De ce nu trebuie să forțezi copilul să spună aceste cuvinte

De ce nu trebuie să forțezi copilul să spună aceste cuvinte

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca mămici sau ca educatoare, nu de puține ori ni s-a întâmplat să le impunem copiilor să spună imediat „Îmi pare rău". Din păcate, ne avertizează psihologii, un asemenea demers nu va fi unul benefic. Parcurgeți articolul de mai jos pentru a vedea cum este cel mai bine să reacționăm când copilul nostru a făcut o greșeală, fără a-l forța să recurgă la „Îmi pare rău". Veți vedea că există metode mai eficiente pentru a ne determina copiii să-și conștientizeze greșeala, oferindu-le totodată „lecții" ce le vor fi utile întreaga viață.

De ce nu este indicat să-ți forțezi copilul să spună „Îmi pare rău"

Mai ales când suntem martori la vreo dispută a copilului nostru cu un alt copil sau cu fratele/sora sa, suntem tentați să-i impunem copilului să spună imediat „Îmi pare rău". Chiar dacă la prima vedere pare o soluție bună, specialiștii în pishologia infantilă ne avertizează că nu este deloc așa. În primul rând, copilul nostru se va simți mai vinovat față de ceea ce a făcut/a spus și automat nu se va simți deloc în largul său, ci mai rău decât înainte.

În același timp, copilul va fi forțat să spună niște cuvinte care pentru el nu au nicio valoare, ceea ce îi va transmite o lecție greșită. De exemplu, să fii obligat să-și ceri scuze când tu nu ai vrea să faci acest gest înseamnă să înveți să minți. Ori este mult mai indicat, ne sfătuiesc psihologii, să-l lăsăm pe copil să spună că îi pare rău atunci când simte într-adevăr nevoia.

fetita cu lacrimi in ochi

Așa cum ne explică și Dr. Laura Marham într-una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale („Peaceful Parent, Happy Siblings: How to stop the fighting and raise friends for life"), copiii nu se simt deloc bine în momentele în care sunt forțați să spună „Îmi pare rău". Dimpotrivă, vor ajunge să urască să facă acest gest ori de câte ori fac vreo greșeală și vor persista în acea greșeală, în condițiile în care ei nu conștientizează pe deplin că au săvârșit-o.
Tot Dr. Laura Marham aduce în discuție, pentru a-i convinge și mai mult pe părinți că nu este bine să-și forțeze copiii să spună „Îmi pare rău", că și pentru relațiile de cuplu s-au făcut studii care demonstrează același lucru. Dacă unul dintre parteneri nu crede/nu simte încă nevoia să-și ceară scuze, dar este cumva forțat să procedeze așa, demersul său nu va ajuta cu nimic relația respectivă.

A-ți forța copilul să spună „Îmi pare rău" nu-l va învăța deloc empatia

Important este ca micuții noștri să învețe să se pună în locul celuilalt, să înțeleagă emoțiile/sentimentele aceluia și să comunice ulterior cu persoana respectivă. Dar dacă noi îi vom impune mereu să spună aceste cuvinte, ele se vor transforma într-un fel de „automatism", în vorbe fără valoare, pe care copilul va ajunge să le rostească doar pentru „a scăpa basma curată" din anumite situații. În realitate, nu să spună mereu „Îmi pare rău" este ceea ce trebuie să-l înveți pe micuțul tău. Esențial este să învețe să-l înțeleagă pe celălalt, iar pentru a-și însuși această lecție are nevoie de ajutorul tău.

Citește și: 5 Activitati care sa iti invete copilul empatia

Cum ar trebui să procedăm cu copiii, fără a-i forța să spună imediat „Îmi pare rău"

Pentru a ne ajuta copilul să simtă într-adevăr că îi pare rău pentru ceva și nu să spună niște simple vorbe pentru a ne face nouă pe plac, este preferabil să procedăm altfel:

Să fim un bun exemplu pentru copil

Se spune că noi suntem adevăratele modele pentru copiii noștri. De la noi vor învăța inclusiv și cum pot să-și repare o relație. Trebuie deci să ne străduim să fim noi sinceri atunci când ne cerem scuze și să facem acest lucru când ne simțim cu adevărat pregătiți. De pildă, dacă al tău copil te va vedea că ai o dispută cu tatăl său și că, la un moment dat, vei spune „Îmi pare rău", dar într-un mod deloc convingător, atunci nici copilul nu va primi de la tine „lecția" potrivită. Din contră, va crede că „Îmi pare rău" sunt niște cuvinte formale, ce pot fi rostite fără a fi sinceri.

Citește și: 10 sfaturi de parenting de la Michelle si Barack Obama

Să-i acordăm copilului un răgaz

De exemplu, după ce copilul tău a făcut o greșeală față de un altul, nu te repezi să-l forțezi să spună imediat „Îmi pare rău". Mai acordă-i un răgaz pentru a vedea că se calmează și pentru a vedea cum acționează. De multe ori, copiii fac gesturi la care nici nu ne așteptăm, așa că nu ar fi exclus ca în câteva minute să se ducă el însuși la copilul față de care a greșit și să-și ceară scuze .

Lasă-ți copilul să-și aleagă singur forma în care va transmite că îi pare rău

Poți să-i sugerezi copilului să găsească și alte metode prin care să transmită că îi pare rău pentru ceea ce a făcut sau pentru ceea ce a zis. Spre exemplu, încurajează-l să scrie un bilet, o scrisoare sau chiar să repare o jucărie a celui față de care a greșit. Procedând astfel, îl vei încuraja să-și rezolve problemele și să fie empatic.

Încurajează mai degrabă comunicarea directă decât gestul de a-și cere scuze

Străduiește-te să dai dovadă de răbdare și de tact, astfel încât să-ți stimulezi copilul să comunice cu cel față de care a greșit. Încurajându-i pe copiii să se asculte, să-și exprime nevoiele și dorințele, ei vor începe să se cunoască mai bine, să se înțeleagă unul pe altul și astfel, pe viitor, le va fi mai ușor să spună „Îmi pare rău". Iar când vor rosti aceste cuvinte, o vor face cu mai multă sinceritate.

Concentrează-te pe acțiunile viitoare

În loc să-ți forțezi copilul să spună „Îmi pare rău" pentru ceva ce s-a produs deja, este mult mai bine să te axezi pe cum să obții de la el un angajament că nu va mai face aceeași greșeală pe viitor.
De exemplu, încurajează-l să spună: „Spune-i lui X că altă dată nu îi vei mai lua bicicleta fără să-l întrebi înainte".

Încurajează-ți copilul să se gândească la „Ce ar trebui să se întâmple acum?"

De pildă, dacă dacă al tău copil și prietenul său au spart cu mingea geamul unui vecin, lasă-i să se gîndească singuri la ce ar fi bine să facă.Va fi o bună „lecție" pentru ei, învățându-i să fie empatici și responsabili.
În loc să se ducă să spună „Îmi pare rău", mult mai bine este să te ocupi, împreună cu părinții celuilalt copil, ca fereastra vecinului să fie înlocuită și să-i îndemni pe cei mici să participe la redactarea unei scrisori în care să spuneți că regretați  neplăcuta întâmplare și că micuții se vor juca de-acum înainte în parc și nu atât de aproape de locuința acestuia.

Voi mai știți și alte cuvinte, pe care copiii nu ar trebui să fie forțați să le spună?

Surse:
www.alysonschafer.com; www.huffingtonpost.co.uk; www.popsugar.com;www.today.com

Articolul urmator
Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”
Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Mamă, sunt transgender.” Ce ușurare a fost când am auzit aceste cuvinte de la copilul meu!
    „Mamă, sunt transgender.” Ce ușurare a fost când am auzit aceste cuvinte de la copilul meu!

    Sunt mama a două fete, dintre care una este transgender. Iată cum familia noastră a navigat și a supraviețuit procesului de depășire a barierelor societale și legislative!

    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit
    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit

    Alături de „Te rog” și „Mulțumesc”, „Îmi pare rău” este printre primele reguli sociale, de politețe, pe care cel mic le învață de la...

    Copilul meu se blochează adesea asupra unor cuvinte când citește. Să îl ajut sau nu?
    Copilul meu se blochează adesea asupra unor cuvinte când citește. Să îl ajut sau nu?

    Printre progresele pe care le aștepți din partea copilului tău se regăsește și acesta: să îl vezi că reușește să citească din ce în ce mai fluent. Astfel, dacă...

    Educatoarele de la grădiniță mi-au pierdut copilul și aș fi preferat să nu-mi spună
    Educatoarele de la grădiniță mi-au pierdut copilul și aș fi preferat să nu-mi spună

    Un tătic de peste Ocean a trecut prin șocul vieții sale în momentul în care educatoarele de la grădiniță i-au spus că i-au pierdut fiica. Micuța plecase de la locul de...

    Mantrele fiecărei zodii pentru un 2024 de excepție! Ce cuvinte trebuie să rostești ca să-ți meargă bine de acum înainte
    Mantrele fiecărei zodii pentru un 2024 de excepție! Ce cuvinte trebuie să rostești ca să-ți meargă bine de acum înainte

    Repetă zi de zi mantra care îți este destinată în funcție de elementul zodiacal în care te încadrezi, (apă, pământ, aer, foc), astfel încât...

    O lecție simplă despre bani de la tatăl meu m-a salvat ca adult. Toți părinții trebuie să o spună copiilor
    O lecție simplă despre bani de la tatăl meu m-a salvat ca adult. Toți părinții trebuie să o spună copiilor

    Când aveam 13 ani, tata m-a dus la bancă pentru o etapă financiară importantă: deschiderea unui cont și obținerea unui card de debit. Aveam 100 de dolari în portofelul meu...

    „Mami, poți să vii cu mine?”. O mamă rememorează ultimele cuvinte și clipe alături de copilul său
    „Mami, poți să vii cu mine?”. O mamă rememorează ultimele cuvinte și clipe alături de copilul său

    O mămică din Dublin, Irlanda, povestește ultimele momente petrecute alături de fiul ei, care nu mai este în viață.

    Alertă! Aceste creme de protecție solară au fost retrase de pe piață. ”Consumatorii sunt sfătuiți să arunce aceste produse”.
    Alertă! Aceste creme de protecție solară au fost retrase de pe piață. ”Consumatorii sunt sfătuiți să arunce aceste produse”.

    Alertă medicală după ce Johnson & Johnson a restras voluntar de pe piață produse destinate protecției solare care conțin un ingredient chimic ce cauzează cancer.

    © 2024 Qbebe