swipe
↓ citeste mai jos ↓
1. Identifică factorii declanșatori 1. Identifică factorii declanșatori
1 / 5
2. Fii tu oaza de calm din haos 2. Fii tu oaza de calm din haos
2 / 5
3. Oferă copilului puțină libertate 3. Oferă copilului puțină libertate
3 / 5
4. Stabilește o rutină 4. Stabilește o rutină
4 / 5
5. Concentrează-te pe comportamentele pozitive 5. Concentrează-te pe comportamentele pozitive
5 / 5

5 lucruri pe care să le faci când îți vine să țipi la copil

1. Identifică factorii declanșatori

Acest sfat este valabil atât pentru tine, cât și pentru copil. Când vine vorba despre copil, întreabă-te cum a fost ziua sa, ce neplăceri a avut din punctul său de vedere. Dacă poți anticipa și elimina cauzele chiar înainte să se întâmple, vei reuși să salvezi situația pentru ambele părți: și pentru copil care izbucnește necontrolat, dar și pentru tine care ajungi să te enervezi inevitabil. Când vine vorba despre tine, ține cont de faptul că și tu ai niște butoane pe care copilul știe când și cum să le apese. De obicei te deranjează anumite comportamente, așa că descoperindu-le din timp poți să crești șansa de a le evita. Uneori se poate să fie vorba și despre cauze externe, precum oboseala de la locul de muncă.

5 lucruri pe care să le faci când îți vine să țipi la copil

2. Fii tu oaza de calm din haos

În calitate de adult tu trebuie să fii persoana calmă deoarece copiii nu au abilitatea de a înțelege emoțiile. Atunci când știi că te așteaptă o criză de tantrum, poți respira adânc și te poți reculege. În cazul în care nu te simți în stare să faci acest lucru imediat, îți poți lua câteva minute de repaus, dacă se poate departe de copil, pentru a te liniști. Următorul pas constă în a empatiza și a valida sentimentele copilului tău, spunând că îi înțelegi dorința, dar că nu poate fi realizată în momentul respectiv. Trebuie să îl faci să înțeleagă că mesajul său a ajuns la tine și apoi să aștepți să se calmeze pentru a putea purta o discuție normală.

5 lucruri pe care să le faci când îți vine să țipi la copil

3. Oferă copilului puțină libertate

Ajungem să le spunem constant copiilor ce trebuie să facă, dar uneori este necesar să le oferim suficient spațiu și libertate pentru a se mișca și a face ce își doresc, mai ales în perioadele în care stau în casă. Trebuie să le oferim și puterea de a alege, fie că este vorba despre hainele cu care se vor îmbrăca în ziua respectivă sau despre jucăria cu care se vor juca. Poți renunța din când în când să îi spui nu și să lași lucrurile să curgă de la sine pentru ca cel mic să nu creadă că face în permanență ceva greșit.

5 lucruri pe care să le faci când îți vine să țipi la copil

4. Stabilește o rutină

Copiii învață prin repetiție și înțeleg că există o ordine în toate lucrurile. Micul-dejun, joaca după ce își termină temele, siesta de după amiază, povestea de seară sunt exemple de rutine pe care le pot urma. Atunci când cei mici știu ce așteptăm de la ei devin mai dornici să coopereze.

5 lucruri pe care să le faci când îți vine să țipi la copil

5. Concentrează-te pe comportamentele pozitive

Încercarea de a disciplina un copil sau de a opri o criză de tantrum prin mită, pedeapsă sau recompensă reprezintă o motivație externă și nu este de dorit pe termen lung deoarece poate crea în mintea copilului asocieri greșite. Îți dorești pentru copilul tău se se comporte bine deoarece poate să facă acest lucru. Așa că îl poți surprinde când are un comportament pozitiv (care apare mult mai des decât realizezi), evitând să rămâi concentrat pe comportamentele sale negative.