Cercetătorii au descoperit formula unei îmbrățișări perfecte

Indiferent de vârsta pe care o avem, nu de puține ori am simțit cum o îmbrățișare ne-a scos din cele mai neplăcute stări și cum ne-a alungat chiar și cele mai negre gânduri. De alttfel, studiile din ultimele decenii au evidențiat faptul că îmbrățișările aduc beneficii uimitoare. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei realiza și mai mult de ce îmbrățișările oferite copilului tău sunt mai valoroase decât îți închipui și cât de mult contează să i le dăruiești încă din primele zile de viață.

Îmbrățișarea perfectă-realizare

 • Persoana îmbrățișată trebuie să fie bine strânsă în brațe
  Oamenii de știință vin cu următoarea precizare: pentru a aduce efecte pozitive asupra celuilalt, o îmbrățișare trebuie să fie mai mult decât o simplă ținere în brațe. Astfel, aceasta ar trebui să implice și o strângere, ce va trimite semnale de calmare spre sistemul nervos. În acest mod se va ajunge la o diminuare a anxietății cu care ne-am confrunta în condițiile în care s-ar activa sistemul nervos simpatic (la nivelul căruia se declanșează reacția „luptă sau fugi”).

Explicația specialiștilor pentru acest beneficiu este: presiunea din timpul unei îmbrățișări inlfluențează nivelul cortizolului (hormonul stresului). Un studiu american a ajuns la concluzia că un grup de copii ce au avut parte de o asemenea „presiune” în timpul unei ședințe de terapie aveau niveluri mai reduse ale cortizolului salivar.

Un alt studiu, publicat în primăvara acestui an, a arătat cât de mult contează forța strângerii în brațe ce se realizează printr-o îmbrățișare. În cadrul „Universității Toho” din Japonia oamenii de știință au reușit să cuatifice nivelul strângerii din îmbrățișările oferite bebelușilor, analizând ulterior efectul calmant al acestora.

De pildă, bebelușii de până la 4 luni aveau un ritm cardiac mai bun când erau îmbrățișați de către unul dintre părinți, prin comparație cu îmbrățișarea ce venea din partea unei persoane străine. Concluzia celor ce au realizat studiul este că bebelușii sub vârsta de 1 an au capacitatea de a recunoaște când sunt îmbrățișați de către părinți și când acest demers este făcut de altcineva.
Un alt punct de vedere al autorilor studiului japonez este că va conta foarte mult nivelul strângerii din timpul unei îmbrățișări. Cu cât strângerea este mai plină de forță, cu atât un copil nu se va calma rapid. În schimb, un nivel mediu al strângerii în brațe va fi cel mai util în scopul calmării.

 • Îmbrățișarea va dura până când persoana îmbrățișată va simți că s-a calmat
  Din acest punct de vedere, oamenii de știință s-au întrebat cât ar trebui să dureze o îmbrățișare pentru ca o persoană să simtă într-adevăr calmul, starea de bine. Odată ce are loc îmbrățișarea, în organism se ajunge la producerea oxitocinei, care liniștește, conferind relaxare.

Pentru a se demonstra și faptul că îmbrățișările sunt foarte utile și în vederea menținerii unei bune sănătăți, în anul 2014 s-a efectuat un studiu care s-a bazat pe participarea a 404 adulți sănătoși. Ei au fost monitorizați pentru a se vedea cât de frecvent primeau îmbrățișări. În același timp, adulții au fost izolați ca să vină în contact cu un virus de răceală.
Concluzia coordonatorilor studiului a fost că adulții îmbrățișați mai des se confruntau cu forme mai puțin severe de răceală, dând dovada mai târziu de semne de îmbolnăvire, prin comparație cu cei care nu se bucurau de îmbrățișări frecvente.

Cei care au derulat studiul menționat au adăugat că nu se poate vorbi despre o durată ideală a unei îmbrățișări, ci că este esențial ca persoana ce este îmbrățișată să aibă parte de ea până când va deveni mai liniștită.

 • Îmbrățișarea trebuie să întărească legătura
  Tot datorită oxitocinei, secretată când are loc îmbrățișarea, se va ajunge și la întărirea legăturilor dintre oameni. De altfel, acest hormon este cunoscut pentru faptul că stimulează comunicarea pozitivă, scade nivelul de anxietate și încurajează conexiunile, dar și starea de bine.
  Psihologii consideră că fiecare persoană este diferită și în ceea ce privește dorința de a primi îmbrățișări. De exemplu, dacă unele persoane acceptă doar îmbrățișările venite din partea celor apropiați, altele așteaptă cu nerăbdare și îmbrățișările provenite de la străini.

Beneficiile îmbrățișării în dezvoltarea copilului

Cercetările efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că îmbrățișările au un impact pozitiv asupra dezvoltării fizice și emoționale a copiilor. Iată câteva exemple în acest sens:

 • Îi ajută pe copii să crească
  S-a observat că micuții care sunt lipsiți de contactul fizic plin de afecțiune au parte de o creștere defectuoasă, în ciuda asigurării nutrienților prin alimentație.
  Un studiu a arătat că, în momentul în care se realizează o îmbrățișare, eliberarea oxitocinei conduce și la stimularea unor hormoni de creștere, cum ar fi Factorul de creștere tip insulinic 1 (este responsabil de creșterea din timpul copilăriei) sau Factorul de creștere a nervilor (stimulează dezvoltarea celulelor nervoase). În aceste condiții, procesul de creștere a copilului este influențat și de îmbrățișările primite.
 • Îmbrățișările influențează pozitiv inteligența
  Oamenii de știință au constatat că un copil se va dezvolta bine din punct de vedere cognitiv dacă se va bucura de îmbrățișări pline de afecțiune.
  De pildă, printr-un studiu s-a evidențiat, la copii instituționalizați, că aceia care au beneficiat timp de 10 săptămâni, de 20 de minute de îmbrățișări zilnice, au înregistrat, la finalul perioadei analizate, scoruri mai bune care țineau de nivelul dezvoltării intelectului.
 • Datorită îmbrățișărilor copiii își mențin mai bine sănătatea
  Numeroase studii au arătat că îmbrățișările oferite copiilor, în urma creșterii producerii de oxitocină, contribuie din plin la stimularea funcționării sistemului imunitar, ajutându-i pe aceștia să fie mai feriți de boli.
 • Îmbrățișările îi ajută pe copii să devină mai puternici din punct de vedere psihic
  Cercetările au arătat în numeroase cazuri că un copil ce este tulburat, dezechilibrat, va începe să se calmeze și să-și regleze mai bine emoțiile odată ce primește îmbrățișări. Cu cât acestea vor fi mai frecvente, cu atât un copil va deprinde mai bine abilități de a se stăpâni, de a-și gestiona stările interioare pentru a face față momentelor dificile.
  Îmbrățișările sunt cele care îi vor ajuta pe cei mici și în privința diminuării impactului negativ adus de diferite conflicte, sunt de părere psihologii.
 • Îmbrățișările împiedică prăbușirea emoțională
  Tot oxitocina este cea care își arată beneficiile extraordinare și din acest punct de vedere. Studiile au adus în prim-plan următorul aspect: oxitocina reduce stresul, ușurează stările de anxietate, având adevărate proprietăți antistres.
 • Îmbrățișările aduc fericire copiilor
  Prin efectuarea de studii s-a arătat inclusiv cum oxitocina produsă prin îmbrățișări îi ajută pe copii să răspundă mai bine situațiilor stresante, să se calmeze cu mai multă ușurință, să se simtă ocrotiți și iubiți. Practic, îmbrățișările sunt o soluție la îndemână pentru a avea copii mai fericiți și mai optimiști.

Surse: forbes.com, parentingforbrain.com, psychologytoday.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cancerul cervical poate să devina istorie! Ce au descoperit cercetătorii australieni
  Cancerul cervical poate să devina istorie! Ce au descoperit cercetătorii australieni

  Australia ar putea deveni prima țară care să elimine complet problema cancerului cevical. Cercetătorii australieni au descoperit o metodă inovatoare care se pare că ar putea rezolva...

  Cercetătorii au descoperit care este leacul pentru mahmureală
  Cercetătorii au descoperit care este leacul pentru mahmureală

  Chiar dacă, în anumite momente, ești tentată să testezi mai multe băuturi alcoolice, ține cont de faptul că te poți confrunta cu o mahmureală când te aștepți mai...

  A fost descoperit un nou continent pierdut sub Europa
  A fost descoperit un nou continent pierdut sub Europa

  Descoperire geografică uimitoare - analiza datelor cu ajutorul tehnologiei de specialitate a reușit să scoată la iveală un continent vechi, pierdut sub Europa.

  Părinți vegani acuzați că și-au înfometat copilul cu o formulă de lapte din cartofi
  Părinți vegani acuzați că și-au înfometat copilul cu o formulă de lapte din cartofi

  Caz șocant în Florida! Un bebeluș de numai 4 luni a fost la un pas de moarte, după ce părinții lui l-au hrănit cu o formulă de lapte din cartofi!

  Cercetătorii au dezvoltat un test de sânge care îți spune dacă vei muri în 10 ani
  Cercetătorii au dezvoltat un test de sânge care îți spune dacă vei muri în 10 ani

  Deși nu este cel mai vesel lucru pe care să ți-l aducă cineva la cunoștință într-o frumoasă zi de joi, adevărul este că în cele din urmă, murim cu toții. Acum,...

  Meghan Markle: Vreau să îmi cresc copilul într-un mediu cald, cu pupici și îmbrățișări. Membrii Casei Regale sunt reci și ciudați
  Meghan Markle: Vreau să îmi cresc copilul într-un mediu cald, cu pupici și îmbrățișări. Membrii Casei Regale sunt reci și ciudați

  Meghan Markle își dorește un altfel de mediu pentru băiețelul ei și consideră că membrii Casei Regale sunt prea reci.

  Copiii care mint sunt mai deștepți, spun cercetătorii
  Copiii care mint sunt mai deștepți, spun cercetătorii

  Minciunile nevinovate sunt un lucru pe care cei mai mulți dintre copii îl au în comun. Părinții privesc acest comportament ca fiind îngrijorător pentru integritatea...

  Cum se calculeaza MEDIA DE ADMITERE la liceu. FORMULA DE CALCUL pentru 2021
  Cum se calculeaza MEDIA DE ADMITERE la liceu. FORMULA DE CALCUL pentru 2021

  Daca te-ai intrebat cum se calculeaza media de admitere la liceu, citeste in continuare. Cum se calculeaza media de admitere la liceu. Media de admitere, in baza careia se va face...

  © 2022 Qbebe