Culinarby
Qbebe

Sarmale de post: Cele mai simple și delicioase rețete din lume

Sarmale de post: Cele mai simple și delicioase rețete din lume

Mirela Floricescu - Redactor

Apărute în Imperiul Otoman, sarmalele și-au câștigat de-a lungul timpului loc pe toate mesele de sărbătoare. Sarmalele sunt un preparat din carne tocată, la care se adaugă orez și ceapă. Sarmalele sunt rulate în frunze de varză sau viță după preferințe și fierte pentru câteva ore. Rețetele de sarmale s-au adaptat conform specificului fiecărei zone și sunt consumate mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. De Crăciun, sunt nelipsite de pe masă, iar în timpul postului sunt consumate, deoarece sarmalele de post sunt făcute cu orez și alte legume. Sarmalele de post au și secrete de preparare, pe care oricine doritor să prepare acest fel de mâncare savuros trebuie să le știe. Găsiți mai jos cele mai delicioase rețete de sarmale de post pe care le puteți găti foarte simplu pentru voi și cei dragi.

Sarmale de post: Cele mai simple și delicioase rețete din lume
Timp preparare Timp preparare:
1-2 ore
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Moldovenesti, Varza murata, Feluri de mancare, La cuptor, Mancaruri de ciuperci, La foc, Mancaruri cu legume, Mancaruri cu varza, Mancaruri cu orez, Mancaruri de Craciun, Mancaruri de post, Mancaruri vegetariene, Mancaruri rapide, Mancaruri gustoase, Mancaruri fara carne, Iarna, Toamna, Varza, Orez, Legume, Soia, Rosii, Ciuperci, Morcovi, Ceapa, Ardei, Mancaruri, Romanesti, Turcesti, Craciun, Pranz, Gustoase, De post, Vegetariene

Secretul sarmalelor de post

Cel mai important secret pentru niște sarmale de post delicioase este ceapa. Este unul dintre ingredientele de bază în prepararea sarmalelor. Ceapa este cea care dă savoarea și dulceață acestora. Secretul pentru ceapa perfect călită este de a o lăsa la prăjit până devine transparentă, iar apoi să adăugați un sfert de pahar de apă și să o lăsați să fiarbă puțin. Pentru a oferi un gust bun și orezului, puteți să-l adăugați lângă ceapa care fierbe.

tava-neagra-cu-sarmale-de-post-peste-care-este-turnat-suc-de-rosii-si-asezate-frunze-de-marar

Un alt secret pentru sarmelele de post sunt frunzele în care sunt împăturite acestea. Frunzele de varză sau de viță de vie nu trebuie să fie bătrâne, în caz contrar indiferent de perioada în care sunt lăsate la fiert, vor fi foarte tari și ațoase. De asemenea, varza nu trebuie să aibă un cotor mare, pentru că și acesta va face ca sarmalele să rămână tari și după fierbere.

Un secret știut de multe gospodine este legat de vasul în care sunt fierte sarmalele de post. Un gust autentic este dat de vasele de ceramică sau de lut. Bunicile noastre fierbeau sarmalele în vase de lut pe care le puneau pe plita încinsă. Moda vaselor de ceramică, care aduce aminte de vremurile trecute a revenit de câțiva ani. În marile magazine se găsesc vase în diverse forme și dimensiuni și la prețuri începând cu 40 de lei. Fiertul sarmalelor în vase de ceramică sau lut le face să devină fragede, să nu se usuce, iar varza sau foile de viță să fie foarte moi.

Ultimul secret pentru sarmalele de post este apa. Sarmalele trebuie fierte în apă suficientă pentru a se găti bine, dar nici prea mult lichid nu le face bine, deoarece le va înmuia prea rău. Apa care este pusă în oala cu sarmale de post trebuie să ajungă până la ultimul strat de deasupra. Țineți cont de faptul că orezul are nevoie de mai multă apă, așa că poate va fi nevoie să mai adăugați apă caldă, treptat, în timpul fierberii. Cel mai bine este să nu puneți multă apă de la început, ci gradual pentru ca orezul sa se umfle.

Sarmale de post moldovenești

Sarmalele de post moldovenești sunt preparate în mare parte cu foi de varză murată. Mai jos găsiți o rețetă simplă de sarmale de post moldovenești.

femeie-tine-o-sarma-in-mana-si-are-in-fata-ei-o-oala-cu-sarmale-si-un-lighean-rosu-cu-foi-de-varza-iar-peste-sarmalele-din-oala-este-pusa-o-frunza-de-dafin

Ingrediente:

  • 1 varză murată fără cotor gros
  • 2 morcovi
  • 250 gr de orez
  • 20 ml de ulei
  • 3 – 4 cepe
  • 100 ml de bulion
  • condimente: sare/piper/foi de dafin/cimbru
  • opțional: boia de ardei dulce

Mod de preparare:

  1. Tocați ceapa și puneți-o la călit într-o tigaie cu ulei încins. După ce devine transparentă, tocați și morcovul și adăugați-l peste ceapă. După 5 minute, puneți orezul și jumătate de cană de apă peste. După ce orezul este aproape fiert, condimentați tot amestecul cu sare, piper și cimbru după gust și lăsați tigaia deoparte la răcit.
  2. Spălați bine varza murată pentru a scăpa de sarea în exces și desprindeți cu grijă toate foile, după ce ați tăiat în prealabil cotorul. Dacă foile de varză sunt prea mari pentru gustul vostru, tăiați-le pe din două. Sarmalele de post moldovenești sunt recunoscute pentru faptul că sunt mai mari.
  3. După ce ați pregătit foile de varză, toate resturile rămase tăiați-le mărunt, ele vor fi folosite când le veți pune în oală.
  4. Umpleți foile de varză murată cu umplutura de orez, morcov și ceapă. După ce ați pus o linguriță de umplutură pe foaia de varză, rulați și îndesați capetele în interior.
  5. După ce ați pregătit toate sarmalele, trebuie adusă oala pentru ele. Pe fundul acesteia, puneți o parte din resturile de varză tocate, peste care așezați un strat de sarmale. În primul strat, îndesați și o frunză de dafin. Înainte de a pune următorul strat, puneți restul de varză tocată. La fel, așezați sarmalele de post și foaia de dafin între ele.
  6. La final, puneți apă cât să acopere foarte puțin sarmalele și lăsați-le să se fiarbă. Înainte de a fi gata cu 30 de minute, amestecați puțină apă cu bulionul și adăugați lichidul peste sarmale.
  7. După ce sunt gata, pot fi puse la cuptor pentru a deveni crocante deasupra, apoi sunt gata de servit. Poftă bună!

Sarmale de post mănăstirești

Dacă nu ați încercat până acum sarmalele de post mănăstirești, trebuie să știți că sunt simplu de pregătit și conțin două ingrediente care nu se pun în mod normal în rețetele cunoscute de sarmale de post, anume stafide și nuci. Trebuie să le încercați, mai ales dacă vă aflați în perioada în care țineți post și v-ați plictisit de rețetele consacrate de sarmale.

oala-neagra-cu-multe-sarmale-asezate-dezordonat-peste-care-este-presarat-marar-iar-oala-este-pusa-intr-un-suport-de-lemn

Ingrediente:

  • 200 g de nucă
  • 150 g de stafide
  • 1 varză murată
  • 3 – 4 cepe medii
  • 2 morcovi
  • 200 g de orez
  • 100 ml ulei de floarea-soarelui
  • 250 ml de bulion
  • sare/piper după gust
  • opțional: cimbru, pătrunjel

Mod de preparare:

  1. Puneți separat nucile și stafidele la deshidratat. Ambele trebuie să fie moi atunci când sunt adăugate în sarmale.
  2. Într-o tigaie cu ulei încins puneți ceapa la călit. După 3 – 4 minute puneți și morcovul dat prin răzătoare și lăsați amestecul la călit pentru 5 minute. În acest timp tocați și nucile mărunt.
  3. Adăugați în tigaia cu morcovul și ceapa, orezul și o cană de apă. După câteva minute puneți și stafidele, apoi nucile și condimentele. La final, turnați și bulionul și lăsați amestecul pentru sarmale să se răcească.
  4. În acest timp pregătiți varza, tăiați cotorul și alegeți cu atenție foile, care trebuie spălate bine. Resturile de varză și cotorul tocați-le cât de mărunt puteți.
  5. După ce foile sunt gata și amestecul răcit, rulați sarmalele cu grijă și îndesați capetele în interior. Pentru o sarma este suficientă o linguriță de amestec.
  6. Pregătiți o oală sau un vas de lut și puneți un strat de varză tocată pe fund. Urmează primul strat de sarmale, apoi încă un strat de varză tocată. Conținuați până așezați toate sarmalele. La final, amestecați bulionul rămas cu apă caldă și turnați peste sarmale cât să le acopere.
  7. Puneți sarmalele la fiert pentru cel puțin o oră și jumătate. Vă puteți bucura apoi de cele mai gustoase sarmale de post mănăstirești.

Cu ce se „leagă” sarmalele de post?

Toată lumea se teme ca sarmalele să nu fie prea moi. Rețeta originală de sarmale spune că trebuie să adăugați un ou în compoziție ca sarmalele să nu se desfacă în timpul fierberii. În cazul sarmalelor de post, orezul este cel care are rolul de ține toată compoziția tare. Dacă nu puneți destul orez în sarmale, acestea vor fi prea apoase. Este de preferat ca orezul să fie în cantitate dublă față de legume. De asemenea, trebuie să vă asigurați că puneți suficientă apă atunci când pregătiți oala cu sarmale pentru a fi pusă pe aragaz. Acesta absoarbe mult lichid și dacă nu are suficient, sarmalele se vor desface în timpul fierberii.

Găsiți în magazine orez special pentru sarmale. Înlocuitorul aceluia este orezul cu bob lung. Aceste două tipuri de orez sunt de preferat la prepararea sarmalelor, pentru că nu înghit așa multă apă precum cel cu bob mic și mediu.

Rețeta sarmale de post Jamila

Ingrediente:

  • 1 varză murată
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 kg ciuperci
  • 500 g bulion
  • 100 g pastă de tomate
  • 3 – 4 linguri de ulei
  • 200 g de orez
  • 1 legătură de pătrunjel
  • condimente: sare, piper, foi de dafin, cimbru

Mod de preparare:

  1. Puneți într-o tigaie cu ulei încins ceapa și morcovul tăiate mărunt. Condimentați cu sare și piper. Lăsați amestecul la călit pentru 5 minute, iar apoi adăugați și ciupercile tocate. Lăsați să se călească totul pentru alte 7 – 10 minute.
  2. Peste amestecul de legume, puneți și orezul și pasta de tomate. Turnați jumătate de pahar cu apă și mai lăsați totul să se gătească pentru alte 7 minute. La final, puneți pătrunjel tocat și lăsați tigaia deoparte.
  3. Tăiați varza de cotoare, spălați fiecare frunză și umpleți apoi foile de varză cu câte o linguriță de amestec. Rulați sarmaua și îndesați capetele în interior.
  4. La baza oalei unde va fi așezat primul strat de sarmale întindeți un strat de varză tocată. Așezați fiecare strat de sarmale, iar între ele varză tocată și foi de dafin.
  5. După ce ați așezat toate sarmalele, puneți și sucul de roșii și apă până ce toate sarmalele sunt acoperite. Puneți apoi oala cu sarmale la fiert pentru o oră și jumătate. După ce sunt gata și răcite, le puteți servi alături de mămăligă și ardei iute. Poftă bună!

Sarmale de post ca la bunica

Suntem nostaligici atunci când vine vorba despre gusturile copilăriei. De la preparatele pregătite de mame, dar mai ales de cele ale bunicilor. Dacă sunteți dornici de niște sarmale de post exact ca la bunica, urmați pas cu pas rețeta de mai jos.

o-femeie-in-varsta-cu-bluza-roz-si-sort-alb-cu-rosu-impatureste-o-sarma-in-foaie-de-vita-iar-langa-ea-este-alta-femeie-in-varsta-care-impatureste-sarmale-in-foi-de-vita-iar-in-jos-este-un-castron-cu-amestec-de-sarmale-si-o-lingura-de-lemn

Ingrediente:

  • 2 verze murate/foi de viță
  • 300 g de orez cu bob lung
  • 3 – 4 cepe medii
  • 3 morcovi
  • 500 g de ciuperci
  • 1 rădăcină de țelină
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 250 ml de bulion
  • 150 ml de ulei de floarea-soarelui
  • câteva foi de dafin
  • sare/piper/cimbru/boia dulce

Mod de preparare:

  1. Tocați mărunt toate legumele.
  2. Într-o tigaie cu ulei încins puneți ceapa și lăsați-o la călit până se înmoaie. Puneți peste ea morcovul și țelina și lăsați amestecul să se facă pentru alte 7 – 10 minute. Peste legume adăugați și ciupercile, iar acestea trebuie să-și reducă mai mult de jumătate din volum. La final, se pune orezul și jumătate de cană de apă în care ați amestecat și două lingurițe de bulion. Condimentați totul după gust și lăsați amestecul la răcit.
  3. Pregătitți varza separat și tocați resturile. Dacă faceți cu foi de viță, păstrați câteva foi pentru a le pune între straturi.
  4. După ce amestecul s-a răcit, sarmalele sunt gata de rulat. Dacă vreți sarmale ca la bunica, este indicat să pregătiți o oală de lut sau de ceramică. Sarmalele de post vor avea un gust aparte.
  5. După ce sarmalele sunt rulate, pe fundul oalei puneți un strat de foi de viță sau varză tocată, două foi de dafin și câteva boabe de piper. Puneți primul strat de sarmale, un alt strat de foi de viță sau varză tocată, condimente și tot așa până ce toate sarmalele voastre sunt frumos puse.
  6. La final, turnați restul de bulion și acoperiți sarmalele cu apă. Dacă vreți să fiți siguri că acestea nu se vor desface în timpul fierberii, acoperiți-le cu două frunze de varză sau câteva foi de viță.
  7. Puneți un capac și lăsați sarmalele de post la cuptor pentru o oră și jumătate. Le puteți servi cu mămăligă caldă. Să aveți poftă!

Sarmale de post cu ciuperci

Ciupercile reprezintă un complex de vitamine și minerale. De la vitaminele B1, B2, B3 și B4, până la potasiu, fier, magneziu, seleniu și zinc, toate se regăsesc în această legumă des consumată, mai ales în perioada postului. Ciupercile oferă un gust delicios sarmalelor, tocmai de aceea se regăsesc în multe rețete de post. Hribii și ciupercile champignon sunt cele mai bune pentru rețete. Sarmalele de post cu ciuperci sunt deopotrivă simple de pregătit și delicioase de savurat.

farfurie-maro-pe-care-sunt-sarmale-de-post-iar-peste-ele-este-presarat-patrunjel-si-cubulete-mici-portocalii-de-morcov

Ingrediente:

  • 1 varză murată
  • 1 kg de ciuperci
  • 2 – 3 cepe medii
  • 2 – 3 morcovi
  • 350 g de orez cu bob lung
  • 150 ml de ulei
  • 200 ml de bulion
  • condimente după gust: sare, piper, cimbru, foi de dafin

Mod de preparare:

  1. Spălați bine ciupercile și tocați-le mărunt.
  2. Într-o tigaie puneți ulei, iar după ce acesta s-a încins adăugați ceapa și morcovii date prin răzătoare. Lăsați-le să se călească pentru câteva minute, apoi puneți și ciupercile tocate.
  3. După ce amestecul s-a înmuiat, iar ciupercile și-au pierdut din volum, turnați orezul și o cană de apă. Amestecul mai trebuie să stea pe foc încă 10 minute, după care se pune deoparte la răcit. Nu uitați să adăugați și condimentele după gust în amestecul de sarmale.
  4. Pregătiți foile de varză și umpleți-le cu amestecul din orez și legume. După ce ați rulat toate sarmalele de post, așezați-le într-un recipient de ceramică sau o oală, pe fundul căreia să puneți un strat de varză tocată. Acest prim strat de varză este necesar pentru ca sarmalele să nu se lipească.
  5. Așezați toate sarmalele în oală pe mai multe straturi, între care aruncați și câteva foi de dafin și boabe de piper.
  6. La final, urmează să turnați bulionul și să acoperiți sarmalele de post cu apă caldă. După o oră și jumătate sarmalele de post sunt gata de servire. Un adevărat deliciu!

Sarmale de post cu soia

Soia este folosită încă din cele mai vechi timpuri, atunci când era un aliment de bază pentru țărani și oamenii de rând. Era consumată deoarece boabele de soia conțin un complex de vitamine (A, B1, B2, C și D), enzime, minerale și lipide, așadar, era un aliment care înlocuia cu succes lipsa cărnii și a altor legume prea scumpe. În prezent, soia este folosită atât în mâncare cât și în industria cosmetică. Face parte din aceeași familie cu mazărea și fasolea, deoarece crește în păstaie. În perioadele de post sau pentru vegetarieni, soia este un adevărat deliciu și o alternativă de mâncare care se gătește foarte ușor. Sarmalele de post cu soia vor deveni rapid preferatele voastre, chiar de la prima degustare.

intr-o-oala-asezata-pe-un-tocator-de-lemn-sunt-sarmale-acoperite-cu-sos-de-rosii-si-patrunjel-langa-oala-este-o-furculita-un-bol-negru-triunghiular-cu-un-praf-rosu-si-o-legatura-de-patrunjel

Ingrediente:

  • 250 g de boabe de soia
  • 1 varză murată
  • 1 morcov
  • 2 cepe medii
  • 200 ml ulei de floarea-soarelui
  • 200 g de orez
  • 1 ardei kapia
  • 150 ml de bulion/suc de roșii
  • condimente: sare/piper/cimbru
  • 1 legătură de pătrunjel

Mod de preparare:

  1. Boabele de soia trebuie puse la înmuiat o oră, înainte de a fi adăugate în sarmale.
  2. Tăiați cotorul verzei și desprindeți ușor foile. Spălați foile de varză pentru a scăpa de excesul de sare. După ce ați ales foile, resturile de varză tocați-le mărunt.
  3. Într-o tigaie cu ulei încins puneți ceapa la călit și morcovul pentru 5 minute. Adăugați ardeiul kapia și boabele de soia stoarse foarte bine și lăsați amestecul la gătit pentru 7 -10 minute. La final, puneți condimentele, orezul și o cană de apă. După alte 5 minute, amestecul pentru sarmalele de post cu soia este gata și trebuie pus deoparte la răcit.
  4. După ce s-a răcit amestecul, umpleți foile de varză.
  5. Așezați sarmalele într-o oală, iar între straturi puneți cimbru și boabe de piper. Nu uitați de stratul de varză tocată de pe fundul oalei. Sarmalele trebuie acoperite cu apă și bulion și lăsate la fiert două ore. Sarmalele de post cu soia sunt excelente servite lângă mămăligă caldă și cu un ardei iute. Să aveți poftă!

Sarmalele de post sunt un adevărat răsfăț culinar pentru cei care au o dietă fără carne sau pentru toată lumea care ține post. Sunt ușor de pregătit, iar gustul lor este pe măsura așteptărilor. Să nu uităm că au în compoziție ingrediente sănătoase. Faptul că sunt preparate doar din legume și orez, le face să fie versatile chiar și pentru cele mai dificile gusturi. Mirosul irezistibil îi va face chiar și pe cei mici să îndrăgească sarmalele de post. Profitați de cele mai simple și delicioase rețete de sarmale de post din lume și creați o masă delicioasă pentru voi și familia voastră.

Surse: lauraadamache.ro, beko.ro, jamilacuisine.ro, revistateo.ro, petitchef.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume
Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai bune sarmale, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Ingredientul cheie, dar absolut banal, care le face atât de gustoase
    Cele mai bune sarmale, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Ingredientul cheie, dar absolut banal, care le face atât de gustoase

    Orice gospodină știe să facă sarmale. Dar nu ies la fel de bune ca cele preparate de marii bucătari! Chef Sorin Bontea dezvăluie ingredientul secret pe care îl pune alături de...

    România, pe locul 4 în topul țărilor cu cea mai bună mâncare din lume
    România, pe locul 4 în topul țărilor cu cea mai bună mâncare din lume

    Nimic nu se compară cu mâncarea tradițională românească! Nu o spunem doar noi, ci și turiștii străini care i-au adus României un loc de cinste în topul...

    Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”
    Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”

    Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV de la noi obișnuiește să gătească acasă și îi plac mâncărurile tradiționale românești. De aceea, de-a lungul...

    25 nume de copii inspirate de cele mai frumoase locuri din lume
    25 nume de copii inspirate de cele mai frumoase locuri din lume

    Dacă te numeri printre persoanele care adoră să călătorească și ai numeroase amintiri dragi din călătoriile de pretutindeni, nu ezita să-i dai și copilului tău un nume care să...

    Top 10 cele mai frumoase flori din lume
    Top 10 cele mai frumoase flori din lume

    Florile ne farmecă mereu privirea și ne fac să simțim din plin ce înseamnă frumosul. Iată de ce ni le dorim cât mai mult în preajma noastră și probabil nici nu...

    Cele mai bantuite locuri din lume
    Cele mai bantuite locuri din lume

    Atunci cand pleci in vacanta, e bine sa stii cat mai multe despre locul pe care il alegi pentru zilele de concediu. Dar ce te faci cand ajungi intr-o zona cunoscuta pentru ca ar fi bantuita?...

    Cele mai scumpe păpuși Barbie din lume
    Cele mai scumpe păpuși Barbie din lume

    Pe lângă faptul că Barbie este un brand arhicunoscut și îndrăgit de copiii din toată lumea, este și un subiect fierbinte în perioada aceasta, dat fiind faptul că...

    Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!
    Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!

    Când fotografa cecenă Amina Arsakova a văzut, cu aprox. 4 ani în urmă, o fotografie cu Amina Ependieva, în vârstă de 11 ani, într-un centru comercial, a...

    © 2024 Qbebe