Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

10 lucruri pe care să le faci ca să ai un copil încrezător

Toți părinții își doresc un copil încrezător, dar de multe ori ajung să împiedice ei înșiși buna dezvoltare a celui mic. Iată cum trebuie să procedați pentru a nu interfera în vreun fel cu consolidarea încrederii în sine, alături de sfaturi în detaliu în acest sens.

Ai nevoie de încredere ca să fii copil, fie că mergi la o nouă școală sau te afli la prima oră de sport; un copil trebuie să se adapteze fie că își dorește sau nu unor domenii puțin cunoscute. Iar părinții la rândul lor vor, în mod normal de altfel, să le insufle o atitudine potrivită pentru ca ei să facă față cu brio noilor provocări și, în timp, să-și dezvolte încrederea în propriile forțe (să se simtă fericiți, în siguranță și iubiți). Deși benefice, nu sunt suficiente doar vorbele de laudă, fiind necesare realizări concrete (copilul deprinde astfel un simț de control asupra propriei persoane și devine conștient de sine); în plus, nu doar părinții dețin un aport în sensul formării copilului, ci și profesorii, prietenii și chiar persoanele străine. În acest sens, principalul lucru pe care îl poate face un părinte pentru un copil încrezător este să îi ofere cât mai multe șanse de a exersa și de a-și stăpâni abilitățile, permițându-i să și greșească, dar să persevereze. Cu toate că fiecare copil este unic, există câteva linii generale pe care este bine să le respectați. Nu uitați de răbdare, o aptitudine de bază pentru orice părinte.

Citește și: Succesul copilului: 10 abilitati de care are nevoie pentru a reusi 

copil increzator

1. Recunoaște efortul pe care îl depune copilul în ceea ce face

Este important să recunoști chiar și lucrurile mărunte și să-l încurajezi să continue. Chiar dacă nu a finalizat o activitate/un proiect, prin recunoașterea efortului depus îl încurajezi să nu abandoneze. Iar dacă eșuează, deși va fi frustrat, învață-l să accepte și eșecul; trebuie doar să găsească alte modalități pentru a-și atinge scopul dorit (de exemplu, dacă nu se descurcă la un anumit sport, poate oricând să încerce să practice un altul).

2. Permite-i să rezolve singur probleme

În mod natural părinții nu-și doresc ca ai lor copii să se chinuie. Dar este important ca aceștia să învețe singuri să rezolve probleme și să găsească rezolvări. Dacă îți cere ajutorul îi poți spune cum te-ai descurcat într-o situație similară, dar în final copilul trebuie să descopere soluția optimă pentru a ieși din impas. Nu uita să îl lauzi pentru tenacitate și perseverență.

3. Susține curiozitatea

Părinții care se joacă alături de copii creează o legătură de dragoste și respect. Îngăduind unui copil să exploreze lumea din jur, îl ajuți indirect să își depășească zona de confort. Chiar dacă cei mici au la dispoziție tehnologia pentru a le rezolva multe probleme, contează dorința de a pune întrebări, de a-și folosi imaginația și de a găsi noi moduri de a face anumite lucruri realmente simple. Doar în acest fel se va revela spiritul uman.

4. Învață-ți copilul care este fundamentul succesului

Succesul se bazează pe încercări și erori. Este vital să îți înveți copilul că poate lucra intens și poate avea succes, dar nu uita de răsplată. Încrederea în propriile forțe a copilului atinge pragul maxim când știe că părinții îi sunt mereu alături. O asemenea abordare este realistă și implică o înțelegere a punctelor forte și a slăbiciunilor. Nu este obligatoriu ca toate lucrurile să fie duse la bun sfârșit, dar prin încercare și perseverență copilul va putea atinge orice obiectiv își va dori.

5. Participă în educația copilului

Nu este vorba doar despre menținerea unei legături cu profesorii, copiii trebuie să știe că părinții sunt complet implicați în educația lor, deoarece în acest mod tind să muncească mai mult. Reîntăririle pozitive apar când părinții citesc și învață alături de copii, care de altfel constituie și clipe plăcute petrecute în familie. Copiii au nevoie de disciplină și de rutină și, mai ales, să știe că părinților le pasă de educația și de viitorul lor. Trebuie răsplătiți pentru rezultatele bune la școală (dar nu prin cadouri materiale) și să înțeleagă că temele pe care le au de rezolvat sunt similare unui loc de muncă.

6. Oferă-i copilului responsabilități

Este vorba despre sarcini de tip casnic, precum ordinea în cameră, tunsul ierbii etc. În acest mod sporești valoarea activităților respective; nu trebuie însă să-l plătești, ci să îi demonstrezi că trebuie să aibă grijă și să îi pese de lucrurile sale, să le prețuiască. Este vorba tot despre disciplină, dar și despre responsabilitate, esențială pentru creșterea unui copil încrezător.

7. Ajută-ți copilul să își exprime sentimentele

Este esențial pentru părinți să permită copilului să se exprime. Când acesta plânge, dacă îi vei spune să înceteze nu vei face decât să sporești gradul de anxietate și de stres. Respectă emoțiile copilului, mai ales când încearcă să le exprime într-o manieră sănătoasă. Trebuie să știe că este important. Când se simte rănit, să știe că poate vorbi și că va fi ascultat. Prin verbalizare se creează acel sentiment de încredere în sine.

8. Recunoaște și laudă copilul pentru orice luptă poartă

Laudele pe care le adresezi copilului nu trebuie neapărat să vizeze realizările acestuia, cum ar fi succesul la un concurs sau o abilitate nou dobândită. Este vorba și despre cine este copilul în momentul respectiv; prin acceptarea și recunoașterea acestui lucru, că este bun, inteligent și capabil să facă față oricărei provocări îi sporești încrederea în propriile forțe. Nu este întotdeauna vorba despre victorii.

9. Oferă copilului provocări

Copiii necesită o stimulare continuă pentru a menține creierul într-o funcționare permanentă. Oferă-i provocări, proiecte și activități distractive care să îi îmbogățească viața. Va resimți o împlinire și că învață. Poate fi vorba despre activități sportive, proiecte școlare sau hobby-uri, toate contribuie la o creștere a încrederii în sine, oferind noi oportunități de a crea și de a-și folosi imaginația.

copil increzator

10. Nu judeca sau critica performanța

Există o diferență semnificativă între critica constructivă și încurajarea performanței copilului. Nu trebuie să critici copilul, ci să recunoști realizările sale în mod exact (nu vag). Specifică clar când îl lauzi, detaliind toate aspectele. Falsele încurajări, lipsite de substanță reală nu fac niciun bine.

În final, un copil încrezător are parte de părinți încrezători. Copiii ne privesc întotdeaua drept exemplu, devenind oglinzile asupra cărora se concentrează. Prin urmare, dacă dorești un copil încrezător, ar trebui să faci și tu pași în această direcție.

Citește șiSfatul psihologului: Cum sa ai un copil premiant, si la scoala si acasa 

Surse:

www.powerofpositivity.com; http://kidshealth.org; www.todaysparent.com

6 lucruri pe care sa le faci cu familia la sfarsit de saptamana

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  10 lucruri realiste pe care trebuie sa le stii inainte sa faci un copil
  10 lucruri realiste pe care trebuie sa le stii inainte sa faci un copil

  Cand ramai gravida si chiar si cand doar ai intentia, te pregatesti cu toate informatiile care iti pica in mana despre cum va fi viata ta de proaspata mama. Te inscrii la cursuri, studiezi...

  Top 8 lucruri pe care sa le faci si pe care sa NU le faci pentru un sex reusit
  Top 8 lucruri pe care sa le faci si pe care sa NU le faci pentru un sex reusit

  Exista o groaza de mituri si variante care se vehiculeaza drept garantate atunci cand vine vorba despre sex, asa cum explica si site-ul www.blisstree.com . Unele functioneaza, altele mai...

  5 lucruri pe care sa nu le mai faci in pat
  5 lucruri pe care sa nu le mai faci in pat

  Uneori, singurii care iti pot da sfaturi cand vine vorba despre viata sexuala sunt prietenii tai. Ei iti cunosc caracterul, iti stiu emotiile, punctele slabe si pot descoperi micutele...

  14 lucruri pe care el vrea să nu le mai faci când îi faci sex oral
  14 lucruri pe care el vrea să nu le mai faci când îi faci sex oral

  În cazul în care ați hotărât să aveți parte și de sex oral, este foarte important ca tu să știi ce ai de făcut. Parcurge articolul de mai jos pentru a vedea care...

  7 lucruri pe care sa le faci dupa ce te-a inselat
  7 lucruri pe care sa le faci dupa ce te-a inselat

  Cel mai negru cosmar al tau a devenit realitate: tocmai ai aflat ca jumatatea ta a avut o aventura extraconjugala. Esti devastat, inima iti bate cu putere de parca e pe cale sa-ti sparga...

  7 lucruri pe care sa nu le faci sub nici o forma in relatia amoroasa
  7 lucruri pe care sa nu le faci sub nici o forma in relatia amoroasa

  Nimeni nu intra vreodata in vreo relatie, gandindu-se ca la un moment dat, in viitor, peste nu foarte multi ani, o sa faca sex doar cu ocazia eclipselor solare. Totusi, nu se stie din ce...

  4 lucruri care se petrec cu cariera ta dupa ce ai un copil. Toti parintii trec prin ele
  4 lucruri care se petrec cu cariera ta dupa ce ai un copil. Toti parintii trec prin ele

  Sa ai copii este minunat, dar cand trebuie sa te intorci la munca dupa aceea, e destul de dificil.

  © 2019 Qbebe