7 moduri prin care să faci alăptarea mai confortabilă

Alăptarea este unul dintre darurile cele mai importante pe care i le poți oferi copilului tău, încă din primele zile de viață. Pentru ca aceasta să fie una dintre cele mai frumoase perioade din viața ta, iar micuțul tău să aibă parte de lapte de calitate, încearcă să te ghidezi și după sfaturile din articolul de mai jos. Cu ajutorul lor, alăptarea va deveni mai confortabilă și mai lipsită de griji.

Mizează pe contactul piele-pe-piele

Cercetările efectuate în ultimul decenii au ajuns la concluzia că mamele care își țin bebelușii aproape, încă din primele ore de viață, vor avea șansa să-i alăpteze pe aceștia pentru mai mult timp. Un studiu a arătat că un contact piele-pe-piele aduce beneficii pentru mamă, pentru bebeluș și pentru procesul de alăptare în sine, întrucât:
• În organismul mamei va exista un aport mai bun al oxitocinei (Hormon care nu numai că intervine în cadrul travaliului, dar care va stimula și alăptarea), ceea ce va determina un flux mai bun al laptelui matern și va întări legătura mamă-bebeluș
• Bebelușii care sunt ținuți mereu aproape de mamă vor avea un ritm respirator mai bun decât al celor ce sunt în apropierea acestora doar ocazional
Cu alte cuvinte, sfatul specialiștilor este ca bebelușii să vină cât mai mult în contact direct cu mamele lor, întrucât așa va fi menținut un aport suficient al laptelui matern, iar mama va fi protejată de unele probleme care fac alăptarea dificilă (cum ar fi angorjarea sânilor, de exemplu).

Mama ce isi tine la piept bebelusul

Citește și: Importanta contactului piele-pe-piele intre mama si copil in prima ora dupa nastere

Asigură-ți o poziție cât mai comodă a corpului

Cea mai la îndemână metodă pentru a avea parte de o alăptare confortabilă va fi să te simți cât mai în largul tău când alăptezi. De pildă, stai pe un scaun cu spătar, pe un fotoliu sau pe canapea ce te ajută să-ți sprijini cât mai bine spatele. Dacă stai pe pat, este ideal să-ți ții picioarele ridicate (poți să le sprijini pe o măsuță, pe un scaun etc.). În schimb, dacă vrei să fii în pat, susține-ți corpul cu diverse perne.
Indiferent de poziția pentru care vei opta, nu uita de o pernă pentru alăptare . Ea  poate oferi următoarele avantaje:
• Va reduce durerile de spate- Acestea pot interveni oricând în alăptare dacă îți vei curba de prea multe ori spatele. Dacă ai o pernă de alăptare, va fi mai puțin probabil să te confrunți cu ele, în condițiile în care spatele tău va avea un sprijin bun

• Bebelușul va putea să sugă mai bine- Întrucât poziția corpului tău va fi bună, și bebelușul va reuși să apuce sânul așa cum trebuie

• Bebelușul va avea parte de o ameliorare a simptomelor neplăcute provocate de un eventual reflux gastroesofagian sau de colici- Faptul că va avea posibilitatea să aibă capul ridicat în cadrul unei sesiuni de alăptare îl va ajuta să se simtă mai bine

Nu în ultimul rând, perna pentru alăptare este binevenită dacă ai născut prin cezariană, ajutându-te să-ți găsești poziția prin care vei resimți mai puțin disconfort și astfel vei putea să-ți hrănești suficient bebelușul.

Mama ce alapteaza cu ajutorul unei perne de alaptare

Susține-ți bine sânii

În condiții în care sânii devin mai greoi în timpul alăptării, va trebui să-i poți susține permanent. Spre exemplu, în momentul în care bebelușul se află la sânul tău, este recomandat să procedezi în felul următor: îți vei introduce una dintre palme (așezată sub formă de cupă) pe sub sânul din care va suge micuțul, iar degetul mare va trebui plasat deasupra mamelonului, astfel încât năsucul bebelușului să fie în fața acestuia.
De asemenea, nu uita de un sutien special pentru alăptare. Experții în lactație spun că acesta este indispensabil pentru o alăptare confortabilă, ferindu-te de neplăceri precum angorjarea sânilor, blocarea canalelor galactofore etc.. Iată de ce ar trebui să ții seama când vei achiziționa sutienul:
• Acesta va trebui să fie confecționat din materiale de cea mai bună calitate, astfel încât pielea să respire și să nu se creeze exces de căldură și umezeală. Sârmele de susținere trebuie să lipsească pentru a nu crea presiune suplimentară asupra sânilor încărcați de lapte

• Fii atentă la măsura sutienului- Pentru a alege numărul potrivit, poți să mergi să-l cumperi încă din timpul sarcinii (cam în săptămâna 36) deoarece mărimea sânilor de atunci va fi cam aceeași pe care o vei avea în primele 2 după naștere

• Achiziționează mai multe sutiene- Întrucât sânii tăi se vor modifica permanent pe parcursul alăptării, se recomandă să ai la îndemână mai multe, astfel încât acestea să fie perfect adaptate momentelor în care le vei purta

Încearcă mai multe poziții de alăptare, până când le vei găsi pe cele mai bune

Unul dintre „secretele" unei alăptări confortabile, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș, este să aveți parte de pozițiile în care vă simțiți oricând bine. În funcție de starea ta, dar și de nevoile bebelușului, poți să le testezi pe oricare dintre cele de mai jos:
Poziția-leagăn
Este utilizată mai ales în primele săptămâni de alăptare și presupune să apelezi și la o pernă pentru alăptare, astfel încât bebelușul să se simtă confortabil și tu să-ți poți susține coatele. Fie vei sta pe un scaun cât mai comod, fie vei sta în pat.Ca să-i fie cât mai la îndemână bebelușului, încearcă să-ți menții spatele cât mai drept. Totodată, va trebui să-i susții cât mai bine capul, mai ales dacă este în primele săptămâni de viață. Cel mai bine este să încerci să-ți alăptezi bebelușul așa când are cel puțin 4 săptămâni, astfel încât să-i fie mai ușor să detecteze mamelonul.
Această poziție de alăptare nu este întotdeauna potrivită dacă ai născut prin cezariană, în condițiile în care poți să resimți prea multă presiune.

Poziția minge de fotbal
Este una dintre primele poziții pe care le poți învăța odată ce alăptezi. Pentru a putea să-ți hrănești bebelușul în această poziție va trebui să stai neapărat rezemată (de tăblia patului, de un spătar etc.), iar bebelușul va fi adus cât mai aproape de sân. După aceea îl vei așeza la unul dintre sâni, susținându-i căpușorul cu palma de pe partea pe care este așezat. Cu mâna cealaltă îi vei oferi sânul.
O asemenea poziție de alăptat poate fi potrivită dacă ai născut prin cezariană pentru că te va ajuta să nu pui presiune asupra cicatricei.

Poziția leagăn încrucișat
Despre ea se spune că este adecvată pentru bebelușii care au dificultăți în privința atașării la sân. Ca să o pui în pratică vei proceda așa: te vei așeza în pat (dar nu întinsă), pe un scaun sau pe un fotoliu, iar capul bebelușului va fi susținut cu mâna opusă sânului la care îl alăptezi. Încearcă să-ți aduci bebelușul cât mai aproape de tine, dar nu te apleca prea mult.
Poți să recurgi la această poziție ori de câte ori vrei să ai parte de o alăptare confortabilă inclusiv când ești în public.

Poziția laterală
Este ideală pentru primele zile de refacere de după o naștere prin cezariană, precum și pentru momentele în care ții neapărat să alăptezi stând în pat. Pentru a alăpta în această poziție te vei întinde, stând pe o parte. Bebelușul va fi așezat cu fața spre tine. Ca să-l ajuți să se simtă mai bine, poți să-l așezi pe o pernuță. Va trebui să sugă de la sânul care este pe pat.

Încearcă să previi mameloanele crăpate și uscate

Una dintre condițiile esențiale pentru o alăptare cât mai confortabilă este să ai mameloane sănătoase. În acest scop, ar trebui să pui în practică următoarele sfaturi:
Adoptă poziții variate de alăptare
Așa cum s-a precizat deja, acestea sunt vitale pentru ca alăptarea să fie benefică atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

Multi-Mam Lanolin Fii atentă la igiena mameloanelor
De pildă, va trebui să te speli după fiecare alăptare și să aplici pe mameloane un unguent special, fără conservanți (preferabil cu lanolină) care să protejeze și să vindece leziunile.
Printre unguentele de acest gen se află și Multi-Mam Lanolin . Rolul său este de a preveni uscarea și deteriorarea mameloanelor în perioada de de alăptare. În același timp, este natural și inofensiv pentru copil, așa că nu va trebui îndepărtat înainte de alăptare.
Cel mai bine va fi să-l utilizezi după cum urmează:
• Pentru o protecție optimă se aplică înainte de alăptare, în orice moment al zilei
• Îl vei aplica de două ori pe zi

Poți să recurgi și la o compresă rece
Aceasta poate contribui la ameliorarea și prevenirea inflamației și a durerilor.

Apelează la comprese cu gel pentru sâni
Și ele pot preveni inflamația. Este foarte important să fii curată pe mâini când le vei aplica, astfel încât să nu te expui la vreo infecție.

Multi-Mam Comprese Nu uita de compresele speciale
Create special pentru a ține departe excesul de umezeală și de căldură, ele te pot asigura de sâni mai sănătoși pe parcursul alăptării.
Spre exemplu, Multi-Mam Compresses . Acestea au un efect calmant si ajuta procesul natural de vindecare, având proprietăți antiinflamatorii, analgezice și antiseptice. Pentru aplicare, compresa va fi așezată pe mamelon cu partea impregnată. Păstrează compresa pentru cel puţin 5 minute. Repetă tratamentul de cel puțin două ori pe zi, până când problemele se vor ameliora. „Multi-Mam Compresses" nu ar trebui să fie utilizate mai mult de 30 de zile într-o perioadă de tratament.

Citește și: Moduri în care alăptarea îți afectează mameloanele

Relaxează-te ori de câte ori ai ocazia

Dacă vrei să poți să-ți alăptezi bebelușul pentru cât mai mult timp și să vă simțiți amândoi confortabil, este foarte important să reușești să fii relaxată. Deși stresul din primul an de viață al copilului nu este ușor de gestionat, există numeroase moduri în care poți să te mai detașezi, din când în când, astfel încât să fii într-o formă cât mai bună. Iată ce ai putea face:
Nu ezita să faci multă mișcare
Activitatea fizică te va ajuta nu numai să-ți recapeți mai ușor silueta după naștere, dar și să ai mai multă enegie. Poți alege orice formă de mișcare îți face plăcere, dar cere sfatul unui specialist dacă ai avut o naștere cu probleme.

Învață niște tehnici de respirație
O respirație corectă te va ajuta să-ți limpezești gândurile, să te simți mai puțin stresată și să poți să te concentrezi asupra demersului de alăptare în sine. Este ideal să aplici tehnicile de respirație înainte de o sesiune de alăptare, astfel încât să te asiguri că vei beneficia de un flux optim al laptelui matern (în condițiile în care ritmul respirației se va îmbunătăți, iar ritmul cardiac se va regla optim).

Ascultă muzică liniștitoare
Și aceasta îți va crea o stare de bine, atât de importantă pentru a putea alăpta în cele mai bune condiții.

Citește ceva care îți face plăcere
Va fi tot o metodă de relaxare eficientă, care te va ține departe de gîndurile care te agită și te va face să fii mai calmă în momentele în care alăptezi.

Menține-te cât mai bine hidratată

Chiar dacă nu simți mereu nevoie să bei ceva, medicii avertizează că hidratarea este una dintre cele mai la îndemână metode pentru a avea parte de o alăptare confortabilă, în condițiile în care se va îmbunătăți fluxul de lapte matern.
De pildă, nu numai că ar trebui să bei între 8 și 10 pahare de apă pe zi, dar va trebui să-ți completezi necesarul de lichide și prin alte alimente sau băuturi, precum: sucuri naturale de fructe și legume, compoturi, ceaiuri, supe, fructe și legume bogate în apă (cum ar fi pepene, cireșe, dovlecei, castraveți etc.).
Poți să verifici singură dacă te-ai hidratat bine într-o zi urmărind următoarele semnale ale corpului:
• Fluxul de lapte pare mai scăzut decât alte dăți
• Nu-ți simți sânii la fel de plini de lapte
• Poți să resimți crampe musculare când îți ții în brațe bebelușul ca să-l alăptezi
• Îți simți gura uscată
• Te simți mai letargică
• Ai dureri de cap
• Urinezi mai puțin (iar urina este tulbure și mai închisă la culoare)
• Te simți mai amețită etc..

Tu știai cum ar trebui să procedezi pentru a-ți asigura o alăptare cât mai confortabilă și mai de durată?

Citește și: Câtă apă trebuie să bei când alăptezi

Surse:
www.babycenter.com, www.breastfeeding-problems.com, www.livingandloving.co.za, www.mynaturalbabybirth.com, www.themindfulmdmom.com, www.parenting.firstcry.com, www.todaysparent.co
m

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  10 moduri prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei
  10 moduri prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei

  Perioada în care îți alăptezi micuțul este una dintre cele mai speciale din viața ta, dar vine însoțită și de numeroase provocări. Astfel, alături de...

  7 moduri deștepte prin care să faci ghiozdanul copilului mai ușor
  7 moduri deștepte prin care să faci ghiozdanul copilului mai ușor

  După mai multe cercetări efectuate de-a lungul timpului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că un ghiozdan prea greu poate afecta semnificativ sănătatea copilului. În...

  8 trucuri prin care amenajezi o cameră sigură și confortabilă pentru cel mic
  8 trucuri prin care amenajezi o cameră sigură și confortabilă pentru cel mic

  Când pui la cale amenajarea camerei copilului, prioritatea ta trebuie să fie siguranța. Practic, pe lângă alegerea mobilierului și a obiectelor decorative cu aspect deosebit,...

  7 moduri prin care propria ta copilărie îți afectează stilul de parenting
  7 moduri prin care propria ta copilărie îți afectează stilul de parenting

  Cel mai mare efect pe care îl are copilăria asupra vieții tale de adult reiese atunci când devii la rândul tău părinte. Unul dintre factorii predictivi ai modului...

  12 moduri prin care părinții distrug viețile copiilor
  12 moduri prin care părinții distrug viețile copiilor

  Chiar dacă ne dorim tot ce este mai bun pentru copilul nostru, nu de puține ori se poate întâmpla să facem demersuri care îi pot face mai mult rău decât bine....

  3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei
  3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei

  Viata ta este in esenta suma totala a obiceiurilor tale. Obiceiurile iti determina sanatatea fizica, bunastarea mentala si cresterea ta personala. In esenta, orice modificare a...

  5 moduri prin care să elimini singurătatea din viaţa unui copil în carantină
  5 moduri prin care să elimini singurătatea din viaţa unui copil în carantină

  Pentru copii este mai dificil să treacă peste singurătate, avertizează psihologii, în condiţiile în care le este mai greu decât adulţilor să-şi exprime...

  6 moduri prin care vitamina C îți ajută tenul
  6 moduri prin care vitamina C îți ajută tenul

  Toată lumea laudă vitamina C și există un motiv bine întemeiat pentru acest lucru, și anume: vitamina C chiar este extraordinară. Pe lângă beneficiile pe care le are...

  © 2022 Qbebe