Meseria de parinte: strategii de crestere in functie de personalitatea bebelusului

Meseria de parinte: strategii de crestere in functie de personalitatea bebelusului

Alexandra Negreanu

Toti copiii sunt inzestrati cu anumite trasaturi de personalitate, iar cele cu care copilul tau s-a nascut vor influenta starea sa emotioanala si felul sau de a actiona pe viitor: daca rade sau plange in fata schimbarilor sau daca poate continua atunci cand se simte frustrat. Personalitatea bebelusului este cea care poate dicta chiar si momentul cand cel mic va face primii pasi. Deci, rolul tau ca parinte este acela de a descoperi din timp trasaturile de personalitate ale bebelusului si a le educa in modul cel mai corespunzator, cu scopul ca bebelusul tau sa se dezvolte ca o entitate umana in mod armonios.

Cat de devreme poti observa ce tip de personalitate are bebelusul tau?

Unele trasaturi sunt evidente aproape de la nastere, altele vor deveni evidente in jurul varstei de 3 sau 4 luni. Unele pot stagna, altele pot evolua in intensitate. De exemplu, daca bebelusul este timid cand este micut si ai impresia ca tresare la toate zgomotele, aceste semne se pot ameliora pe masura ce va creste si va prinde incredere in abilitatile sale.

De asemenea poti observa ca atunci cand este foarte mic este curios si isi exprima dorinta sa de activitate, iar pe masura ce creste atentia lui se concentreaza doar pe lucrurile care ii fac placere si atat. Chiar si trasaturile cele mai provocatoare pentru un parinte: cum ar fi timiditatea, hiperactivitatea, plansul din orice etc. pot deveni mai putin problematice, deoarece un copil invata sa faca fata cu brio suisurilor si coborasurilor vietii si poate descoperi exact ce-l face fericit doar in colaborare cu parintii lor si cu sprijinul lor de asemenea.

Intre timp, iata cum poti recunoaste tipul de personalitate a bebelusului tau si care sunt strategiile pe care le poti folosi in educatia acestuia, pentru a ii valorifica potentialul pe deplin:

1. Nivelul de activitate: copil lent sau copil activ

Indicii dupa care te poti ghida: Bebelusul tau se multumeste de obicei sa priveasca si sa descopere mediul inconjurator doar din bratele tale sau atat cat ii permite caruciorul, tarcul sau scaunul de la masina? Sau isi exprima dorinta de a atinge lucrurile care ii atrag atentia si se agita sa scape din bratele tale pentru a explora?

Strategia pe care o poti adopta: Daca bebelusul prezinta un nivel de interes scazut pentru activitate, este posibil sa nu reusesti sa realizezi nimic cu el daca il coplesesti cu jocul fizic prea mult. In schimb, ii poti oferi multime de alte optiuni care ii pot distrage atentia si care il pot impinge la efort fizic- jucarii muzicale deasupra patutului sau ataseaza-i la carucior un set de jucarii motrice pe baza de sunete si culori, pentru a il mentine motivat.

Copilul extrem de activ, pe de alta parte, are o toleranta ridicata pentru stimulare. El poate atinge nivelul motoriu la maxim mai repede: cum ar fi mersul pe jos, pe care il poate stapani mult mai devreme decat alti copii. Tu ca parinte esti in dezavantaj, pe de o parte, pentru ca trebuie sa fii foarte vigilenta cu privire la siguranta micutului, deoarece cu cat este mai activ cu atat cresc sansele de a intra in bucluc.

Strategia pe care o poti adopta: Elimina toate accesoriile micute din patut, pe care copilul se poate rostogoli. Foloseste intotdeauna centura de siguranta atat la masina, carucior, scaun de masina etc. Nu lasa copilul nesupravegheat intr-un premergator, pentru ca exista sansa de a se agita in asa mod incat sa se rostogoleasca cu tot cu premeragtor si sa se accidenteze. Insa poti privi si partea buna a lucrurilor. Vei fi o mamica sau un tatic care nu are nevoie sa se preocupe de aflarea metodelor de adormit bebelusi, pentru ca fiul sau fiica ta va adormi pe unde apuca, atunci cand isi va epuiza energia de care dispune!

2. Regularitatea: copil ordonat sau copil imprevizibil

Indicii dupa care te poti ghida: Copilul tau mananca, doarme si chiar are digestie dupa ceas? Sau el sfideaza fiecare incercare a ta de a impune o rutina?

Strategia pe care o poti adopta: Pentru un copil care prospera pe baza unui program, structureaza-i de acum activitatile pe parcursul intregii zile in functie de ritmul sau, cat mai mult posibil - sentimentul de securitate depinde de aceasta dorinta de autonomie timpurie. Atunci cand va creste va fi fi capabil sa tolereze ocazional un pui de somn pierdut.

Daca, insa esti mamica unui copil imprevizibil spontan incearca sa nu fii prea rigida, pentru ca nu vei avea cu cine discuta si nu o voi scoate la capat. Nu insista prea mult cu activitatile ce implica o anumita rutina, dar totusi incearca sa pastrezi unele elemente sau activitati care trebuie sa fie repetate zi de zi. De exemplu, alapteaza sau hraneste bebelusul in acelasi scaun si foloseste intotdeauna metodele pe care le folosesti sa il linistesti. Si nu in ultimul rand fii persistenta in ceea ce priveste orele de somn si ritualul dinainte de culcare - acesti copii au nevoie de odihna, altfel devin capriciosi si agitati.

3. Sociabilitatea: copil sociabil sau copil timid

Indicii dupa care te poti ghida: Bebelusul tau ofera zambetul sau minunat oricarei persoane care se joaca si face grimase la el? Sau pare sa fi fost nascut cu anxietate pentru straini si este rezistent chiar si la cei mai draguti bunici din lume?

Strategia pe care o poti adopta: Daca esti mamica unui copil zambaret si sociabil, rolul tau este de a ii oferi o multime de oportunitati in care sa poata interactiona cu ceilalti- scoate-l la locuri de joaca sau in parc. Esti cea mai norocoasa mamica deorece iti poti lua copilul cu tine peste tot, fara a intampina teama ca va respinge alti copii si parteneri de joaca sau va plange dupa tine.

Daca, pe de alta parte esti mamica unui copil mai retras, nu incerca sa-l fortezi sa reactioneze asa cum ti-ai dori tu, mai ales daca se afla in situatii nefamiliare. Tot ce poti sa faci este sa stai cu bebelusul pana cand acesta da semnale ca este pregatit sa interactioneze - prin efectuarea de grimase gingase catre persoanele pe care le-a respins pana acum sau, daca este mai maricel prin incercarea de a se sustrage din bratele tale si a se apropia de locul de joaca. Si nu iti face griji: Desi, probabil, copilul tau va fi întotdeauna un pic mai rezervat, fiind numit un copil timid, isi va face prieteni - doar ca o va face in ritmul sau propriu.

Chiar si cei mai prietenosi bebelusi vor trece printr-un stadiu de timiditate- cunoscut sub numele de anxietate pentru straini - undeva in jurul varstei de 9 luni, dar care va trece treptat in jurul varstei de 18 luni.

  

4. Adaptabilitatea: copil comod sau copil flexibil

Indicii dupa care te poti ghida: De obicei bebelusul tau nu intampina probleme atunci cand schimba locul de dormit sau mediul cu care este obisnuit? Sau micutul sau micuta ta nu adoarme decat in patutul sau si accepta doar mancarea preparata doar in modul in care este obisnuit?

Strategia pe care o poti adopta: Copiii flexibili sunt adaptabili suficient pentru a tolera modificari in ritualul lor zilnic si accepta mult mai usor oameni noi in viata lor. A calatori cu un astfel de copil nu prezinta niciun fel de grija, deoarece provocarile si orice tip de acomodare se va potrivi cu acest tip de personalitate - el poate dormi intr-o camera de hotel la fel de bine ca la bunica acasa sau in patutul sau. Bucura-te de flexibilitate copilului tau, dar nu profita de ea. Chiar daca bebelusul tau se adapteaza foarte usor la un mediu nou si accepta cu usurinta o noua bona, nu fi tentata sa nu petreci timp cu copilul tau. Asigura-te ca te implici in activitatile sale si ca ii acorzi suficienta atentie.

Daca bebelusul tau este mai putin flexibil, introducerea unor lucruri sau persoane noi in viata sa trebuie facuta treptat si cu multa rabdare. Chiar si modificarile aparent mici pentru tine ca adult, cum ar fi schimbarea aspectului pe care il ai in mod obisnuit" achizitionarea unor ochelari noi sau faptul ca taticul si-a lasat mai nou barba sa creasca, pot fi de-a dreptul infricosatoare pentru el. Daca alegi sa pleci in calatorie sau sa ii schimbi mediul cu care este obisnuit, asigura-te ca vei pastra lucrurile sale favorite cu tine: papusa sau paturica favorita, jucaria preferata sau patutul vechi.

5. Intensitatea: copil vorbaret sau copil tacut

Indicii dupa care te poti ghida: Inca din primele zile bebelusul isi exprima nevoile prin serii de plans destul de tare - uneori chiar adevarate strigate cutremuratoare, pentru tine ca parinte? Sau bebelusul tau scanceste putin doar atunci cand ii este foame sau are scutecul ud?

Strategia pe care o poti adopta: Atunci cand incepe o noua sesiune de urlete, scopul tau este acela de a-l calma si apoi acela de a anihila orice impuls care ar putea genera un nou strigat. Dar nu trebuie sa te simti vinovata daca sunt momente cand pur si simplu nu iti poti  calma bebelusul. Acesta este un mod intens prin care copii isi pot exprima sentimentele. Daca simti ca nu ii poti face fata, lasa bebelusul putin in patut plangand si iesi din camera. Stim ca este foarte greu sa iti auzi copilul plangand, insa uneori nu are nevoie de nimic, doar gandeste-te ca in viitor va fi un orator de succes si un elev sarguincios,deoarece va pune o multime de intrebari si nu va ezita sa isi exprime opinia.
Viata de parinte poate parea mai usoara cu un copil mai putin vorbaret, dar trebuie sa muncesti mai mult pentru a intelege si pentru a afla cu adevarat ceea ce gandeste si isi doreste. Acorda-i multa atentie, si atunci cand incepe sa vorbeasca si sa devina constient de el ca persoana trebuie sa vorbesti cu copilul tau despre sentimentele sale. Doar asa va sti ca tu esti cea pe care poate conta intotdeauna si ca esti implicata in activitatile sale, chiar daca nu poti fi alaturi de el pretutindeni.

  

6. Dispozitia: copil pesimist sau copil optimist

Indicii dupa care te poti ghida: Bebelusul tau se trezeste dimineata cu zambetul pe buze si si-l pastreaza intact aproape cat este ziua de lunga? Sau nici macar nu are tendinta de a schita un zambet dimineata si sta incruntat sau scanceste?

Strategia pe care o poti adopta: Ce parinte nu isi doreste sa aiba un copil fericit? Daca nu este un copil vesel nu este cazul sa il critici sau sa te amarasti. Mai bine ai petrece timp distractiv cu el cantand, jucandu-va jocuri stupide pentru tine, dar atat de amuzante pentru el. Asa ii vei mentine nivelul de optimism ridicat si va fi motivat sa te rasplateasca cu un zambet.

Nu fi necajita, draga mamica daca copilul tau se incrunta la tine mai mult decat iti zambeste - aceasta nu inseamna ca nu te iubeste. Asigura-te doar ca nu este bolnav si ofera-i o multime de zambete si afectiune pentru a-l ajuta sa vada lumea mai optimist. Pe masura ce va creste va invata sa se se exprime mai bine, si plansul sau incruntarile ar trebui sa se diminueze. Secretul in mentinerea acestor copii mai putin optimisti, fericiti este acela de a le permite sa fie ei insusi, fara a fi obligati sa respecte regulile societatii.


Indiferent de inclinatiile pe care le poti observa la bebelusul tau in primele luni de viata, nu te grabi cu punerea unei etichete de genul: „ asa este copilul meu". Aproape toate trasaturile temperamentale pot fi pozitive atunci cand tu, ca parinte responsabil reusesti sa comunici si sa faci fata cu bebelusul tau special. Un parinte ideal indeplineste o singura caracteristica: capacitatea de a accepta copilul asa cum este, ca tip de personalitate si de a-l ajuta sa se adapteze la un stil de viata sanatos si benefic. In final, perceptiile si reactiile tale fata de trasaturile si comportamentul sau, sunt cele care il vor conduce pe drumul lung si anevoios pe care trebuie sa il parcurga pana se va contura ca o entitate umana.

Tu ce tip de strategie ai adopta?

Articolul urmator
4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun
4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Aniversare inedită în Oradea: unui băiețel îndrăgostit de meseria de polițist i-au adus tort luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale
    Aniversare inedită în Oradea: unui băiețel îndrăgostit de meseria de polițist i-au adus tort luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale

    Iată că se poate și în România! Un băiețel a avut parte de o surpriză extraordinară la împlinirea a 6 anișori. Luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale...

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    Personalitatea copiilor născuți în anul 2024. Ce spun astrologii?
    Personalitatea copiilor născuți în anul 2024. Ce spun astrologii?

    Copiii născuți în anul 2024, un an de mare însemnătate în astrologia chinezească și numerologie, vor fi norocoși, inteligenți, intuitivi și vor pune pasiune...

    Părinte de copil Vs. Părinte de animăluț. Pot fi oare comparate?
    Părinte de copil Vs. Părinte de animăluț. Pot fi oare comparate?

    Primul meu copil a fost o cățelușă. Issa a fost parte din familia noastră timp de 17 ani, m-a ajutat să îmi cresc fiica, a fost prezentă la toate evenimentele importante din...

    Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!
    Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!

    Drepturi noi pentru angajații din țările Uniunii Europene, inclusiv România, începând din această lună! Tații sunt încurajați să își ia concediu...

    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun
    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun

    În 2023, părinții vor beneficia de o indemnizație de creștere a copilului. Care sunt condițiile legii și ce trebuie să facă aceștia ca să intre în posesia ajutorului de...

    Care este cea mai puternică trăsătură de parenting a ta în funcție de zodie
    Care este cea mai puternică trăsătură de parenting a ta în funcție de zodie

    Ne dorim să fim cei mai buni părinți pentru copiii noștri. Poate de aceea suntem, uneori, mai exigenti și poate mai duri cu ei. Fiindcă vrem ca acestia să îşi atingă...

    „Copilul meu de 15 luni și-a schimbat personalitatea peste noapte și a devenit agresiv”. Cum arată sindromul PANDAS prin ochii unei mame
    „Copilul meu de 15 luni și-a schimbat personalitatea peste noapte și a devenit agresiv”. Cum arată sindromul PANDAS prin ochii unei mame

    Sindromul PANDAS se referă la mai multe afecțiuni neuropsihiatrice pediatrice autoimune asociate infecțiilor streptococice. Simptomele diferă de la copil la copil și implică o...

    © 2024 Qbebe