Ai un copil sportiv sau atlet? Are nevoie de oase puternice

Ai un copil sportiv sau atlet? Are nevoie de oase puternice

Irina Olteanu - Redactor Senior

Corpul unui copil sportiv sau atlet are niște cerințe nutriționale aparte, iar sistemul său osos nu face excepție. Îți prezentăm din acest motiv o serie de vitamine și minerale utile în dezvoltarea și consolidarea unor oase puternice, precum și recomandări de care este bine să ții cont în calitate de părinte responsabil.

Informații despre sistemul osos al unui copil sportiv sau atlet

Oasele reprezintă un țestu viu, în continuă creștere și schimbare. Pe parcursul vieții, mici fragmente de os se descompun și sunt eliminate din organism, iar un țesut nou se formează, proces care poartă denumirea de remodelare osoasă în intervalul cuprins între 10-16 ani; până la vârsta de 18 ani fetele au atins deja 90% din masa osoasă de vârf - cantitatea maximă de masă osoasă din organism -, în timp ce băieții reușesc abia la vârsta de 20 de ani. Remodelarea osoasă continuă, însă se pierde mai multă masă osoasă decât se depozitează.

Oasele puternice previn apariția accidentărilor la nivelul oaselor și al mușchilor, iar un depozit osos poate garanta că problemele nu vor fi extrem de grave în acest sens. Cel mai mare pericol pentru sistemul osos al unui copil sportiv sau atlet este reprezentat de osteoporoză, o afecțiune care fragilizează oasele și le predispune fracturilor. Iar adolescența constituie cea mai importantă perioadă în ceaa ce privește sănătatea oaselor deoarece dezvoltarea acestora considerabilă are loc în intervalul cuprins între pubertate și vârsta de 18 ani. Tinerele sportive sunt mai predispuse unor probleme ce implică o densitate minerală osoasă în special deoarece corpul lor creează țesut osos nou mai repede decât îl descompune pe cel vechi. Acesta parametru reprezintă cantitatea de calciu și alte minerale care se găsește în oase; duritatea unui os depinde de mărimea și densitatea sa, iar cu cât este mai ridicat conținutul mineral al osului cu atât este mai puternic. Din punct de vedere statistic, un procent cuprins între 16-22% dintre sportivele adolescente prezintă o densitate minerală osoasă redusă, ceea ce crește riscul de fracturi de stres și al altor accidentări la nivelul sistemului osos.

Deși pot fi implicați și factori genetici (mai mult de jumătate din calitatea sistemului osos este influențată pe cale ereditară), există și câteva obiceiuri care pot construi și menține oase puternice, iar alimentația reprezintă punctul de pornire; corpul are nevoie de proteine, minerale și vitamine pentru a putea crea și regenera sistemul osos. http://www.vavianpharma.ro/vitabiotics/produse-vitabiotics/wellteen

Wellteen 

- Formulă dinamică pentru sănătatea și vitalitatea adolescenților -

Supliment alimentar (vitamine, minerale, extract de merișor și ceai verde) pentru adolescenți între 13-19 ani
- sistem imunitar puternic
- sistem osos normal
- sănătate și vitalitate
- memorie și concentrare de invidiat
- energie maximă

Vitamine și minerale pentru oase puternice

1. Calciu - este cel mai important nutriment pentru a obține masa osoasă de vârf și a preveni osteoporoza. O alimentație cu un nivel redus de calciu contribuie la o densitate minerală osoasă redusă, la pierderea timpurie a masei osoase și la un risc crescut de fracturi. Copiii cu vârsta 9-18 ani ar trebui să consume cel puțin 1300 mg de calciu pe zi (sau 4-6 porții de alimente bogate în calciu); în medie adolescentele ar trebui să consume 900 mg pe zi comparativ cu adolescenții cărora le este recomandat un aport de 1200 mg zilnic. Surse bune de calciu includ următoarele: lactate (lapte, iaurt, brânză), migdale, broccoli, kale, somon la conservă, sardine și produse din soia precum tofu; există și alimente ambalate fortifiate cu calciu, inclusiv cereale, sucuri, batoane de cereale, paste și alte produse de patiserie. Un pahar de lapte de 250 ml oferă aproximativ 300 mg de calciu. Acei copii sau adolescenți care nu pot obține cantitatea adecvată de calciu din alimentație necesită suplimente, la recomandarea unui medic specialist.
2. Vitamina D - corpul are nevoie de vitamina D pentru a asimila calciu. Lipsa vitaminei D poate slăbi oasele și crește riscul de fracturi. La fel ca și în cazul calciului, mulți copii și adulți nu consumă doza zilnică recomandată de 600 UI. La nivelul SUA, aproximativ 50 milioane de copii suferă de un nivel scăzut de vitamina D. Iar copiii sportivi care se antrenează în special în săli interioare sunt cei mai expuși unei carențe. Surse bune de vitamina D includ peștele gras (ton și sardine), gălbenușul de ou și laptele fortifiat. Și lumina soarelui contribuie la producția vitaminei D din corp, în timpul verii fiind recomandată o expunere de 15-30 minute în intervalul orar lipsit de radiații UV, fără aplicarea unui produs de protecție solară. Experții recomandă ca adolescentele sportive să beneficieze de un aport de 500-1000 UI sau mai mult dacă prezintă o deficiență în acest sens.
3. Magneziu - acest mineral poate contribui la o densitate minerală osoasă. Surse bune de magneziu includ: legume cu frunze verzi, migdale, fasole, unt de arahide și pâine integrală. Poate fi de ajutor și oferirea unor suplimente cu magneziu.
4. Vitamina K - este necesară pentru un metabolism normal osos și ajută la prevenirea pierderii masei osoase în exces. Această vitamină se găsește în legumele cu frunze verzi precum spanac, kale și broccoli, dar și în mazăre și fasole verde.
5. Fier - ajută la transportul oxigenului către diverse părți ale corpului unde este ncesar. Alimente bogate în fier sunt: carnea slabă, puiul, tonul, somonul, ouăle, fructele uscate, legumele cu frunze verzi și cerealele fortifiate integrale.

copil sportiv sau atlet

De reținut

Copiii care evită lactatele pot întâmpina probleme în cantitatea adecvată de calciu necesară pentru funcțiile corpului; în acest caz corpul va prelua calciu din oase, contribuind suplimentar la o densitate osoasă redusă în timp. Vitamina D ajută la asimilarea calciului, prin urmare chiar dacă aportul de calciu este adecvat, copilul poate fi expus unui risc de slăbire a sistemului osos.

Copiii sportivi au nevoie de cantitatea și combinația potrivită de alimente pentru a susține un nivel crescut de activitate fizică, dar aceasta poate să nu fie prea diferită de o alimentație sănătoasă normală; viața unui sportiv trebuie să reprezinte o prelungire a unei alimentații sănătoase.

În cazul în care sunt implicați în competiții zilnice sau în sporturi de anduranță care îi solicită fizic (presupun 1 oră jumătate - 2 ore de antrenament pe zi) pot necesita un surplus de alimente, precum și de lichide pentru a face față unor solicitări crescute de energie. 

Există și câteva obiceiuri nocive care pot conduce la pierderea calciului și pot împiedica asimilarea acestuia: un aport prea mare de sare, o cantitate insuficientă de somn, un consum de suc în loc de apă sau lapte, consum de cofeină (sau chiar alcool și fumat în cazul adolescenților).

În cazul în care ești îngrijorat cu privire la aportul de vitamine și minerale al copilului tău apelează la un medic pentru a afla dacă sunt necesare testări/analize în acest sens sau o suplimentare.

www.vavianpharma.ro 

Citește și: Cum ajuti copilul sa isi formeze oase puternice 

Surse: http://kidshealth.org; www.teamsnap.com; www.thorne.com; www.healthproblog.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dureri de oase: cauze și motive de îngrijorare
    Dureri de oase: cauze și motive de îngrijorare

    Durerea de oase nu este la fel de frecventă precum cea musculară sau articulară și poate fi „surdă” ori ascuțită, intensă. De asemenea, pielea din zona afectată de...

    Cele mai puternice zodii. Ele conduc lumea și nu poți sta în calea lor
    Cele mai puternice zodii. Ele conduc lumea și nu poți sta în calea lor

    Fiecare zodie are calitățile sale, însă există anumiți nativi care sunt adevărate forțe ale naturii. Sunt puternici, siguri pe ei și nu se tem să își asume riscuri....

    Terapia de cuplu: chiar avem nevoie de ea sau ne putem descurca și singuri?
    Terapia de cuplu: chiar avem nevoie de ea sau ne putem descurca și singuri?

    Psihoterapia a evoluat mult în ultimii ani. Din ce în ce mai multe persoane sunt deschise în a începe un proces de psihoterapie. Printr-o multitudine de forme și...

    Reginele zodiacului! Ele sunt cele mai puternice femei din horoscop
    Reginele zodiacului! Ele sunt cele mai puternice femei din horoscop

    Ele reușesc să se facă întotdeauna remarcate! Sunt ambițioase, determinate și mereu pregătite să înfrunte orice situație. Nu se tem să își asume riscuri și orice...

    Cele mai puternice fete au tați toxici
    Cele mai puternice fete au tați toxici

    Când ai un tată toxic, înveți de la o vârstă fragedă că nu trebuie să te bazezi niciodată pe un bărbat pentru a-ți aduce liniște, stabilitate și fericire!

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    O mamă din Neamț și-a ținut ostatic propriul copil în apartamentul inundat. A fost nevoie de intervenția trupelor speciale
    O mamă din Neamț și-a ținut ostatic propriul copil în apartamentul inundat. A fost nevoie de intervenția trupelor speciale

    Poliția Municipiului Piatra Neamţ a fost solicitată de urgență pentru a salva un copil de 7 ani din brațele propriei mame. Locatarii unui imobil din centrul orașului au anunțat că o...

    La 40 de ani am decis sa fac un copil de una singură. Nu am nevoie de un bărbat să îmi cresc fiica
    La 40 de ani am decis sa fac un copil de una singură. Nu am nevoie de un bărbat să îmi cresc fiica

    Michelle St. Fleur are 45 de ani și o fetiță de 3 ani. A rămas însărcinată la 41 de ani, prin inseminare artificială, devenind astfel mamă fără să fie căsătorită sau să...

    © 2024 Qbebe