Cum punem limite sănătoase în relația copiilor cu tehnologia

Cum punem limite sănătoase în relația copiilor cu tehnologia

QBebe

Conferința Social Moms „Părinții, copiii și tehnologia" powered by Orange a avut că temă modul în care tehnologia poate fi folosită în mod pozitiv şi sigur de către copii şi rolul părinţilor în acest proces. Conferinţa a fost urmărită de către cei 150 de părinţi aflaţi în sala şi de alţi 23.000 de persoane conectate online la transmisiunea live.

Invitaţii au atins aspecte de interes pentru părinţi:

• cum punem limite sănătoase în utilizarea tehnologiei
• cum îi ţinem în siguranţă pe copii în mediul online
• cum folosim resursele digitale la şcoală în procesul de învăţare
• ce măsuri trebuie să luăm pentru sănătatea copiilor

Otilia Mantelers, Expert în parenting, ne-a vorbit despre implicarea părintelui în viața digitală a copilului, despre importanța conectării înainte de a stabili limite și despre originea fricii pe care o au părinții, în general, față de tehnologie.

Tehnologia poate fi un instrument care să asiste în procesul de acumulare de informaţii sau elementul care ajută oamenii să păstreze legătura cu persoanele dragi. Printre cele mai mari dezavantaje ale tehnologiei identificate de către părinți se numără dependenţa pe care copilul o poate dezvolta, pericolul pe care îl poate întâlni în mediul online, sănătatea (obezitate, probleme de vedere, probleme de postură), izolarea, pierderea interesului faţă de alte activităţi necesare din viaţă de zi cu zi. „Tehnologia este ca un ciocan: poţi costrui o casă folosindu-l sau poţi să îi dărâmi zidurile. Contează cum foloseşti unealta pe care o ai la dispoziție", a adăugat Otilia.

Obiectivul central al conferinței Social Moms a fost stabilirea unui echilibru între aceste percepții divergente privind utilizarea tehnologiei. Otilia a vorbit despre ce limite trebuie stabilite în utilizarea tehnologiei și metoda Hand in hand parenting ce presupune 3 paşi: ascult, pun limita şi iar ascult. „Mă gândesc dacă este nevoie să pun limita acum, exact în acest moment, sau dacă pot să îi dau câteva minute copilului în care să mă conectez cu el şi la ce face el. După aceste minute de conectare, pot pune limita, cu blândeţe. Apoi este momentul să ascult din nou, când copilul meu îşi descarcă furia, care de cele mai multe ori nu are legătură cu limita ce i-a fost impusă", a declarat Otilia.

Georgiana Rosculet, psiholog și coordonator de proiecte educationale Salvaţi Copiii, a susținut tema siguranței nativilor digitali în mediul online. Conform studiului privind utilizarea internetului în familie realizat de Salvați Copiii în 2015, 90% dintre copii folosesc cel puțin o rețea de socializare. Cum ajung copiii să aibă conturi de socializare? Se pare că parinții sunt cei care îi ajută să deschidă conturile chiar dacă nu au vârsta minimă acceptată pe site. Înainte de a decide asta, este important să ținem cont de câteva aspecte.

În online este o lume întreagă, copilul nu este în reţea doar cu prietenii lui, aici pot apărea pericole pe care copilul nu le poate identifica: cyberbullying sau ademenirea de persoane necunoscute, sunt doar două dintre ele.
În plus, mediul online este un spaţiu în care copilul se poate exprima creativ, învaţă într-un mod interactiv şi în acord cu interesele lui, primeşte feedback imediat ceea ce este foarte atractiv pentru el. Prin comparaţie, o oră petrecută la un curs la şcoală va părea mult mai puţin interesantă decât una petrecută pe internet.

Pentru a îi proteja pe micuţi în spaţiul online, părinţii sunt invitaţi să reflecteze şi să se informeze cu privire la conţinutul potrivit pentru vârsta copilului său, să analizeze atât beneficiile cât şi riscurile asociate. Primele interacţiuni pe care copilul le are cu tehnologia trebuie să fie ghidate de părinte. Apoi, treptat, aceştia se pot rezuma la supravegherea acestuia după ce au exersat cu copilul modalităţi specifice prin care aceştia pot împărtăşi cu părinţii experienţele sale din timpul incursiunilor pe Internet. Programele de control parental pot fi introduse ca un intrument foarte util pentru întreaga familie. Copiii învaţă prin imitare iar părinţii sunt principalele modele de comportament chiar şi în ceea ce priveşte interacţiunea cu tehnologia.

Pentru informaţii privind siguranţa copiilor pe Internet, Salvaţi Copiii pune la dispoziţie o linie gratuită de informare şi consiliere pe platforma Ora de Net.

Ioana Boc, Program Manager Fundația Orange, a vorbit despre Digitaliada, proiectul-pilot derulat de Fundația Orange în mediul rural în 10 școli gimnaziale, în anul şcolar 2016-2017. Proiectul urmărește promovarea educaţiei digitale, îmbunătăţirea rezultatelor şcolare ale elevilor din mediul rural prin învăţarea bazată pe folosirea tehnologiei şi a conţinutului digital interactiv şi motivarea profesorilor din toate localităţile ţării pentru a crea conţinut digital propriu, inovator, destinat folosirii în clasă.

Digitaliada propune o metodă de educație bazată pe aplicații și jocuri digitale - „digital game-based learning (DGBL)", menită să completeze metodele clasice utilizate până acum la clasă cu resurse educaţionale bazate pe tehnologie. În cadrul unor ore de matematică și TIC se folosesc jocuri video și aplicații cu conținut educațional cu scopul de a încuraja o implicare mai mare a elevilor la clasa și de a le oferi acestora abilitățile necesare pentru societatea globalizată, tehnologică, a secolului 21. Până acum, au fost identificate 15 jocuri şi aplicaţii în strânsă legătură cu obiectivele de învățare din programa școlară şi au fost create 60 planuri de lecţie pe care profesorii să le integreze în predare. Toate resursele digitale propuse în proiect sunt disponibile gratuit pe platforma online www.digitaliada.ro care-și propune să devină un hub de conținut educațional digital.
Pe această platformă, Fundaţia Orange derulează şi un concurs în care sunt premiate cele mai inovative materiale educaţionale digitale ce pot fi utilizate în mod liber şi gratuit în lucrul cu elevii la clasa. Înscrierile se fac pe site până la 25 aprilie.

Sfatul medicului a fost prezentat de Roxana Cozubaș, Medic specialist oftalmolog, și Florentina Moraru, Kinetoterapeut.

La întrebarea „cum ne protejăm ochii de lumina albastră violet care este dăunătoare vederii?" ne-a răspuns Dr. Roxana Cozubaș. Există filtre speciale sub formă de aplicaţii pentru telefoane/tablete, ochelari de vedere cu filtru care blochează radiaţia luminoasă, soluții recomandate persoanelor care petrec mai mult de 2-3 ore pe zi în faţă ecranului. De asemenea, Dr. Roxana Cozubaș recomandă utilizarea „regulii 20-20-20" care presupune ca, după 20 de minute de privit la un ecran, privirea să fie mutată timp de 20 de secunde la 20 de paşi depărtare.
Am mai aflat că „până în vârstă de 2 ani, Academia Americană de Pediatrie recomandă expunere zero la ecrane! Practic, în acest interval de vârstă, creierul micuţilor nu poate înţelege imaginile bidimensionale pe care le emite monitorul. Copilul învaţă din interacţiunea cu persoanele din anturaj şi din simţul tactil folosit la studierea obiectelor din jur".

Între 18 luni şi 5 ani, timpul la ecran al celui mic nu trebuie să depăşească o oră, maxim două pe zi. Acest timp scade dacă există afecţiuni oftalmologice care pot fi agravate de aceste obiceiuri (miopie sau strabism).
Florentina Moraru a arătat ce înseamnă o postură corectă a corpului și a subliniat faptul că profilaxia deposturărilor începe în perioada școlară.

Pentru o poziţie corectă la birou sau la calculator sunt importante mai multe aspecte. Un element important este alegerea biroului şi a scaunului, care trebuie să permită poziţia dreaptă a trunchiului, spatele lipit de spătar. Între trunchi şi şolduri şi între genunchi şi gambă trebuie să se formeze un unghi de 90 grade iar tălpile să fie lipte de sol.

Florentina Moraru

Florentina Moraru

Georgiana Rosculet

Georgiana Rosculet

Ioana Boc

Ioana Boc

Otilia Mantelers

Otilia Mantelers

Roxana Cozubas

Roxana Cozubas

Evenimentul a fost moderat de Anca Gheorghe, mommy blogger blogintandem.ro.

Mulțumim prietenilor de la Sloop pentru smuticeala delicioasă de fructe, Salvați Copiii și Trupei Pam Pam pentru atelierele distractive și educative pentru copii.

Conferința s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro, desprecopii.com și pe pagina Orange și a fost urmarită online de peste 23.000 de părinți, iar înregistrarea va fi disponibilă atât pe socialmoms.ro cât și în pagina dedicată evenimentul din desprecopii.com.

Parteneri media: desprecopii.com, mamicamea.ro, sfatulmamicilor.ro, gokid.ro, kidsnews.ro, mamica.ro, blogintandem.ro, fricidemamici.ro, ruxandraluca.ro, meseriadeparinte.ro, ralucaloteanu.ro, cristinaotel.ro, iulianaroca.ro, frunzaresc.eu, tataincepator.ro, mamamatei.wordpress.com, pisicapesarma.ro, educatiecudragoste.ro, siblondelegandesc.ro, funparenting.ro, florinabadea.ro.

 

Articolul urmator
Ghid de interpretare a desenelor copiilor. Cum știi ce mesaj vrea să îți transmită copilul tău
Ghid de interpretare a desenelor copiilor. Cum știi ce mesaj vrea să îți transmită copilul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce familie frumoasă are Cătălina Grama! Ce limite obișnuiește să le impună copiilor ei
    Ce familie frumoasă are Cătălina Grama! Ce limite obișnuiește să le impună copiilor ei

    Cunoscută publicului ca „Jojo”, Cătălina Grama este actriță de comedie și cântăreață, fiind apreciată atât pentru aparițiile ei în diverse seriale,...

    Tehnologia viitorului: Trăsăturile copiilor vor putea fi alese cu ajutorul unui uter artificial
    Tehnologia viitorului: Trăsăturile copiilor vor putea fi alese cu ajutorul unui uter artificial

    EctoLife reprezintă o tehnologie modernă, mai exact primul uter virtual din lume. Acesta poate produce până la 30.000 de copii pe an. Fiecare dintre acești copii, pot avea...

    Zodiile care au mari probleme în a seta limite în relații
    Zodiile care au mari probleme în a seta limite în relații

    Pentru a câștiga respectul celor din jur, oamenii trebuie să își seteze limite clare în relațiile de dragoste, de prietenie, de colegialitate, de muncă. Numai astfel...

    4 zodii care trebuie să învețe urgent să seteze limite
    4 zodii care trebuie să învețe urgent să seteze limite

    Stabilirea limitelor diminuează riscul de a ajunge să fii manipulată, dezamăgită, rănită. Dacă anumite persoane se pricep de minune să fixeze limite cu cei din jur și fac tot ce...

    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!
    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!

    Din ce în ce mai multe persoane au o relație nesănătoasă cu mâncarea, iar bazele acestei relații sunt puse în copilărie. Tocmai de aceea, specialiștii în...

    4 zodii mult prea permisive. Nu impun limite și riscă să fie rănite
    4 zodii mult prea permisive. Nu impun limite și riscă să fie rănite

    Să stabilești anumite limite este binevenit atât pentru tine, cât și pentru cei din preajma ta. Nu fac excepție nici relațiile romantice, impunerea unor limite...

    Soțul meu vrea să punem copilului numele unei legume
    Soțul meu vrea să punem copilului numele unei legume

    Credeai că Elon Musk este campion la capitolul nume ciudate pentru copii? Ei bine, nu! O mămică de peste granițe spune că a rămas șocată în momentul în care soțul ei i-a...

    Zodii care impun limite în relații. Nu acceptă lipsa de respect
    Zodii care impun limite în relații. Nu acceptă lipsa de respect

    Indiferent de tipul relațiilor, respectul contează pentru ca acestea să se mențină și să devină mai solide pe măsură ce timpul trece. De altfel, unele persoane consideră că...

    © 2024 Qbebe