Cum il faci pe copil sa imparta jucariile: 12 idei incercate de mamici

Cum il faci pe copil sa imparta jucariile: 12 idei incercate de mamici

Psiholog Eva Pirosca

Toate mamicile stiu ca prichindeii lor prescolari il iau pe AL MEU in brate, cand vine vorba de jucarii. Dar stiu toate mamicile si cum anume il faci pe copil sa imparta jucariile LUI cu prietenii lui? Cele care stiu, dau mai departe. Multumim, mamicilor!

Nu, este al meu! striga Marius prin casa, la 2 ani si-un pic. Ia uite! Abia a invatat sa articuleze cuvintele si deja-i rau! observa bunica. Da, cam asa stau lucrurile. Abia invata sa vorbeasca si sa se deplaseze, ca isi dezvolta un simt acut al proprietatii. Asa functionam toti, cand suntem copii. Copilul mic egoist este un copil normal.

De aceea are parinti, bunici si alti adulti in preajma. Copilul invata de la mami si tati cum sa imparta. Din exemplul lor personal.

1. Cum il faci pe copil sa imparta jucariile: Tu prima

Asa cum egoismul este firesc in prima perioada de viata, si imitarea comportamentului are loc la fel de natural. Copiii invata privind la parintii lor si facand ceea ce vad. Atunci cand micutul va fi pregatit sa admita ca nu sunt toate ale lui (undeva peste 4 anisori, probabil), el va inlocui actiunile egoiste cu actele de generozitate. Dar numai daca le-a urmarit la altcineva. Un copil isi va imparti jucariile, abia dupa ce a invatat cum se face asta.

"Ofera-i propriul tau exemplu. Pregateste-l. Imparte cat mai des lucrurile cu tati si cu alti membri ai familiei, in vazul micutului. Si aminteste-ti sa verbalizezi de fiecare data, folosind cuvintele cheie: a imparti, te rog, multumesc si altele. Uite tati, ia si tu din painea mea. / Poate vrea si bunica sa priveasca la televizor cu noi, haide s-o intrebam. / Oare nu vrea si surioara ta sa imparta povestea de seara cu noi? Ce zici sa o chemam si pe ea sa asculte? / Nu-ti mai merge bateria? Poftim telefonul meu sa vorbesti. / Te rog tati, ia si tu cafea. Daca ai terminat-o, poti sa mai iei o gura de la mine. / Haide sa impartim servetele cu tati, ca are si el nevoie". (Olimpia, mamica lui Luca, 2 anisori)

Cand oferi, cand primesti sau cand imparti ceva, fa-o cu un zambet. La inceput, nu gestul sau cuvintele se vor intipari in memoria celui mic, ci emotia pe care o percepe. A imparti = bucurie.

2. Cum il faci pe copil sa imparta jucariile: Ce-i al lui, nu-i si al tau

AL MEU, AL MEU trebuie respectat. Va veni timpul ca micutul sa imparta cu altii, acum insa este vremea ca tu sa ii respecti autonomia. Nici unui om mare nu ii ceri socoteala si nu ii smulgi telefonul din mana, nu-i asa? Copilul nu este om mare, dar are nevoie de respect. Pentru el, lucrurile din jur chiar par sa ii apartina. Dureaza putin pana sa poata pricepe ca el nu este buricul pamantului. Nimic bun nu se obtine prin presiune, asa ca nu il forta.

"Initial m-am gandit sa ii tai din radacina orice tendinta egoista, ca oricum astia mici sunt egoisti din fire. Asa ca la fiecare vreau si asta este al meu, ii raspundeam, nu mami, nu este al tau, este al lui mami, al lui tati sau tot asa. Pana cand mi-am dat seama ca nu-i corect. Unele lucruri chiar sunt ale lui. Plus ca el asa simte. Ii bulversez intelegerea daca il tot contrazic. Cand se mai "coace", o sa ii pot spune asa. Acum este prea micut. Nu cred ca intelege, cognitiv adica, cred ca mai mult il supar. Mai bine ii zic da mami, nu mereu, dar merita si el. Si ii arat prin exemplul meu ce inseamna sa dai si la altii. Chiar daca este al tau" (Raluca, mamica lui Alin, 2 ani si jumatate).

 

3. Cum il faci pe copil sa imparta jucariile: Da-i voie sa nu le imparta

Daca refuza sa iti dea biberonul, cercelul sau cheile de la masina, poate nu ai nevoie de el chiar acum. Amana cateva minute, timp in care ii poti distrage atentia, daca nu se va plictisi chiar el. Ai nevoie de ele acum? Nu i le smulge din mana, nu il brusca. El nu va intelege de ce faci asta! Ia-le din mana lui cu binisorul, nu cu forta. Canta-i, povesteste-i, roaga-l, gadila-l sau desfa-i degetelele de pe cercel, cu blandete.

A pus mana pe jucaria altui copil si nici vorba sa ii dea drumul? La fel, incearca-l cu binisorul. Este important sa nu il repezi, pentru ca va intelege ca mami il iubeste mai putin decat pe acel copil. Daca te afli in compania mai multor micuti, probabil vei observa comportamentul si la ei, asa ca te poti simti mai putin stanjenita. Nu te sfii sa iti ceri scuze de la copilul pagubit, in numele pustiului tau.

Ii poti spune ceva de genul "suntem mai mici si nu stim inca" sau "credem ca jucaria este a noastra" sau "ne place mult masinuta, dar ti-o dam inapoi, chiar daca nu vrem". Copilul pagubit se va relaxa (fiecare copil se tulbura si devine incordat cand cineva ii ia ceva pe nedrept). Iar micutul tau va observa ca te scuzi in numele lui. Nu intelege el prea multe din prima, dar ii oferi un model de comportament care in timp i se va intipari in memorie. Tu verbalizezi ceea ce el deocamdata nu vrea sa faca.

In plus, tu iti ceri scuze pentru comportamentul lui, dar nu il bruschezi, ii vorbesti in continuare cu intelegere. Aici este o dovada de dragoste neconditionata... cel mai eficient limbaj pentru un copil.

4. Cum il faci pe copil sa imparta jucariile: Da-i voie sa simuleze

Pana pe la 3 ani, cel putin, o sa vezi urmatorul comportament: copilul intinde jucaria, iti da voie sau chiar te invita sa o atingi, sa o intorci pe mai multe parti, dar fara sa ii dea drumul din mana. Se tine bine de ea. Aceasta pare o simulare, dar marcheaza un pas important inspre "lepadarea" de egoism. Incurajeaza-l de fiecare data cand observi gestul. Multumesc mami, ca vrei sa imi dai si mie jucaria ta. / Imparti cu Matei masinuta, ce frumos! Dar nu incerca sa plusezi, nu trage de jucarie si nu astepta sa ii dea drumul din manuta. Inca.

"Difera de la copil la copil. Am avut grija de multi copii dar nu am intalnit problema asta, majoritatea erau destul de darnici. Din spusele altora se poate incerca pedeapsa. Il lipsesti de jucaria care nu vrea sa o imparta pana ce i se va face dor de ea si ar face orice sa o primeasca inapoi Din punctul meu de vedere si metoda asta este ok, dar intai de toate trebuie luat cu frumosul, cu vorba buna. Chiar daca plange ca jucaria este la alt copil, sa il facem sa inteleaga ca tot jucaria lui ramane si ca o va primi inapoi" (Diana, mamica unui baietel de un an).

5. Cum il faci pe copil sa imparta jucariile: Fa un duplicat

Egoismul copilului se "tine tare" chiar si cand sociabilitatea lui creste. Va pregatiti sa va intalniti cu alti copilasi, chiar sa ii primiti in vizita? Urmeaza o sesiune de joaca, in care jucarii de la prichindelul tau si de la ceilalti pusti se vor intalni si se vor amesteca? Il vezi pe micutul tau ca se bucura si asteapta nerabdator, dar si ca il nelinisteste ceva? Da, se poate sa il sperie perspectiva de a imparti jucariile lui cu ceilalti copii.

Se poate sa aiba cateva lucruri preferate, pe care nu il lasa inima sa le vada in posesia altora. Cel mai bine este sa pornesti tu o discutie inainte. Intreaba-l cum crede ca o sa fie intalnirea, ce il bucura, ce il necajeste si daca asteapta sa vada ce jucarii au si ceilalti copii. Nu va dura mult si iti va spune ca nu vrea sa se joace si copiii cu tigrusorul lui, ca sa nu il strice. Cand ai aflat care este buba, asigura-l ca poate sa puna deoparte jucariile dragi si ca nu este nevoie sa le scoata cand ii vin prietenii.

6. Cum il faci pe copil sa imparta jucariile: Parteneri de joaca

Copilul va scapa mai usor de egoim cand va vedea: 1) ca are nevoie de ceilalti copii si 2) ca este placut si in interesul lui sa coopereze. Cum ii poti arata lucrurile astea? Prin joaca. Doar ca trebuie sa fie putintel mai mare, ca sa poate intelege.

"Atunci cand ai mai multi copilasi la un loc, da-le ceva de jucat impreuna. Un puzzle, un joculet cu trasee si cu pioni, un joc cu mingea sau cu balonul, in care balonul nu are voie sa atinga pamantul. Sau un joc in care el trebuie sa predea stafeta. Un joc cu bile sau cu un ou crud, care trebuie sa treaca din mana in mana, pana la ultimul copil si inapoi, fara sa se sparga. Sau puteti gati ceva dulce impreuna si ii poti coordona sa iti dea fiecare cate ceva: unul este responsabil cu laptele, unul cu aromele, unul cu telul. Cand ati terminat si va pregatiti sa mancati, lauda-i si pune accentul pe bucuria de a imparti atributiile, veselia si prajiturile. Apoi spalati vasele, tot impreuna: tu speli si dai farfuria din mana in mana. Unul o mai clateste o data, altul sterge, altul o asaza pe masa..." (Amanda, mama lui Luca, 4 ani).

7. Cum il faci pe copil sa imparta jucariile: Distrage-i atentia

Cand este micut, episoadele Al MEU nu dureaza mult. Orice stimuli sunt in stare sa ii distraga atentia copilului de un an, asa ca profita de asta. "Si la doi ani mai functioneaza, chiar daca este mai greu. Vorbeste-i, gadila-l, adu-i in raza lui vizuala o alta jucrie preferata sau un obiect colorat, pufos, zgomotos. Stramba-te, razi, scoate tu din geanta oglinda sau cheile (care zornaie) si s-ar putea sa rezolvi problema" (Olimpia, mama lui Luca, 2 ani). Copilul va descoperi pe data un alt AL MEU.

8. Cum il faci pe copil sa imparta jucariile: Frate, frate, dar branza-i pe bani

Sa nu te miri daca imparte jucariile cu prietenii, cu baietii de la gradi, cu vecinii si cu adultii, dar nu si cu... fratele sau sora lui. Fratii au ceva socoteli, care pot bruia procesul de a imparti. Aici este alta poveste, nu aceeasi ca intre prieteni. Copilul poate refuza sa ii dea fratiorului dinozaurul, pentru ca nici acesta nu i-a cedat perna lui cu o seara inainte. Sau poate are impresia ca mama il iubeste mai tare sau ca tata l-a luat numai pe el ca ajutor sa spele masina. Nu fratiorii sunt un reper, atunci cand vrei sa estimezi masura de generozitate la care a ajuns piciul tau.

Pentru ca intre frati exista adesea o competitie tacita, mai mult sau mai putin constienta, mai bine sa nu fortezi copiii. Daca il presezi pe Ionut sa imparta lucrurile lui cu Mihai, ii poti confirma gandul ascuns ca il favorizezi pe cel din urma. Cel mai bine este sa incerci sa ii armonizezi in general, nu in momentele tensionate. Atunci cand vezi ca Ionut face un lucru oricat de mic pentru Mihai, lauda-l si incurajeaza-l. Iar lui Mihai spune-i: Ionut te-a ajutat sa pui rafturile la lor, a impartit din timpul lui cu tine, desi putea colora in acest timp. Cred ca te iubeste mult!

"Se intampla de fiecare data ca amandoi sa isi doreasca aceeasi jucarie in acelasi timp; fie ii lasi sa isi rezolve conflictul, fie incerci sa ii impaci. Cum? Asta este curata magie. Incerc sa le distrag atentia si, cu toate ca stiu despre conflictul lor pe tema jucariei x, ii intrerup si ascult varianta fiecaruia. In acest timp, se intampla ca unuia sa ii vina alta idee de joaca sau sa gaseasca alta varianta de a inlocui jucaria cu pricina, moment in care celalalt cedeaza si el...

Sau: il ajut pe unul dintre ei sa gaseasca cealalta jucarie identica sau ceva asemanator, ori poate chiar mai performant. Si doar daca sunt acolo, daca intru in joc, este deja mult mai bine (Nely, mamica lui Costin, 6 ani si a lui Alex, 8 ani).

9. Cum il faci pe copil sa imparta jucariile: Pe rand

Incepand cu varsta de 3 anisori, dezvoltarea cognitiva a micutului ii permite incet-incet sa inteleaga notiunea de timp. Si atunci, va pricepe ce inseamna Copii, va jucati cu trenuletul pe rand! Pentru ca vei fi nevoita sa apelezi si la asta. "Intotdeauna jucariile celuilalt sunt mai interesante decat ale mele, asa ca acolo unde avem un trenulet si mai multi copii, regula este ca cel putin toti copiii minus unu, il vor dori. Pana la urma, si posesorul de drept se va sesiza si il va revendica. Asadar, va fi nevoie sa le explici ca se vor juca toti, dar pe rand" (Amanda, mama lui Luca, 4 ani).

10. Cum il faci pe copil sa imparta jucariile: Sa se descurce impreuna

Ai doi-trei copii in vizita sau esti mamica lor? Nu le cumperi jucarii identice, asa ca mereu vor exista motive de cearta pe jucarii. In loc sa intervii imediat, incearca sa profiti de ocazie ca sa ii incurajezi sa rezolve disputa. Fara arbitru, se vor antrena singuri. Implica-te numai daca vezi ca nu merge bine, ca vreunul plange sau devine agresiv. Altfel, lasa-i sa negocieze si asa observi dinamica dintre ei si complexele sau punctele forte ale fiecaruia, ca sa ii modelezi in continuare.

"Povestea impartitului jucariilor?! Greu; vrei ca adult sa ii impaci pe amandoi in acelasi timp. Oriunde sunt doi si chiar doua jucarii identice, cea care se afla la un anumit moment in mana unuia devine interesanta pentru cel de-al doilea. Cum rezolvi? Cu multa multa rabdare. Este ca un drum cu multe gropi; alegi groapa cea mai mica si treci cat poti de usor peste ea. Vei simti o mica zdruncinatura, dar... ai trecut" (Nely, mamica lui Costin de 6 ani si a lui Alex, 8 ani).

Nu te astepta la doi copii intelepti, care sa cedeze ca doi ingerasi, cu zambetul pe buze. In final, probabil ca unul dintre ei va fi mai satisfacut decat al doilea. Important este sa ajunga la un compromis si daca este cazul, vei interveni cu blandete, ca sa redistribui timpul dedicat fiecaruia pe aceeasi jucarie.

11. Cum il faci pe copil sa imparta jucariile: Impreuna sau deloc

Daca nu merge altfel, daca se incapataneaza si daca vrei sa le demonstrezi importanta de a se pune de acord, fii radicala. Ori ajung la o intelegere, ori... confisti jucaria. Nici o jucarie nu merita atata bataie de cap si cearta intre frati.

"Ii las sa decida si ii anunt: gasiti o cale de intelegere si rezolvati conflictul, altfel jucaria va sfarsi la ghena! Asta tine intotdeauna; dar o folosesc doar in cazul in care nu reusesc altfel. Si pentru ca am facut lucrul acesta o singura data, am aruncat un robotel direct in ghena de afara (si am dat ceva bani pe el... ma durea sufletul!), copiii au invatat ca nu glumesc" (Nely, mamica lui Costin, 6 ani si a lui Alex, 8 ani).

12. Cum il faci pe copil sa imparta jucariile: Ce bine este

A imparti = bucurie. Atunci cand va simti placerea si veselia de a imparti, va repeta comportamentul, pana cand va ajunge sa o faca firesc, din inima. Bucura-te atunci cand vezi ca are porniri generoase si creeaza-i chiar tu ocazia sa imparta cu altii ceea ce are el.

"Marius deja da jucariile lui cui i le cere, chiar daca mai suspina si dupa cateva minute le cere inapoi. Parintii mei m-au educat sa nu impart cu alti copii, ca lumea este rea si ei muncesc din greu. Cu sotul meu insa, gandim altfel. O data la doua saptamani, invitam copiii de la scara la noi, se strang vreo 7 pusti si ne jucam, incercam jocuri noi, ne amuzam... Am lucrat la petreceri pentru copii inainte sa se nasca Marius.

Pregatim impreuna cu el surprizele si gustarile pentru copii si il intreb: ce ai vrea sa le pregatim copiilor? Crezi ca vor si ei iaurtel de care iti place tie? Da? Le imparti tu, cand vin, ca sa le faci o bucurie? El inca nu vorbeste clar, dar ma ajuta si ii vad zambetul ala mare de bucurie. Ii place sa faca pe gazda si sa primeasca la randul lui zambete.

Apoi, noi mai mergem la case de copii si la evenimente si ducem din jucariile noastre: 1-2, cate vrea el sa cedeze. Mergem si le pune in tombola cu mana lui. O data le-am dat personal la niste copilasi cat el de mici si asta l-a miscat profund, mi-a vorbit despre asta si seara la culcare" (Mihaela, mamica lui Marius, 2 ani si 2 luni).

Am vazut 12 idei incercate de mamici prin care sa il faci pe copil sa imparta jucariile... si inca mai sunt! Voi ce trucuri si strategii aveti pentru a stimula cooperarea micutului, dragi mamici?

Articolul urmator
Cum sa-ti schimbi viata in 30 de zile. Ce sa faci in fiecare saptamana!
Cum sa-ti schimbi viata in 30 de zile. Ce sa faci in fiecare saptamana!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

    Ca părinte, probabil că una dintre cele mai dificile experiențe prin care poți trece este să afli că al tău copil suferă. Uite ce să faci și mai ales, ce să nu faci, dacă ai...

    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici
    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici

    Atunci când ești însărcinată pare că toată lumea își dă cu părerea în legătură cu ce și cât ar trebui să mănânci, ce ar trebui să faci, să...

    O femeie recunoaște că nu vrea să-și împartă premiul de la loterie cu soțul ei: „Eu am cumpărat biletul, eu l-am răzuit, eu am câștigat”
    O femeie recunoaște că nu vrea să-și împartă premiul de la loterie cu soțul ei: „Eu am cumpărat biletul, eu l-am răzuit, eu am câștigat”

    Ce ai face dacă ai câștiga un premiu mare la loterie? Ai vrea să împarți premiul cu cei dragi, sau să-l ții pentru tine? Ai pune banii „la ciorap”, sau i-ai...

    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?
    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?

    Pentru copiii, împărțirea camerei cu sora sau cu fratele este o mare bucurie. Însă pe măsură ce cresc, s-ar putea să nu mai fie la fel de entuziasmați de acest lucru. Uite...

    Criză de anxietate la copil - Ce trebuie să faci tu, ca părinte
    Criză de anxietate la copil - Ce trebuie să faci tu, ca părinte

    Crizele de anxietate pot fi extrem de copleșitoare, în special la copii. Tocmai de aceea, este important să știi cum poți fi alături de copilul tău dacă se confruntă cu...

    Preotul Marian Tudor este îngerul păzitor al copiilor și mamelor în nevoie. Are grijă să împartă bucurie și credință celor greu încercați de soartă
    Preotul Marian Tudor este îngerul păzitor al copiilor și mamelor în nevoie. Are grijă să împartă bucurie și credință celor greu încercați de soartă

    Un preot din județul Vrancea este înger pentru copiii și mamele aflate în nevoie sau gonite de acasă. Părintele face fapte mari pentru suflete mici și aduce zâmbete pe...

    Copilărie pierdută! Povestea celor două fetițe din Roman care își vând jucăriile ca să plătească facturile
    Copilărie pierdută! Povestea celor două fetițe din Roman care își vând jucăriile ca să plătească facturile

    Copilăria ar trebui să fie cea mai frumoasă etapă din viață unui om, o perioada lipsită de griji, dar plină de jocuri și zâmbete. Din păcate, însă, nu toți copiii au...

    Jucăriile care pot duce la neglijarea nevoilor bebelușului tău
    Jucăriile care pot duce la neglijarea nevoilor bebelușului tău

    În perioada sărbătorilor, părinții sunt copleșiti de gama largă de jucării disponibilă pe piață, având deseori de ales dintre multe obiecte și activități complexe,...

    © 2024 Qbebe