Copilărie fericită: 13 lucruri pe care să le faci alături de copil de Crăciun

Copilărie fericită: 13 lucruri pe care să le faci alături de copil de Crăciun

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Crăciunul și perioada ce îl precede sunt cele mai frumoase din an și merită să le petreceți într-un mod cât mai special. Parcurgeți și articolul de mai jos pentru a vedea care activități sunt cele mai adecvate pentru aceste zile de sărbătoare, astfel încât atât voi, cei mari, cât și cei mici, să vă lăsați cuprinși din plin de magie și să trăiți emoții minunate, care să vă rămână în suflet și să vă facă să vă doriți să fie Crăciun în fiecare zi.

Cum să ne introducem copiii în atmosfera Crăciunului

Învățați-vă copiii adevărata semnificație a sărbătorii

Încă de la o vârstă fragedă, cei mici trebuie să știe că această sărbătoare nu înseamnă doar să aștepți să primești cadouri, ci și să dăruiești, să fii mai generos și mai atent la nevoile celor aflați în dificultate. Puteți începe să le dați copiilor astfel de „lecții" făcând fapte bune, precum să cumpărați jucării sau hăinuțe pe care să le dăruiți celor săraci. Totodată, pot inclusiv să facă o selecție prin jucăriile sau lucrurile pe care nu le mai folosesc și să le pregătiți pentru a le dona.
În același scop, de a deveni mai empatici și mai sensibili, copiii pot participa alături de voi, cei mari, la acțiuni de voluntariat. De pildă, puteți merge să împărțiți hrană caldă și haine celor săraci sau să mergeți și să petreceți câteva ore alături de copii din orfelinate sau din centrele de îngrijire. Va fi o metodă potrivită de a le arăta copiilor cât de important este să fie recunoscători pentru că au părinți și o familie iubitoare, care le oferă de toate!

Întâlniți-vă cu Moș Crăciun

Nu trebuie neapărat să vă gândiți că ar trebui să mergeți în Laponia pentru a-l vedea pe Moș Crăciun. De ce nu, de sărbători puteți să-l întâlniți în tot felul de alte locuri, mult mai accesibile, precum marile magazine, în parcuri, la tot felul de serbări și spectacole, la locuri de joacă etc.
Să-l poată vedea pe Moșul, să se așeze în poala lui și să-i șoptească la ureche o poezie sau dorințele de cadouri reprezintă una dintre cele mai agreabile activități pentru copiii noștri, care se va constitui în amintiri memorabile.

Cântați colinde

Variantele de colinde sunt numeroase, așa că aveți de unde alege. Mai scurte sau mai lungi, în limba română sau în alte limbi străine, ele sunt binevenite pentru a ne lăsa mai mult pătrunși de spiritul de sărbătoare. De asemenea, vor fi o formă prin care puteți să le faceți o bucurie celor dragi și să-i stimulați pe cei mici să-și îmbogățească vocabularul și să-și dezvolte memoria (pentru că vor fi încerca să rețină versuri).

Creați-vă o tradiție de familie

Crăciunul este momentul din an pe care puteți să-l faceți și mai special dacă vă veți crea mereu noi și noi tradiții. În acest demers va fi ideal să-i implicați și pe copii. De exemplu, puteți să stabiliți ca an de an să alegeți o altă temă în funcție de care să vă decorați casa sau bradul , să vă planificați un „maraton al filmelor de Crăciun" (care să cuprindă atât unele clasice, cât și pe cele mai noi), să pregătiți împreună alte preparate pentru masa în familie etc.
Orice variante ați alege, acestea vor rămâne mereu în amintirea voastră și vă vor ajuta să deveniți și mai uniți.

Confecționați decorațiuni pentru bradul de Crăciun

De la simplele ghirlande de popcorn până la cele mai elaborate globuri sau figurine, să creați decorațiuni homemade va fi o activitate încântătoare. În plus, cei mici vor avea ocazia să-și dezvolte diverse abilități, precum: motricitatea fină, perspicacitatea, capacitatea de a fi atenți pe parcursul unei activități, perseverența etc.După ce veți termina treaba, satisfacția copilului de a vedea în brad ceea ce a lucrat cu mânuțele sale va fi enormă!

Citiți povești de Crăciun

Lectura unor asemenea povești poate să le ofere copiilor adevărate lecții de viață, precum: ce înseamnă să nu ai pe cei dragi alături de sărbători, cum ar trebui să fii generos, că nu trebuie să-i judecăm pe ceilalți după aparențe, că trebuie să păstreze în suflet spiritul Crăciunului indiferent de vârstă etc.
Dintre poveștile care cuprind asemenea învățături fac parte și:
• „Fetița cu chibriturile" (de Hans Christian Andersen)
• „Elfii și cizmarul" (de Frații Grimm)
• „Noaptea Sfântă" (de Selma Lagerlof)
• „Rudolph, Renul cu nașul roșu" (de Robert L. May)
• „Polar Express" (de Chris van Allsburg)

Mama si fiica cu caciulite de Mos Craciun, citind o carte

Citește și: 5 Povesti de Craciun pe care trebuie sa i le spui copilului tau

Vizionați filme de Crăciun

Ce poate fi mai agreabil decât să stați toți cuibăriți confortabil și să urmăriți un film de Crăciun adorabil? Tot ce trebuie să faci este să alegi niște filme care să fie potrivite și pentru cel mic, din care acesta să aibă și câte ceva de învățat. Spre exemplu, ar trebui să învețe cât de important este să dăruiești, să-ți iubești familia, să fii ascultător, să fii recunoscător pentru ceea ce ai etc.

Printre filmele potrivite pentru Crăciun, potrivite inclusiv pentru cei mai mici (peste 4 ani), se numără:
• „Singur Acasă"
• „Crăciunul lui Charlie Brown"
• „Poveste de Crăciun"
• „Elf"
• „Moș Crăciun vine în oraș"
• „Santa Buddies" („Cățelușii lui Moș Crăciun) etc.

Petreceți momente vesele 

De-a lungul timpului au fost create glume speciale inclusiv pentru perioada Crăciunului. Acestea vor fi oricând binevenite pentru a vă amuza împreună, cu mic, cu mare, într-o după-amiază sau seară petrecută în familie.
Spre exemplu, puteți să spuneți oricare dintre aceste glume:
• „Ce mănâncă oamenii de zăpadă la micul dejun? Fulgi de nea!"
• „Care este primul lucru pe care-l învață elfii când se duc la școală? Elf-betul!"
• „Cioc-cioc! Cine e acolo? Cum cine? Mary Christmas!"
• „Cum slăbește un om de zăpadă, de Crăciun? Așteaptă primăvara".

Familie vesela, purtand caciulite de Mos Craciun

Mergeți să admirați luminițele

Luminițele de sărbători sunt fascinante atât pentru noi, cât și pentru cei mici. De aceea, profitați de perioada în care le puteți admira și plimbați-vă oriunde sunt acestea. Fie că veți merge pe jos, fie că veți merge cu mașina sau cu alt mijloc de transport, va fi o încântare să vedeți luminițe în cele mai variate locuri. Desigur, ideal este să reușiți să admirați și cel mai frumos brad din orașul în vostru.
La sfârșitul călătoriei, puteți purta o discuție legată de ce v-a plăcut mai mult, de ce ați dori să vedeți anul următor etc.

Mama si fiica ce admira luminitele de Craciun

Pregătiți împreună preparate cu Moș Crăciun

Mai ales dacă ai un mic mofturos, Moș Crăciun poate fi pretextul de a-l determina să mănânce mai bine. Astfel, împreună puteți să realizați tot felul de gustări și deserturi care să aibă aspectul Moșului cel drag. Iată câteva exemple în acest sens:
• Preparate dulci- Puteți face brioșe, pancakes, fursecuri, bezele, prăjituri ș.a.
• Preparate sărate-Nu va fi dificil nici să creați niște aperitive precum salată de humus cu chipul lui Moș Crăciun (chipul acestuia să fie din humus, iar căciulița și barba să fie din murături), niște roșii sau niște ouă umplute etc.
În același timp, puteți să pregătiți și niște Moș Crăciuni din banană sau unii din căpșune, cu barba de frișcă.

Construiți o căsuță de turtă dulce

Transformați această activitate de Crăciun într-una de familie, având ocazia să petreceți timp suplimentar împreună, să vă distrați, dar și să creați. Alegeți rețete și modele care vi se par potrivite, încercați să-i implicați cât mai mult și pe cei mici și construiți-vă căsuța de turta dulce pe care o visați!

Împodobiți bradul

Această activitate este poate una dintre cele mai vii amintiri din copilărie legată de Crăciun. Străduiți-vă să fie la fel și pentru copiii voștri și apucați-vă să vă decorați bradul, să vă consultați când faceți acest demers, să faceți poze în preajma lui, să aprindeți luminițele etc..Va fi cea mai mare bucurie pentru cei mici să poată pune steluța în vârf, să așeze între ramuri globurile preferate sau pur și simplu să se apuce să-i cânte brăduțului cântecele învățate la grădiniță sau la școală.

Încurajați-i pe copii să ducă mai departe magia Crăciunului

Cu precădere copiii mai mari pot fi atrași într-o asemenea activitate, mai ales dacă este vorba despre „popularizarea" acestor sărbători în rândul altor membri mai mici ai familiei. Spre exemplu, ei pot să le vorbească fraților/surorilor  despre vrăbiuța lui Moș Crăciun, care vine să se uite pe geam și să vadă ce copil este cuminte și care nu, să ia o parte din fursecurile lăsate lângă brad pentru ca aceștia să fie convinși că Moșul a trecut pe-acolo, să monteze clopoței în locuri ascunse din casă și să le spună că aceștia sună pentru că urmează să vină Moș Crăciun etc.

Care sunt activitățile voastre preferate de Crăciun?

Citește și: 5 activități de Crăciun pentru o familie unită

Surse:
www.countryliving.com, www.familyeducation.com, www.mykidstime.com, www.parents.com, www.tasteofhome.com

 

Articolul urmator
6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă
6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dacă mama este fericită, toată familia este fericită! ”Femei care inspiră”, campania menită să sprijine femeile însărcinate și mamele
    Dacă mama este fericită, toată familia este fericită! ”Femei care inspiră”, campania menită să sprijine femeile însărcinate și mamele

    Dacă mama este fericită, toată familia este fericită! Deși mamele se susțin între ele și găsesc soluțiile cele mai potrivite pentru copii, atunci când vine vorba de...

    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri
    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri

    În ceea ce privește travaliul, există multe informații false sau care nu se mai aplică în ziua de azi. Iată 5 lucruri de evitat atunci când te pregătești să naști.

    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău
    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău

    Odată ce te căsătorești, cel mai mult îți dorești să ai parte de dragostea și de atenția soțului tău. Cu toate acestea, nu este exclus ca, la un moment dat, să sesizezi că...

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    Un băiețel de doi ani nu se poate bucura de copilărie alături de fratele lui geamăn. A suferit un accident vascular cerebral în pântec
    Un băiețel de doi ani nu se poate bucura de copilărie alături de fratele lui geamăn. A suferit un accident vascular cerebral în pântec

    Un sindrom foarte rar a schimbat radical viața unui băiețel, încă dinainte de a se naște. La doi ani și jumătate el nu se poate juca normal cu fratele sau geamăn, Filip, din...

    Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului
    Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului

    Știm deja că TikTok-ul poate fi o platformă cu ajutorul căreia putem primi sfaturi utile de la specialiști din diferite domenii. De data aceasta este vorba despre un psihoterapeut...

    „Adoptă o scrisoare” și ajută un copil să zâmbească de Crăciun
    „Adoptă o scrisoare” și ajută un copil să zâmbească de Crăciun

    Proiectul „Adoptă o scrisoare” vine în întâmpinarea copiilor din familii foarte sărace, care nu se așteaptă la jucării de Crăciun, ci la lucruri de bază,...

    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă
    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă

    Bona este persoana care va petrece mult timp alături de copilul tău, așa că alegerea unei persoane potrivite s-ar putea să nu fie chiar atât de simplă. Uite care sunt cele mai...

    © 2024 Qbebe