Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Ce este otomicoza și cum o tratezi corect

O infecție cu fungi a urechii externe, otomicoza apare în general la persoanele care trăiesc în medii calde și umede, dar poate fi dezvoltată și de către cei care suferă de diabet sau care au un sistem imunitar fragil.

Descoperă mai jos care sunt cauzele otomicozei, simptomele care îi indică prezența, dar și cel mai recomandat tratament, precum și modalitățile prin care poți preveni această afecțiune. Află despre ce e vorba!

 

Otomicoza: care sunt cauzele cele mai frecvente

Otomicoza mai poartă numele de otita externă micotică și reprezintă o infecție a urechii externe.

Principala sa cauză o reprezintă infectarea cu fungi, cele mai răspândite specii care cauzează otomicoza fiind Aspergillus sau Candida. În unele cazuri, și afluența de bacterii poate complica infecția.

În general, otomicoza este diagnosticată la persoanele care trăiesc în climate umede și calde, deoarece ciupercile preferă aceste ambiente pentru a crește. De asemenea, infecția se dezvoltă cu precădere în lunile din vară din aceleași motive.

Un alt factor care poate declanșa otomicoza este reprezentat de înotul în ape contaminate cu aceste specii de fungi. Surfing-ul este de asemenea un sport care te poate predispune la otomicoză.

Desigur, multe  persoane vor fi expuse la aceste ciuperci fără a ajunge să se îmbolnăvească. Experții sunt de părere că un rol important îl joacă și sistemul imunitar. Dacă acesta este slăbit, riscurile de contractare a infecției sunt mult mai ridicate.

Iată care sunt și factorii de risc pentru otomicoză:

 • o traumă suferită la nivelul urechii, în general provocată de utilizarea nepotrivită a bețișoarelor de urechi;
 • unele inflamații ale pielii, așa cum sunt eczemele;
 • diabetul;
 • absența cerumenului din ureche care să protejeze de bacterii sau de fungi.

Simptome ale otomicozei

Suspectezi că suferi de otomicoză? Semnele de mai jos îți vor confirma sau infirma bănuielile!

Iată care sunt cele mai comune semne ale otomicozei!

 • pierderea auzului;
 • senzația de „ureche plină”;
 • roșeață la nivelul urechii externe;
 • senzația de mâncărime, mai prezentă în cazul infecțiilor cu ciuperci decât a celor bacteriene;
 • durere;
 • inflamație sau umflare a urechii;
 • percepția de țiuit în ureche;
 • secreții din ureche care pot fi albicioase, galbene sau verzui.

În general, aceste simptome vor fi resimțite la nivelul unei singure urechi, deși sunt și cazuri în care otomicoza afectează ambele urechi.

Diagnosticul și tratamentul otomicozei

Dacă ești de părere că suferi de otomicoză, trebuie neapărat să consulți un doctor. Numai un specialist îți poate pune diagnosticul corect. În acest sens, medicul te va consulta folosind un instrument medical numit otoscop sau auriscop și poate recolta și o mostră de celule sau de fluid din ureche pentru a le analiza la microscop.

În ceea ce privește tratamentul, acesta poate consta în picături pentru ureche, creme sau medicamente administrate pe cale orală. Doctorul poate recomanda de asemenea și un agent antifungic. Importantă este și toaletarea urechii, dar ai grijă deoarece aceasta nu poate fi realizată decât în cabinetul medicului.

Nu trebuie trecute cu vederea nici vechile metode de tratament împotriva otomicozei, precum alcoolul salicilic, alcoolul boricat sau nitratul de argint, extrem de eficiente și ca aplicații locale.

Cum previi otomicoza

Cele mai bune modalități de prevenție a acestei infecții a urechii țin de evitarea mediilor în care poți fi contaminată cu fungi.

Iată ce măsuri să adopți!

Nu elimina cerumenul în întregime. Nu trebuie să realizezi o curățare riguroasă a urechii în fiecare zi, nu uita că ceara din ureche are și rol protector.

Usucă întotdeauna urechile după baie. Poți folosi fie un colț de la prosop sau chiar foehn-ul, având însă grijă să nu cumva să arzi pielea delicată.

Folosește dopuri de urechi atunci când mergi să înoți. Sunt esențiale, mai ales dacă suspectezi că apa în care te relaxezi poate fi contaminată.

Nu te scărpina agresiv în ureche. Poți ajunge să provoci fisuri în piele prin zgâriere, ceea ce va facilita infestarea cu fungi.

Ai grijă la igiena urechii tale! Evită să folosești bețișoare și investește mai degrabă într-un produs special, așa cum este Spray-ul auricular bazat pe elemente marine DOCUSPRAY. Produsul conține nutrienți naturali marini și reprezintă o soluție sigură pentru curățarea frecventă a urechii. Spray-ul este ideal pentru a fi folosit și după o zi de plajă, ca să îndepărtezi astfel nisipul și sarea, fiind de asemenea perfect pentru întreaga familie și pentru copiii cu vârsta mai mare de 30 de luni. Spray-ul auricular bazat pe elemente marine DOCUSPRAY este disponibil la Vavian Pharma!

Surse foto: iStock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Picioare umflate? Care pot fi cauzele și cum le tratezi corect
  Picioare umflate? Care pot fi cauzele și cum le tratezi corect

  Picioarele umflate pot să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru multe persoane, mai ales dacă nu cunoști cauza exactă. De cele mai multe ori cauza ține de alimentație, dar...

  Apiterapia: ce este și ce afecțiuni tratezi la copii cu produse apicole
  Apiterapia: ce este și ce afecțiuni tratezi la copii cu produse apicole

  Apiterapia este folosită încă din antichitate pentru a trata diverse probleme de sănătate și poate fi folosită chiar și de copii, dacă nu au alergie la polen, pentru afecțiuni...

  Infectiile fungice: Cum sa le detectezi, previi, tratezi
  Infectiile fungice: Cum sa le detectezi, previi, tratezi

  Infectiile fungice pot fi foarte sacaitoare, insa in rare cazuri pot avea repercusiuni serioase. Infectiile cu fungi sunt contagioase, dar nu afecteaza decat suprafata pielii si sunt usor de...

  Reportaj Qbebe: care este prețul corect pentru un cărucior 3 în 1
  Reportaj Qbebe: care este prețul corect pentru un cărucior 3 în 1

  Alegerea unui cărucior constituie o alegere dificilă pentru multe proaspete mămici, dată fiind gama largă care există la dispoziție pe piață. Pentru că ne place să fim informați...

  Reportaj: Care este prețul corect al unui pătuț pentru copil sau bebeluș
  Reportaj: Care este prețul corect al unui pătuț pentru copil sau bebeluș

  Alegerea unui pătuț pentru bebeluș sau copil se poate dovedi o alegere dificilă, mai ales că în prezent există o gamă variată de produse pe piață. Pentru că ne dorim să îți...

  Cum tratezi febra la copii. Ghid util pentru părinţi
  Cum tratezi febra la copii. Ghid util pentru părinţi

  Cum tratezi febra la copii. Febra la copii nu este un subiect pe care să-l tratezi cu superficialitate, însă nici nu trebuie să intri în panică. Este adevărat că un episod de febră...

  Experții spun că nu știm cum să ne spălăm corect pe mâini
  Experții spun că nu știm cum să ne spălăm corect pe mâini

  Spălatul pe mâini, obiceiul care ni se implementează încă de când suntem mici și care acționează precum o barieră împotriva bolilor răspândite în...

  © 2019 Qbebe