12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor

12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor

Mirela Floricescu - Redactor

În ultimii zeci de ani, medicamentele alopate au ajuns să fie administrate pentru o multitudine de afecțiuni. Însă, folosirea excesivă a acestora crescut rezistența virusurilor la tratament. De aceea, trebuie să ne reamintim faptul că natura ne-a pus la dispoziție leacuri puternice, eficiente în lupta cu numeroase boli. Iată mai jos o listă cu 12 antivirale naturale care îți susțin sistemul imunitar să lupte cu virusurile.

Ce sunt antiviralele naturale?

Medicamentele antivirale sunt o clasă de medicamente create pentru a trata infecțiile cu virusuri, de unde și provine numele de infecții virale. De asemenea, antiviralele sunt o subcategorie a antimicrobienelor alături de antifungice, antibiotice și antiparazitare. Există antivirale create pentru un anumit virus sau pot avea un spectru larg de tratament. Un lucru important de ținut minte este faptul că antiviralele nu distrug virușii așa cum fac antibioticele, ci stopează dezvoltarea acestora.

masa-plina-cu-condimente-ceaiuri-si-plante

Însă, nu doar medicamentele pot fi antivirale eficiente, ci și alimentele pe care le consumăm frecvent. În multe tratamente sunt utilizate remediile naturiste în paralel cu medicina alopată. Când vorbim despre antivirale naturale ne referim la remedii care ajută la prevenirea infecțiilor microbiene, virale, parazitare, micotice, dar și la reducerea simptomatologiei acestora.

Este indicat să ne întoarcem uneori spre natură, unde se găsesc antivirale eficiente, fiind scutiți în acest fel de posibilele efecte secundare ale medicamentelor alopate. Aceste antivirale naturale susțin sistemul imunitar și pot inhiba virusurile care provoacă numeroase maladii. Poți să asimilezi antivirale naturale chiar din dieta de zi cu zi, fie prin consumul de suplimente conform recomandărilor medicului sau a instrucțiunilor din prospect.

Ce fel de antivirale naturale există?

Antiviralele naturale sunt împărțite în două subcategorii, anume cele eficiente doar în prevenirea și tratarea unei infecții cu un anumit virus și celelalte care acționează într-un spectru larg. De asemenea, aceste antivirale naturale pot fi consumate în mâncare sau băuturi sau pot fi obținute din suplimente. Deoarece au numeroase proprietăți care ajută la stimularea sistemului imunitar, este esențial ca fiecare persoană să consume alimente care conțin antivirale, indiferent de vârstă.

Turmeric

Turmericul sau curcuma este un condiment indian bogat în curcumin, un compus cu rol antiinflamator care ajută la prevenirea unor boli grave precum cancerul, artrita sau Parkinson. Curcuminul previne dezvoltarea mai multor tipuri de cancer printre care cel de sân, de colon sau melanomul. Un alt lucru este important este faptul că turmericul poate stopa dezvoltarea leziunilor hepatice, care în cele mai multe cazuri pot duce la ciroză. Turmericul se poate consuma sub formă de condiment în multe mâncăruri printre care orez, legume sau fripturi. De asemenea, turmericul se găsește și sub formă de supliment alimentar, dar în acest caz trebuie administrat conform indicațiilor medicului.

Usturoi

Usturoiul este o plantă utilizată frecvent sub formă de condiment în mâncăruri. Pe lângă faptul că usturoiul oferă o savoare deosebită mâncărurilor, este și un antiviral natural foarte puternic. Usturoiul scade cu peste 50% riscul de cancer pancreatic, de prostată, gastrointestinal și de colon. De asemenea, medicii subliniază faptul că usturoiul mai poate preveni apariția și răspândirea cancerelor de esofag, piele, sân și vezică. Usturoiul le este recomandat și persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare.

Ceai verde

Ceaiul verde este un remediu naturist folosit de peste 4.000 de ani. Ceaiul verde nu este o simplă băutură de care te poți bucura într-o dimineață, ci este un produs cu multiple beneficii pentru organismul nostru.

femeie-care-sta-jos-si-tine-o-cana-cu-ceai-in-maini-care-are-in-ea-un-plic-de-ceai

În primul rând, ceaiul verde este pe lista cu antivirale naturale, deoarece întărește sistemul imunitar, prevenind astfel apariția gripei, pneumoniei, tuberculozei, meningitei, răcelilor și a infecției cu Helicobacter pylori. Totodată, ceaiul verde este un aliat puternic împotriva cancerului mamar, pulmonar, ovarian, hepatic, esofagian sau de piele. Nu în ultimul rând, ceaiul verde previne apariția bolilor cardiovasculare cum ar fi hipertensiunea arterială sau a infarctului miocardic.

Cafea

Cafeaua nu este doar un energizant iubit de mulți dintre noi, ci reprezintă un antiviral natural care înjumătățește riscul de deces în cazul infecției cu virusul hepatic C (VHC). Hepatita C este o boală contagioasă a ficatului, declanșată de infectarea cu virusul hepatic C. Hepatita C netratată la timp duce la apariția fibrozei hepatice și crește riscul de cancer și ciroză la ficat. În același timp, se pare că o ceașcă de cafea băută în fiecare zi, scade riscul de apariție al diabetului zaharat.

În cazul persoanelor care nu tolerează cofeina este recomandată cafeaua decofeinizată sau extractul de cafea, dar pentru cel din urmă este necesară o recomandare din partea unui medic.

Resveratrol

Resveratrolul este un antioxidant polifenolic care se găsește în plante, dar și în anumite băuturi sau alimente. Surse bogate de resveratrol se găsesc în mure, coacăze, struguri, afine, merișoare, fistic, roșii sau arahide. O altă sursă de resveratrol este vinul roșu. Această substanță este eliberată de coaja și semințele de struguri în timpul procesului de fermentare. Fitonutrienții din resveratrol pot preveni apariția cancerului. Totodată, resveratrolul te protejează împotriva infecțiilor datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antibacteriene. Un consum redus de vin roșu, adică maxim două pahare pe zi pentru bărbați și unul pentru femei, reduce riscul de apariție a bolilor degenerative cauzate de înaintarea în vârstă. Un studiu confirmă acest fapt, anume faptul că resveratrolul este un antioxidant puternic care reduce oxidarea plăcilor de amiloid, responsabile cu apariția bolii Alzheimer.

Rozmarin

Rozmarinul este o plantă perenă folosită în bucătărie și în medicina naturistă. Rozmarinul a început să fie folosit ca remediu naturist de către grecii antici și romani. Rozmarinul se găsește ca plantă uscată și mirodenie pentru mâncăruri, dar și sub formă de ulei esențial, ceai sau în suplimentele alimentare. Rozmarinul îmbunătățește funcția creierului, circulația sanguină și scade riscul de apariție al mai multor tipuri de cancer. Rozmarinul conține acid carnosic, substanță care protejează cu succes creierul împotriva radicalilor liberi. Uleiul esențial de rozmarin este utilizat în tratamentul tusei convulsive, infecțiilor sinusurilor și a celor respiratorii. Este indicat să adaugi rozmarin mai ales pe fripturi, deoarece această plantă reduce reacțiile chimice care au loc atunci când orice tip de carne este preparat la temperaturi înalte și care poate duce la apariția cancerului.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba este unul dintre cei mai bătrâni arbori de pe Pământ, apărut încă de acum 270 de milioane de ani. Deși în trecut arborii de Ginkgo Biloba se înălțau falnici în toată emisfera nordică, în prezent, el se găsește doar într-o regiune restrânsă din sud-estul Chinei.

cos-din-paie-plin-cu-frunze-verzi-de-ginkgo-biloba

Extractul din frunzele de Ginkgo Biloba are proprietăți puternice antioxidante, datorită flavonoidelor și terpenoidelor. Pe lângă acestea, Ginkgo Biloba este bogat și în substanțe nutritive precum vitaminele din complexul B și C, magneziu, fier sau calciu. Conform unui studiu, cel mai cunoscut efect al extractului de Ginkgo Biloba este faptul că îmbunătățește circulația sângelui, fapt ce ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare sau atac cerebral. De asemenea, Ginkgo Biloba reglează metabolismul, combate depresia sau ameliorează diverse afecțiuni oculare precum glaucomul sau degenerescența maculară.

Ulei din nucă de cocos

Pe lângă mirosul plăcut și beneficiile pe care le are pentru păr și piele, uleiul din nucă de cocos este bogat în acizii lauric, capric și caprilic care au puterea de a distruge virusurile și bacteriile care atacă celulele organismului nostru. Uleiul din nucă de cocos este eficient în lupta cu virusurile care provoacă gripa, herpesul, rujeola, hepatita C sau ulcerul gastric.

Silimarină

Silimarina se obține din semințele plantei Silybum marianum. Silimarina face parte din grupa flavonoizilor, adică niște compuși vegetali care au acțiune benefică asupra ficatului. De aceea, cel mai important beneficiu al silimarinei este ajutorul pe care îl oferă în lupta cu hepatita C. Silimarina nu are doar proprietăți hepatoprotectoare, ci și antivirale. Pe lângă protejarea ficatului, silimarina are rol și în reducerea nivelului de colesterol „rău” (LDL). Silimarina se regăsește în capsule ce conțin o cantitate bine definită a acestui compus.

Busuioc

Busuiocul, o plantă originară din Asia are numeroase beneficii pentru organismul nostru. Deși provine din Asia, numele „busuioc” este din limba greacă veche de la cuvântul „basilikhon” care înseamnă regal. Busuiocul este folosit adesea în bucătărie, fiind o mirodenie cu un gust puternic. În primul rând, busuiocul conține o multitudine de antioxidanți și uleiuri esențiale precum luteină, betacaroten, zeaxantină sau betacriptoxantină. De asemenea, busuiocul este bogat în calciu, vitaminele A și C, mangan, zinc sau fier. Busuiocul este un antibiotic natural, iar consumul regulat te ajută să ți virusurile la distanță. Tot busuiocul este un antiinflamator excelent, deoarece inhibă eliberarea de citokine proinflamatorii.

Alge marine

Atunci când ne gândim la alimentele provenite din mări și oceane, primul gând zboară la peștele și fructele de mare. Însă, în țările asiatice, există o adevărată tradiție a consumului de alge marine. Surprinzător sau nu, dar algele marine sunt bogate în vitamine și minerale.

farfurii-pline-cu-mai-multe-tipuri-de-alge-marine

Algele marine luptă împotriva virusului herpes simplex, o infecție care se manifestă prin umflături dureroase pe față sau în zona genitală. Înainte de a consuma alge, trebuie să știi care sunt tipurile recomandate, deoarece unele dintre ele au cantități uriașe de iod. Astfel, algele roșii, brune sau Nori sunt cele mai bune pentru a fi consumate.

Păpădie

Păpădia este o plantă erbacee folosită ca remediu naturist încă din cele mai vechi timpuri, datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate. Păpădia se consumă în stare crudă sau uscată pentru prepararea ceaiurilor, dar și sub formă de capsule. Păpădia este bogată în antioxidanți, acizi grași și fitonutrienți care reduc inflamațiile, umflăturile și durerile. Aportul de vitamina A și C din păpădie contribuie la prevenirea cancerului. Păpădia este un remediu eficient pentru tratarea gripei, deoarece ajută organismul să lupte împotriva microbilor și virusurilor. Păpădia are și proprietăți antifungice și antimicrobiene, fiind ideală pentru tratarea iritațiilor de la nivelul pielii.

Alte antivirale naturale eficiente în lupta cu numeroase virusuri mai sunt următoarele:

  • Ghimbirul: este un antiviral natural, ideal pentru sezonul răcelilor și al gripei;
  • Echinaceea: luptă împotriva infecțiilor din corp și stimulează sistemul imunitar;
  • Vitamina C: corpul nostru nu produce acestă vitamină, dar avem nevoie de ea pentru sistemul osos și cel imunitar, dar și pentru a avea o piele sănătoasă;
  • Miere/propolis: pe lângă faptul că îndulcește orice preparat, mierea este folosită de milenii ca remediu naturist pentru tratarea infecțiilor, pentru întărirea sistemului imunitar, dar și pentru sănătatea sistemului digestiv;
  • Vitamina E: este esențială pentru buna funcționare a sistemului circulator, deoarece ea ajută corpul să producă noi globule roșii;
  • Aloe vera: este un tip de plantă suculentă utilizată atât în medicină, cât și în cosmetică. Aloe vera este recunoscută pentru efectul benefic în susținerea sistemului imunitar;
  • Amidon de porumb/bicarbonat de sodiu: ambele calmează, estompează și hidratează leziunile;
  • Ulei de arbore de ceai/ulei de ricin: au proprietăți antifungice și antibacteriene, fiind ideale pentru tratarea leziunilor.

Citește și: Remedii naturiste pentru creșterea imunității în sezonul rece

Care dintre aceste antivirale naturale sunt cele mai puternice?

Usturoiul, ceaiul verde, rozmarinul, Ginkgo Biloba, busuiocul și păpădia sunt cele mai puternice antivirale naturale pe care le-am precizat anterior. Toate aceste antivirale naturale reprezintă aliați puternici împotriva infecțiilor respiratorii, cancerului sau chiar previn diabetul.

Usturoiul, rozmarinul și busuiocul sunt mirodenii care oferă un gust special mâncărurilor, astfel că pot fi introduse cu ușurință în alimentație. La fel, ceaiul verde poate fi băut zilnic, iar dacă nu tolerezi foarte bine gustul, câteva lingurițe cu miere adăugate în băutură te vor ajuta. Și păpădia se găsește sub formă de ceai, dar ea și Ginkgo Biloba sunt adăugate și în multe dintre suplimentele alimentare.

Ce antivirale naturale există pentru gripă?

Cele mai bune antivirale naturale pentru gripă sunt usturoiul, ghimbirul, echinaceea și vitamina C. Despre aceste antivirale naturale trebuie să știi faptul că:

  • Usturoiul: conține alicină, un antimicrobian natural, dar acest ingredient care nu lipsește din bucătărie poate chiar să prevină îmbolnăvirea.
  • Ghimbirul: ceaiul de ghimbir este un remediu folosit de sute ani pentru tratarea tusei și calmarea durerilor în gât. De asemenea, ghimbirul calmează și senzația de greață care însoțește gripa.
  • Echinaceea: este o plantă bogată în flavonoide, substanțe chimice care stimulează sistemul imunitar și reduc inflamațiile.
  • Vitamina C: este recunoscută pentru faptul că stimulează sistemul imunitar și ajută corpul să lupte cu răceala și gripa. Legumele verzi și citricele sunt cele mai bune surse de vitamina C, astfel că în timpul unei gripe este recomandat să adaugi puțină lămâie în ceaiurile pe care le bei.

Ce antivirale naturale există pentru herpes?

Herpesul este cauzat de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1). Odată pătruns în organism, virusul herpes simplex rămâne pe viață și se reactivează în perioadele în care sistemul imunitar este slăbit. Herpes simplex se răspândește la ochii, buze sau organele genitale.

imagine-in-detaliu-cu-herpesul-de-pe-buza-al-unei-femei-care-tine-degetul-la-barbie

Mierea, vitamina E, aloe vera și amidonul de porumb sunt antivirale naturale pentru herpes foarte eficiente, astfel că:

  • Mierea: are proprietăți calmante și antibacteriene. Trebuie să aplici puțină miere pe herpes de două ori pe zi și să o lași să acționeze pentru 5 - 7 minute, apoi clătește cu apă din belșug.
  • Vitamina E: este un antiinflamator folosit de mult timp pentru calmarea durerilor și a inflamațiilor. Folosește un bețișor pentru urechi pentru a aplica vitamina E pe leziune și lasă să se usuce. Repetă acest pas de mai multe ori pe zi.
  • Aloe vera: nu doar calmează herpesul ci și îl hidratează în profunzime, ceea ce duce la estomparea rapidă a acestuia.
  • Amidonul de porumb: dar și bicarbonatul de sodiu sunt două remedii naturiste pentru tratarea herpesului. Bicarbonatul și amidonul acționează în același mod, calmează și estompează leziunea. Trebuie să amesteci unul dintre ingrediente cu puțină apă și apoi să aplici puțin pe herpes. De preferat, lasă amestecul să acționeze peste noapte, iar dimineața îndepărtează totul cu apă călduță.

Citește și: Aloe vera. TOP 12 beneficii nebănuite ale plantei nemuririi!

Ce antivirale naturale există pentru HPV?

Virusul Papiloma Uman sau HPV-ul este o infecție cu transmitere sexuală care netratată poate duce la apariția cancerului. HPV-ul provoacă infecții în mucoasă și piele sub formă de condiloame sau negi prezenți la nivelul sistemului reproducător bărbătesc sau femeiesc. Apariția HPV-ului este asociată în mod direct cu activitatea sexuală. Schimbările hormonale poate face ca virsusul să revină în organism, producând astfel leziunile menționate. Însă, poți împiedica infecția cu acest virus sau reapariția leziunilor dacă apelezi la câteva antivirale naturale pentru HPV printre care se află usturoiul, uleiul de arbore de ceai, uleiul de ricin, mierea și propolisul. Despre aceste antivirale naturale trebuie să știi următoarele:

  • Usturoiul: are proprietăți antimicrobiene, alicina fiind unul dintre principalele sale componente.
  • Uleiul din arbore de ceai: este un antiviral natural, antifungic și antibacterian, fiind unul dintre cele mai utilizate tratamente naturiste pentru negii genitali.
  • Uleiul de ricin: ajută la eliminarea negilor, fiind printre cele mai eficiente antivirale naturale pentru infecția cu HPV. Uleiul de ricin se amestecă cu bicarbonat de sodiu și se formează astfel o pastă care trebuie aplicată pe zonele afectate.
  • Mierea și propolisul: sunt foarte eficiente pentru întărirea sistemului imunitar. Mierea și propolisul pot fi consumate ca atare sau pot fi adăugate în ceaiuri și prăjituri.

Ce antivirale naturale există pentru hepatita B?

Persoanele diagnosticate cu hepatita B trebuie să-și schimbe stilul de viață, astfel încăt ficatul să funcționeze într-un mod optim. Silimarina este unul dintre cele mai puternice antivirale naturale pentru hepatita B, deoarece ajută la regenerarea celulelor hepatice și protejează ficatul de factorii nocivi. Însă, silimarina se găsește doar sub formă de suplimente alimentare care trebuie administrate doar la recomandarea medicului.

medic-care-tine-ridicata-o-macheta-cu-ficatul-uman

Hepatita B este o infecție virală care afectează ficatul. Fiind o infecție severă, hepatita B este de mai multe tipuri, anume acută care durează mai puțin de șase luni, sistemul imunitar având capacitatea să lupte cu virusul și cronică atunci când infecția revine pe toată durata vieții a persoanei infectate. În cazul hepatitei B cronice sistemul imunitar nu poate lupta cu virusul, astfel că există riscul de apariție a complicațiilor precum ciroză sau cancer hepatic. Hepatita B este contagioasă, adică se transmite prin sânge, spermă sau alte lichide corporale. Din păcate, nu există niciun tratament care să vindece complet hepatita B, dar infecția poate fi ținută sub control cu ajutorul remediilor naturiste tocmai pentru a preveni apariția complicațiilor.

Citește și: Semne care indică o posibilă infecție cu hepatita B

Există în jurul nostru o mulțime de produse naturale antivirale al căror rol este să prevină și să trateze anumite boli. Datorită concentrației uriașe de compuși vegetali din aceste antivirale naturale, acestea sunt utile în combaterea virusurilor. Oricine trebuie să introducă antivirale naturale în dieta zilnică, tocmai pentru că ele contribuie cu succes la întărirea sistemului imunitar, esențial în lupta cu virusurile. În schimb, dacă ne referim la antivirale naturale care se găsesc doar sub formă de suplimente alimentare, atunci trebuie să discuți cu un medic despre administrarea lor.

Surse: ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, sfatulmedicului.ro, farmaciata.ro, csid.ro, doc.ro, secom.ro, raionulverde.ro, dozadesanatate.ro, bioclinica.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Obiceiuri care ajută la refacerea creierului
Obiceiuri care ajută la refacerea creierului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Când ții un volan în mâini, ții și vieți nevinovate!
    Când ții un volan în mâini, ții și vieți nevinovate!

    În 2020, pe vremea aceasta, scriam despre Maria, o fetiță care, pentru că nu avea centură, și-a găsit mult prea devreme sfârșitul pe asfaltul unei șosele din Băicoi....

    Ai un copil sensibil? 4 lucruri de care trebuie să ții cont
    Ai un copil sensibil? 4 lucruri de care trebuie să ții cont

    Dacă ai observat la copilul tău reacții emoționale puternice sau toleranță scăzută la frustrare, e posibil să ai un copil sensibil. Fiecare dintre noi avem nevoi diferite, iar...

    Cum te pregătești să devii tată pentru prima dată: 15 lucruri de care să ții cont
    Cum te pregătești să devii tată pentru prima dată: 15 lucruri de care să ții cont

    Se vorbește foarte mult despre rolul de mamă, însă câte lucruri sunt de spus despre rolul de tată? Citind articolul de mai jos, poți afla că sunt cel puțin 15! Ți-am...

    Vrei un copil fericit? 10 metode susținute de știință de care trebuie să ții cont
    Vrei un copil fericit? 10 metode susținute de știință de care trebuie să ții cont

    Ne străduim să le oferim copiilor noștri tot ce credem noi că au nevoie pentru a fi fericiți. Pierdem din vedere faptul că micuții noștri nu au nevoie de lucruri materiale pentru a...

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Mamele minore care merg la școală vor primi bani de la stat. „Încercăm să le ajutăm să-şi ia viaţa în piept"
    Mamele minore care merg la școală vor primi bani de la stat. „Încercăm să le ajutăm să-şi ia viaţa în piept"

    Mamele minore care își continuă studiile vor primi o bursă lunară de 700 de lei. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse speră să desurajeze astfel abandonul...

    7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească
    7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească

    Pe măsură ce copilul crește și devine adolescent, se întâmplă adesea să nu mai comunice cu părintele la fel cum o făcea când era mic. Dacă vrei să te (re)apropii...

    O mai ții minte pe Super Nanny? Ce poveste impresionantă de viața are femeia care îi făcea pe copiii obraznici să-și asculte părinții
    O mai ții minte pe Super Nanny? Ce poveste impresionantă de viața are femeia care îi făcea pe copiii obraznici să-și asculte părinții

    Cine nu își mai amintește celebra emisiune tv „Super Nanny”, în care dădaca Irina Petrea îi ajuta pe părinții din toată țara să își disciplineze...

    © 2024 Qbebe