Când copilul tău plânge nu îi spune Nu mai plânge! Spune-i asta!

Când copilul tău plânge nu îi spune Nu mai plânge! Spune-i asta!

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Ce faceți când micuțul vostru plânge? Nu-i așa că încercați din răsputeri să-l împăcați? Chiar și atunci când sunteți supărați pe el, după zece minute de plâns continuu sigur nu mai rezistați și îi cereți să înceteze. Iar, în caz că nu se oprește, sunteți dispuși să uitați orice supărare și să-i dați ce vrea ca să tacă. V-ați mira, desigur, dacă vi s-ar spune că plânsul este o ocazie autentică de a vă conecta cu copilul vostru și de a-l învăța cum să-și înțeleagă emoțiile. Iar replicile pe care trebuie să i le spui copilului când plânge nu sunt nici pe departe cele pe care noi le considerăm de bun simț.

Atunci când vedem pe cineva plângând, cel mai adesea avem tendința să-l liniștim, să minimalizăm situația care îl face să sufere sau să căutăm soluții de calmare. Într-un cuvânt, să facem plânsul să dispară. Nimeni nu se simte confortabil în fața cuiva care plânge. La copii, mai, ales folosim un întreg arsenal pentru a-i distrage, le facem tot felul de promisiuni, utilizăm fel de fel de clișee: "Băiețeii nu plâng"; "De ce plângi, doar ești copil mare?". Ei bine, a spune copilului să nu mai plângă înseamnă a pune o piedică emoțiilor sale, a-i cere, nici mai mult, nici mai puțin decât sa nu mai simtă ceea ce simte. Alteori, începem să punem tot felul de întrebări, să facem presupuneri, fără a lăsa copilului nici un pic de spațiu pentru a-și exprima emoțiile care îl determină să plângă. Se întâmplă chiar să reacționăm agresiv, să amenințăm copilul, să țipăm la el sau să-l facem de rușine, tăind astfel orice formă de comunicare emoțională între cel mic și adultul care nu-și poate controla propriile sentimente.

De ce plânge copilul?

plans

Plânsul copilului este, de obicei, cea mai simplă metodă de a cere atenție, de a ne solicita să le venim în ajutor. Acest lucru este demonstrat și de studiile care arată că suntem setați la nivel cerebral să răspundem imediat la plânsul copilului, luând o poziție de alertă. Este metoda prin care natura s-a asigurat că cei mari și puternici vor sări întotdeauna în sprijinul celor mici și neajutorați. Până aici toate bune, dar ceea ce adulții nu par să înțeleagă este că la copilul mic plânsul este o modalitate de comunicare nu doar a nevoilor, ci și a emoțiilor. Este în regulă să te setezi pe modulul "rezolvare", atunci când plânsul semnifică o cerere de ajutor, pentru că micuțul tău nu se descurcă singur. Dar, în multe cazuri, copilul nu are nevoie de un ajutor material, ci de atenția și înțelegerea ta. Uneori chiar este necesar să-l încurajezi să plângă, pentru a descărca sentimente care sunt mult prea copleșitoare pentru el.

La copiii până în doi ani, plânsul nu înseamnă neapărat suferință, ci este modul în care procesează o gamă largă de sentimente pe care încă nu le înțeleg: furie, frustrare, teamă, agitație, confuzie, anxietate și chiar surescitare sau bucurie. Mai mult decât atât, copiii mici nu au încă limbajul suficient de dezvoltat pentru a putea exprima ce simt. Așa că cea mai simplă cale de a elibera emoțiile este plânsul. În astfel de cazuri, nu este indicat să ceri copilului să nu mai plângă sau să încerci să-l distragi. Pierzi atunci o ocazie prețioasă de a-l învăța să-și dezvolte inteligența emoțională, capacitatea de recunoaștere, înțelegere și gestionare a emoțiilor. Este mult mai bine ca atunci când copilul plânge, să procedezi pe jumătate ca un părinte, pe jumătate ca un pedagog care își propune ca cel mic să înțeleagă ce este în spatele lacrimilor sale. De asemenea, cerând copilului să se oprească din plâns, îi invalidezi și îi inhibi trăirile. Mai degrabă oglindește-i sentimentele și fă-l să simtă că îi ești alături. Procedând astfel îl înveți să se deschidă către tine și te conectezi cu adevărat cu el și cu sentimentele lui.

Replici potrivite atunci când copilul plânge

Atunci când vrei să-i spui ceva copilului tău care plânge, nu uita că lacrimile sale sunt întotdeauna justificate. " Nu mai plânge!" este ultimul lucru pe care vrea să-l audă. Câteodată, o astfel de replică îl poate face să devină și mai zgomotos în reacțiile sale, pentru că simte că nu este înțeles și auzit cu inima. Foarte des suntem îngrijorați când copilul face o criză de plâns în public, pentru că ne simțim vizați și judecați de ceilalți. Atunci încercăm în felurite moduri să-i liniștim pe cei mici, fără să ne dăm seama că punem fundamentul unei viziuni asupra vieții: "Nu trebuie să-i lași pe ceilalți să-ți vadă emoțiile, nu trebuie să le împărtășești cu ei." În felul acesta, îi învățăm de mici pe copii să facă sentimentele să tacă înaintea celorlalți. Cu timpul vor deprinde regulile noastre nescrise, vor ști să-și exprime emoțiile la momentele potrivite și cu persoanele potrivite. Dar este necesar să învețe acest lucru prin empatie, nu prin reducerea la tăcere.

mama copil
Iată care sunt cele mai potrivite replici atunci când copilul plânge, replici care arată empatie și, totodată, îl ajută pe cel mic să-și înțeleagă sentimentele și să se auto-dezvăluie:
1. Este în regulă să fii trist, îmi dau seama că îți este greu. Această simplă frază le arată copiilor că îi auzi și îi vezi cu adevărat; în plus, le întărește faptul că sentimentele lor nu sunt greșite și că este cineva cu care pot să le împărtășească.
2. Înțeleg că te simți dezamăgit/neliniștit/ speriat/supărat și sunt alături de tine. Numind sentimentele pe care poate că cel mic nu le înțelege foarte clar, îl ajuți să se cunoască mai bine și să-și înțeleagă propriile reacții. Este o primă etapă de educație emoțională și are, în plus, avantajul că îți arăți empatia și conexiunea cu copilul.
3. Ce s-a întâmplat a fost foarte frustrant/dezamăgitor/trist. Punând accent pe evenimentul care a declanșat starea emoțională a copilului, îl înveți legătura dintre stările sale sufletești și condițiile exterioare și îi arăți că poți schimba anumite lucruri în jurul tău, pentru a-ți fi mai bine pe viitor.
4. Te iubesc și ești în siguranță. O astfel de frază îi demonstrează copilului faptul că te simți conectat cu el, iar plânsul și purtarea sa nu te determină să te îndepărtezi de el. Adesea, este foarte important pentru cei mici să se simtă acceptați așa cum sunt, iar tot ce au nevoie este o îmbrățișare sau o mângâiere, pentru a simți că se pot baza pe tine și a-și liniști sentimentele.
5. Haide să luăm o pauză. De multe ori, copiii mici plâng și atunci când sunt foarte obosiți sau excesiv stimulați, chiar dacă nu-și dau seama de motivul lacrimilor. Atunci este bine să-i scoți, pur și simplu, din mediul supraîncărcat și să-i duci într-un loc tăcut, neaglomerat, pentru a se liniști și a reveni apoi la activități.
6. Ai vrea puțin ajutor, să încercăm împreună din nou? De multe ori, atunci când plâng din cauza frustrării, copiii au nevoie de unul dintre următoarele trei lucruri: să-i ajutați să facă un lucru cu care nu se descurcă; să ia o pauza de la o anumită situație cu încărcătură emoțională sau să încerce din nou o anumită activitate, dar cu asistența cuiva. Întrebați-i dacă vor să faceți activitatea împreună, dar nu impuneți ajutorul vostru. În felul acesta, se vor putea simți în continuare puternici și importanți, fără să aibă sentimentul că nu le acordați încredere.
7. Te văd plângând, dar nu știu de ce ai nevoie. Poți să mă ajuți să înțeleg? Aceasta este o modalitate non-directivă de a-l face pe copil să încerce să-și înțeleagă și să pună în cuvinte sau să explice pe cât se pricepe cauzele supărării sale. Este o bună metodă de conectare, dar și o mică "lecție" prin care copilul deprinde primii pași în auto-cunoaștere.
8. Haide să găsim o soluție împreună. În loc să ne grăbim să rezolvăm problemele celor mici, pentru a-i face să nu mai plângă, este mult mai important să le dezvoltăm abilitățile proprii de rezolvare de probleme. Învățându-i mai întâi să-și înțeleagă și domolească emoțiile, le poți arăta, în continuare, că pot gândi mult mai limpede și mai rațional atunci când sunt mai liniștiți, iar soluțiile apar mai ușor în astfel de cazuri.
9. Sunt aici să te ascult. Îmi dau seama că ai nevoie de spațiu, așa că voi fi în preajma ta, gata să te ascult când ești pregătit. Acest tip de replici este adecvat pentru copiii mai măricei și pentru adolescenți, mai ales când le este dificil să ne spună de la început ce-i face să sufere. Arătându-te disponibil să-i asculți oricând vor simți nevoia să se deschidă, le întărești încrederea, fără să le încalci intimitatea și spațiul liber de care au nevoie.
10. Nu este nimic mai important decât să fiu cu tine acum. Aceasta este o replică cu multă încărcătură emoțională, care arată copilului cât de mult îți pasă de sentimentele sale. Faptul că nu-l presezi să se liniștească și ești gata să-i oferi oricât timp are nevoie este esențial pentru copil. Timpul pe care i-l acorzi necondiționat de câte ori are nevoie se va reflecta în încrederea pe care ți-o va acorda mai târziu.mama fetita

"Ascultă cu atenție orice are copilul tău să-ți spună. Dacă nu vei asculta plin de nerăbdare micile lucruri pe care vrea din tot sufletul să ți le spună când este mic, nu îți va spune niciodată marile lucruri din viața sa când va crește. Pentru copii, orice problemă, cât de mică, este o mare problemă", arată autoarea Catherine M. Wallace.

Surse: https://gozen.com; https://www.huffpost.com; http://happinessishereblog.com

Articolul urmator
Despre rolul plânsului. Ce putem să le spunem altora când suferă, în loc de „nu mai plânge”
Despre rolul plânsului. Ce putem să le spunem altora când suferă, în loc de „nu mai plânge”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Port căști în casă când copilul plânge și soția mea este deranjată
    Port căști în casă când copilul plânge și soția mea este deranjată

    Când îți auzi copilul cum plânge, pur și simplu ți se rupe sufletul, cu atât mai mult în primele sale luni de viață, când știi cât este de...

    Vecina mea s-a plâns de zgomotul făcut de copilul meu când plânge, așa că i-am cumpărat dopuri pentru urechi
    Vecina mea s-a plâns de zgomotul făcut de copilul meu când plânge, așa că i-am cumpărat dopuri pentru urechi

    Să locuiești la bloc presupune și să ai mereu grijă să fii în relații cât mai bune cu vecinii, să te străduiești cât mai mult să nu-i deranjezi. O asemenea...

    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge
    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge

    Printre marile provocări pe care le ai de înfruntat odată ce devii mamă se regăsește și aceasta: să reușești să reziști în perioadele marcate de nopțile nedormite....

    Nu mai suport copilul vecinilor care plânge și țipă toată ziua așa că am depus plângere la administrație
    Nu mai suport copilul vecinilor care plânge și țipă toată ziua așa că am depus plângere la administrație

    Cu toții avem plângeri la adresa vecinilor, atunci când fac prea mult zgomot. Însă ce se întâmplă atunci când cauza zgomotului e un bebeluș care...

    Sfatul unui însoțitor de zbor: Ce facem când în avion este un bebeluș care plânge?
    Sfatul unui însoțitor de zbor: Ce facem când în avion este un bebeluș care plânge?

    Călătoriile cu avionul pot fi stresante pentru micuții pasageri care, de cele mai multe ori nu se pot opri din plâns. La fel de stresante sunt zborurile și pentru părinții care...

    Bebelușul meu plânge de fiecare dată când îl pregătesc de nani. De ce?
    Bebelușul meu plânge de fiecare dată când îl pregătesc de nani. De ce?

    Un bebeluș care plânge ore în șir înainte de culcare poate reprezenta un motiv de frustrare pentru părinți. Să încercăm să găsim împreună cauzele și...

    O mamă fără auz dezvăluie cum reușește să își dea seama când bebelușul ei plânge
    O mamă fără auz dezvăluie cum reușește să își dea seama când bebelușul ei plânge

    Printre provocările din primul an de viață al copilului tău se regăsește și aceasta: să poți veni în întâmpinarea nevoilor sale ori de câte ori plânge....

    Soțul meu m-a părăsit pentru sora mea. O lună mai târziu ea se plânge la mine că e un monstru
    Soțul meu m-a părăsit pentru sora mea. O lună mai târziu ea se plânge la mine că e un monstru

    Eram căsătorită cu soțul meu de trei ani când am descoperit că voia să mă părăsească pentru sora mea. Am avertizat-o în legătură cu el, dar ea a refuzat să asculte....

    © 2024 Qbebe