„Mami, mă doare”: Cum îți dai seama că este o durere reală sau o criză de atenție?

„Mami, mă doare”: Cum îți dai seama că este o durere reală sau o criză de atenție?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Majoritatea părinților s-au întrebat, cel puțin o dată, dacă durerea resimțită de al lor copil este reală sau ascunde o criză de atenție. Îți venim în ajutor cu un ghid complet care te va ajuta să te lămurești dacă cel mic se preface sau chiar experimentează o durere reală.

Cum îți dai seama că este o durere reală sau o criză de atenție

Cu toții ne-am aflat la un pas de a suna medicul sau a merge cu copilul de urgență la spital din cauza unei dureri pe care acesta o acuza. Dar care, analizând mai bine, s-a dovedit de fapt doar un tertip menit să îți atragă atenția.

Dureri de stomac

Medicul Daniel McGee, specialist pediatru, este de părere că în primul rând trebuie să compari ceea ce vezi cu ce spune copilul. "Dacă al tău copil mănâncă clătite și cârnați și se plânge de dureri de stomac, înseamnă că îl poți ignora. Dacă însă refuză să mănânce și să bea, înseamnă că poate fi un motiv de îngrijorare." Durerea de stomac este cel mai adesea simulată de copii și este dificil să identifici dacă este sau nu reală. Specialistul este de părere că durerea care pare să dispară este cel mai probabil ireală. Pune-ți întrebări și cu privire la durerea care vine și pleacă, dar copilul continuă să se joace nestingherit.

Problemele cu stomacul pot apărea în urma unei vaste game de afecțiuni, de la anxietate la constipație și chiar la cauze grave, precum apendicită. Dacă copilul are o durere gravă în partea inferioară dreaptă a abdomenului și nu a trecut încă printr-o operație de apendicită, trebuie să apelezi de urgență la medic.

cum iti dai seama ca este o durere reala sau o criza de atentie

Febră

Instrumentele de bază pentru a verifica starea de sănătate a copilului sunt un termometru și o lanternă de dimensiuni mici. Medicul de familie Donald Ford subliniază că este doar un mit că poți simți dacă are febră așezând mâna pe fruntea copilului. Mâna ta poate prelua doar temperatură externă a frunții.

"Diferența dintre temperaturi poate fi asemănată cu situația în care ai friptura la cuptor. Temperatura pe care o are mânerul cuptorului nu este aceeași cu cea din interiorul fripturii." Există trucuri la care copilul poate apela pentru a-și încălzi fruntea, precum să se bage sub pătură sau să își pună o sticlă cu apă fierbinte pe piele.

Însă temperatura internă a corpului poate să nu crească. Medicul Marc Leavey susține că nu poți simula febra. Dacă apare febra, copilul știe că poate lipsi de la școală sau grădiniță. Febra este definită de cadrele medicale drept temperatura care depăștește 38 grade Celsius; copilul trebuie să aibă temperatura normală în lipsa unui medicament antipiretic pentru o perioadă de 24 de ore. Apoi, apelează la o lanternă mică pentru a privi în gura copilului. Acesta trebuie să spuna AAA pentru a impinge în afară limba și a putea privi cu atenție gâtul și amigdalele. Dacă observi pete albe sau o scurgere albicioasă în spatele gâtului, copilul este bolnav.

Durerea de cap

Nu există niciun semn fizic care să îți indice că îl doare într-adevăr capul pe copil. Acest lucru este valabil și pentru un medic. Dacă un pacient vine la cabinet cu o durere de cap, trebuie pur și simplu să îl creadă. Când durerea de cap este însoțită și de acuze precum vedere încețoșată sau durere la nivelul ochiului, poate fi vorba despre o migrenă, iar copilul poate necesita o zi de odihnă. Dacă apare și înțepenirea gâtului alături de durere de cap și febră, evită să duci copilul în colectivitate și mergi de urgență la medic pentru a exclude meningita. Trebuie să mergi la medic și în situația în care apar vărsături alături de durerea de cap. 

Citește și: Durerile de cap ale copilului: 7 cauze pe care nu le stiai 

Iritație pe piele

Medicul Daniel McGee subliniază un aspect de la sine înțeles: "nu poți simula o iritație. Este dificil să faci semne pe piele. În mod evident o iritație este reală, însă poate să nu fie o urgență. De exemplu, copilul nu trebuie să stea acasă pentru o arsură solară minoră." Dacă există puțină roșeață pe un pliu al pielii pe cot sau în zona inghinală nu trebuie să te îngrijorezi. Dacă însă observi o iritație care acoperă o zonă mare din corpul copilului și seamănă cu niște puncte roșii sau cu niște mici coșuri, într-un model, trebuie consultat de medic. Există o serie de afecțiuni, precum varicelă, pojar, iar copiii nu sunt întotdeauna vaccinați. Și boala Lyme poate fi o problemă uneori, susține medicul Marc Leavey.

Vărsături și diaree

Medicul Donald Ford este de părere că "sunt șanse destul de mici ca al tău copil să își provoace voma ca să nu meargă la școală. Îți poate spune că vomită și acest lucru poate să nu fie mereu real, dar dacă îl vezi sau îl auzi efectiv, sunt șanse mari să fie bolnav."

Rinoree

Acest simptom poate ascunde multe probleme de sănătate, însă nu este unul demn de îngrijorare. Trebuie să privești nasul care curge în context. Medicul Donald Ford consideră că dacă este prima dată când copilul tău are acest simptom sunt șanse mari să fie un virus sau o răceală. Dacă apar și strănuturi dese și cearcăne la ochi, se poate să fie o alergie. Însă niciuna din situații nu exclude prezența la școală. Dacă apar însă tusea și febra, este necesar ca al tău copil să evite colectivitatea.

cum iti dai seama ca este o durere reala sau o criza de atentie

Durere de spate

Medicul Daniel McGee consideră că durerea de spate la copii nu trebuie ignorată. De fiecare dată când un copil cu vârsta mai mică de 10 ani acuză acest tip de durere, este o problemă gravă, așadar nu o ignora.

De reținut

Chiar dacă motivul esențial pentru care un copil simulează îmbolnăvirea este să evite școala, uneori acesta poate fi speriat, îngrijorat sau anxios cu privire la un aspect mai grav. De aceea, trebuie să îți folosești abilitățile de părinte și să încerci să asculți ce vrea să îți comunice copilul. Uneori se poate ca inventarea unei scuze să ascundă o situație inconfortabilă sau periculoasă. De cele mai multe ori trebuie să îți cunoști foarte bine copilul și nu să ai neapărat cunoștințe medicale; folosește-te de ceea ce îți transmite propria intuiție. Dacă nu reușești totuși să îți dai seama dacă se preface sau nu, este indicat să îl crezi și să apelezi la un specialist.

Surse: www.webmd.com; www.stltoday.com/lifestyles; www.parents.com

Articolul urmator
„Mami, eu știu deja despre Moș Crăciun" - cum procedăm când auzim asta de la micuții noștri. Uite exemplul unei mame de peste hotare
„Mami, eu știu deja despre Moș Crăciun" - cum procedăm când auzim asta de la micuții noștri. Uite exemplul unei mame de peste hotare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Este copilul pregătit să renunțe la somnul de prânz? Cum îți dai seama
    Este copilul pregătit să renunțe la somnul de prânz? Cum îți dai seama

    Nu toți copiii vor dormi la prânz până la aceeași vârstă, indiferent de insistențele părinților. Uite cum știi că cel mic este pregătit să renunțe la somnul de...

    Nervul sciatic: ce este și cum îți dai seama că suferă
    Nervul sciatic: ce este și cum îți dai seama că suferă

    Nervii reprezintă grupări de fibre, care transmit impulsuri electrice între creier și restul corpului. Printre nervi se regăsește și cel sciatic, principalul nerv de la nivelul...

    Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten
    Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten

    Micuțul tău a crescut și a început să-și facă relații stabile de prietenie! Inevitabil, va veni vremea (dacă nu a venit deja) în care se va pune problema să doarmă...

    Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară
    Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară

    Toți copiii trec prin etapa în care fac mofturi la mâncare. În această etapă, e posibil ca al tău copil să mănânce doar câteva alimente, având o...

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    Cum îți dai seama că a venit momentul să pleci din viața oamenilor nepotriviți, în funcție de zodie
    Cum îți dai seama că a venit momentul să pleci din viața oamenilor nepotriviți, în funcție de zodie

    Una dintre cele mai dureroase experiențe prin care poți trece este să îți dai seama că nu ai lângă tine persoana potrivită. Chiar dacă, o perioadă, nu iei nicio decizie...

    Cum îți dai seama că ți-ai găsit sufletul pereche, în funcție de zodie
    Cum îți dai seama că ți-ai găsit sufletul pereche, în funcție de zodie

    Una dintre cele mai mari dorințe pe care le poți avea este să găsești pe cineva care să te completeze perfect și cu care să-ți dorești din tot sufletul să-ți petreci viața. Să...

    © 2024 Qbebe