swipe
↓ citeste mai jos ↓
„Am încredere în tine și îți sunt alături” „Am încredere în tine și îți sunt alături”
1 / 7
„Fii tu însuți/însăți” „Fii tu însuți/însăți”
2 / 7
„Nu poți fi cel mai bun la toate; important este să încerci să faci lucrurile așa cum poți mai bine” „Nu poți fi cel mai bun la toate; important este să încerci să faci lucrurile așa cum poți mai bine”
3 / 7
„Nu trebuie să lași acțiunile sau vorbele colegilor să te facă să-ți pierzi încrederea în tine” „Nu trebuie să lași acțiunile sau vorbele colegilor să te facă să-ți pierzi încrederea în tine”
4 / 7
„Orice greșeală este o lecție” „Orice greșeală este o lecție”
5 / 7
„Tratează-i pe ceilalți așa cum ai vrea și tu să fii tratat/ă” „Tratează-i pe ceilalți așa cum ai vrea și tu să fii tratat/ă”
6 / 7
„Abia aștept să îmi spui cum a fost ziua ta la școală” „Abia aștept să îmi spui cum a fost ziua ta la școală”
7 / 7

7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală

„Am încredere în tine și îți sunt alături”

Aceasta este una dintre cele mai importante fraze pe care ar trebui să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală. Motivul pentru care ar trebui să procedezi așa este acesta: pentru a se simți în siguranță, pentru a simți din plin că este cineva lângă el și că este iubit neconționat, copilul are nevoie să audă din partea părinților săi că aceștia îl vor susține permanent.

Ca să îți determini copilul să dobândească din ce în ce mai multă încredere în sine și când se află în afara casei, la școală, ar trebui să îi arăți cât de mult crezi tu în el. Printre modalitățile prin care i-ai putea demonstra așa ceva se numără:

  • Dă-i responsabilități cât mai des (dar ai grijă ca acestea să fie în conformitate cu vârsta sa, cu abilitățile și cu aptitudinile sale)
  • Dovedește-i că ai încredere în el/în ea (spre exemplu, după o anumită perioadă îi vei permite să meargă singur/ă la școală)
  • Ori de câte ori este posibil, te vei consulta cu copilul
  • Nu exagera ajutându-l prea mult
  • Nu ezita să-l lauzi când știi că merită

7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală

„Fii tu însuți/însăți”

Și această frază face parte dintre cele pe care ar trebui neapărat să i le spui copilului, nu numai în diminețile de școală, ci ori de câte ori găsești momentul potrivit. Pentru copil va conta enorm să învețe de la o vârstă fragedă să fie el însuși, indiferent de ceea ce i-ar spune cei din jur. Odată ce va începe să înțeleagă faptul că este esențial să se accepte așa cum este, să-și pună în valoare calitățile și să lupte pentru a-și ține sub control „punctele” mai slabe, îi va fi deosebit de benefic nu doar pentru anii de școală, ci pentru întreaga viață. Iată de ce:

  • Va avea mai multă încredere în sine și în a încerca lucruri noi
  • Se va orienta spre activitățile preferate
  • Va fi mai încrezător în alegerile pe care le va face
  • Își va găsi mai ușor drumul în viață
  • Va deveni mai curajos
  • Va fi mai puțin expus riscului de a avea de suferit din cauza bullying-ului

7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală

„Nu poți fi cel mai bun la toate; important este să încerci să faci lucrurile așa cum poți mai bine”

Pe măsură ce va crește și se va lovi și la școală de tot mai multe provocări, un copil poate avea momente în care să se simtă copleșit și va începe să se compare cu alții, fiindu-i dificil să accepte că nu reușește să fie mereu printre cei mai buni.

Mesajul pe care ar fi indicat să i-l transmiți este că nu putem fi pricepuți la toate, dar că putem încerca să facem lucrurile cum putem noi mai bine. Cu cât îi vei da mai des o asemenea explicație, cu atât mai mult îl vei ajuta să accepte și eșecul. Acesta din urmă îi este mai util decât credeai copilului tău întrucât:

  • Înfruntând eșecul va învăța să se cunoască mai bine pe el însuși
  • Va deprinde autocontrolul
  • Va deveni mai perseverent
  • Eșecurile îl vor învăța să fie mai puternic și mai curajos
  • Trecând prin eșecuri copilul va învăța să-și stabilească obiectivele cu mai multă rigurozitate
  • Eșecurile îl vor pregăti pe copil pentru obstacolele în fața cărora îl va pune viața

7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală

„Nu trebuie să lași acțiunile sau vorbele colegilor să te facă să-ți pierzi încrederea în tine”

Este una dintre frazele pe care nu ar trebui să uiți să i le spui copilului tău în fiecare dimineață, înainte să plece la școală. Explicația pentru care nu ar trebui să renunți la ea este aceasta: anii de școală sunt fundamentali în construirea încrederii în sine a copilului și se poate întâmpla oricând ca anumite vorbe sau comportamente ale colegilor să-și pună amprenta în mod negativ asupra stimei de sine. În aceste condiții, se poate întâmpla ca un copil să ajungă să-și piardă încrederea în oameni în general, nu va mai fi sigur pe ceea ce face, se va îndoi de calitățile și de abilitățile sale.

Poți să-ți da seama dacă micuțul tău se confruntă cu o stimă de sine scăzută după manifestări precum:

  • Va fi mai trist, mai frustrat, mai furios
  • Își va pierde treptat interesul chiar și pentru activitățile pe care le îndrăgea
  • Va fi tot mai retras
  • Nu va mai fi dornic să-și petreacă timpul cu prietenii
  • Va fi trist și anxios când este vorba să meargă la școală
  • Nu va mai avea curajul să înfrunte provocări, să încerce lucruri noi

7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală

„Orice greșeală este o lecție”

Pentru a se teme cât mai puțin de eșecuri, copilul are nevoie să se obișnuiască și cu ideea că nimeni nu este perfect, că oricine poate greși, dar că va conta mult să învățăm câte ceva din fiecare greșeală. Cu alte cuvinte, chiar dacă va comite o greșeală, trebuie să înțeleagă faptul că viața merge înainte, că vor apărea mereu ocazii în care își va putea arăta abilitățile în care excelează.

Datorită greșelilor pe care le va face la școală și în afara acesteia, copilul va avea și de câștigat din următoarele puncte de vedere:

  • Va deveni mai rezistent la stres
  • Va învăța să fie tot mai responsabil
  • Se va deprinde să găsească și singur soluții pentru a rezolva o problemă
  • Va începe să ia decizii
  • Va învăța faptul că trebuie să-și asume și consecințele gesturilor, cuvintelor sau comportamentelor sale

7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală

„Tratează-i pe ceilalți așa cum ai vrea și tu să fii tratat/ă”

Spunându-i adesea copilului tău această frază, îl vei ajuta să învețe să se pună în locul celorlați, devenind din ce în ce mai empatic. Odată ce se va întâmpla așa, îi va fi mai la îndemână să se adapteze nu doar la școală, ci și în alte contexte sociale.

În modelarea empatiei unui copil vor avea rol și acțiuni precum:

  • Străduiește-te să-i fii model și din acest punct de vedere (de exemplu, copilul ar trebui să te vadă cum ajuți diverse persoane)
  • Roagă-l pe copil să te ajute la treburi și nu-l refuza când își oferă el ajutorul
  • Laudă-l pentru fiecare faptă bună pe care o face și spune-i cât de bine se va simți de fiecare dată când va realiza acest demers
  • Încurajează-ți copilul să participe la acte de generozitate și de cooperare
  • Insistă asupra următorului aspect: îi vei explica o anumită regulă și îi vei spune că aceasta va trebui respectată atât de el, cât și de către ceilalți

7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală

„Abia aștept să îmi spui cum a fost ziua ta la școală”

Dacă vei rosti în fața copilului tău această frază în fiecare dimineață de școală, îi vei demonstra că îi ești mereu alături, că îl susții și că ești interesată de ceea ce face. Pentru copiii mai mici, aflați în primul an de școală de exemplu, va conta mult să audă o astfel de frază în special în momentele în care le este greu să se despartă de părinți pentru a pleca la școală.

Pentru a-l ajuta pe copil să se „deschidă” în fața ta și să-ți dezvăluie cum a fost ziua petrecută la școală, ai putea începe, de exemplu, să-i spui că: „Povestește-mi despre colegii tăi. Ce ați făcut în pauză?...”. De asemenea, îl poți ruga să-ți dea detalii despre ce i-a plăcut mai mult la școală.

Ca să te asiguri că micuțul tău va fi mai deschis dialogului cu tine, nu insista cu întrebări chiar imediat după școală și evită-le pe cele de tipul: „Cum a fost ziua ta?” În schimb, încearcă să i te adresezi așa: „Ce ți-a plăcut cel mai mult la școală azi?”, „Cum a fost la matematică?”, „Ți s-a părut interesant că?...” etc..