potențialul fatal pe care-l are pentru mamă, stopul cardiac poate să-l pună în pericol și pe bebeluș. Dacă se ajunge la așa ceva, specialiștii insistă asupra următorului demers: bebelușul trebuie scos în primele 5 minute de la intrarea mamei în stop cardio-respirator, astfel încât să se evite cât mai mult apariția unor probleme neurologice.

Bebelus care se naste

O altă consecință pe care o are intrarea în stop cardiac este, pentru mamă, că va surveni bradicardia. Aceasta se referă la scăderea frecvenței bătăilor inimii (o frecvență mai mică de 60 de bătăi pe minut), care este foarte periculoasă deoarece, în noile condiții, sângele nu va mai putea fi transmit la organele vitale, putând să conducă, în final, la cedarea acestora. Bradicardia trebuie tratată specific, în timp cât mai scurt, astfel încât să se evite așa ceva.

Oricare dintre aceste complicații vor trebui gestionate cu maximă responsabilitate de către echipa de medici anesteziști și chirurgi, care vor trebui să execute cu strictețe, dacă se impune, protocolul privind resuscitarea cardio-pulmonară. După aceea, mamei i se va administra un tratament care să-i asigure stabilizarea și ameliorarea stării, urmată, ulterior, de efectuarea unui set de investigații complexe, menite să identifice exact ce ar fi putut conduce la declanșarea stopului cardio-respirator în timpul cezarienei.

Stopul cardio-respirator poate să survină oricând, fără a da semnale de alarmă prealabile. Ieri, cântăreața Andreea Bălan a născut o fetiță și a trecut prin așa ceva. În prezent, așa cum au declarat apropiații săi, starea ei este stabilă și se află internată la clinica privată unde a născut. În ceea ce o privește pe fiica ei, aceasta este sănătoasă și se simte bine.

Voi ați auzit până acum de cazuri de stop cardio-respirator apărut în urma unei cezariene?

Citește și: 13 situații în care nașterea prin cezariană este obligatorie

Surse:
www.cdt-babes.ro, www.facebook.com, www.medicalnewstoday.com, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.webmd.com, www.sfatulmedicului.ro

Surse poze:
www.pixabay.com

 

 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum arată și cum se simte Andreea Bălan la 3 luni de la stopul cardio-respirator
  Cum arată și cum se simte Andreea Bălan la 3 luni de la stopul cardio-respirator

  Andreea Bălan a postat pe o rețea de socializare imagini de la ziua ei, arătându-le fanilor că se simte bine.

  Groază la Vaslui: un copil se juca în grădină și și-a prins capul într-un gard. A intrat în stop cardio-respirator
  Groază la Vaslui: un copil se juca în grădină și și-a prins capul într-un gard. A intrat în stop cardio-respirator

  Accident îngrozitor într-un sat din județul Vaslui: un copil de 3 ani a intrat în stop cardiorespirator după ce şi-a prins capul într-un gard în curtea...

  Iată ce se poate întampla dacă faci pojar când esti însarcinată
  Iată ce se poate întampla dacă faci pojar când esti însarcinată

  Pojarul poate fi periculos atunci când se întâmplă să îl facem la vârsta adultă, însă în cazul femeilor însărcinate riscurile sunt mai...

  Copiii care nu fac asta pot ajunge psihopați
  Copiii care nu fac asta pot ajunge psihopați

  Conform specialiștilor, o persoană psihopată poate fi carismatică, curajoasă, capabilă să se descurce în situații de criză, dar, pe de altă parte, are comportamente...

  Zgâriată de pisica ei, o fetiță ajunge la spital cu o infecție periculoasă, ce poate duce la deces
  Zgâriată de pisica ei, o fetiță ajunge la spital cu o infecție periculoasă, ce poate duce la deces

  O fetiță de 6 ani din Marea Britanie a petrecut câteva zile în spital după ce pisica ei a mușcat-o de mână.

  Ce se întâmplă în creierul copilului când mănâncă zahăr. Toți părinții trebuie să știe asta!
  Ce se întâmplă în creierul copilului când mănâncă zahăr. Toți părinții trebuie să știe asta!

  Dacă până acum nu erai pe deplin convinsă de cât de nociv este zahărul pentru copilul tău, parcurge și articolul de mai jos. Vei afla că un consum constant de alimente cu...

  Scandalos! Ce se întâmplă ILEGAL la fiecare deschidere de an școlar! Si se TOLEREAZĂ asta de 30 de ani!
  Scandalos! Ce se întâmplă ILEGAL la fiecare deschidere de an școlar! Si se TOLEREAZĂ asta de 30 de ani!

  Fiecare început de an școlar este celebrat peste tot prin țară cu un program tipic: discursul directorului școlii sau/și al unui reprezentant al instituțiilor de stat, diverse...

  Ce se întâmplă când bebelușul alăptat preferă numai un sân? Șocul unei mame: ”Nimeni nu mi-a spus asta”
  Ce se întâmplă când bebelușul alăptat preferă numai un sân? Șocul unei mame: ”Nimeni nu mi-a spus asta”

  Postarea unei mame de pe TikTok a devenit virală după ce a arătat ce se întâmplă când bebelușul preferă să fie alăptat numai dintr-un singur sân.

  © 2022 Qbebe