Partenerul de joaca pana la 1 an
Pentru bebelusi, jocul reprezinta principala modalitate de a descoperi lumea inconjuratoare, iar cel mai bun partener de joaca al copilului este parintele. El ii indruma pasii si tot el se preocupa de dezvoltarea lui cognitiva si socio-emotionala. Bebelusul pana la un an petrece majoritatea timpului mancand si dormind. Iar in cele cateva ore de activitate, nu face decat sa se adapteze la noul mediu cu ajutorul parintilor.
Parintele trebuie sa interactioneze cu copilul, sa-l ajute sa descopere prin povesti si cantece de leagan noua lume. In aceasta perioada, tovarasii de joaca ai bebelusului sunt toate obiectele din casa. De la biberon pana la caruselului de deasupra patului si jucariile zornaitoare, toate sunt prieteni de incredere in dezvoltarea personalitatii copilului. Prin urmare, in acest caz, nu se poate pune problema ca nu iti place partenerul de joaca al copilului.
Partenerul de joaca intre 1 si 3 ani
Chiar daca odata cu deprinderea locomotorie, universul copilului se largeste, din punctul de vedere al partenerului de joaca lucrurile nu se schimba prea mult. Tovarasi ii vor fi acum sertarul cu soseste ori usile de la sifonier, apoi carticelele colorate,papusile, masinutele si personajele din desene animate. In acest interval micutul tau incepe sa interactioneze cu copiii din parc. Dar sta in puterea ta sa ii selectezi pe cei cu care vrei sa-si petreaca timpul. La aceasta varsta, este usor sa-l tii departe de copiii neastamparati sau agresivi.
Partenerul de joaca intre 3 si 6 ani
Odata cu intrarea in colectivitate, copilul invata ce inseamna relatiile sociale si isi formeaza singur un rol social cu ajutorul regulilor de grup. La gradinita, toti copiii ar trebuie sa reprezinte parteneri de joaca pentru micutul tau. Este momentul in care apar prietenii nepotriviti, pe care tu nu mai ai posibilitatea sa-i triezi. Vrei-nu vrei, copilul tau va avea si parteneri care nu-ti plac.
Ce sa faci sa-l tii departe de plangacios, prea rasfatat sau din cale afara de agresiv? Esti constienta ca nu este o solutie sa ii interzici sa se mai vada cu ei. Dar varsta frageda te ajuta inca sa il poti modela fara amintesti de prietenii nepotriviti. Ti se poate parea paradoxal, dar copiii isi aleg intuitiv partenerul de joaca, dupa modelul lor. Trebuie doar sa ii formez un model, sa-l faci constient de ceea ce este si atunci, instinctiv, se va indrepta catre copiii cu care se aseamana ca si comportament si caracter. Foarte important de precizat este sa-l inveti sa nu marginalizeze pe nimeni, sa se joace cu totii colegii de grupa sau de clasa. El va sti sa lege prietenii doar cu cei cu care se identifica.
Partenerul de joaca intre 6 si 11 ani
De la aceasta varsta, copilul va incepe sa-si aduca acasa partenerii de joaca, nu intotdeauna cei mai potriviti. Te afli intr-o situatie ingrata! Cum sa-i indepartezi pe cei care nu-ti plac fara sa-ti faci copilul sa sufere? In niciun caz nu-i spui parerea ta despre prietenii lui. Se va incapatana sa si-i apropie tocmai pe cei care-ti displac mai mult si, in plus, risti sa deteriorezi relatia dintre voi.
Cu rabdare si intelepciune, incearca sa nu-i cataloghezi prietenii inainte sa-i cunosti cu adevarat. Incurajeaza-l sa-i mai invite pe la voi si incearca sa le afli preocuparile. S-ar putea sa te surprinda ca au aceleasi preferinte si ca se aseamana destul de mult, in ciuda aparentelor. Iar daca observi ca au o influenta negativa asupra copilului tau, fa tot posibilul sa-l angajezi pe el in activitati care mai de care mai interesante. Astfel, il tii preocupat si departe de prietenii nepotriviti fara ca macar sa realizeze. Astfel, usor-usor il indepartezi de anturajul nociv.
Este totodata momentul sa stabiliti de comun acord reguli si sanctiuni. Astfel, va sti foarte clar cand trebuie sa-si faca temele si care sunt orele de joaca, sa ceara intotdeauna voie sa faca ceva sau sa plece undeva si sa anunte daca intarzie, dar numai cu un motiv intemeiat. Explica-i de ce sunt importante regulile si care este rolul sanctiunilor. Va deveni constient si responsabil si va reusi sa se tina departe de situatii primejdioase. Pastreaza un ton cald si prietenos astfel incat sa realizeze ca ii doresti binele si sa nu te perceapa ca pe un dusman.
O caracteristica varstei este legarea prieteniilor de acelasi sex. De indata ce se formeaza identitatea sexuala, copilul se va apropia de un partener de acelasi sex care sa-i inspire incredere si virilitate sau feminitate dupa caz. In aceasta perioada, baietii se vor juca rareori cu fetele si invers.
Orientarea catre sexul opus apare in adolescenta, iar formarea din copilarie si regulile stabilite si asumate joaca un rol covarsitor in dezvoltarea lui ca adult. Un copil respins si agresiv are mari sanse sa aiba probleme cu legea mai tarziu ori sa dezvolte episoade depresive si comportamente violente in adolescenta sau in viata adulta.
Jocul si partenerul de joaca sunt aspecte fundamentale in formarea emotionala si sociala a copilului, iar parintele trebuie sa le acorde o atentie deosebita daca vrea sa creasca armonios un adult responsabil si echilibrat.
Citeste si:
15 greseli frecvente pe care le fac parintii si efectele lor asupra dezvoltarii emotionale a copiilor
Dezvoltarea copilului: diferenta dintre baieti si fete este doar un mit social?
Tabel: Dezvoltarea sociala si emotionala a copilului intre 3-6 ani
Surse:
http://www.parenting.com/
http://movingsmartblog.blogspot.ro/
"Creativitate si inteligenta emotionala", de Mihaela Roco
"Dezvoltarea competentelor emotionale si sociale la prescolari", de Catrinel Stefan si Kallay Eva
"Ghid de bune practici pentru educatia copiilor intre 3 - 6/7 ani"
