Detalii interesante pe care copilul tău ar trebui să le știe despre elementele din natură

Detalii interesante pe care copilul tău ar trebui să le știe despre elementele din natură

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce copiii devin tot mai receptivi și mai curioși la tot ceea ce îi înconjoară, este momentul perfect să începem să le vorbim despre natură. Mai exact, este indicat să le furnizăm informații cât mai clare despre cele mai importante elemente ale acesteia. Din articolul de mai jos veți afla care sunt lucrurile pe care un copil ar trebui să le știe cu privire la planeta noastră, astfel încât să conștientizeze unicitatea și frumusețea acesteia.

AERUL

Aerul este un amestec de gaze ce alcătuiesc atmosfera, învelișul gazos care înconjoară toată planeta noastră. Aerul este alcătuit din oxigen, azot, bioxid de carbon, hidrogen și alte gaze, dar și cantități variabile de amestecuri de origine naturală și poluanți. Acesta este un amestec, nu un compus, care se schimbă permanent, pe măsură ce se modifică densitatea atmosferei, concentrațiile, presiunea, altitudinea, chiar și clima.

Cum ne folosim de aer
Toate ființele au nevoie să respire, iar acest lucru este posibil datorită aerului. Prin respirație, noi luăm din aer oxigenul și dăm afară dioxidul de carbon. Respirația este cea care ne ajută să trăim, fiind foarte important ca în aer să ajungă cât mai puțin dioxid carbon provenit din activitățile umane. Un adult inspiră în 24 ore aproape 30 de metri cubi de aer.

Aerul este o protecție pentru Pământ
Acesta acționează ca un de strat protector, ce ajută Pământul să nu devină prea cald sau prea rece. Ozonul este o componentă prețioasă a aerului, ce împiedică să ajungă la suprafața Pământului prea multe radiații solare.

Norila, personaj din campania Petrom, „Natural Powerz”

În aer se găsesc particule de apă ce contribuie la formarea norilor
De fapt, norii nu sunt altceva decât vapori invizibili de apă care se găsesc în aer și care se grupează apoi în mase mai compacte. Ei au culori diferite (în funcție de modul în care filtrează lumina soarelui), dar și mărimi și grosimi ce diferă.
Norii sunt cei care se deplasează și sunt și ei responsabili de cum va fi vremea. Când îi oferi explicații copilului tău despre aer și nori, puteți să aveți alături și personajul „Norilă". Acesta este o jucărie de pluș ce face parte din campania „Împrietenește-te cu natura la drum!" (lansată de către Petrom) și îl va atrage pe micuțul tău să afle cât mai multe detalii despre ceea ce se întâmplă cu norii, cu aerul și vântul.

Aerul se mișcă mereu
Mișcarea aerului reprezintă de fapt vântul. Vânturile sunt prezente în fiecare zi, pe tot Globul, având viteze variabile. Ele sunt cele care contribuie la deplasarea, pe suprafețe foarte mari, a diverselor particule. De pildă, polenul, praful și semințele de plante pot circula mii de kilometri până să se stabilească undeva, vânturile având astfel, un rol foarte important în proliferarea plantelor. Vânturile influențează mult și starea vremii, fiind cele care fac ca norii să se deplaseze. 

FOCUL

Ce se întâmplă când apare focul
Focul declanșează o reacție prin care se va elibera lumină și căldură. El apare atunci când oxigenul și alte substanțe, numite combustibili vin în contact și astfel se produce o ardere. Odată ce are loc arderea, apar flăcările și fumul.
Flăcările sunt partea vizibilă a focului și au culoare diferită, în funcție de substanța care arde. Astfel, dacă flacăra este albastră, înseamnă că focul are o concentrație mare de oxigen, dacă flacăra este galbenul, atunci și cantitatea de oxigen este mai scăzută. Anumite elemente chimice pot face flacăra spectaculoasă. De exemplu, azotatul de litiu face ca focul să aibă flăcări roșii, sulfatul de cupru provoacă flăcări verde-albăstrui, iar din alaunul de potasiu flăcări violet deschis.

Focul a fost descoperit în urmă cu foarte mult timp
Acum peste 1 milion de ani, în peșterile din Europa locuite de oameni, focul a fost descoperit, cred cercetătorii, printr-un accident. Se crede că oamenii primitivi au observat, de-a lungul a mai multor generații, că prin frecarea lemnului și a anumitor pietre se produc scântei. De-a lungul timpului au fost folosite diverse metode pentru aprinderea focului, care, mai sunt folosite si astăzi. În Grecia Antică oamenii făceau focul folosind o lentilă, numită geamul de foc, cu ajutorul căreia concentrau razele soarelui într-un singur loc. Triburi din Alaska fac focul la fel ca pe vremuri - adaugă sulf pe pietre şi le freacă între ele, iar când se produc scântei pun iască și alte materiale inflamabile pentru a stimula focul. În India şi China focul se aprinde cu o bucată de ceramică pe care se bate un băţ de bambus, eschimoşii fac focul cu o bucată de quarţ şi una de pirită de fier, iar indienii nord americani declanșează focul cu două beţe pe care le freacă unul de altul.

Datorită focului, ce a fost descoperit acum aproape 1 milion de ani, au fost posibile progrese importante ce au contribuit la dezvoltarea civilizației, acesta avân roluri importante în viața noastră de zi cu zi:

  • Focul este o sursă de căldură
  • Se folosește pentru gătit
  • Este combustibil
  • Este sursă de lumină
  • Se utilizează pentru topit, ardere, modelarea materialelor
  • Focul se folosește și în experimente științifice 

Familie la iarba verde, stand langa foc

Personaj din campania Petrom , Natural Powerz

Când le povestiți copiilor voștri despre toate acestea, puteți să vă folosiți de un alt personaj din campania Petrom „Împrietenește-te cu natura la drum!": este vorba despre Flăcărilă, cel care, prin chipul vesel și prietenos, ar putea stimula dorința de cunoaștere a celor mici.

Există focuri ce ard permanent
Unul dintre aceste focuri este chiar Soarele. Fiind alcătuit din o multitudine de gaze, printre care și oxigenul, el este un corp ceresc, o stea ce arde fără încetare și din acest motiv el ne trimite permanent căldură. Razele soarelui sunt vitale pentru viața noastră pe Pământ.

Pe toată suprafața planetei noastre sunt anumite focuri ce ard permanent. Sunt foarte rare și foarte spectaculoase. Există chiar și în România un astfel de fenomen rar, lângă Buzău, la Lopătari. Focul viu, așa cum este denumit acest fenomen, este un fenoment natural ce se produce când prin crăpăturile scoarței terestre ies gaze ce se aprind în contact cu atmosfera.

Focul poate fi deosebit de periculos pentru ființele de Pământ
Când focul este necontrolat, el reprezintă un real pericol pentru ființele vii.
În prezent, mai ales incendiile de vegetație sunt o amenințare la adresa vieții. Din păcate, în urma intensificării unor fenomene extreme în natură (cum ar fi seceta, furtunile puternice cu fenomene electrice etc.) sau prin acțiunile umane, incendiile au devenit tot mai frecvente, mai ales în zonele împădurite.

APA

Cea mai mare parte a apei de pe Terra provine din oceane
Practic, apa ce există pe Pământ este preponderent sărată, întrucât mările și oceanele ocupă aproximativ 71% din suprafața totală a acestuia.

Apica, personaj din campania Petrom, „Natural Powerz”

Cea mai mare parte a apei nesărate de pe Pământ provine de la ghețari
Specialiștii spun că doar 3,5% din apa existentă pe planeta noastră nu conține deloc sau aproape deloc sare. Apa dulce se găsește în ghețari, dar și în lacuri, râuri, izvoare sau în apele subterane. Cu alte cuvinte, apa bună de băut (potabilă) nu este oricând la îndemână, adesea oamenii trebuie să intervină prin tehnologii speciale pentru a o transforma să fie bună pentru consum, adică potabilă. Purificarea apei se face de peste 100 de ani cu ajutorul unei soluții de clor, 50 de ml de soluție fiind necesari pentru a purifica 100 de mii de litri de apă.

Trebuie să fim mai atenți și să nu mai risipim atât de mult apă, pentru că este un elemnt al naturii fără de care viața nu ar exista. Personajul Apica, din cadrul campaniei „Împrietenește-te cu natura la drum!" (lansată de către Petrom), ne îndeamnă și să procedăm astfel.

Pe Pământ, apa se găsește în 3 forme
Apa nu este doar în forma lichidă, ci și solidă (gheața) sau gazoasă (particulele de apă ce se găsesc în atmosferă și care nu se văd cu ochiul liber). Ea poate trece dintr-o stare în alta sub influența mai multor factori, printre care și temperatura.

Apa este într-o continuă mișcare
Ea călătorește de pe suprafața Pământului în atmosferă și apoi revine iar pe Pământ. Acest fenomen se numește circuitul apei în natură și se desfășoară în felul următor: apa de pe suprafețele apelor (oceane, mări, lacuri, râuri etc.) este încălzită de soare. Astfel, se formează vapori care ajung în aer. Odată ajunși acolo, aceștia se grupează și formează norii. Mișcările aerului vor face ca norii să trimită apa pe Pământ sub forma ploilor, lapoviței sau ninsorilor. Și circuitul se reia. Acest circuit poate să dureze de la zeci de ani până la 100 de ani.

Corpul nostru este alcătuit preponderent din apă
Corpul unui bebeluș este aproximativ 73% apă, iar cel al unui om adult conține, cu aproximație, 60% apă. Pe parcursul vieții ajungem să conumăm aproximativ 35 de tone de apă. Datorită apei, în organismul nostru se produc procese complexe ce ne ajută să supraviețuim. Iată câteva exemple:

  • Apa va transporta substanțele nutritive la nivelul celulelor
  • Ea ne va ajuta să eliminăm toxinele din corp
  • Apa contribuie la reglarea temperaturii corpului

PĂMÂNT

Terra nu are o formă perfect rotundă
Deși putem crede că Pământul are formă rotundă, el de fapt este un elipsoid de rotație, în condițiile în care este mai turtit la cele două capete (Polul Nord și Polul Sud) și mai rotund la Ecuator (acesta este un cerc imaginar, ce împarte pământul în două părți, numite emisfere: cea nordică și cea sudică).

Pământului îi ia 365 de zile să se rotească în jurul Soarelui
Mai exact însă, sunt 365 de zile și un sfert. De aceea, un an are în general 365 de zile, dar se întâmplă ca din 4 în 4 ani să aibă și 366 de zile (ziua în plus este 29 februarie).

Durează 24 de ore ca Pământul să se învârtă în jurul axei sale
Ca orice corp sferic ce se rotește, pământul are o axă. Pentru a se învârti în jurul ei, Pământul se va poziționa diferit față de Soare. Din acest motiv, jumătate din intervalul de 24 de ore este zi (când Pământul stă cu fața spre Soare), iar cealaltă jumătate este reprezentată de noapte (Pământul nu este cu fața spre Soare).

Pământul este înconjurat de un strat protector
Acesta este așa-numitul strat de ozon și ne protejează de radiațiile solare nocive. Datorită lui, pe Pământ există un echilibru, astfel încât suprafața sa să nu fie nici prea fierbinte, dar nici prea rece. Stratul de ozon este practic responsabil cu menținerea vieții pe planeta noastră.

Pământul este format din întinderi mari de uscat, numite continente
Acestea sunt în număr de 7 (Europa, Asia, Africa, America de Nord, America de Sud, Australia și Oceania și Antarctica). Acum 250 de milioane de ani se crede că exista un singur continent uriaș, Pangeae. Datorită activităţii vulcanice şi a cutremurelor, Pangeae s-a despărţit, formându-se astfel, cele 7 continente de azi, care sunt într-o continuă mișcare. Oamenii de știință cred că peste alte 250 de milioane de ani continentele se vor uni iarăși, și vor forma Pangeae Ultima, un super-continent, care va avea în centru un deșert imens.

Echipa Căpitanului Pământ

Indiferent de elementele naturii despre care vom discuta, vom transforma activitatea într-una mai plăcută și mai accesibilă copiilor dacă vom avea la îndemână oricare dintre personajele din campania „Împrietenește-te cu natura la drum!" prezentate mai sus. Alături de ele, Căpitanul Pământ va întregi echipa unor jucării de pluș drăgălașe.

Vino la Petrom în perioada septembrie-noiembrie 2018 și, dacă vei strânge suficiente puncte, (acestea pot fi acumulate fie prin achiziția de carburanți, fie prin cumpărarea unor produse de la branduri partenere), le vei putea utiliza pentru a avea și tu orice jucărie din „Echipa Căpitanului Pământ" sau, de ce nu, întreaga colecție. Tot ce veți avea de făcut este să lipiți punctele pe un talon, iar la acumularea a 15 puncte bonus, alături de suma de 19,99 lei, veți putea să cumpărați jucăria dorită.

Vei vedea cât de minunat va fi să explorați natura, în drumurile voastre, având alături și jucăriile din „Echipa Căpitanului Pământ"!

Personajele incluse in campania Petrom, „Natural Powerz”

Surse:
www.climatekids.nasa.gov, www.ducksters.com, www.sciencekids.co.nz, www.scienceforkidsclub.com, www.spacedictionary.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 tehnici de autoapărare pe care copilul tău ar trebui să le știe
    6 tehnici de autoapărare pe care copilul tău ar trebui să le știe

    Copiii, alături de femei si de bătrâni, fac parte din categoria cea mai vulnerabilă în fața atacatorilor. Dacă cel mic a început să meargă singur la școală sau...

    Ziua Profesorilor: ce ar trebui să știe copilul tău și cum să o sărbătoriți
    Ziua Profesorilor: ce ar trebui să știe copilul tău și cum să o sărbătoriți

    Alături de părinți, cadrele didactice reprezintă și ele adevărate modele pentru noi, ghidându-ne, educându-ne și inspirându-ne. De aceea, meseria de dascăl este...

    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

    O mamă de peste hotare, care este și consilier parental, dezvăluie care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui să le știe toți părinții care au copii preșcolari.

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    Pe el îl știe toată țara, dar puțini știu detalii despre familia lui. Câți frați a avut Mihai Eminescu și care a fost soarta lor
    Pe el îl știe toată țara, dar puțini știu detalii despre familia lui. Câți frați a avut Mihai Eminescu și care a fost soarta lor

    Mihai Eminescu, cea mai importantă voce poetică din literatură română, s-a născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoșani, unde și-a petrecut și copilăria. Puțini știu,...

    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

    Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

    Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!
    Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!

    Chiar și în vremuri tulburi, natura își urmează nestingherită cursul ei. O dovadă clară în acest sens este oferită și de fotografii realizate pe parcursul acestui...

    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău
    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău

    Știm că sănătatea copilului tău este prioritară pentru tine, așa că te întrebăm: știi cât de des ar trebui să speli recipientul din care acesta bea apă? Ei bine,...

    © 2024 Qbebe