Semne că ai un copil manierat

Semne că ai un copil manierat

Irina Olteanu - Redactor Senior

Un copil manierat reprezintă un deziderat pentru orice părinte. Dacă tu te numeri printre cei norocoși înzestrați cu un micuț care manifestă maniere, afli aici semnele care îți demonstrează acest lucru, precum și sfaturi de care este bine să ții cont pe termen lung.

Semne că ai un copil manierat

Dovada 1

Când dorește să ceară ceva copilul folosește formula de adresare Te rog.

Dovada 2
Când primește ceva de la o persoană, copilul folosește formula de adresare Mulțumesc.

semne ca ai un copil manierat

Dovada 3
Micuțul tău nu întrerupe adulții care discută între ei decât dacă este vorba despre o urgență. Aceștia vor observa copilul care dorește să comunice și i se vor adresa când vor termina de discutat.

Dovada 4
Dacă dorește să aibă parte imediat de atenția unei persoane, formula de adresare Scuză-mă este cea folosită de copilul tău și, de altfel cea mai politicoasă.

Dovada 5
Când are dubii cu privire la realizarea unei anumite activități, cere mai întâi permisiunea. De altfel, în acest mod evită și eventuale discuții ulterioare.

Dovada 6
Lumea nu este interesată de lucrurile care sunt mai puțin plăcute. Din acest motiv copilul tău știe să își păstreze pentru sine opiniile negative (le poate împărtăși cu prietenii apropiați, dar nu și cu adulții).

Dovada 7
Copilul tău nu face comentarii cu privire la caracteristicile fizice ale altor persoane, decât dacă este vorba despre un compliment, care este întotdeauna binevenit.

Dovada 8
Atunci când o persoană apropiată îl întreabă cum se simte, îi răspunde politicos și apoi întreabă același lucru la rândul său.

Dovada 9
Când copilul tău petrece timp în vizită la un prieten, își amintește să mulțumească părinților/bunicilor (gazdelor) pentru ospitalitate și pentru timpul petrecut.

Dovada 10
Copilul tău ciocăne la o ușă închisă și așteaptă să vadă dacă primește permisiunea de a intra înainte de a deschide ușa.

Dovada 11
Când dă un telefon se prezintă în primul rând și apoi întreabă dacă poate vorbi cu persoana căutată (de exemplu, dacă își sună un prieten și răspunde unul dintre părinții acestuia).

Dovada 12
Micuțul tău este recunoscător și mulțumește pentru orice cadou primit. În cazul în care este mai mare, poate redacta un bilețel scris de mulțumire sau chiar un e-mail, care pot avea un efect semnificativ.

Dovada 13
Nu folosește niciodată un limbaj vulgar în fața adulților. Aceștia din urmă cunosc toate cuvintele și nu le găsesc plăcute, așa că nu vor fi niciodată impresionați pozitiv.

Dovada 14
Nu atribuie porecle oamenilor.

Dovada 15
Nu râde de nimeni sub nicio formă. Tachinarea arată că ești o persoană slabă și atunci când încolțești pe altcineva este pur și simplu crud.

Dovada 16
Chiar dacă consideră plictisitor un eveniment la care participă (o piesă de teatru, o reprezentație etc.) stă liniștit și pretinde că este interesat. Știe prea bine că actorii și prezentatorii își dau silința.

Dovada 17
Dacă se ciocnește de o altă persoană în timp ce merge, își cere imediat scuze.

Dovada 18

Își acoperă gura când tușește sau strănută și nu se scobește în nas în public.

Dovada 19
Atunci când se pregătește să iasă pe ușă, privește în jur dacă mai este vreo altă persoană în preajmă pentru a o păstra deschisă.

Dovada 20
Dacă se întâlnește cu un părinte, un profesor sau cu un vecin care este ocupat îl întreabă dacă poate ajuta. În cazul în care acesta acceptă, știe că poate învăța lucruri noi.

Dovada 21
Când un adult îi solicită ajutorul, copilul tău răspunde prompt, fără a se strâmba, și zâmbind.

Dovada 22
Când o altă persoană îl ajută pe copilul tău, acesta mulțumește. În acest mod persoana respectivă îl va ajuta și cu altă ocazie (valabil în special cu cadrele didactice).

Dovada 23
Când se află la masă folosește tacâmurile corespunzător. Atunci când nu este sigur cum trebuie să le utilizeze, cere părinților să îl ajute sau urmărește acțiunile adulților.

Dovada 24
Atunci când mănâncă păstrează un șervet în poală, pe care îl folosește ca să se șteargă la gură când este necesar.

Dovada 25
Nu se întinde după diverse obiecte când se află la masă, cere politicos unui adult să i le dea.

Citește și: 25 de maniere pe care copilul trebuie sa le stie pana la 7 ani 

semne ca ai un copil manierat

Sfaturi pentru părinți care își doresc un copil manierat

- rămân aproape de copil, chiar dacă acesta îi respinge. Indiferent cât de supărat/agitat/dificil poate fi copilul tău în anumite momente, pentru el contează foarte mult ca tu să îți păstrezi calmul în acele momente și, mai ales să nu cedezi. Copilul tău trebuie să știe că îl iubești chiar dacă trece prin clipe grele sau face lucruri care nouă nu ne plac.
- nu uita că tu deții controlul. Chiar și bebelușii au nevoie de limite (în acest fel consolidezi încrederea copilului) și se așteaptă ca tu să îți impui autoritatea. De multe ori nu fac decât să te testeze, iar tu trebuie să rămâi ferm pe poziție cu privire la ce ai stabilit deja. Autoritatea nu înseamnă neapărat să fii rău, ci perseverent. Evident, pe moment copilul nu va agrea atitudinea ta, dar în timp va învăța să își gestioneze emoția.
- fii întotdeauna consecvent. Nu trebuie să fii neapărat rigid, o anumită doză de flexibilitate este utilă, mai ales în ceea ce privește programul zilnic. Este important însă să îi explici copilului care sunt motivele din spatele acelor schimbări survenite în viața sa.
- fii realist. În unele momente se poate ca nici tu nu să nu mai știi care sunt așteptările pe care trebuie să le ai de la un copil. Pot apărea și perioade de regres în viața sa și, chiar dacă pare să își dorească independența, are nevoie de fapt de tine. Nu te subestima și nici nu supraestima posibilitățile sale. Până la urmă este doar un copil.
- trecutul tău nu prezice viitorul copilului tău. Copilul tău nu este exact ca tine și pentru mulți părinți această constatare este extrem de frustrantă și neatrăgătoare. Reține faptul că propriile tale experiențe se pot reflecta într-un mod negativ în percepția pe care o ai asupra propriului copil și poți interpreta greșit situații, de altfel, complet nevinovate. În plus, există un mare risc să îți îndrepți așteptările și experiențele prin care tu ai trecut asupra propriului copil.

Citește șiCum iti inveti copilul bunele maniere 

Sperăm să îți fie de ajutor informațiile noastre și să ai parte de un copil cât mai manierat!

Surse:

www.parents.com; www.romper.com;www.huffingtonpost.com

Articolul urmator
8 semne care îți arată că ai un copil stresat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!
    5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!

    Stresul este ceva cu care ne confruntam cu totii la un anumit nivel, dar cu totii trebuie sa facem ceva pentru a nu ajunge la un nivel cronic. Stresul cronic nu este ceva de ignorat si poate...

    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

    Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

    5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi
    5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi

    O persoană care este narcisistă se distinge prin următoarele trăsături de personalitate: se simte deasupra tuturor, crede că este cea mai importantă, are nevoie să fie mereu...

    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!
    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!

    Vindecatorul spiritual este considerat sacru in multe culturi. Unii oameni cred ca acest dar este transmis din generatie in generatie, asemenea codului ADN. Totusi, darul vindecarii...

    6 semne că ești captiv într-o relație de cuplu nefericită
    6 semne că ești captiv într-o relație de cuplu nefericită

    Construirea unei relații solide, în care ambii parteneri să se simtă confortabil, nu se poate realiza fără eforturi din partea amândurora. Uneori însă, unul dintre...

    Psihologia online-ului: ce semne de punctuaţie nu trebuie să pui în mesaje
    Psihologia online-ului: ce semne de punctuaţie nu trebuie să pui în mesaje

    Punctul de la sfârşitul mesajelor este neprietenos şi impersonal, au descoperit cercetătorii. Este corect, conform normelor gramaticale dar greşit, conform normelor psihologice.

    Șapte semne că ești căsătorit cu o femeie care te abuzează verbal
    Șapte semne că ești căsătorit cu o femeie care te abuzează verbal

    Abuzul verbal nu este perceput ca fiind la fel de grav ca abuzul fizic, însă studiile arată că efectele sale sunt la fel de grave. Abuzul verbal poate lua multe forme, care se pot...

    Cele mai disciplinate semne zodiacale
    Cele mai disciplinate semne zodiacale

    Fie că nu acceptă să fie pe locul doi, fie că sunt perfecționiste, dorindu-și să se remarce în tot ceea ce fac, fie că pur și simplu nu concep să nu-și facă planuri pentru...

    © 2024 Qbebe