6 semne că educatoarea nu îl place pe copilul tău

6 semne că educatoarea nu îl place pe copilul tău

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Să recunoaștem: copiii noștri au zile când ar scoate chiar și un sfânt din răbdări. Sunt acele zile în care îți vine să ieși din casă și să te plimbi ore în șir, sperând că atunci când vii înapoi îl vei găsi pe cel mic adormit și toate lucrurile rezolvate ca prin minune. Așa că, știind cum reacționezi cu unul singur, de multe ori o înțelegi pe educatoarea care trebuie să aibă grijă de 10- 20 de prichindei dezlănțuiți. Totuși, sunt și situații în care nu te poți abține să nu te întrebi: "Nu cumva educatoarea nu îl place pe copilul meu?" Dacă mai multe dintre semnele de mai jos se verifică, s-ar putea să ai dreptate în presupunerile tale.

Educatorii sunt și ei oameni, așa că nu te poți aștepta să iubească fiecare copil cu care lucrează. Probabil că majoritatea au copii pe care îi consideră mai simpatici sau mai ușor de abordat, se entuziasmează de o fețișoară mai drăgălașă sau de un răspuns mai năstrușnic. Dar, chiar dacă nimeni nu poate fi complet imparțial, această profesie- care ar trebui să fie și o vocație- necesită multă atenție și finețe în modul în care tratezi orice copil, indiferent de părerea ta despre el.

educatoare copil

Pentru că modul în care te porți cu un copil îl poate marca pe o perioadă îndelungată și îi poate afecta încrederea și stima de sine. De aceea, ca părinte, trebuie să cântărești dacă observațiile și plângerile educatoarei față de copilul tău sunt îndreptățite sau dacă nu cumva sunt semne că nu îl place pe cel mic. Iar în cazul înc are te convingi că într-adevăr nu-l prea are la inimă, este bine să iei câteva măsuri, pentru a nu periclita sănătatea emoțională a copilului tău. Iată câteva semne care te pot pune pe gânduri:

Educatoarea are mereu plângeri și reclamații

Este adevărat că pot fi reale și îndreptățite. Dar, atunci când se referă la lucruri minore, prezentate în mod exagerat sau când afli că ești cea mai sunată mămică din grupul de la grădiniță, este un semn de întrebare. Discută cu copilul tău și ascultă și părerea lui. Dacă îți spune că i se atrage mereu atenția pentru lucruri care la alți copii sunt trecute cu vederea, s-ar putea să fie adevărat. Nu trebuie să te înfierbânți și să tragi concluzii pripite. Lasă educatoarea să-ți spună tot ce are de spus și fii atentă la limbajul ei, la tonul vocii, la cât este de înverșunată. Dacă discuți cu ea față în față, urmărește puțin și expresiile feței și limbajul corpului. Oamenii își ascund greu antipatia și sentimentele negative.

Niciodată nu spune ceva bun despre copilul tău

Imposibil ca, pe parcursul unei zile, să nu ai un cuvânt de laudă pentru un copil. Dacă vezi că educatoarea se întrece în critici, dar nu își aduce aminte nici un lucru bun pe care l-a făcut cel mic, este semn că se concentrează doar pe lucrurile negative. Așa facem cu toții, când nu ne place o persoană. Deși, în realitate, toți oamenii au părți bune și mai puțin bune, noi nu avem ochi decât pentru defecte, când cineva ne displace. Și la grădiniță se întâmplă, fără doar și poate, la fel

Îl subevaluează mereu pe cel mic

Și are o expresie de neîncredere și chiar un ușor dispreț în colțul gurii, atunci când îi spui câte știe și câte poate să facă. Părerea ei este bine conturată: copilul tău nu este nici pe departe așa deștept cum îl crezi tu. Așa că nu îi dă niciodată un rol mai important în scenetele pentru serbare, nici nu-i selectează desenul pentru expoziție. Te întreabă dacă nu cumva are vreo problemă serioasă, dacă este mai timid sau mai neastâmpărat și emite cu ușurință termeni precum ADHD sau întârziere. Cu siguranță nu-i prevede un viitor prea strălucit și poate emite etichete care rănesc și discreditează copilul.

Îl ignoră în majoritatea timpului

Când copilul îți zice că doamna educatoare nu se uită niciodată la el, nu îl pune să spună poezia și nu îl numește să răspundă la nici o întrebare, poți considera că exagerează. Dar întreab-o ceva specific despre el, ce părere are de ablitățile lui la desen sau desprefaptul că știe deja să numere până la 100 și vezi ce-ți răspunde. Roag-o să-ți spună câte ceva despre cum se descurcă, ce a mai învățat și ce face bine. Dacă observi că este evazivă și dă răspunsuri vagi, generale, este posibil ca cel mic să aibă dreptate când se simte ignorat. Acest lucru nu înseamnă totdeauna că îl displace, dar cu siguranță nu îl consideră printre favoriții ei.

Îi dă copilului cele mai puține stele și cele mai multe bile negre

Aici depinde de sistemul de motivare pe care l-a ales educatoarea. Însă faptul că, zi de zi, copilul tău are cele mai mici punctaje, poate însemna că educatoarea îl consideră "oaia neagră" a grupei. Un copil trebuie să fie apreciat după puterile lui, chiar dacă nu are rezultate atât de strălucite ca alții. Întotdeauna se găsește ceva pentru care să fie recompensat sau lăudat. Pentru motivarea lui este important să i se sublinieze mai degrabă meritele, decât să i se scoată mereu în evidență ce nu face bine.

Copilul nu vrea să mai meargă la grădiniță

copil plange

Sunt o mulțime de motive pentru care un copil nu are chef să meargă la grădiniță: pentru că se scoală devreme, fiindă speră să stea mai mult cu părinți, pentru că acasă se simte mai liber, pentru că nu-i plac regulie sau nu s-a adaptat la colectivul de copii. Dar unul dintre motive, adesea cel mai frecvent, este că nu se simte apreciat și susținut de educatoare. Copiii au un simț foarte ascuțit asupra sentimentelor pe care adulții le nutresc față de ei și pot ajunge să urască grădinița sau școala din cauza unui educator sau a unui învățător care îi tratează cu antipatie. Chiar dacă cel mic nu spune nimic, este bine să investighezi dacă nu cumva educatoarea este motivul pentru care nu mai vrea să meargă la grădiniță.

Ce să faci când educatoarea nu-l place pe copilul tău

Dacă copilul este destul de mare, discută cu el și vezi dacă nu cumva el este cel care o displace pe educatoare și încearcă, în schimb, să dea vina pe ea. Nu sări imediat la concluzii. În loc să te concentrezi pe aspectele negative, roagă-l pe cel mic să îți spună despre interacțiunile pozitive pe care le-a avut cu educatoarea. Este posibil să existe o neînțelegere între educatoare și copil, iar acesta din urmă să insiste că educatorea nu îl place. Ascultă copilul și lasă-l să se descarce, dar apoi încearcă împreună cu el să găsiți și alte explicații și posibilități la comportamentul educatoarei.

Ascultă cu atenție ce are de spus educatoarea. Încearcă să observi ce-și dorește de la copii, care sunt valorile ei, ce anume apreciază în purtarea unui copil. Arată-i că îi apreciezi munca și întreab-o ce poți să faci, astfel încât copilul să răspundă mai bine cerințelor ei. În felul acesta îi arăți că comunici cu ea, că ești de acord cu opiniile ei și că preiei o parte din responsabilitatea educației copilului.

Ține-ți sub control sentimentele, precum furia sau frustrarea. Dacă vei comenta negativ față de copil la adresa educatoarei, lucrurile se pot înrăutăți. Dacă nu ai de gând să schimbi grădinița, încearcă să construiești o strategie pozitivă, prin care să îndrepți relația și să preîntâmplini viitoare probleme. Comentariile tale negative sporesc anxietatea copilului și diminuează și mai mult capacitatea sa de adaptare . Arată-i copilului că îi înțelegi grijile, dar propune-i să mai aștepte o perioadă.

Întâlnește-te cu educatoarea și stai de vorbă deschis cu ea despre îngrijorarea ta. Oferă-ți suportul, în caz că există plângeri legate de copil. Încearcă să pui educatoarei întrebări deschise, non-acuzatoare. Dacă te temi că emoțiile se vor înfierbânta, scrie o listă a încgrijorărilor tale și ia-o cu tine pe parcursul discuției.

educatoare fetita
Ca posibilitate finală, gândește-te la schimbarea grădiniței. Dacă simți că lucrurile nu se vor îndrepta, este cea mai bună soluție. Nu poți lăsa copilul să suporte consecințele unor comportamente dăunătoare. Dacă educatoarea se arată dispusă să colaboreze și să schimbe ceva și în atitudinea ei, înseamnă că sentimentele pentru copil nu sunt chiar atât de ostile cum te temeai. În schimb dacă păstrează în continuare o atitundine înverșunată și critică, va fi greu să modifici această stare de fapt și poate este mai bine să cauți o soluție mai sigură, precum mutarea copilului la altă unitate educațională.

Surse: https://www.empoweringparents.com; https://www.scarymommy.com; https://www.noodle.com; https://psychcentral.com

Articolul urmator
Dacă ai fi copilul tău pentru o zi ți-ar plăcea de mama ta?
Dacă ai fi copilul tău pentru o zi ți-ar plăcea de mama ta?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”
    Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”

    Jorge trece prin clipe nu tocmai ușoare! Artistul s-a văzut nevoit să își ducă fiul de doar 5 ani la psiholog după ce a observat la acesta câteva lucruri care l-au...

    În prima zi de grădiniță mi-am insultat educatoarea la sfatul tatălui meu. Trauma acelei zile mă urmărește și azi
    În prima zi de grădiniță mi-am insultat educatoarea la sfatul tatălui meu. Trauma acelei zile mă urmărește și azi

    În prima mea zi de grădiniță am intrat în bucluc pentru că i-am spus educatoarei mele Doamna Half-A-Hamburger. Numele ei era, de fapt, Doamna Hoffenberg, dar tatăl meu m-a...

    Educatoarea mi-a pierdut fiul de 5 ani într-o vizită la muzeu cu clasa. Am chemat poliția!
    Educatoarea mi-a pierdut fiul de 5 ani într-o vizită la muzeu cu clasa. Am chemat poliția!

    O mămică a trecut prin clipe de coșmar după ce educatoarea i-a pierdut fiul de 5 ani într-o excursie de o zi. Femeia a sunat imediat la poliție după ce dascălul i-a spus că nu...

    O mamă este furioasă după ce educatoarea i-a tuns fiica fără să-i ceară acordul. „Ăsta e un abuz”
    O mamă este furioasă după ce educatoarea i-a tuns fiica fără să-i ceară acordul. „Ăsta e un abuz”

    Odată ce îți lași lași copilul în grija educatoarelor, te aștepți să fii consultată în legătură cu toate deciziile care îl privesc. Când nu se...

    5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi
    5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi

    O persoană care este narcisistă se distinge prin următoarele trăsături de personalitate: se simte deasupra tuturor, crede că este cea mai importantă, are nevoie să fie mereu...

    Educatoarea care învăța copiii cum să se atingă singuri a fost, în sfârșit, concediată
    Educatoarea care învăța copiii cum să se atingă singuri a fost, în sfârșit, concediată

    O educatoare din SUA, care a conceput programe și a ținut workshop-uri pe teme ce țin de sexualitate pentru elevi, a fost concediată după numeroase reclamații venite din partea...

    Grădinița "groazei" din Popești Leordeni a fost închisă. Educatoarea care a abuzat fizic și verbal este audiată
    Grădinița "groazei" din Popești Leordeni a fost închisă. Educatoarea care a abuzat fizic și verbal este audiată

    Într-un centru educațional ce funcționa sub pretinsa denumire de „grădiniță”, o educatoare semăna spaima și frica în sufletele copiilor în fiecare zi....

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    © 2024 Qbebe