swipe
↓ citeste mai jos ↓
„Nu văd nenorocirea care se întâmplă, ci ceea ce rămâne frumos” „Nu văd nenorocirea care se întâmplă, ci ceea ce rămâne frumos”
1 / 6
„Cine este fericit îi va face fericiți și pe cei din preajma sa” „Cine este fericit îi va face fericiți și pe cei din preajma sa”
2 / 6
„Ți se poate spune să-ți ții gura, dar acest lucru nu trebuie să te oprească să ai propria ta opinie” „Ți se poate spune să-ți ții gura, dar acest lucru nu trebuie să te oprească să ai propria ta opinie”
3 / 6
„Este minunat că nimeni nu trebuie să aștepte până când să se apuce să schimbe lumea” „Este minunat că nimeni nu trebuie să aștepte până când să se apuce să schimbe lumea”
4 / 6
„Și femeile trebuie respectate! În general, bărbații se bucură de multă stimă în toată lumea, de ce nu ar avea și femeile parte de așa ceva?” „Și femeile trebuie respectate! În general, bărbații se bucură de multă stimă în toată lumea, de ce nu ar avea și femeile parte de așa ceva?”
5 / 6
„Oamenii nu știu ce înseamnă pentru noi, care stăm închiși aici, cărțile. Cititul, învățatul și radioul sunt distracția noastră” „Oamenii nu știu ce înseamnă pentru noi, care stăm închiși aici, cărțile. Cititul, învățatul și radioul sunt distracția noastră”
6 / 6

6 lecții de viață pentru copilul tău din Jurnalul Annei Frank, fetița care și-a găsit sfârșitul la Auschwitz

„Nu văd nenorocirea care se întâmplă, ci ceea ce rămâne frumos”

În ciuda lucrurilor rele pe care le tot auzea în perioada în care a stat ascunsă cu familia sa în Amsterdam, Anne Frank s-a străduit să-și păstreze optimismul. De aceea, una dintre lecțiile de viață pe care le oferă este că, indiferent de cât de dificilă ar fi o situație, este necesar să găsim partea bună a lucrurilor.

Copilul tău poate învăța că, în loc să se lase copleșit de necazuri, de gânduri negative, ar trebui să se concentreze și asupra aspectelor pozitive, să aprecieze micile bucurii. Îi va prinde oricând bine să învețe că în orice există și o latură pozitivă, dar că de noi depinde să o vedem și să o punem în valoare pentru a întoarce lucrurile în favoarea noastră. Ceea ce va conta va fi și privitul unei situații în ansamblul ei, în loc de concentrarea doar asupra lucrurilor care nu ne convin.

6 lecții de viață pentru copilul tău din Jurnalul Annei Frank, fetița care și-a găsit sfârșitul la Auschwitz

„Cine este fericit îi va face fericiți și pe cei din preajma sa”

Și această lecție de viață transmisă de Jurnalul Annei Frank este strâns legată de cea menționată anterior. Practic, încă de la o vârstă fragedă, este bine ca un copil să învețe cum să fie cât mai optimist, să aibă o atitudine pozitivă. Odată ce o persoană se obișnuiește așa, va răspândi în jurul său o energie pozitivă, îi va ajuta și pe ceilalți să se simtă mai bine, să fie mai veseli și să rămână plini de speranță, de încredere.

Deși nu este mereu la îndemână să procedezi astfel, încearcă să fii un model pentru copilul tău și să-i construiești treptat optimismul. În acest scop, ghidează-te și după sfaturile de mai jos:

  • Uitați-vă la partea bună a lucrurilor
  • Încurajează-ți copilul să nu vadă doar rezultatele finale, ci și eforturile pe care le-a făcut pentru a ajunge la ele
  • Obișnuiește-l că este în regulă să și greșim, să avem eșecuri, acestea făcând parte din viață, așa cum este și cu succesele
  • Stimulează-l să-și exprime gratitudinea- Un asemenea demers ar trebui făcut zilnic pentru punerea bazelor unei atitudini predominant pozitive

6 lecții de viață pentru copilul tău din Jurnalul Annei Frank, fetița care și-a găsit sfârșitul la Auschwitz

„Ți se poate spune să-ți ții gura, dar acest lucru nu trebuie să te oprească să ai propria ta opinie”

Trecând prin atâtea dificultăți și auzind ce se întâmpla în societatea epocii sale, Anne Frank nu s-a putut abține să nu includă în jurnalul ei și câteva gânduri legate de cenzura, de presiunile venite din partea regimului nazist.

Mesajul pe care îl transmite este următorul: fiecare este liber să aibă un punct de vedere, chiar dacă acest lucru ar fi interzis la un moment dat. Rolul părinților este să-și învețe copilul să exprime ceea ce simte, ceea ce crede pentru ca pe măsură ce crește să aibă curajul să realizeze acest demers și în fața lumii.

Psihologii îndeamnă ca un copil să fie ascultat, în acest fel simțindu-se valorizat și dobândind încredere în sine. Dacă va reuși să spună, în mod liber, ceea ce crede, în mediul de acasă, va deveni capabil să facă la fel și în fața persoanelor străine. Să-i dai această șansă presupune să-l determini să se simtă respectat, apreciat și iubit necondiționat.

6 lecții de viață pentru copilul tău din Jurnalul Annei Frank, fetița care și-a găsit sfârșitul la Auschwitz

„Este minunat că nimeni nu trebuie să aștepte până când să se apuce să schimbe lumea”

Lecția de viață dăruită de Anne Frank este că fiecare dintre noi poate, prin gesturi mici, să contribuie la o lume mai bună. De asemenea, pe parcursul acestui proces, vom ajunge să ne schimbăm și noi.

Lucrurile cu care copilul tău ar putea contribui și el la schimbări pozitive pentru cei din jur, dar care se vor întoarce la el, ar putea fi:

  • Să fie generos și empatic, implicându-se în activități de voluntariat
  • Să contribuie la protejarea mediului
  • Să doneze mici sume de bani pentru cei mai puțin norocoși
  • Să devină un consumator cât mai responsabil
  • Să fie ospitalier

6 lecții de viață pentru copilul tău din Jurnalul Annei Frank, fetița care și-a găsit sfârșitul la Auschwitz

„Și femeile trebuie respectate! În general, bărbații se bucură de multă stimă în toată lumea, de ce nu ar avea și femeile parte de așa ceva?”

Adolescenta a cărei jurnal a devenit celebru conștientiza și ea respectul insuficient și puțina valorizare de care se bucurau femeile în vremea sa. De aceea, a ținut să atragă atenția asupra inechității existente între acestea și bărbați.

În prezent, părinții pot să îi obișnuiască pe copiii lor să fie respectuoși oricând atât față de femei, cât și de bărbați, astfel încât să fie decurajate hărțuirea și bullying-ul. În ceea ce le privește pe mamele de fete, lecțiile de viață pe care acestea le pot transmite fiicelor și care sunt legate de ceea a afirmat Anne Frank în jurnal, ar putea fi și următoarele:

  • Ne aparținem în primul rând nouă însene
  • Trebuie să ținem cont de emoțiile noastre
  • Acceptarea de sine este esențială
  • Respectul de sine este și el fundamental
  • Valoarea noastră se ascunde în noi însene
  • Eșecurile sunt pași spre succes

6 lecții de viață pentru copilul tău din Jurnalul Annei Frank, fetița care și-a găsit sfârșitul la Auschwitz

„Oamenii nu știu ce înseamnă pentru noi, care stăm închiși aici, cărțile. Cititul, învățatul și radioul sunt distracția noastră”

Pasiunea pentru scris a fetiței care a ajuns până la urmă în lagăr era strâns legată de cea pentru citit. Pentru ea, cărțile au reprezentat un refugiu, o bucurie în vremurile dificile pe care le-a trăit, o posibilitate de a continua să învețe.

Lecția de viață transmisă copiilor este că lectura va oferi mereu oportunitatea de a descoperi, de a explora, printre beneficiile pe care le aduce numărându-se:

  • Îmbunătățirea abilităților care țin de limbaj, de exprimare
  • Îmbogățirea vocabularului
  • Stimularea imaginației, a curiozității
  • Îmbunătățirea capacității de concentrare, de atenție
  • Abilitatea de a distinge între ceea ce este real și ceea ce este fantezie
  • Îi ajută să înțeleagă mai bine emoțiile provocate de evenimente mai fericite, mai triste sau înfricoșătoare
  • Vor avea șansa să descopere lucruri noi despre propria cultură și despre altele etc.