Ce s-ar întâmpla dacă în viața noastră nu ar exista muzica

Ce s-ar întâmpla dacă în viața noastră nu ar exista muzica

Otilia Geavlete - Redactor Senior

V-ați imaginat vreodată cum ar fi viața noastră fără muzică? Lumea ar deveni, cu siguranță, un loc foarte tăcut și trist. Viața noastră, fără melodii și armonie, ar fi golită de emoție. Muzica ne ajută să îndepărtăm stresul, ne relaxează și ne motivează în perioadele dificile. Este deopotrivă artă, mijloc de comunicare și o sursă inepuizabilă de plăcere și divertisment.

Pentru foarte mulți oameni, o zi fără muzică pare imposibil de gândit. Muzica este o formă de artă care ajunge la sufletele tuturor. Pentru mulți reprezintă spațiul de siguranță și confort, pentru alții este sursa cotidiană de inspirație. Muzica ne poate face să înțelegem cu sufletul lucruri pe care cuvintele singure nu le pot transmite. În absența muzicii, viața noastră ar fi lipsită de expresie și de intensitatea emoțiilor. "Fără muzică, viața ar fi doar o greșeală.", acestea sunt vorbele lui Friedrich Nietzsche, filosoful pentru care arta în general și muzica în particular au reprezentat cele mai profunde forme de manifestare umană.

ascultand muzica

Muzica este conectată direct cu emoțiile noastre

Adesea ascultăm muzică atunci când suntem triști sau neliniștiți, pentru că ritmul acționează ca un adevărat eliberator de stres. Cineva spunea că muzica este paznicul inimii și mesagerul sentimentelor noastre. Muzica poate să ne schimbe instantaneu dispoziția, făcându-ne mai optimiști sau dând profunzime sentimentelor noastre. Atunci când ne simțim lipsiți de energie, o simplă melodie ne poate reda speranța.

Cercetări recente au demonstrat o legătură strânsă între muzică și sănătatea creierului. Se pare că muzica nu activează doar aria auditivă din creier, ci implică rețele neuronale ample, printre care și regiunile asociate cu emoțiile, creativitatea sau autocontrolul. Interesul pentru efectele pe care muzica le are asupra creierului a dus la crearea unui nou domeniu de cercetare, denumit neuromuzicologie. Astfel s-a demonstrat ceea ce vechile societăți intuiseră deja, cu sute de ani în urmă: muzica reprezintă vindecare, având efecte terapeutice atât asupra minții cât și a corpului. Studiile au arătat că muzica activează procese complexe în creier, afective, motorii și cognitive. În plus, reduce nivelul cortizonului, hormonul responsabil de apariția diferitelor tipuri de stres.De exemplu, într-un studiu care a implicat 400 de persoane ce urmau să fie supuse unei operații, cercetătorii au comparat efectul muzicii asupra pacienților, comparativ cu efectul unor medicamente anxiolitice.

S-a demonstrat că nivelul cortizolului - implicit al anxietății- era mai scăzut la persoanele care au ascultat muzică, în comparație cu cele care au luat calmante. Există deja cercetări care vor transforma muzica într-un leac pentru o serie de afecțiuni, inclusiv tulburările autiste sau deficitul de atenție și memorie. Insomnia, demența, durerile musculare, depresia sau chiar cancerul vor fi abordate prin efectele benefice ale muzicii. Așa că muzica nu trebuie considerată numai o manifestare artistică sau un mijloc de distracție, pentru că în viitor va deveni indispensabilă și ca metodă terapeutică.

Muzica ne face mai productivi și mai creativi

Muzica este o cheie pentru creativitate și îmbunătățirea funcționării mentale. Există numeroase dovezi că, atunci când ascultă muzică la locul de muncă, o persoană este mai bine dispusă și mai productivă. Muzica are puterea de a ne modifica dispoziția, îmbunătățind capacitatea noastă de a ne concentra pe sarcinile pe care le avem de rezolvat. Angajații care pot asculta muzica preferată la birou, au capacitatea de a rezolva mai repede anumite sarcini de serviciu și de a genera idei mai bune și soluții mai creative. Muzica de fundal crește performanțele în sacinile cognitive, îmbunătățește acuratețea și sporește randamentul în sarcinile repetitive. Efectul muzicii a fost studiat în câteva profesii specifice, demonstrându-se, de exemplu, că persoanele care lucrează în domeniul IT sunt mai fericite și lucrează mult mai eficient când ascultă muzică. Chiar și în cazul chirurgilor, muzica poate fi un suport excelent, diminuând stresul și crescând acuratețea în timpul operațiilor. Interesant este faptul că nu orice tip de muzică acționează în același mod. Astfel, muzica instrumentală sporește productivitatea, în vreme ce muzica însoțită de versuri o poate diminua. Muzica familiară este asociată cu creșterea concentrării și implicit a productivității

Muzica îmbunătățește performanțele fizice

Atunci când asculți muzică motivațională în timpul exercițiilor, te poate ajuta să reduci plictiseala și să-ți îmbunătățești calitatea activității. Conform unui studiu condus de psihologul sportiv C.I Karageorghis, muzica îmbunătățește performanțele fizice, crescând capacitatea de a exersa mai mult și cu eforturi mai mari și întârziind apariția oboselii. Muzica ajută la creșterea intensității, duratei și vitezei activităților fizice, Ritmul permite corpului să se adapteze mai ușor mișcărilor repetitive și prelungite. Chiar dacă nu ai dispoziție pentru o anumită activitate, muzica îți poate schimba starea, contribuind la capacitatea de a realiza exercițiile fizice cu constanță și perseverență. Muzica și mișcarea sunt parteneri buni. Ritmul și armonia muzicală stimulează ariile motorii ale creierului și dezvoltă capacitatea de mișcare corporală. Rezonanța dintre corp și sunet este maximă în timpul dansului. Ca și muzica, dansul reprezintă artă, manifestare emoțională și terapie deopotrivă. Cercetările au arătat că, atunci când ascultăm muzică, undele cerebrale se sincronizează cu ritmul muzical. De aceea, muzica plină de energie crește capacitatea de concentrare și vizteza de gândire, în vreme ce muzica mai calmă aduce relaxare, atât minții cât și corpului. Muzica are impact direct asupra ratei respiratorii și ritmului cardiac.

copil cantand

Muzica crește capacitatea de învățare

Muzica este un instrument foarte eficient pentru memorie. Cu toții am văzut că învățăm cântecele mult mai rapid decât orice alt material. Acest lucru se întâmplă pentru că mintea noastră este atrasă de muzică și reținem mai ușor lucrurile care ne plac. Copiii mici învață mult mai ușor prin muzică și ritm; de aceea, la grădiniță au succes poezioarele și cântecele. Acesta este și motivul pentru care ne aducem încă aminte, atât de bine, melodii și versuri cu rimă pe care le-am deprins în copilăria timpurie. Muzica a fost folosită chiar pentru ca elevii să învețe tabla înmulțirii. Aceștia au reținut mult mai ușor operațiile de înmulțire, datorită caracterului plăcut al muzicii și înclinației naturale pentru ritm. Muzica a fost folosită și pentru a dezvolta abilitățile lingvistice ale copiilor. Cântecele și poezia devoltă limbajul și vocabularul copilului de la vârste fragede. Copiii recunosc voci, tonuri și cuvinte, înainte de a începe efectiv să vorbească. Când ascultă cuvinte asociate cu muzică, acestea au un mare impact asupra minții lor, stimulându-le capacitatea de înțelegere și imaginația. Muzica devine un adevărat limbaj pentru ei, mult mai atractiv decât comunicarea obișnuită. Capacitatea de ascultare a copilului se dezvoltă mult mai ușor grație muzicii.

Muzica reglează chimia creierului

Unul dintre modurile prin care muzica afectează dispoziția este prin stimularea producerii anumitor substanțe la nivel cerebral. Atunci când asculți muzică, crește producția neurotransmițătorului dopamină, molecula implicată în stimularea motivației și parte integrantă a sistemului de recompensă al creierului, același care este activat de experiențele plăcute precum o prăjitură bună, dragostea sau competițiile incitante. Atunci când auzim pe neașteptate o melodie preferată, o cantitate mică de dopamină este eliberată, ceea ce ne stimulează buna dispoziție. Atunci când participăm la concerte împreună cu alte persoane sau cântăm într-un grup, este stimulată eliberarea unui alt hormon, oxitocina. Aceasta a fot denumită "molecula fericirii și a încrederii", contribuind la creșterea legăturii cu ceilalți.

Muzica ne face persoane mai bune

concert

Muzica are capacitatea de a aduce la suprafață partea bună din oameni. S-au făcut studii privind legătura dintre muzică și comportamentul prosocial. S-a arătat că muzica stimulează acele comportamente care vin în sprijinul celorlalți, precum empatia, bunătatea, generozitatea, speranța și cooperarea. Muzica îi face pe oameni mai disponibili să folosească timp și energie în beneficiul altora. Efectele prosociale ale muzicii au fost observate atât la copii cât și la adulți. Atunci când ascultă versuri motivaționale și melodii prosociale (un exemplu este cântecul We are the World), oamenii sunt mai predispuși spre bunătate și generozitate, chiar spre a sprijini financiar diferite cauze. Unul dintre efectele esențiale ale muzicii este că poate conecta oamenii, că diminuează prejudiciile și teama și reduce diferențele interumane.

Surse: https://medium.com; https://www.theodysseyonline.com; https://targetstudy.com;
https://bebrainfit.com; https://www.sciencedaily.com; https://www.accessscience.com; https://psycnet.apa.org

Articolul urmator
Educația în cea mai digitalizată țară din lume: „Există grădiniță online de 15 ani, nu doar din pandemie”
Educația în cea mai digitalizată țară din lume: „Există grădiniță online de 15 ani, nu doar din pandemie”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Suferința lui luase sfârșit. A noastră se întețea. Nici nu știam că există sicrie pentru copilași
    Suferința lui luase sfârșit. A noastră se întețea. Nici nu știam că există sicrie pentru copilași

    Orice tânără familie își dorește un copil care se le întregească fericirea. Acesta a fost și visul meu și al soțului meu. Din păcate pentru noi nu a fost usor sa...

    Victimizarea și efectele ei în viața noastră
    Victimizarea și efectele ei în viața noastră

    Victimizarea reprezintă un tipar comportamental și de gândire care determină o persoană să învinovățească persoanele din jur, destinul sau Divinitatea pentru suferința...

    Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina
    Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina

    Dacă ai folosit sau folosești glicerină în prezent, este bine să știi ce se întâmplă, dacă o înghiți. Află mai multe despre această substanță și despre...

    Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon
    Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon

    Băița bebelușului reprezintă o provocare, în special pentru proaspeții părinți. De exemplu, nu este exclus ca micuțul să înghită apă. Dar dacă aceasta conține...

    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică
    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică

    Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi fost lumea noastră fără muzică? Nici noi! De fapt, nici nu vrem să ne gândim la așa ceva. Muzică are puterea de a aduce oamenii...

    Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?
    Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?

    Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite băuturi din întreaga lume. Atât de mult iubim această băutură aspră și aromată, încât consumul de cafea, la...

    Ce se întâmplă dacă înghiți pastă de dinți?
    Ce se întâmplă dacă înghiți pastă de dinți?

    Pasta de dinți, mai ales cea pentru copii, poate conține diverși potențiatori de aromă care îi oferă un gust delicios și care îi pot face pe copii să înghită...

    I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere
    I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere

    Medicina avansată ne face să uităm câteodată că nașterea are riscurile ei și pot apărea complicații care pun viața mămicii și a copilului în pericol. Însă o...

    © 2024 Qbebe