Efectele miraculoase pe care le are joaca alături de copil asupra unui adult

Efectele miraculoase pe care le are joaca alături de copil asupra unui adult

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Ajungi de multe ori acasă, obosit după o zi de muncă și parcă nu-ți dorești nimic altceva decât să te relaxezi. Chiar în acel moment, copilul tău vine și-ți spune: "Hai să ne jucăm împreună." Cum reacționezi, de obicei? Mulți părinți recunosc că refuză și încercă să-l distragă pe cel mic cu diferite propuneri, inclusiv lăsându-i pe mână telefonul sau tableta. Pentru majoritatea, a începe un joc după muncă pare un efort foarte mare. Unde mai pui că apar tot felul de treburi, ca gătitul sau pregătirea copiilor pentru ziua următoare. În realitate, atât senzația de efort cât și prioritățile pe care ni le facem sunt simple atitudini mentale. Imaginați-vă că ați fi copil și ați veni de la școală; nici oboseala, nici treburile nu v-ar opri vreodată să începeți o joacă pe cinste. Mintea adultului a devenit rigidă și încărcată, de aceea este necesară o adevărată resetare, pentru a ne recupera prospețimea din copilărie. Dar toți am alege să facem această resetare, dacă am conștientiza efectele miraculoase pe care le are asupra noastră jocul cu cei mici.

Sunt binecunoscute beneficiile pe care un copil le obține din joaca cu parinții săi. Alături de adulți, copilul dobândește noi abilități, învață să comunice mai bine și să interacționeze cu ceilalți, deprinde autocontrolul și capacitatea de recunoaștere și gestionare a propriilor emoții. Părinții pot oferi copilului posibilități mai variate și mai mature de joacă, îi pot stimula imaginația și creativitatea. Mai mult decât atât, jucându-se cu părinții, copilul simte că primește întreaga lor atenție, ceea ce îi crește încrederea în sine și îi consolidează sentimentul că este important. Dar nu numai copiii beneficiază de jocul cu părinții. Pentru adulți, a participa la jocurile celor mici sau a iniția ei înșiși jocuri cu aceștia este un izvor de nebănuite beneficii, atât pentru minte cât și pentru sănătatea fizică. Deși nu ne dăm seama sau ignorăm acest lucru, sesiunile regulate de joacă pot fi, pentru un adult, la fel de importante ca orice sarcină din viața noastră cotidiană. Jocul stimulează creierul, crește productivitatea, iar starea de fericire determinată de joacă ne îmbunătățește sănătatea.

tata se  joaca

Jocul înseamnă o sănătate mai bună

În timpul jocului se eliberează endorfine, așa numitele „molecule ale fericirii". O oră de joacă în fiecare zi echivalează cu o adevărată cură de relaxare și eliberare de stres. În momentul în care am eliminat tendința de a ne sustrage și am intrat în joc cu copiii, am făcut cea mai înțeleaptă decizie pentru sănătatea noastră. Desigur, dacă luăm jocul în serios și nu-l facem în grabă, ca pe o datorie. În timpul jocului, se eliberează și oxitocină, un hormon implicat în formarea legăturii afective între mamă și copil, încă din primele zile de viață ale celui mic. Gândiți-vă, deci, la jocul cu copilul ca la un adevărat masaj de relaxare al minții, care își ia o doză de fericire, de câte ori vă întoarceți la preocupările copilăriei. Adesea, jocul provoacă râsul sincer, care este conectat, așa cum au arătat multiple cercetări, cu descreșterea stresului, a inflamațiilor și îmbunătățirea sănătății vasculare. În cazul taților, interacțiunea emoțională cu copilul din timpul jocului reduce nivelul de testosteron și crește nivelul de vasopresină, un hormon implicat în sudarea legăturii cu copilul.

Prin joacă devenim mai flexibili

tata copil

Cu vremea, avem tendința de a adopta roluri din ce în ce mai rigide, de a deveni „maturi și serioși". În realitate, ne încadrăm în scheme mentale tot mai înguste, inhibând ceea ce este proaspăt și creativ în noi. Într-un film foarte interesant din 1991, „Hook", eroul principal, Peter Pan, devenit adult se întoarce pe insula copilăriei sale, dar constată că nu mai poate face nimic din lucrurile pe care cei mici le îndeplinesc cu ușurință. Nici măcar nu mai poate să zboare, ceea ce era cândva una din activitățile sale preferate. Aceasta este, fără doar și poate, o metaforă asupra condiției de adult, îngreunate de grijile zilnice, de responsabilitățile și rolurile asumate. Totuși, nimeni nu ne împiedică să ne revizuim atitudinea. Joaca este o metodă cât se poate de eficientă de reîntinerire a minții și a trupului. Împreună cu copiii, redescoperim moduri de a gândi și a acționa mai libere și mai bogate în sens. În plus, reînvățăm o nouă atitudine, de deschidere și bucurie în fața vieții. Adulții jucăuși au abilitatea de a transforma orice situație, chiar și una stresantă, în ceva interesant sau chiar distractiv. Spontaneitatea și energia sunt calități pe care le pierdem adesea, în noianul de treburi zilnice. Tocmai de aceea momentul de joacă cu copiii este recuperativ și ne permite accesul la resurse care ne pot schimba în totalitate modul de a percepe lumea. Adulții care se joacă simt stresul din viața de zi cu zi, la fel ca oricine altcineva, dar îl experimentează diferit și reacționează la el altfel, eliminând mai ușor factorii stresori decât persoanele mai puțin dispuse să se joace.

Adulții care se joacă sunt mai creativi

Toate funcțiile creierului beneficiază de jocul cu copilul. Capacitatea cognitivă este stimulată de jocurile de familie, care implică rezolvarea unor probleme, iar memoria și atenția sunt la rândul lor puse în mișcare. Inventând jocuri cu copiii îți dezvolți imaginația și creativitatea, iar rezultatele vor fi vizibile și în alte activități din viața profesională și cotidiană. Nu vă mirați deci dacă, jucându-vă mai des cu cei mici, veți deveni mai productivi și la locul de muncă. Jucându-ne redevenim copii, renunțăm la acele scurtături mintale care ne sărăcesc percepția asupra lumii și ne permitem să trăim aici și acum, cu mintea ancorată în bogăția prezentului.

Jocul întărește legătura dintre copii și părinți

mama copil

Joaca este o parte esențială a copilăriei, care oferă celor mici beneficii inegalabile pentru dezvoltare, iar părinților oportunitatea de a fi într-o legătură deplină cu copiii lor.", arată concluziile unui studiu din 2007, publicat în Jurnalul Academiei Americane de Pediatrie. Cu toate acestea, timpul destinat pentru joaca părinte-copil s-a diminuat mult, din cauza stilului de viață accelerat și atenției crescute pe care părinții tind să o dea altor aspecte ale vieții copilului, precum educația sau dezvoltarea personală. În realitate, joaca este la fel de importantă și catalizează mult mai bine legătura dintre părinte și copil. La rândul său, această legătură este cheia bunei înțelegeri cu copilul și influenței mai mari pe care părintele o poate avea asupra acestuia. Jucându-vă mai mult cu cei mici, vă asigurați că vă vor asculta mai atent în viitor și diminuați riscurile care se nasc din pierderea conexiunii cu copilul.

Joaca asigură bunăstarea familiei pe termen lung

Dacă te joci împreună cu copii, acest lucru are un impact pozitiv asupra relațiilor familiale, îmbunătățind și abilitățile de comunicare între membrii familiei și creând o atmosferă benefică în familie, în cadrul căreia fiecare membru învață mai multe de la ceilalți. Jocul cu copiii este și o oportunitate pentru părinți de a insera mai multe învățăminte, de a-și împărtăși experiența de viață, ceea ce face ca buna înțelegere în familie să crească.
Dacă am înțelege ce importantă este joaca pentru noi, am deveni părinți mai fericiți, parteneri mai buni și am lucra cu mai multă plăcere.", arată Dr. Bowen White, fondatorul National Institute of Play.

 

Surse: https://www.psychologytoday.com; https://www.nct.org.uk ; https://wanderlust.com;https://www.huffingtonpost.co.uk; http://pediatrics.aappublications.org

Articolul urmator
Dacă țipi la copilul tău, știința spune că va avea creierul insuficient dezvoltat ca adult
Dacă țipi la copilul tău, știința spune că va avea creierul insuficient dezvoltat ca adult

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sunt mama unui copil care a supraviețuit cancerului. Cancerul fiicei mele mi-a oferit o altă perspectivă asupra vieții
    Sunt mama unui copil care a supraviețuit cancerului. Cancerul fiicei mele mi-a oferit o altă perspectivă asupra vieții

    Emily s-a luptat aprig cu cancerul și într-un final, l-a învins, iar aceasta este o parte din povestea ei, pe care mama ei ne-o împărtășește. Copilăria lui Emily nu a...

    Sunt mama unui copil nevăzător și îmi doresc să ajungă un adult independent. Dar independența, când vine vorba de a fi nevăzător în România, pare astăzi doar o utopie
    Sunt mama unui copil nevăzător și îmi doresc să ajungă un adult independent. Dar independența, când vine vorba de a fi nevăzător în România, pare astăzi doar o utopie

    Te-ai gândit vreodată cum ar fi să nu vezi? Să te trezești într-o dimineață și să nu mai poți găsi lucrurile pe care le știi, pe care le iubești? Să dispară toată...

    Fiica mea a fost un copil cu autism nonverbal. A ajuns un adult care publică povești pentru copii
    Fiica mea a fost un copil cu autism nonverbal. A ajuns un adult care publică povești pentru copii

    Sarah Pollard a fost dintotdeauna pasionată de artă, de scris și de animale. Tânăra de 25 de ani locuiește în Australia, la o fermă plină de animale, iar în timpul...

    Studiile demonstreaza ca un copil incapatanat va ajunge un adult de succes
    Studiile demonstreaza ca un copil incapatanat va ajunge un adult de succes

    Copiii incapatanati de acum sunt adultii de succes din viitor, conform studiilor. Aparent, incapatanarea si ignorarea regulilor dezvolta un caracter puternic.

    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens
    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens

    Diagnosticarea cu autism pune dezvoltarea copilului în cu totul altă perspectivă. Asta include și noțiunea de joacă. Uite ce a învățat această mămică de când a...

    6 lucruri pe care să nu le spui niciodată unui cuplu care se pregătește să adopte un copil
    6 lucruri pe care să nu le spui niciodată unui cuplu care se pregătește să adopte un copil

    Ai aflat că o persoană apropiată din viața ta urmează să adopte un copil? Minunat! Probabil că te bucuri pentru ea/el, dar în același timp, e normal să existe și unele...

    Atenție, părinți! Copil de 7 ani electrocutat de un stâlp de iluminat dintr-un parc de joacă din Bistrița
    Atenție, părinți! Copil de 7 ani electrocutat de un stâlp de iluminat dintr-un parc de joacă din Bistrița

    Un copil, în vârstă de 7 ani, a ajuns la urgențe după ce a fost electrocutat de firele unui stâlp de iluminat al unui loc de joacă dintr-un cartier din Bistriţa.

    Un copil de 12 ani din Eforie a fost bătut cu brutalitate de două mame la un loc de joacă
    Un copil de 12 ani din Eforie a fost bătut cu brutalitate de două mame la un loc de joacă

    Scene îngrozitoare s-au petrecut la un loc de joacă din Eforie Nord. Un băiat de 12 ani a fost lovit și izbit la pământ de două mame pentru că acesta scuipa semințe și...

    © 2024 Qbebe