9 replici prin care să convingi copilul să nu te mintă

 9 replici prin care să convingi copilul să nu te mintă

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Toți copiii mint câteodată și puțină nesinceritate nu înseamnă, de obicei, un semnal de alarmă. Dar minciuna poate deveni un obicei prost, atunci când reprezintă o încercare a copilului de a scăpa de o responsabilitate sau de o sancțiune binemeritată. Așa că, atunci când copilul tău îți spune o minciună, este bine să folosești replici cât mai directe și eficiente, pentru a descuraja această purtare care îi poate face probleme la un moment dat.

Toată lumea minte. Politicienii o fac. Actrițele și fotomodelele la fel. Părinții, cu siguranță. Așa că de ce ne-am aștepta ca cei mici să nu spună, din când în când, câte o minciună? Încercările lor stângace de a ascunde adevărul pot fi, câteodată, chiar distractive. Dar ce ne facem când mințitul devine un obicei? Minciunile copilului pot fi frustrante pentru părinte, dar, din fericire, le putem preveni prin câteva schimbări ale stilului nostru parental. Îțelegând de ce mint copiii și creând un mediu sigur și lipsit de amenințări, în care copilul să poată spune adevărul, putem rezolva mai ușor această problemă de comunicare cu cei mici.

minciuni

De ce mint copiii?

Unul dintre cele mai evidente motive este pentru a evita o pedeapsă ori un eveniment neplăcut. Este greu pentru un copil să fie onest când știe că ar putea primi o pedeapsă fizică, o ceartă severă sau că ar putea fi umilit în fața altora. Cu siguranță că nu-l putem învinovăți, nu-i așa? Chiar și noi, ca adulți, am face la fel cu un șef furios sau un vecin cicălitor.
Un alt motiv pentru care copilul minte este ca să nuși piardă privilegiile și locul pe care îl ocupă în sufletul părinților. Ultimul lucru pe care îl dorește un copil este să-și dezamăgească părinții -mai degrabă minte decât să se întâmple așa ceva.
În sfârșit, majoritatea copiilor vor să obțină reacție la faptele lor, să crească în ochii altor persoane și să capteze atenția. De aceea, pot să înflorească lucrurile, pentru a-i impresiona pe ceilalți.

9 replici care previn minciuna

Experții spun că, pentru a convinge copilul să nu mai spună minciuni, trebuie să-i creezi un mediu cat mai confortabil, ca să spună adevărul. Acest lucru înseamnă să se simtă înțeles și să nu aibă senzația că este amenințat și că urmează să fie pedepsit. Părinții trebuie să găsească, deci, cele mai potrivite replici, pentru a crea această atmosferă de siguranță. În plus, comportamentele impulsive ale păriintelui, atunci când copilul spune adevărul, trebuie complet eliminate. Dacă răspunzi cu furie la ceea ce îți mărturisește copilul tău, vei determina o stare de panică, iar, pe viitor, copilul se va feri să spună adevărul, pentru că nimeni nu vrea să simtă frică și pentru că adevărul se va asocia pentru el cu teama. De aceea, chiar dacă este greu, păstrează-ți calmul, în voce și în acțiune, și concentrează-te pe o soluție pentru rezolvarea problemei, în loc să-l învinovățești pe cel mic. Replicile pe care le spui copilului trebuie întărite cu un comportament potrivit și cu un model parental corespunzător. Când simți că minciuna plutește în aer, poți spune replici precum:

1. "Știi că eu nu te mint niciodată pe tine (acest lucru trebuie, desigur, să fie complet adevărat).
Îmi doresc să fii și tu sincer cu mine
." Reciprocitatea este o bună rețetă, pentru a dobândi încrederea copilului tău. Amintindu-i că i-ai spus întotdeauna adevărul, chiar și când ți-a venit greu, faci, de fapt, un apel la relația lui cu tine. Dacă o astfel de replică vine în completarea unor "reguli ale casei", privind evitarea minciunii, este cu atât mai bine. Părinții pot stabili împreună cu copiii să excludă minciuna din comunicarea lor. Ei le pot explica celor mici cât de importantă este sinceritatea în relația părinte -copil și că este o valoare la care țin foarte mult. Desigur, odată stabilite aceste reguli, părinții trebuie să devină un bun model, îndepărtând din comunicarea cu copilul chiar și acele mici minciuni "neutre" sau "albe", pe care majoritatea părinților le folosesc. De asemenea, nu-i da copilului ocazia să vadă că minți când îi spui vârsta ca să obții un bilet mai ieftin la tren sau că pretinzi că nu te simți bine, ca să eviți o întâlnire neplăcută. Cu siguranță, va face și el la fel, la un moment dat.

2. "Unele lucruri nu sunt chiar adevărate, nu este așa? Ne prefacem că sunt astfel, dar noi știm care este realitatea!" sau "Acest lucru este chiar adevărat? Sau ceva ce îți dorești tu să fi fost adevărat?" Iată replici potrivite pentru un copil care pretinde că azi noapte a fost pe lună. Până la o vârstă, copiii nu disting între adevăr și fantezie. Cu atât mai mult cu cât vin în contact cu povești și desene animate sau filme, în care multe lucruri se îndepărtează destul de mult de realitate. Dar, de la un punct încolo, copilul trebuie să discearnă fantasticul din ceea ce spune și să recunoască că doar "pretinde" că unele lucruri sunt adevărate. Ca părinți, nu trebuie să răspundem dur copiilor, acuzându-i că mint, atunci când înfloresc unele lucruri. Cu răbdare și blândețe, trebuie să-i readucem pe calea realității și să-i încurajăm să spună adevărul.

3. "Este păcat să mă minți. Îmi voi pierde încrederea în tine și s-ar putea să nu te mai cred nici măcar atunci când îmi spui adevărul." Teama că va deveni un mincinos în ochii tăi și poate ai celorlalți ar putea preveni micile minciuni ale copilului, mai ales dacă o astfel de replică este spusă pe un ton calm și tolerant.

baietelul minte
4. "Știu că a fost dificil să îmi spui că tu ai spart vaza (sau orice altă năzbâtie pe care cel mic a făcut-o). Dar mă bucur și apreciez că ai ales să fii sincer cu mine." Laudă-l întotdeauna pe copil, când își asumă consecințele adevărului. Este foarte greu pentru cineva suficient de mic, care încă nu știe să-și gestioneze emoțiile, să spună adevărul când știe că va fi sancționat. De aceea, nu te repezi să-l pedepsești, înainte de a-i recunoaște meritul de a fi fost onest. Plăcerea de a fi astfel lăudat ar putea compensa sancțiunea care urmează și garanta că copilul va spune adevărul și pe viitor.

5. "Cum facem să terminăm temele? Ai vreun plan?" Atunci când bănuiești că ai putea fi mințit, dă copilului ocazia să se redreseze, înainte de a apuca să răspundă printr-o minciună. Așa că învață să reformulezi întrebările la care copilul este tentat să răspundă printr-un neadevăr. În loc să-l întrebi "Ți-i terminat temele?", riscând să primești ca răspuns o jumătate de adevăr sau chiar o minciună întreagă, încearcă întrebarea de mai sus și orice altă variantă care previne un răspuns fals și lasă copilului timp să-și corecteze comportamentul.

6. "Ceea ce-mi spui sună cam ca o poveste pentru mine. Probabil ți-a fost teamă să-mi spui adevărul. Haide să vorbim despre asta." Este foarte important pentru copil- și pentru relația ta cu el- să simtă că îți pasă de sentimentele lui. Este important să-i dezamorsezi frica sau rușinea, dacă vrei să-ți spună adevărul. Concetrează-te pe sentimentele lui și arată-i că îi înțelegi neplăcerea de a mărturisi anumite lucruri. Încearcă întotdeauna să înțelegi de ce copilul nu este sincer cu tine. Dacă îi înțelegi viața emoțională, îți va fi mult mai ușor să ajungi la adevăr și vei obține o garanție a sincerității în viitor.

7. "Admir curajul tău de a-mi spune adevărul. Îmi dau seama că ai crescut." Aceasta este o replică potrivită pentru copiii care își doresc să fie considerați maturi și responsabili. Să simți că ai crescut în ochii părinților- la propriu și la figurat, poate reprezenta o adevărată recompensă pentru copil. Suficientă încât să îl facă să-ți împărtășească adevărul și să-și asume consecințele, într-un mod de care speră că tu vei fi mândru.

8. "Să știi că greșelile sunt un mod grozav de a învăța. Dacă ai avea ocazia să faci altfel, ce ai schimba în viitor?" Un lucru prin care părinții cultivă minciuna - și alte comportamente nedorite- este atitudinea acuzatoare în fața greșelilor. Părinții trebuie să înțeleagă, înaintea copiilor, că eșecul și erorile nu sunt motive de ceartă și reproș, ci oportunități pentru ca un copil să învețe din ele. Așa că sărbătoriți împreună greșelile și demonstrează copilului că acum are ocazia de a face alegeri mai bune în viitor. Atunci când copilul vede că nu ești furios sau dezamăgit pentru greșelile lui, va fi mult mai dispus să-ți spună adevărul.

9. "Știi că, indiferent ce faci, nimic nu va schimba iubirea mea pentru tine. Chiar dacă nu-mi plac unele comportamente, nu înseamnă că nu te iubesc în continuare."

mama si fiul

A-l reasigura pe copil de dragostea ta, în ciuda unor comportamente nedorite, este cel mai bun mod de a crea acel "mediu sigur" în care el să poată practica sinceritatea. Mulți copii chiar se tem că ar putea pierde iubirea părinților, din cauza greșelilor sau purtării lor. De aceea, aleg să mintă. Trebuie să-i asiguri mereu și mereu de dragostea ta necondiționată.

Surse: https://www.verywellfamily.com; https://www.today.com; https://raisingchildren.net.au

 

Articolul urmator
DA sau NU - învățăm copiii să mintă atunci când nu le place un cadou primit?
DA sau NU - învățăm copiii să mintă atunci când nu le place un cadou primit?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Zodiile care nu se pricep deloc să mintă! Au sufletul pur și nu pot ascunde adevărul
    Zodiile care nu se pricep deloc să mintă! Au sufletul pur și nu pot ascunde adevărul

    Spiritul dreptății și sinceritatea sunt valorile pe care pun cel mai mult preț cinci dintre nativii zodiacului care simt ca nu pot duce la capăt o minciună fără a avea remușcări....

    10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit
    10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit

    Grădinăritul are numeroase beneficii pentru copii, dar și pentru adulți. Află cum și de ce este important să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit.

    Zodiile care nu se pricep absolut deloc să mintă! Îi prinzi într-o secundă
    Zodiile care nu se pricep absolut deloc să mintă! Îi prinzi într-o secundă

    Unele zodii știu să mintă și au această abilitate în sânge. Sunt nativi înzestrați cu darul comunicării și prin arta lor de a vorbi, pot convinge pe oricine de...

    Cum îți convingi copilul să poarte cască pe bicicletă?
    Cum îți convingi copilul să poarte cască pe bicicletă?

    Copilului tău îi place să se dea cu bicicleta? Grozav, este un obicei sănătos și este bine că l-a deprins. Totuși, trebuie să știi că mersul pe bicicletă se poate solda cu...

    Cum îți convingi copilul să renunțe la obiceiul de a-și suge degetul
    Cum îți convingi copilul să renunțe la obiceiul de a-și suge degetul

    Bebelușii și copiii mai mici își sug degetul pentru a se liniști, sau înainte să adoarmă. Unora, însă, le este greu să renunțe la acest obicei când sunt mai...

    Cum îți convingi fosta iubire să se întoarcă la tine, în funcție de zodie
    Cum îți convingi fosta iubire să se întoarcă la tine, în funcție de zodie

    În cazul în care te gândești adesea la fostul partener după ce v-ați despărțit, întrebându-te neîncetat de ce s-a întâmplat așa și, mai...

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

    Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

    © 2024 Qbebe