Ce să faci dacă al tău copil vrea să fie mereu în centrul atenției

Ce să faci dacă al tău copil vrea să fie mereu în centrul atenției

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când vine vorba de nevoia de atenție a copiilor, lucrurile se complică. Desigur, așa cum ne asigură și specialiștii, este normal ca un copil să simtă nevoia atenției noastre. Dar când acesta ar vrea să fie mereu în centrul atenției și, din acest motiv, ajunge să adopte tot felul de comportamente indezirabile, atunci este necesar să luăm măsuri. Parcurgeți cu atenție articolul de mai jos pentru a afla ce ar fi indicat să facem dacă ai noștri copii fac tot posibilul să ne solicite atenția, astfel încât acest comportament să nu devină un obicei.

Câtă atenție este prea multă pentru un copil?

Conform specialiștilor, răspunsul la această întrebare este mai simplu decât ne-am aștepta: acest lucru depinde de tine. Cu alte cuvinte, copilul caută atâta atenție câtă vede că îi oferi tu. De aceea este important să găsești echilibrul între câtă atenție își dorește copilul și câtă consideri că ar trebui să-i dai.
Dacă îi dai fie prea multă, fie prea puțină atenție, copilul va avea tot felul de reacții și comportamente deranjante (precum „crize emoționale", va căuta să te necăjească mereu, se va smiorcăi etc.).
De altfel, psihologii ne spun că trebuie să ținem cont de existența a trei tipuri de atenție: pozitivă, negativă, lipsa atenției (ignorarea copilului).
Atenția pozitivă se referă la faptul că îi vei da atenție copilului tău când îi accepți și îi aprobi comportamentele. Aceasta va fi urmată de încurajări, de laude, de îmbrățisări sau de alte gesturi ce sugerează afecțiunea (precum o bătaie ușoară pe umăr sau o mângâiere). Practic, ea se referă la concentrarea asupra comportamentelor pozitive și va putea stimula adoptarea acestora.
De cealaltă parte, atenția negativă se referă la situațiile în care îi dai atenție copilului fiindcă observi un comportament negativ. De obicei vei recurge la ea când ți-ai pierdut din calm. În acest context, urmează să-i pui copilului tot felul de întrebări, să-l cerți, să-l învinuiești sau chiar să-l ameninți. Din păcate, aceste demersuri nu vor face decât să încurajeze perpetuarea unor comportamente indezirabile.
În ceea ce privește ignorarea, lucrurile se complică mai mult. În primul rând, ignorarea se referă la momentele în care tu nu vei acționa în niciun fel când sesizezi anumite comportamente negative. Ori această atitudine îl va încuraja pe copil să tot repete asemenea comportamente.
În al doilea rând, trebuie să știi să faci o demarcație între a-ți pedepsi copilul ignorându-l sau alegându-i o pedeapsă care să-l facă să conștientizeze că a greșit. Specialiștii spun că prima variantă nu este cea mai potrivită, întrucât îl va stimula pe copil să te ignore și el pe tine. Cea de-a doua este mult mai adecvată, responsabilizându-l pe copil.
Nu în ultimul rând, când bănuiești că al tău copil se comportă într-un anumit fel pentru a fi în centrul atenției, poți să-l ignori pentru scurt timp. Dar dacă vezi că el va continua așa, este momentul să intervii. Rămâi calmă, dar fii fermă. De exemplu, îi poți spune: „Nu răspund când ești smiorcăit. Odată ce te vei liniști, vom discuta și vom vedea cum te pot ajuta".În situația în care nici după această replică al tău copil nu se calmează, este momentul să-l avertizezi că poți să-l sancționezi: „Oprește-te, altfel vei merge la colțul de liniștire".
Dacă te vei lăsa copleșită de furie sau vei ceda în fața copilului, vei pierde. În aceste condiții, vei reuși să-i transmiți copilului „atenția negativă". Mai mult, el va fi tentat să repete comportamentul pentru a vedea cum reacționezi și pentru a se convinge că și data viitoare îi vei acorda atenție. O soluție bună va fi să te calmezi și să procedezi precum s-a menționat deja: fii fermă, dar nu aspră.

Citește și: Copilul tau vrea atentia ta imediata? Strategii pentru momentele cand esti ocupata

Mama ce isi tine de mana baietelul, in semn de afectiuneCopiii care vor să fie în centrul atenției își exprimă de fapt o nevoie

Înainte de a ne grăbi să spunem că al nostru vrea să fie în centrul atenției pentru că este răsfățat sau obraznic, experții ne îndeamnă să luăm în calcul și următoarele aspecte: „Oare am stat suficient cu copilul în ultimul timp?", „Oare i-am fost alături când a avut mai multă nevoie de mine?", „Nu cumva am devenit prea preocupată de alte lucruri și nu am mai comunicat la fel de mult cu copilul meu?". Desigur, va fi nevoie de o bună autoapreciere pentru a ne răspunde la aceste întrebări, dar este indicat să o facem pentru a ne da seama mai bine ce se întâmplă de fapt cu copilul nostru.
Studiile din domeniu au arătat că părinții care, la rândul lor, au fost neglijați în copilărie, care au prea multe responsabilități sau care suferă de anumite afecțiuni psihice pot fi mai predispuși la a nu le acorda copiilor lor atenția de care au nevoie.
Cu excepția acestor cazuri, fiecare dintre noi ar trebui să se străduiască să-i acorde copilului un răgaz de atenție neîntreruptă. Desigur, nu este deloc ușor, dar putem face efeorturi legate de prioritizarea anumitor sarcini și de reorganizarea programului, astfel încât să putem fi mai prezenți în viața micuților noștri. Procedând așa, șansele ca aceștia să vrea să fie mereu în centrul atenției se vor reduce semnificativ. Dar dacă ai noștri copii continuă să țină neapărat să fie în centrul atenției, acest fapt presupune să luăm măsuri mai complexe, precum cele de mai jos.

Citește și: Suntem atenti la nevoile emotionale ale copilului?

Ce să faci dacă al tău copil ar vrea să fie tot timpul în centrul atenției

Încearcă să surprinzi exact momentul în care copilul tău a avut un comportament adecvat

Acest lucru înseamnă chiar să te îndrepți către „atenția pozitivă". Nu rata ocaziile în care poți să faci un comentariu pozitiv, să ai diverse manifestări de afecțiune fațăde el, să petreceți mai mult timp împreună.
Esențial va fi să-i oferi copilului toate șansele pentru a avea parte de atenția ta. Dacă vei reuși să-ți atingi acest scop, vei vedea că al tău copil nu va mai căuta adesea să fie în centrul atenției.

Fetita furioasa si mama ce incearca sa o calmezeIgnoră comportamentul, dar nu ignora copilul

Nu va fi simplu să procedezi așa, mai ales că poți fi sub influența supărării, a furiei. Dar gândește-te că, dacă vei reuși să te abții, îi vei face un bine și copilului, și ție. Tu nu te vei mai supăra atât, iar copilul va înțelege că nu este nevoie să se comporte inadecvat pentru a avea parte de atenția ta. Mai mult, nu va fi tentat să te manipuleze pentru a beneficia de atenția ta.
Asfel, este ideal să poți să iei „o pauză", să respiri adânc și să vorbești cât mai puțin despre comportamentul respectiv. Reacția ta îl va calma și pe copil. În același timp, asigură-ți copilul că ai încredere în el, că știi că data viitoare se va comporta mai bine. Acest gest nu va face altceva decât să-ți îndrepte copilul spre „atenția pozitivă".

Fii consistentă în atitudinea adoptată

Când observi că al tău copil își schimbă comportamentul pentru a fi în centrul atenției, este foarte important să fim consistente în atitudinea adoptată. Din acest punct de vedere, psihologii ne îndeamnă să procedăm după cum urmează:
Să ne reamintim de ce al nostru copil a ales să se comporte într-un mod negativ- Reamintindu-ne mereu motivele pentru care copilul se comportă așa, ne va fi mai la îndemână poate să stabilim un plan de acțiune menit să ne ajute să depășim mai ușor situația respectivă.
Răspunde-i copilului cu calm- Nu este nevoie să țipi, să ameninți sau să folosești tot felul de pedepse. Limitează-te la a-ți păstra calmul și a-i oferi copilului răgazul necesar pentru a începe să conștientizeze că a greșit.
Distrage atenția copilului de la situația creată- Mai ales dacă vezi că al tău copil nu are de gând să se liniștească nici după avertismentele tale repetate, atunci este momentul să găsești o idee de a-i distrage atenția. Va fi un demers binevenit, cel puțin până când vă veți calma amândoi.

Voi ați mai auzit și de alte soluții, numai bune pentru a ne descurca dacă al nostru copil ar vrea să fie mereu în centrul atenției?

Surse:
www.afineparent.com; www.familyeducation.com; www.psychcentral.com

Articolul urmator
6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă
6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

    Ca părinte, probabil că una dintre cele mai dificile experiențe prin care poți trece este să afli că al tău copil suferă. Uite ce să faci și mai ales, ce să nu faci, dacă ai...

    Zodiile care încearcă mereu să fie pe placul celorlalți
    Zodiile care încearcă mereu să fie pe placul celorlalți

    Unele persoane nu pun preț pe ceea ce cred ceilalți despre ele, de aceea nu încearcă niciodată să ia anumite atitudini sau să se implice în diverse activități doar pentru...

    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii
    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii

    Cuplurile de tineri căsătoriți sunt adesea supuse unui amplu și foarte indiscret interogatoriu privind decizia partenerilor de a face copii și de a „intra în rândul...

    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău
    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău

    Odată ce te căsătorești, cel mai mult îți dorești să ai parte de dragostea și de atenția soțului tău. Cu toate acestea, nu este exclus ca, la un moment dat, să sesizezi că...

    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?
    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?

    Probabil știm cu toții că activitățile extrașcolare sunt benefice pentru copii, pentru că le antrenează mintea, corpul sau chiar îi relaxează, după caz. Fie că vorbim de...

    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

    Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

    Ce înseamnă dacă îți este mereu cald
    Ce înseamnă dacă îți este mereu cald

    De ce îmi este cald mereu, te întrebi? Deși temperatura normală a corpului nostru se situează undeva la 37 de grade Celsius, se poate întâmpla ca, din diverse...

    Am adoptat o fetiță și am ales să fiu mamă singură la 30 de ani. Vreau să-mi învăț fiica să fie mereu pe cont propriu
    Am adoptat o fetiță și am ales să fiu mamă singură la 30 de ani. Vreau să-mi învăț fiica să fie mereu pe cont propriu

    Să întâlnești pe cineva pe care să-l consideri într-adevăr demn să fie tatăl copilului tău nu este întotdeauna la îndemână. În aceste...

    © 2024 Qbebe