Felul in care nevoia de control a mamelor poate afecta dezvoltarea copilului

Felul in care nevoia de control a mamelor poate afecta dezvoltarea copilului

Bianca Onofrei

Vestea că vei fi mamă este un moment emoţionant şi, în cele mai multe cazuri, unul extrem de aşteptat. La puţin timp după aflarea veştii, din cauza celor din jur, apare presiunea de a face lucrurile într-un anume fel, mai ales din partea celor care susţin că au răspunsul cel mai bun. Foarte uşor, ajungi să îţi pui o mulţime de întrebări, înainte de a lua chiar şi cea mai simplă decizie.

Părinţii care îşi ascund temerile şi se prezintă ca a fi atotştiutori îi fac pe cei aflaţi la început de drum să fie extrem de nesiguri. 

Chiar dacă în momentul în care ai un copil, acesta devine o prioritate, nu înseamnă că nu ai dreptul la momente de linişte şi de relaxare, în care să faci ceea ce îţi place, fără să te simţi vinovată. Asta nu înseamnă că nu îţi iubeşti copilul suficient sau că eşti egoistă, ci că înainte de a fi mamă, eşti om, cu nevoi fizice şi emoţionale. 
Graniţa dintre o mamă relaxată şi una exagerat de protectivă este foarte uşor de trecut. De aceea, trebuie să-ţi analizezi comportamentul, să identifici pornirile care sunt benefice copilului şi pe cele care îţi fac rău atât ţie, cât şi lui. Grija pentru copil trebuie să fie naturală, nu să devină o obsesie sau o corvoadă, mai ales că nevoia de control a mamei influenţează dezvoltarea copilului.fetita singura

De-a lungul timpului, mamele au stat acasă pentru a-şi creşte copiii, au mers la muncă pentru a-i creşte într-un stil modern, apelând la ajutorul unei bone sau şi-au lăsat copiii pe mâna bunicilor, până când aceştia au căpătat suficientă independenţă, ceea ce le permite părinţilor să şi muncească. În oricare dintre situaţii, nu există numai avantaje şi dezavantaje, iar presiunea de pe umerii mamelor rămâne, indiferent de alegere. Vina devine un sentiment omniprezent, iar asta poate fi una dintre cauzele obsesiei de control. După ce se identifică motivul pentru care ai sentimentul de vină (depresie, lipsa sprijinului partenerului, traume din copilărie etc), poţi să îţi temperezi şi obsesia de control. 

Cum îţi dai seama că eşti obsedată de control?

De obicei, dacă faci parte din această categorie, simţi o doză destul de mare de anxietate, atunci când vine vorba de propriile limite. Te sperie ceea ce nu poţi sau nu ştii încă să faci. Teama de a nu fi respectat şi validat este extrem de mare, prin urmare pornirea de a controla tot ceea ce se întâmplă în jur nu izvorăşte din perfecţionism, care nici acesta nu este întotdeauna o calitate, ci din teama de eşec şi suferinţă.

De asemenea, este posibil să crezi că ştii mai bine decât alţii cum să procedezi în diverse situaţii şi că opiniile tale sunt bine argumentate şi incontestabile.

Un alt semn că ai o problemă de control este felul în care reacţionezi când ai un schimb de păreri cu altă persoană. Niciodată nu îţi pui întrebări, când cineva îţi expune propria poveste şi felul în care interpretează lucrurile, ci eşti foarte sigură că aşa cum procedezi tu este cel mai bine. Uneori, oamenii foarte siguri pe ei au această atitudine din cauza unui blocaj şi a unei rezistenţe la schimbare. Nu este uşor pentru nimeni să iasă din zona de confort.

fetita

Sentimentul că ceva rău se va întâmpla, dacă nu urmăreşti în detaliu ce se întâmplă cu cei din jurul tău, este un alt semn că ar fi cazul să te mai relaxezi. Nu poţi salva lumea şi nici nu trebuie. Important este să fii prezentă în viaţa familiei tale, chiar dacă nu poţi superviza tot ceea ce fac cei din jur.

Ce este de făcut?

Ascultă poveştile altora, analizează toate detaliile despre situaţiile imperfecte cu care s-au confruntat. Este înfricoşător, nu? Nu ai de ce să te temi. Această teamă pentru imperfecţiunile vieţii este mai greu de suportat decât situaţia imperfectă în sine, la care oricum va trebui să reacţionezi şi pe care trebuie să o depăşeşti. Nu este mai bine să lucrezi la a fi o femeie puternică, capabilă să ia o decizie şi să înfrunte greutăţile decât să te lupţi zilnic în a crea o lume perfectă, care este doar o iluzie? Aşa că, data viitoare concentrează-te pe felul în care reacţionezi la probleme, nu la modalităţi de a le evita, acţiune care, într-un final, se dovedeşte a fi un eşec. 

De câte ori te simţi demotivată şi tematoare, citeşte ceva care te binedispune şi care te motivează. Învaţă din poveştile altora şi lasă lucrurile să ţi se întâmple. Ocupă-ţi mintea cu un hobby, cu o activitate care îţi face plăcere.

Caută un grup de sprijin. Fie că este vorba de persoane străine, fie de grupul tău de prietene, întâlniţi-vă şi vorbiţi despre temerile voastre. Este posibil să te surprindă faptul că în spatele acelor vieţi perfecte pe care le vezi la celelalte mame, există temeri, imperfecţiuni mascate şi frustrări. Nu le mai cosmetizaţi. Scoateţi-le la iveală, înfruntaţi-le şi astfel, nu vor mai avea acelaşi impact negativ asupra vieţilor voastre.

Arată-ţi slăbiciunile. Chiar dacă asta te va face vulnerabilă, familia ta va prefera să fie în concordanţă cu nevoia de a fi ajutată, decât să fii excesiv de autoritară şi să le dai senzaţia că nu au voie să greşească. Obsesia de a deţine în permanenţă controlul creeaza un cerc vicios între frustrările proprii şi cele induse familiei tale.

mama si copilul

Alte sfaturi pentru a nu pica pradă tentaţiei de a controla tot ceea ce ţi se întâmplă:

Nu merge la toate cursurile de care auzi, crezând că informaţia primită te va împiedica să greşeşti. Să asculti o mie de păreri şi să te concentrezi numai pe acest subiect poate fi epuizant.

Nu te compara cu ceilalţi părinţi. Cum nu există copii identici ca şi temperament şi în etape ale dezvoltării, la fel nu există nici părinţi identici. Nu te mai compara cu ceilalţi, decât cel mult pentru a te ghida în linii mari şi pentru a afla şi alte păreri.

Fă eforturi pentru ca şi tu să fii fericită, nu doar copilul. Nu ai cum să te relaxezi, dacă nu faci lucruri pentru propria plăcere.

Nu îţi trasa aşteptări nerealiste. Dacă ai impresia că poţi să fii o mamă 100% prezentă în viaţa copilului tău, să ai o carieră şi o căsnicie de invidiat, te înşeli, iar acesta este primul pas spre dezamăgire şi frustrare. Obişnuieşte-te cu gândul că, dacă vrei sau este nevoie să mergi la serviciu, vei pierde anumite momente din viaţa copilului tău, iar asta nu este o tragedie sau o lipsă de interes din partea ta. De asemenea, dacă vrei o căsnicie fericită, trebuie să te lupţi cu pornirea de a sta non-stop cu copilul şi să mergi la o cină măcar o oră, pentru a nu pierde intimitatea, atât de importantă, de altfel, cu partenerul tău.

Cum poate afecta nevoia de control dezvoltarea copilului?

Atitudinea părinţilor poate influenţa extrem de mult dezvoltarea emoţională a copilului. Atunci când mama are obsesia de a deţine controlul, va fi în permanenţă stresantă, irascibilă, iar copilului îi va fi teamă să-şi exprime propriile trăiri, va avea senzaţia că face ceva greşit şi va crede că el este vinovatul pentru nemulţumirea mamei. De asemenea, i se va inocula ideea că nu este normal să greşeşti, urmând ca adult să aibă acelaşi tipar comportamental. Un adult perfecţionist este, de cele mai multe ori, un individ care în copilărie a avut părinţi obsedaţi de control. 

Nu confunda renunţarea la această obsesie cu lipsa regulilor. A ştii cum să-ţi faci copilul să te respecte se poate întâmpla şi cu relaxare, cu acceptarea unor greşeli atât din partea ta, cât şi din partea lui. 

Cu siguranţă, îţi doreşti pentru tine şi familia ta un cămin în adevăratul sens al cuvântului, bazat pe sprijin reciproc, înţelegere şi afecţiune, iar acest lucru nu se poate realiza atunci când tinzi spre perfecţiune.

Articolul urmator
Control parental: când este cazul să îl aplici și care sunt cele mai bune aplicații
Control parental: când este cazul să îl aplici și care sunt cele mai bune aplicații

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tripofobia: ce este  și cum te poate afecta
    Tripofobia: ce este și cum te poate afecta

    Ai auzit vreodată de tripofobie? Dacă nu, îți spunem noi, iar dacă da, poate vei afla o informație nouă despre acest subiect (de altfel, destul de controversat). Află cum se...

    Ce este dispraxia și cum îți poate afecta copilul
    Ce este dispraxia și cum îți poate afecta copilul

    Dispraxia sau tulburarea de mișcare afectează dezvoltarea motricității și a coordonării corpului, atât la copii, cât și la adulți. La copil, semnele care arată că...

    Polifagia: ce este și cum te poate afecta?
    Polifagia: ce este și cum te poate afecta?

    Polifagia, cunoscută și drept hiperfagie, este un fenomen caracterizat printr-o senzație de foame extremă și insațiabilă. Polifagia este un simptom des întâlnit al...

    Ce este tanatofobia și cum îți poate afecta viața
    Ce este tanatofobia și cum îți poate afecta viața

    Este firesc să ai și momente în care să îți faci griji legate de finalul vieții tale, să te întrebi cum pot decurge lucrurile atunci. Însă dacă aceste griji...

    Febra Rocky Mountain: ce este și cât de rău ne poate afecta?
    Febra Rocky Mountain: ce este și cât de rău ne poate afecta?

    Febra Rocky Mountain este o infecție bacteriană transmisă prin mușcătura de căpușă. Febra Rocky Mountain a fost descoperită prima dată în partea de sud-est a Statelor Unite...

    4 semne că ești „țapul ispășitor” din familie și cum îți poate afecta asta relațiile
    4 semne că ești „țapul ispășitor” din familie și cum îți poate afecta asta relațiile

    Ai simțit de multe ori că majoritatea membrilor familiei dau vina pe tine pentru diverse probleme sau că întreaga responsabilitate pentru a rezolva o problemă stă în...

    Am născut de două luni și sunt judecată pentru felul în care arăt
    Am născut de două luni și sunt judecată pentru felul în care arăt

    Primele luni de după naștere sunt pline de provocări și de aceea aștepți să te bucuri de cât mai multă susținere din partea celor din jur, în special din partea...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    © 2024 Qbebe