Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii

Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii

Mirela Floricescu - Redactor

Testarea IQ este realizată pentru a măsura inteligența umană. Părinții care bănuiesc că au un copil înzestrat cu un coeficient de inteligență peste medie, pot apela la persoanele avizate care efectuează aceste teste IQ. În schimb, dacă nu vrei un răspuns exact din partea unui specialist, poți găsi și pe internet numeroase teste de inteligență pentru copii. Activitățile care stimulează gândirea sunt oricum recomandate încă de la cele mai fragede vârste. Află mai jos cum se măsoară IQ-ul, dar și cum se desfășoară o testare IQ pentru copii.

Cât este un IQ normal?

IQ-ul sau coeficientul de inteligență reprezintă unitatea de măsură a inteligenței umane, exprimată printr-un număr, rezultat în urma susținerii unui test. Deși există mai multe tipuri de inteligență, printre care verbal-lingvistică, interpersonală sau logico-matematică, testele IQ urmăresc în general agilitatea mintală, viteza de a observa un lucru și capacitatea de a face raționamente. Într-o testare IQ se folosesc diferite instrumente, de aceea scorul obținut poate fi diferit de la un test la altul. Orice testare IQ trebuie să conțină întrebări din mai multe categorii, astfel încât să poată fi observate corect toate abilitățile, iar rezultatul final să nu fie influențat de una singură. Pentru a fi siguri că totul este în regulă, interpretarea rezultatelor se face de către un psiholog. Firmele care se ocupă cu testarea IQ-ului utilizează o scală standardizată a cărei valoare medie este numărul 100.

copil-cu-spca-pe-cap-care-sta-cu-ochii-inchisi-si-se-uita-intr-o-parte-si-o-ilustratie-deasupra-lui-cu-creierul-uman

Ceea ce scade sau trece peste acest IQ de 100, considerat normal, este grupat în mai multe categorii și interpretat astfel:

  • Nivelul IQ-ului sub 20: dacă iese acest scor la o testare IQ, vorbim despre o persoană cu deficiențe mentale grave, care are nevoie de însoțitor pentru a-și îndeplini obiectivele zilnice.
  • Nivelul IQ-ului între 21 – 50: persoane cu deficiențe mentale medii care sunt independente într-o oarecare măsură.
  • Nivelul IQ-ului între 51 – 70: oameni cu deficiență mentală ușoară care se pot îngriji singuri și pot chiar participa la cursuri speciale.
  • Nivelul IQ-ului între 71 – 80: este un grad de inteligență pentru aceia care pot termina doar școli speciale sau învățământul primar. De asemenea, un astfel de IQ este atribuit persoanelor care se descurcă fără probleme în meseriile manuale.
  • Nivelul IQ-ului între 81 – 100: vorbim despre inteligența medie care este prezentă la 25% din populație. Oamenii cu un astfel de IQ pot absolvi fără probleme liceul și pot lucra în domenii care necesită atenție și organizare.
  • Nivelul IQ-ului între 101 – 120: atribuit oamenilor cu o inteligență peste medie. Astfel de persoane termină cu ușurință studiile superioare și lucrează adesea în domenii creative sau au poziții de conducere.
  • Nivelul IQ-ului între 121 – 130: este valoarea care arată un grad de inteligență înaltă. Oamenii cu un astfel de IQ ajung rapid în funcții de conducere, sunt anteprenori sau cercetători.
  • Nivelul IQ-ului peste 140: mai puțin de 0,2% din populație obține un astfel de scor la o testare IQ. Astfel de persoane au abilitatea de a conduce companii globale, pot inventa lucruri noi pentru oamenire, fiind genii ale perioadei lor. Stephen Hawkin, unul dintre cei mai mari cosmologi din istorie, a avut un IQ peste 140.

Mai există o necunoscută legată de IQ, anume dacă acesta este diferit de la copii la adulți, adică dacă vârsta influențează în vreun fel posibilul scor obținut la testare. Adevărul este că poate exista o diferență de valori între adulți și copii. Fiecare om se naște cu o inteligență nativă și are un anumit potențial. Odată cu trecerea anilor copilul trebuie învățat cum să-și folosească abilitățile, dar și cum să le îmbunătățească constant. Lipsa activităților care solicită memoria poate diminua potențialul înnăscut și menține IQ-ul la același nivel pe tot parcursul vieții. Pe lângă lipsa de „antrenament” mental, alți factori precum genetica sau mediul socio-cultural au o influență asupra abilităților intelectuale. Deci da, valorile IQ-ului pot fi diferite între adulți și copii, deoarece se observă modificări ale coeficientului la un adult care și-a exersat abilitățile încă din copilărie.

IQ test: ce este și cine îl poate da?

Așa cum am precizat anterior, un test IQ măsoară abilitățile cognitive ale unui om, prin compararea scorului obținut cu al unui eșantion de populație. La copii, pentru stabilirea IQ-ului se ia în considerare vârsta, comparația finală fiind făcută cu alți copii aflați la același nivel de dezvoltare. Testele standardizate din prezent pot măsura IQ-ul începând de la vârsta de 3 ani și până la 90 de ani. Dacă nu ești sigur că micuțului tău i se potrivește o testare IQ, este important să-ți dai seama înainte dacă, într-adevăr, copilul tău este înzestrat cu niște capacități extraordinare.

copil-de-culoare-care-are-ochelari-de-chimist-si-umple-niste-eprubete

Copilul special care este înzestrat cu un IQ peste medie are următoarele trăsături:

  1. Este foarte curios: și își dorește să citească lucruri noi constant. De asemenea, îți pune zilnic multe întrebări despre lume și viață.
  2. Preferă compania adulților: datorită abilităților pe care le are, un copil dotat nu este interesat să-și petreacă timpul cu aceia de vârsta lor, ci doar cu persoane care îi stimulează inteligența.
  3. Are talent într-un domeniu: fie că vorbim despre sport, știință sau artă, pentru copilul înzestrat talentul există încă de la naștere.
  4. Este spontan și original: și poate face imediat conexiuni între cele mai neașteptate lucruri. De asemenea, micuțul care are o inteligență peste medie găsește soluții imediate la orice problemă și abordează situațiile într-un mod unic.
  5. Studiază în afara orelor de la școală: sistemul educațional actual nu poate satisface curiozitatea unui copil ce are un IQ peste medie. Este posibil ca micuțul tău să-ți ceară multe cărți în plus pe care să vrea să le studieze singur. Totodată, un copil înzestrat vrea să învețe în fiecare zi lucruri noi, de la o limbă străină, până la cum se fabrică anumite obiecte.

La cine apelezi pentru o evaluare IQ pentru copii?

Dacă micuțul tău are una sau mai multe din trăsăturile de mai sus, atunci poate este momentul ca el să efectueze un test IQ în română. Pentru a obține un rezultat corect, nu este recomandat un test IQ gratis, ci unul realizat sub supravegherea unui psiholog. Doar un specialist poate ordona întrebările testului astfel încât cel mic să nu obosească sau să se plictisească.

În orice testare IQ este recomandat ca întrebările să fie alternate, adică unele ușoare să fie urmate de altele care necesită mai multă atenție. Un psiholog pentru copii știe cum să deschidă problema și face din camera de testare un mediu relaxat. Având în vedere că o testare IQ durează în medie 45 de minute, este esențial ca micuțul să nu fie inhibat, ci deschis și pozitiv, astfel încât să-și poată da frâu liber abilităților pe care le are. Așa că, nu apela la o testare IQ gratuită fără asistență, deoarece există șanse mari ca scorul obținut să nu fie unul real.

În ce constă testul IQ Mensa în România?

Mensa este o organizație non-profit, înființată în anul 1946 în Marea Britanie, al cărui scop este să adune la un loc oamenii cu un coeficient de inteligență foarte mare. Principalul criteriu de admitere în Mensa este obținerea unui scor, în urma testului propus de ei, care să plaseze persoana testată în procentul de 2% al populației. Altfel spus, calitatea de membru în Mensa este pentru oricine are un IQ care să-l claseze în primii doi dintr-o sută din punctul de vedere al inteligenței.

În România, Mensa organizează anual testări în cele mai mari orașe ale țări, scopul fiind acela de a crește numărul de membrii al organizației. Testele Mensa sunt adresate oricui începând de la vârsta de 11 ani. Testul Mensa se poate da de maxim două ori, ultima încercare fiind adresată numai acelor persoane care au obținut un scor aproape eligibil. Pentru a ajunge efectiv la a da un test de IQ Mensa, este nevoie de o înscriere, prin completarea unui forumlar. De asemenea, trebuie plătită o taxă în valoare de 35 de lei, prin bancă sau prin SMS. Pentru minori, părinții sau turorii legali vor completa și semna un acord parental.

fetita-cu-doua-cozi-impletite-si-ochelari-cu-rama-neagra-are-o-carte-in-mana-iar-in-spatele-ei-este-un-fundal-negru-desenat

Testarea pentru copii între 11 – 16 ani durează 15 minute, iar pentru cei de 16 ani și peste, testul durează 20 de minute. Dacă din varii motive persoana înscrisă nu poate participa la această testare IQ deja programată, se poate prezenta cu dovada plății la oricare dintre celelalte sesiuni de testare.

Pentru a păstra calitatea de membru Mensa trebuie plătită o cotizație anuală în valoare de 60 de lei pentru adulți și 30 de lei pentru elevi și studenți. Înainte de a face o înscriere la o testare reală Mensa, pe sie-ul oragnizației există un test rapid de IQ prin care oricine își poate da seama dacă are șanse de a fi eligibil sau nu. Poți încerca testul rapid Mensa aici.

Test IQ scurt: dă-ți seama rapid de inteligența copilului tău

Dacă vrei să testezi rapid capacitățile intelectuale ale copilului tău, există mai multe variante interactive de a face acest lucru. Un test IQ online format din câteva întrebări te poate ajuta să observi abilitățile copilului tău. Ține minte, însă, că astfel de teste scurte nu înlocuiesc testarea IQ realizată într-un cabinet psihologic acreditat. 

1. Ce număr trebuie completat în șirul următor: 2, 4, 6, 8, 10, ...? 

Răspuns: 12 (fiecare număr din șir este obținut prin adunarea cifrei 2)

2. Ce cuvânt din șirul următor este opusul cuvântului „adevăr”? – Variante de răspuns: miniciună, greșeală, bunătate, frumusețe, curat

Răspuns: minciună

3. Identificați elementul care are o legătură cu METRUL din șirul următor: lungime, miros, culoare.

Răspuns: lungime

4. Care cifră este întâlnită cel mai des într-un șir de numere de la 0 la 109? – Variante de răspuns: 0, 1 sau 9

Răspuns: 0

5. În fiecare an, părinții lui Andrei îi pun fiului lor în pușculiță un număr de monede egal cu vârsta pe care acesta o împlinește. În prezent, în pușculița lui Andrei sunt 21 de monede. Câți ani are Andrei? – Variante de răspuns: 21, 45 sau 6

Răspuns: 6

Teste IQ copii 4 – 5 ani

Testele IQ trebuie adaptate în funcție de vârstă. Nivelul de înțelegere al unui copil de 4 – 5 ani nu este același cu al unuia chiar și cu 3 ani mai mare. Încă de mici copii trebuie încurajați să-și dezvolte anumite abilități pe care le au, prin exerciții constante de stimulare a gândirii. Iată mai jos câteva întrebări pentru testare IQ la copii între 4 – 5 ani.

fetita-cu-ochelari-supradimensionati-roz-sta-pe-un-teanc-de-carti-si-are-o-alta-carte-in-brate

1. Care element nu se potrivește în șir? – Variante de răspuns: alb, negru, verde, soare, roșu

Răspuns: soare

2. Care element nu se potrivește în șir? – Variante de răspuns: găină, cocoș, purcel, rață, gâscă

Răspuns: purcel

3. MARINARUL este pentru MARE așa cum ASTRONAUTUL este pentru...? – Variante de răspuns: spațiu, ocean, tren, piață

Răspuns: spațiu

4. Spune 5 cuvinte care încep cu litera M.

Răspunsuri posibile: mâncare, mama, miere, miercuri, maro

5. Apa este pentru gheață ceea ce laptele este pentru... - Variante de răspuns: cafea, brânză, prăjituri

Răspuns: Brânză

Alte teste de inteligență cu răspunsuri

Luând în considerare răbdarea copiilor, un test IQ nu ar trebui să dureze mai mult de 30 – 45 de minute. Pentru a fi siguri că răspunsurile date de cei mici sunt corecte, poți apela la un test IQ pentru copii cu răspunsuri. Întrebările de la testele de inteligență pentru copii de pe internet sunt asemănătoare cu acelea prezentate mai sus în articol. În funcție de interesele copilului tău poți alege câteva teste de inteligență cu matematică, litere, simboluri sau forme.

Pe de altă parte, dacă ai un copil pasionat de tehnologie, mai ales de telefoanele mobile, există mai multe aplicații pentru dispozitivele mobile cu teste de inteligență, care oferă la final răspunsurile și câteva explicații. 

IQ-ul sau coeficientul de inteligență oferă date despre inteligența umană. Testele IQ standardizate folosesc o scală, pe care IQ-ul normal apare cu numărul 100. Ce este peste sau sub numărul 100 este interpretat în diferite moduri. Copiilor li se poate testa IQ-ul începând cu vârsta de 3 ani. O testare IQ care să ofere un scor real se poate face numai într-un cabinet psihologic acreditat. De asemenea, părinții care vor să testeze IQ-ul copilului trebuie să ia în calcul și costurile financiare ale unei astfel de activități.

Surse: giftededu.ro, verywellfamily.com, reginamaria.ro, logiscool.com, unica.ro, iq-tester.ro, institutiimedicale.ro, descopera.ro, mensaromania.ro, creativitypost.com, livescience.com, piticipenet.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
De ce tot mai mulți copii fug de acasă în pandemie? Răspunsul psihologului
De ce tot mai mulți copii fug de acasă în pandemie? Răspunsul psihologului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    Va începe testarea copiilor în școli. Ce trebuie să facă profesorii și elevii
    Va începe testarea copiilor în școli. Ce trebuie să facă profesorii și elevii

    Ministerul Sănătății a anunțat vineri seară că săptămâna aceasta va începe testarea elevilor în școli. Duminică, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi despre colici
    Tot ce trebuie să știi despre colici

    Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    © 2024 Qbebe