3 greșeli de igienă a urechii care pot duce la otite

3 greșeli de igienă a urechii care pot duce la otite

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Otitele fac parte dintre cele mai cunoscute probleme de sănătate și pot interveni la orice vârstă. Pentru a te proteja de ele este foarte important să respecți cu strictețe și anumite reguli de igienă. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla mai multe date despre otite, precum și ce ar trebui să faci pentru a diminua, pe cât posibil, riscul de a te confrunta cu simptomele nedorite ale acestor afecțiuni.

Ce este otita și de câte feluri este

Otita se referă la o infecție sau a inflamație a urechii. Ea este de mai multe tipuri:
Otita medie
Se localizează în urechea medie și este provocată de bacterii. Face parte dintre cele mai frecvente forme de otite și este prezentă mai ales la copii (Pentru că trompa lui Eustachio este mai scurtă decât la adulți și este în poziție orizontală, ceea ce creează dificultăți în drenajul lichidelor).
La rândul ei, otita medie poate fi:
• Acută- Și ea este de 2 feluri: acută-congestivă (Determinată de bacterii periculoase, precum Haemophilus influenzae, Staphylococcus pneumoniae, streptococul hemolitic de grup B etc.) și supurată (Când la nivelul urechii apar secreții cu puroi)
• Cronică- Se împarte și ea în trei categorii: neinfecțioasă (Când timpanul se poate perfora), supurativă (Intervin secrețiile cu puroi), colesteatomatoasă (Dacă în urechea medie se dezvoltă un chist sau chiar o tumoare)

Otita internă
Intervine când inflamația este situată la nivelul labirintului urechii. De obicei, este o formă de otită care nu pune probleme deosebite și se poate vindeca fără un tratament special.

Otita externă
Face și ea parte dintre cele mai des întâlnite forme de otite și intervine când o infecție bacteriană țesutul de la nivelul canalului auditiv (porțiunea mai apropiată de exteriorul urechii).

Cum se manifestă otita medie

O infecție la nivelul urechii medie intervine când o bacterie sau un virus au ajuns la nivelul său. Este foarte posibil ca alte afecțiuni pe care le ai la un moment dat, precum o răceală, gripă sau o alergie să determine inflamația de la nivelul pasajelor nazale pentru ca apoi aceasta să ajungă și la gât și la trompa lui Eustachio.
Ca să îți dai seama dacă suferi de o astfel de otită, ar trebui să sesizezi prezența următoarelor simptome:
• Durerea de ureche
• Scurgere de lichid dintr-una dintre urechi
• Auzul este afectat
• Apare și febra
În cazul în care simptomele persistă mai multe zile, iar durerea de ureche devine tot mai puternică și din ureche se scurge și puroi, mergi cât mai rapid la un specialist.

Care sunt simptomele otitei externe

Cunoscută și sub denumirea de „urechea înotătorului" (pentru că apare în special după contactul cu apa), ea poate să evolueze rapid de la simptome moderate la unele severe. Astfel, inițial, poate fi vorba de:
• Senzația de mâncărime în ureche
• Înroșirea zonei externe a canalului auditiv

Fata ce simte disconfort si mancarime la ureche

• Scurgerea unui lichid transparent, fără miros
În cazul în care otita externă se agravează, ea va fi însoțită de:
• Mâncărimi accentuate
• Apariția durerii
• Înroșirea mai evidentă a canalului auditiv extern
• Scurgerea de puroi din ureche
• Senzația de ureche înfundată
Dacă sesizezi oricare dintre aceste stări, încearcă să ajungi cât mai rapid la un medic.

Posibilele variante de tratament ale otitei

Acestea variază foarte mult, în funcție de severitatea simptomelor semnalate. În general, medicul nu se grăbește să prescrie antibiotice decât în situații mai grave sau când este vorba despre bebeluși și copii mici (de până în 3 ani). De regulă însă, te va sfătui să iei unele antiinflamatoare și să încerci să pui comprese călduțe la urechea cu probleme. Vei aștepta apoi câteva zile (cel mult o săptămână) pentru a vedea dacă situația se ameliorează.
În cazul în care starea ta nu devine mai bună ci, dimpotrivă, se înrăutățeste, ți se va recomanda un antibiotic. Ai însă grijă și respectă întocmai indicațiile medicului, astfel încât să iei tratamentul complet și să eviți o eventuală recidivă sau chiar dezvoltarea unei rezistențe la antibiotice.

Citește și: Otita si copiii: cauze, simptome, tratament

Ce să nu faci dacă vrei să te ferești de otite

Să insiști să-ți îndepărtezi mereu ceara din urechi
Ceara (cerumenul) este formată din enzime cu rol antibacterian, din acizi grași, colesterol și squalen (Este unul dintre principalele componente ale pielii, având o strucură similară celulelor corpului, interacționând cu apa va capta oxigenul și astfel îl va transmite celulelor, țesuturilor și organelor). Astfel, ea poate să aducă nu numai protecție antibacteriană, ci oferă și hidratare și lubrifiere.

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: cu cât în ureche există mai puțin cerumen, cu atât pericolul de apariție a unei infecții este mai ridicat. În plus, ei vin și cu această precizare: nu este nevoie să se intervină permanent pentru a se îndepărta cerumenul, organismul este capabil singur să asigure un echilibru în privința cantității sale. Spre exemplu, odată cu executarea unor gesturi simple (precum mestecatul, vorbitul, înghițitul etc.), o parte din cerumen se poate desprinde treptat din urechi.
Numai în cazuri speciale, în care un specialist va recomanda, se va recurge la îndepărtarea cerumenului din urechi. În general însă, pentru a fi sigură că vei ține la distanță bacteriile sau virusurile ce pot declanșa otita, este bine să te limitezi doar la ștergerea cerumenului din canalul auditiv extern.

Citește și: Urechile copilului: totul despre excesul de cerumen

Să-ți cureți urechile cu ajutorul bețișoarelor de urechi obișnuite
Medicii consideră că aceasta este una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face în privința igienei urechii. Printre cele mai importante consecințe negative ale utilizării bețișoarelor de urechi se numără:
• Provocarea iritațiilor la nivelul canalului auditiv
• Împingerea cerumenului prea profund în ureche, fapt care poate conduce la diminuarea sau chiar la pierderea auzului
• Apariția leziunilor la nivelul timpanului
• În cazuri extreme, se poate ajunge la dislocarea oscioarelor fragile din interiorul urechii (scărița, ciocanul și nicovala)

Dar unul dintre cele mai frevente efecte adverse ale folosirii bețișoarelor este că se va elimina din cerumen, ceea ce va face urechea mult mai vulnerabilă în apariția infecțiilor și inflamațiilor, provocând adesea otite.
Betisoare de urechi Otospoon Dacă vrei totuși să realizezi o parte din igiena urechilor și cu ajutorul bețișoarelor, alege unele speciale.
De exemplu, bețișoarele Quies Otospoon au atât rolul de a menține din cerumenul ce protejează în mod natural urechea, cât și de a curăța exteriorul urechii. Ele vor trebui utilizate în felul următor:
• Vei introduce ușor capătul în formă de lingură în canalul auditiv extern și, în timp ce rotești bețișorul, scoate cu grijă ceara. Nu vei introduce bețișorul mai departe de canalul auditiv extern! (Acest procedeu împiedică împingerea cerumenului în interior și formarea dopurilor de ceară)
• Folosind capătul de bumbac, vei curăța doar partea exterioară a urechii

Să introduci mâna murdară în ureche
Fără să îți dai seama, ți se poate întâmpla oricând să pui mâna în ureche fără să fii curată pe mâini. Specialiștii spun că trebuie neapărat să renunți la acest obicei care afectează igiena urechii, în condițiile în care bacterii sau virusuri de pe mâinile tale pot ajunge cu ușurință la nivelul urechii externe sau interne și pot determina otite serioase.
Înainte să-ți atingi urechile, spală-te sau dezinfectează-ți bine mâinile, în special dacă ai fost la toaletă sau te-ai aflat într-un mijloc de transport în comun.

Femeie ce a introdus un deget in ureche

Exemple de măsuri de igienă a urechii, pe care să le iei pentru a preveni otitele

Fie că este vorba despre otita medie, fie că este vorba despre cea externă, anumite măsuri te pot ajuta să te expui mai puțin riscului de îmbolnăvire. Printre demersurile pe care ar trebui să le faci se numără:
Încearcă să-ți menții urechile cât mai uscate
Întrucât umezeala poate să favorizeze acumularea microorganismelor dăunătoare, este foarte important să nu-ți lași niciodată urechile ude. Ca măsuri suplimentare de îndepărtare a apei din urechi, poți să încerci să-ți înclini capul cât mai mult și să te usuci cu foehnul (cu condiția ca acesta să fie ținut la cel puțin 30 cm distanță față de urechi).

Nu introduce obiecte străine în ureche
Nu numai bețișoarele de urechi, ci și orice alte obiecte (cum ar fi chei, bețișoare de chibrit, creioane etc.) pot să compromită sănătatea urechilor tale.

Protejează-ți urechile de factorii iritanți
De pildă, chiar și șampoanele sau alte produse (precum fixativul pentru păr) pot să provoace iritații severe pe pielea sensibilă a urechilor.

Nu înota fără să folosești dopuri speciale
Acestea vor împiedica apa cu bacterii să ajungă în canalul auditiv și îți vor menține urechile uscate și curate. Poți să recurgi inclusiv la cele din gama „QDopuri de inot pentru adultiuies" . Dopurile din silicon sunt reutilizabile și se folosesc așa:
• Se modelează dopul sub formă de disc
• Urechea curată și uscată trebuie acoperită cu dopul
• Marginile dopului se apasă până când aderă perfect

Tratează-ți corect alergiile și infecțiile de la nivelul tractului respirator
Întrucât oricare dintre acestea pot interfera cu sănătatea urechilor tale, este foarte important să nu le lași netratate. Ține permanent legătura cu un medic și urmează cu strictețe eventualele tratamente, astfel încât inflamațiile sau infecțiile să nu ajungă și la canalul auditiv și să crească riscul de a dezvolta otite.

Tu te-ai confruntat până în prezent cu vreo formă de otită?

Surse:
www.articles.mercola.com, www.mayoclinic.org, www.monroeclinic.org, www.medlife.ro, www.nulta.net, www.wikihow.health

Articolul urmator
38 de alimente care nu se țin în frigider
38 de alimente care nu se țin în frigider

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut
    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut

    Somnul bebelușului este unul dintre cele mai importante aspecte care îi preocupă pe părinți. Uite 7 greșeli care pot afecta somnul nou născutului, din care poți să...

    Jucăriile care pot duce la neglijarea nevoilor bebelușului tău
    Jucăriile care pot duce la neglijarea nevoilor bebelușului tău

    În perioada sărbătorilor, părinții sunt copleșiti de gama largă de jucării disponibilă pe piață, având deseori de ales dintre multe obiecte și activități complexe,...

    Nu mai vreau să am relații intime cu soția mea, pentru că stă prost cu igiena. Cum pot să-i spun, fără să o rănesc?
    Nu mai vreau să am relații intime cu soția mea, pentru că stă prost cu igiena. Cum pot să-i spun, fără să o rănesc?

    Un bărbat de peste hotare a cerut un sfat în mediul online, legat de soția lui care are o igienă precară. Acesta mărturisește că îi este greu să mai aibă relații intime...

    Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi
    Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi

    Când ai un copil care crede că totul i se cuvine, începi să te întrebi unde ai greșit ca părinte. Oare l-ai răsfățat prea mult? Oare ai cedat prea ușor, de prea...

    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale
    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale

    Când vine vorba despre rețelele sociale, părinții se împart în două categorii: cei care postează poze și filmulețe cu cei mici și cei care nu fac asta și preferă...

    6 greșeli minore pe care orice mamă le face la început
    6 greșeli minore pe care orice mamă le face la început

    Nici un părinte nu e perfect, așa că nu te aștepta să îți iasă totul bine, mai ales când ești la început. Uite 6 greșeli minore, total normale, pe care le fac...

    5 greșeli toxice pe care le fac părinții și care duc la un copil egoist și răsfățat
    5 greșeli toxice pe care le fac părinții și care duc la un copil egoist și răsfățat

    Asemenea altor deprinderi, empatia se învață în primul rând acasă, în familie. În aceste condiții, acțiunile părinților, modul în care reușesc să...

    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele
    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

    Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți...

    © 2024 Qbebe