4 reguli pentru care copilul îți va mulțumi când va crește

 4 reguli pentru care copilul îți va mulțumi când va crește

Otilia Geavlete - Redactor Senior


Nu o dată copiii noștri, în special adolescenții, se plâng că avem prea multe pretenții de la ei și le impunem prea multe reguli. Curățenia în cameră, trezitul de dimineață sau ora fixă de culcare sunt lucruri cu care majoritatea copiilor nu se împacă prea bine. Dar fiecare regulă respectată înseamnă o abilitate câștigată. Pe baza regulilor și rutinelor clare, copiii noștri devin responsabili și capătă o rezistență mai mare la frustrare, iar aceste deprinderi sunt chei ale succesului în viață.

Oare munca noastră de părinți va fi apreciată vreodată la adevărata ei valoare? Copilul nostru își va da seama, la un moment dat, că toate lucrurile pe care le-am făcut au fost spre binele lui? Probabil că atunci când cei mici vor deveni, la rândul lor, părinți, vor înțelege în sfârșit importanța regulilor ce au asigurat creșterea lor sănătoasă. Dacă privim în urmă, la propria noastră copilărie, ne dăm seama că unele reguli impuse de părinți au fost esențiale pentru a deveni ceea ce suntem. Astfel că nu trebuie să ne fie teamă: va veni o zi în care copilul nostru ne va mulțumi, cu siguranță, pentru regulile care l-au făcut "om mare".

copii harnici

De ce copiii au nevoie de reguli

Prea multă libertate, fără nici o limită, poate dăuna copilului, îl poate orienta către o cale greșită și periculoasă. Copiii au nevoie de unele restricții, pentru a înțelege ce se cere de la ei și ce consecințe pot avea faptele lor. Regulile sunt utile din multiple motive:

- Îi pregătesc pe copii pentru lumea reală, în care absența sau încălcarea limitelor provoacă dezordine și produce suferințe. Părinții și educatorii stabilesc reguli clare, tocmai pentru a-i ghida pe cei mici și a-i învăța consecințele acțiunilor lor. Regulile dau stabilitate și fac lumea previzibilă. Este necesar ca, odată stabilite, să fie respectate cât mai riguros, pentru a nu da ocazia copilului să se îndoiască de necesitatea lor.

- Dezvoltă auto-disciplina copiilor. Atunci când îi spui copilului: "Este vremea să închizi calculatorul și să-ți faci temele.", îl înveți pe cel mic cum să-și regleze propriul comportament, Chiar dacă jocul pe calculator este mai distractiv, copilul își dă seama că trebuie să-și facă "datoria" de elev, să-și asume anumite responsabilități. La un moment dat, va începe să facă acest lucru din proprie inițiativă, fără să i se reamintească, ceea ce înseamnă că a internalizat regula, a făcut-o parte din sistemul său intern de auto-reglare.

- Conferă siguranță copilul. Punând limite copiilor, îi putem menține în siguranță. De exemplu, atunci când in copil se joacă afară, este necesar să stabilim împreună care sunt locurile unde are voie să meargă și cât de mult poate să se îndepărteze de spațiul casei. În același fel, pentru a asigura securitatea copilului pe internet, este necesar să-i limităm accesul la anumite site-uri cu potențial periculos. Dați-i copilului oportunitatea de a arăta că-și poate asuma responsabil regulile pe care pe care le stabiliți împreună. Când va face acest lucru fără a-i aminti voi, înseamnă că a dobândit un grad mai mare de maturitate și puteți trece la un nou nivel de responsabilități.

- Îi învață pe copii cum să se comporte în societate. Sunt o serie de reguli pe care copiii trebuie să le învețe de la noi, adulții, și care, deși par minore, facilitează adaptarea socială a copilului. Chiar dacă ideea de "bune maniere" nu mai este privită ca odinioară, un copil care știe să folosească anumite cuvinte-cheie (saluturi adecvate, să spună "te rog" sau "îmi pare rău", "scuză-mă" sau "mulțumesc") va fi mai bine văzut și se va face plăcut cu mai multă ușurință. Astfel, aceste mici reguli ușurează calea copilului către relații mai bune și către o satisfacție mai mare în interacțiunile sociale. Pe măsură ce copilul crește îi vei putea explica că bunele maniere nu sunt o simplă toană a adulților, ci că principalul beneficiar este chiar el, copilul, care va fi cu atât mai apreciat și va avea cu atât mai mult succes cu cât pare mai bine educat.

fetita se pregateste
- Protejează sănătatea copilului. Prin natura lor, copiii sunt impulsivi și au tendința să obțină recompense imediate și cât mai numeroase. De aceea este necesar ca părinții să seteze reguli care să tempereze comportamentele impulsive, precum mâncatul nelimitat de dulciuri sau utilizarea fără măsură a dispozitivelor electronice. Nici un copil nu va fi receptiv, atunci când este mic, la explicații raționale de tipul "Prea multe dulciuri îți fac rău!", "Este bine să mănânci mâncare sănătoasă, nu gustul este cel mai important.", "Nu trebuie să stai atâta pe tabletă sau pe laptop, pentru că poate avea efecte negative.". Nici măcar noi, adulții, nu suntem sensibili la astfel de explicații, atunci când vrem neapărat ceva. Așa că este necesar să impunem reguli copiilor mici pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă și armonioasă.

- Îi ajută pe copii să facă față emoțiilor dificile. Uneori, părinții ezită să pună reguli, pentru că nu vor să-i întristeze pe copii sau să le provoace reacții negative. Nu realizăm că putința de a face față nemulțumirilor, frustrării și sentimentelor neplăcute este, de fapt, o abilitate foarte importantă. Nu trebuie să ne simțim prost când refuzăm copilului anumite solicitări care nu-i fac bine, doar pentru că acesta se va arăta nemulțumit. Mai degrabă, folosiți această oportunitate pentru a-i învăța pe copii să-și recunoască emoțiile și să le gestioneze în mod eficient. Fiecare limită pe care o punem este o oportunitate pentru copil de a-și exersa abilitatea de a face față emoțiilor sale. Apreciază capacitatea copilului de a-și controla frustrarea, furia, plictiseala sau tristețea, dar nu considera că ai responsabilitatea de a-l înveseli sau de a-l calma. Învață-l cum să facă singur asta, pentru că acei copii care se descurcă mai ușor cu emoțiile negative sunt mai bine echipați pentru realitatea vieții de adult.

Reguli pentru care copilul îți va mulțumi când va crește

Succesul nostru la maturitate depinde de abilitățile dezvoltate încă din anii copilăriei. Dacă am crescut într-o familie în care se respectă principii sănătoase de viață, șansele noastre de a ne afirma și a ne împlini potențialul sunt mai mari. Anumite limitări impuse de părinți, care nu ne conveneau prea tare când eram mici, se dovedesc foarte utile pentru viața de adult. Acestea sunt regulile pentru care trebuie să le mulțumim părinților, pentru că au contribuit la formarea noastră ca oameni. Dintre ele fac parte:

Regulile care vizează o creștere sănătoasă. Poate că spălatul pe dinți, gimnastica sau mâncatul sănătos nu erau printre preferințele noastre în copilărie. Dar, datorită acestor rutine, am fost feriți, ca adulți, de vizite frecvente la stomatolog, de obezitate sau de bolile cardiovasculare. Trebuie să le mulțumim părinților că au avut grijă de corpul nostru, că ne-au învățat să facem mișcare, că ne-au limitat accesul la fast-food și ne-au obligat, uneori, să ne mâncăm legumele. Acele reguli pe care le suportam cu greu în copilărie, precum purtatul ochelarilor sau al aparatului dentar ori exercițiile de corectare a posturii ne-au asigurat un trup sănătos și puternic, astfel încât să ne putem bucura la maturitate de lucrurile care ne plac, să ne simțim bine în pielea noastră, să ne facem mai ușor prieteni și să petrecem mai puțină vreme la medic.

Reguli de inter-relaționare. Prin acestea nu ne referim doar la bunele maniere, ci la comportamentul nostru față de ceilalți, la capacitatea de a arăta empatie și compasiune, de a avea relații armonioase și de a ne adapta cu ușurință la diferite contexte și la persoane diferite. Regulile prin care părinții ne-au modelat comportamentul, învățându-ne să ne controlăm agresivitatea și să avem respect față de ceilalți, ne vor ajuta să avem relații sănătoase, prietenii reale și mai multă împlinire în legăturile noastre. A-l învăța pe copil să respecte nevoile și drepturile celorlalți înseamnă a-i pune bazele inteligenței emoționale, o aptitudine esențială pentru reușita noastră în viață. A-i arăta cum să gestioneze emoții distructive, precum furia, înseamnă a-l orienta spre un comportament prosocial, ceea ce va face ca gradul său de adaptare să crească. În plus, limitările sunt cele care ne învață reziliența, pentru că un nivel mediu de frustrare este oricând binevenit, atâta timp cât face parte din viață.

Reguli de auto-disciplină. A-l învăța pe copil de mic să-și asume responsabilități și să urmărească, pas cu pas, modul în care duce la îndeplinire diverse sarcini, îl va face la vârsta adultă un om capabil să-și țină sub control propria viață. Atunci când noi, părinții, insistăm să-și respecte îndatoririle și să fie singur atent la cum sunt îndeplinite, îi sădim, de fapt, semințele responsabilității. Adultul de mai târziu va deveni un om asumat, curajos în găsirea soluțiilor și va da dovadă de autonomie și de perseverență în scopurile propuse.

Reguli de autoorganizare și management al timpului. Modul în care un copil își organizează programul, fie că este vorba de sarcinile școlare, fie de timpul liber, țintește o abilitate care îi va servi pe deplin în viață. Managementul timpului îl ajută să păstreze echilibrul dintre viața profesională și cea personală, între diferite dimensiuni ale existenței sale.

reguli

Nu este puțin lucru ca o persoană să știe să se încadreze în timp, să se organizeze așa încât să-i rămână timp pentru activități distractive și pentru cei dragi. Toate performanțele școlare, academice și, mai târziu, profesionale, presupun această capacitate de autoorganizare a timpului. Câți părinți nu s-au luptat cu amânări nesfârșite ale copiilor, când vine vorba de lecții sau îndatoriri mai puțin plăcute, precum treburile casnice? Așezarea acestor sarcini "plictisitoare" într-un orar îi oferă copilului repere și, mai ales, îi lasă timp pentru joacă și pentru exersarea pasiunilor. Pe termen lung, această abilitate va asigura performanța în viața profesională, dar și satisfacția de a investi suficientă energie în toate domeniile vieții.

Voi, adulților, cândva copii, pentru ce reguli le mulțumiți cel mai tare părinților voștri?

Surse: https://www.newtimes.co; https://www.verywellfamily.com;

 

Articolul urmator
Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește
Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați
    „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați

    Ce se întâmplă atunci când șeful tău nu îți acceptă cererea de concediu sau nu îți permite să îți iei concediu medical sau acele zile speciale de...

    Când copilul tău este bolnav ai dreptul să îți iei concediu medical. Iată care sunt condițiile
    Când copilul tău este bolnav ai dreptul să îți iei concediu medical. Iată care sunt condițiile

    Atunci când copilașul tău este bolnav, ultimul lucru la care te gândești este să mergi la serviciu. Cum să îți îndeplinești cu succes sarcinile când...

    Crește copilul pe care îl ai, nu copilul pe care îl vrei
    Crește copilul pe care îl ai, nu copilul pe care îl vrei

    Visăm pentru copiii noștri să aibă o viață plină de succes, de fericire, de iubire și liniște. Vrem să fie actori de cinema, oameni de știință, antreprenori cu miliarde în...

    I-am sugerat prietenei mele care își crește singură copilul să se gândească să-l dea spre adopție
    I-am sugerat prietenei mele care își crește singură copilul să se gândească să-l dea spre adopție

    O femeie în vârstă de 22 de ani i-a sugerat prietenei ei să-și dea copilul spre adopție, pentru că are un comportament dificil, iar ea e mamă singură.

    Copilul tău nu îți răspunde când îl strigi pe nume? Încearcă asta!
    Copilul tău nu îți răspunde când îl strigi pe nume? Încearcă asta!

    Ți se întâmplă și ție să îți strigi copilul pe nume și să vezi că nu îți răspunde? Nu știi cum să-l mai faci să fie atent la tine? Un specialist...

    "NU este NU!" Lista de reguli a unor proaspeți părinti când le vizitezi nou-născutul a îngrozit internetul
    "NU este NU!" Lista de reguli a unor proaspeți părinti când le vizitezi nou-născutul a îngrozit internetul

    Primele săptămâni după nașterea unui copil nu sunt deloc ușoare pentru tinerii părinți. Nopțile nedormite, stabilirea unei rutine, responsabilitatea apăsătoare a unui copil,...

    7 reguli nescrise când vrei să postezi ceva într-un grup de mămici
    7 reguli nescrise când vrei să postezi ceva într-un grup de mămici

    Știu că Facebook este o platformă pe cale de dispariție, dar, în timp ce așteptăm ca următoarea generație de părinți să își creeze conturi pe Discord, majoritatea...

    Am chemat poliția când nu a venit nimeni să ia copilul de care aveam grijă când programul de bonă s-a terminat
    Am chemat poliția când nu a venit nimeni să ia copilul de care aveam grijă când programul de bonă s-a terminat

    Chiar dacă alegi să ajuți pe cineva, când persoana respectivă nu dovedește că este responsabilă și că nu se poate ține de cuvânt trebuie să ie măsuri. Așa a procedat...

    © 2024 Qbebe