Ce este otomicoza și cum o tratezi corect

Ce este otomicoza și cum o tratezi corect

Andreea Baluteanu

O infecție cu fungi a urechii externe, otomicoza apare în general la persoanele care trăiesc în medii calde și umede, dar poate fi dezvoltată și de către cei care suferă de diabet sau care au un sistem imunitar fragil.

Descoperă mai jos care sunt cauzele otomicozei, simptomele care îi indică prezența, dar și cel mai recomandat tratament, precum și modalitățile prin care poți preveni această afecțiune. Află despre ce e vorba!

 

Otomicoza: care sunt cauzele cele mai frecvente

Otomicoza mai poartă numele de otita externă micotică și reprezintă o infecție a urechii externe.

Principala sa cauză o reprezintă infectarea cu fungi, cele mai răspândite specii care cauzează otomicoza fiind Aspergillus sau Candida. În unele cazuri, și afluența de bacterii poate complica infecția.

În general, otomicoza este diagnosticată la persoanele care trăiesc în climate umede și calde, deoarece ciupercile preferă aceste ambiente pentru a crește. De asemenea, infecția se dezvoltă cu precădere în lunile din vară din aceleași motive.

Un alt factor care poate declanșa otomicoza este reprezentat de înotul în ape contaminate cu aceste specii de fungi. Surfing-ul este de asemenea un sport care te poate predispune la otomicoză.

Desigur, multe  persoane vor fi expuse la aceste ciuperci fără a ajunge să se îmbolnăvească. Experții sunt de părere că un rol important îl joacă și sistemul imunitar. Dacă acesta este slăbit, riscurile de contractare a infecției sunt mult mai ridicate.

Iată care sunt și factorii de risc pentru otomicoză:

  • o traumă suferită la nivelul urechii, în general provocată de utilizarea nepotrivită a bețișoarelor de urechi;
  • unele inflamații ale pielii, așa cum sunt eczemele;
  • diabetul;
  • absența cerumenului din ureche care să protejeze de bacterii sau de fungi.

Simptome ale otomicozei

Suspectezi că suferi de otomicoză? Semnele de mai jos îți vor confirma sau infirma bănuielile!

Iată care sunt cele mai comune semne ale otomicozei!

  • pierderea auzului;
  • senzația de „ureche plină”;
  • roșeață la nivelul urechii externe;
  • senzația de mâncărime, mai prezentă în cazul infecțiilor cu ciuperci decât a celor bacteriene;
  • durere;
  • inflamație sau umflare a urechii;
  • percepția de țiuit în ureche;
  • secreții din ureche care pot fi albicioase, galbene sau verzui.

În general, aceste simptome vor fi resimțite la nivelul unei singure urechi, deși sunt și cazuri în care otomicoza afectează ambele urechi.

Diagnosticul și tratamentul otomicozei

Dacă ești de părere că suferi de otomicoză, trebuie neapărat să consulți un doctor. Numai un specialist îți poate pune diagnosticul corect. În acest sens, medicul te va consulta folosind un instrument medical numit otoscop sau auriscop și poate recolta și o mostră de celule sau de fluid din ureche pentru a le analiza la microscop.

În ceea ce privește tratamentul, acesta poate consta în picături pentru ureche, creme sau medicamente administrate pe cale orală. Doctorul poate recomanda de asemenea și un agent antifungic. Importantă este și toaletarea urechii, dar ai grijă deoarece aceasta nu poate fi realizată decât în cabinetul medicului.

Nu trebuie trecute cu vederea nici vechile metode de tratament împotriva otomicozei, precum alcoolul salicilic, alcoolul boricat sau nitratul de argint, extrem de eficiente și ca aplicații locale.

Cum previi otomicoza

Cele mai bune modalități de prevenție a acestei infecții a urechii țin de evitarea mediilor în care poți fi contaminată cu fungi.

Iată ce măsuri să adopți!

Nu elimina cerumenul în întregime. Nu trebuie să realizezi o curățare riguroasă a urechii în fiecare zi, nu uita că ceara din ureche are și rol protector.

Usucă întotdeauna urechile după baie. Poți folosi fie un colț de la prosop sau chiar foehn-ul, având însă grijă să nu cumva să arzi pielea delicată.

Folosește dopuri de urechi atunci când mergi să înoți. Sunt esențiale, mai ales dacă suspectezi că apa în care te relaxezi poate fi contaminată.

Nu te scărpina agresiv în ureche. Poți ajunge să provoci fisuri în piele prin zgâriere, ceea ce va facilita infestarea cu fungi.

Ai grijă la igiena urechii tale! Evită să folosești bețișoare și investește mai degrabă într-un produs special, așa cum este Spray-ul auricular bazat pe elemente marine DOCUSPRAY. Produsul conține nutrienți naturali marini și reprezintă o soluție sigură pentru curățarea frecventă a urechii. Spray-ul este ideal pentru a fi folosit și după o zi de plajă, ca să îndepărtezi astfel nisipul și sarea, fiind de asemenea perfect pentru întreaga familie și pentru copiii cu vârsta mai mare de 30 de luni. Spray-ul auricular bazat pe elemente marine DOCUSPRAY este disponibil la Vavian Pharma!

Surse foto: iStock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sevrajul nicotinic: ce este și cum îl tratezi
    Sevrajul nicotinic: ce este și cum îl tratezi

    Abandonarea obiceiului de a fuma reprezintă o adevărată provocare, în condițiile în care este vorba, de fapt, despre renunțarea la nicotină. Această substanță provoacă...

    Cum este corect: geci sau geace?
    Cum este corect: geci sau geace?

    De-a lungul timpul au existat numeroase revizuiri asupra cuvintelor pe care noi le folosim în vorbirea curentă. O confuzie există si asupra substantivului geacă. Poate ai folosit...

    De ce NU este bine să-ți tratezi soțul ca pe un copil
    De ce NU este bine să-ți tratezi soțul ca pe un copil

    Să-ți tratezi partenerul ca pe un copil îți poate distruge relația. Nu o spunem noi, ci psihoterapeuții! Nu contează dacă partenerul tău nu se trezește la timp, dacă are...

    Cât de important este somnul? Cum ne asigurăm că ne odihnim corect
    Cât de important este somnul? Cum ne asigurăm că ne odihnim corect

    Potrivit celor mai recente statistici, nu mai puțin de 62% din populația lumii are probleme cu somnul, cele mai frecvente tulburări de somn fiind insomnia și apneea obstructivă. Nici...

    Cum este corect: m-ai sau mai? Află când se scrie cu cratimă și când nu
    Cum este corect: m-ai sau mai? Află când se scrie cu cratimă și când nu

    Cuvintele omofone „m-ai” și „mai” îți pot crea o ușoară confuzie, deoarece, așa cum le spune denumirea, ele se pronunță la fel, dar se scriu diferit...

    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

    Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

    Până acum nu ai știut cum să speli corect căpșunile
    Până acum nu ai știut cum să speli corect căpșunile

    Căpșunile sunt printre fructele de sezon favorite ale tuturor, însă deși sunt extrem de gustoase, sunt pline de mici particule de pământ și viermi, iar modalitatea în...

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    © 2024 Qbebe