Cum să-ți ajuți copilul să ia în greutate

Cum să-ți ajuți copilul să ia în greutate

Alina Nedelcu - Redactor Senior

De cele mai multe ori, suntem preocupate ca ai noștri copii să nu ia prea mult în greutate. În unele cazuri însă, putem fi mai degrabă îngrijorate pentru că aceștia nu iau suficient în greutate. Dacă vă aflați în această situație, parcurgeți cu atenție articolul de mai jos pentru a vedea, în mod concret, cum ne putem ajuta copiii să mai câștige niște kilograme în plus, având totodată parte de o dezvoltare armonioasă.

Cum să ajuți un copil mic (de până la 2 ani) să ia în greutate

urs Celia Dacă în primul an de viață, ritmul în care copilul ia în greutate este mai accelerat, după vârsta de 1 an s-a constatat că acesta se mai diminuează. Astfel, un copil mai mare de 1 an ia cam 1, 3-2, 3/2, 5 kg pe an. Din acest motiv, ni se poate părea că al nostru copil nu câștigă suficiente kilograme.
Iată de ce este indicat să ne ducem copilul la un medic pediatru, care ne va lămuri dacă al nostru copil se dezvoltă normal și ne poate oferi mai multe indicații, menite să-l ajute pe micuțul nostru să crească în greutate în mod constant. Să vedem ce sfaturi ne-ar putea da acesta:

Copilul ar trebui să primească lapte de calitate superioară pentru a se bucura de o dezvoltare normală

În jurul vârstei de 1 an, copilul poate să înceapă tranziția de la laptele matern la laptele formulă. Este deci momentul optim să-i dai copilului o formulă cu proteine extrase direct din lapte, cu un conținut de aminoacizi de cantitate și calitate superioară.
De exemplu, Asociația Americană de Pediatrie consideră că un copil de 1-2 ani ar trebui să primească lapte cu un conținut mai ridicat de nutrimente întrucât acesta va contribui mai mult la o dezvoltare optimă a creierului.
După vârsta de 2 ani, consultă-te din nou cu medicul pentru a vedea dacă este mai indicat ca al tău copil să primească lapte cu conținut redus de grăsime, în condițiile în care îți dorești și să mai ia în greutate.

Celia Expert 3 este lapte premium de crestere de la 12 luni la 3 ani.

Celia Expert 3 este o astfel de formulă bogată în aminoacizi, ce va contribui la dezvoltarea copilului. De asemenea, conține Probiotice și Prebiotice FOS cu rol în reglarea tranzitului intestinal și stimularea sistemului imunitar. Cu Prolacta proteine cu valoare biologica foarte inalta ce ajuta la cresterea si dezvoltarea copilului.
Cu Promaternum probiotic cu protectie activa si beneficii de imunitate dovedite clinic.
Cu acizi grasi LC PUFA si nucleotide (dezvoltare cerebrala, acuitate vizuala si cresterea imunitatii)
De 14 ori mai mult Fe si cu 50% mai putin sodiu decat in laptele de vaca
Celia garanteaza calitatea acestui lapte in baza planului de control validat de Institutul Pasteur, Lille, Franta.
Prolacta®: Este obtinut printr-un proces specific: proteinele sunt extrase direct din lapte degresat folosind tehnologii la temperatura joasa (microfiltrare si ultrafiltrare). 

Citește și: Greutatea bebelusului si inaltimea-Grafic de crestere in primii 7 ani

Hrănește copilul mai frecvent

Experții ne spun că, dacă vrem ca un copil mai mare de 1 an să ia în greutate, să încercăm să-i dăm mai multe mese într-o zi. Practic, ar trebui să primească nu mai puțin de 3 gustări pe zi, alături de mesele principale.
Ai grijă ca la aceste gustări să-i dai mâncare variată și cât mai consistentă pentru a fi sigură că va primi suficiente calorii pentru a-i accelera procesul de creștere în greutate.

Orientează-te către hrană cât mai consistentă

Nu este nevoie să-i dai copilului tău multă mâncare, ci este preferabil ca aceasta să fie cât mai bogată în nutrienți.
Din acest punct de vedere, încearcă să suplimentezi caloriile pentru fiecare fel de mâncare pe care i-l dai copilului. Spre exemplu, dacă îi vei pregăti piure de broccoli, rade deasupra brânză sau vei face un sos de brânză.
Important este să fii constantă în acest demers, oferindu-i copilului prilejul de diversificare a alimentației și de a lua mai rapid în greutate.
Dacă aceste încercări eșuează, cel mai probabil este vorba despre niște probleme medicale mai grave (de exemplu, existența unor maladii gastrointestinale netratate), care necesită un tratament.

Mama ce isi hranesti copilul

Cum să ajuți un copil mai mare să ia în greutate

Dacă ești îngrijorată că al tău copil nu ia suficient în greutate, mergeți la un medic, întrucât, din păcate, poate fi vorba de existența unor probleme medicale mai serioase, precum:
• Diabetul
• Hipertiroidismul
• Diverse afecțiuni gastrice
• Prezența unor alergii alimentare
• Anumite medicamente (Ia în calcul și acest aspect dacă al tău copil face un tratament)
• Anumite probleme de natură psiho-emoțională
etc.
Înainte de a te îngrijora prea tare, gândește-te și la următorul lucru: poate al tău copil are o activitate fizică prea intensă și atunci va arde caloriile mult mai repede.
Nu în ultimul rând, străduiește-te să-l ajuți și tu să ia în greutate, punând în aplicare mai multe sfaturi date de medicii nutriționiști. Să cunoaștem câteva dintre ele:

Hrănește copilul mai des

La fel ca și în cazul copiilor mici, și cei mari vor lua mai bine în greutate dacă vor primi mai multe mese pe zi. Ar trebui ca un copil să ajungă la cinci-șase mese pe zi.
De asemenea, dă-i copilului să mănânce ori de câte ori îți spune că îi este foame.

Luatul mesei trebuie să fie un obicei important

O altă modalitate de a-ți ajuta copilul să ia în greutate este să-i dai ocazia să aveți cât mai multe mese în familie.
Chiar dacă restul meselor de peste zi sunt separat, încearcați să aveți parte măcar o dată pe zi de o masă luată împreună, în familie. Veți vedea că vă veți simți minunat, iar copilul va deveni mai dornic să mănânce.

Familie ce ia masa

Ai grijă ca al tău copil să aibă parte și de activitate fizică

Deși la prima vedere s-ar putea spune că activitatea fizică încurajează mai degrabă scăderea/menținerea greutății, experții ne spun că ea poate fi la fel de eficientă și pentru a lua în greutate. Explicația este următoare: efortul fizic va crește apetitul, mai ales dacă este derulat înaintea orelor de masă.
În plus, exercițiile fizice pot stimula creșterea masei musculare și, implicit, acumularea unor kilograme în plus.

Alege pentru copil anumite tipuri de alimente

Când consideri că micuțul tău are nevoie de niște kilograme în plus, alege  alimente care îl pot ajuta să aibă parte de o dezvoltare sănătoasă.
Printre cele mai recomandate alimente pentru ca un copil să ia în greutate se află:

Ouăle

Sunt foarte bogate în proteine și alți nutrieți valoroși (precum vitamina A și B12), ajutându-l pe copil să mai ia în greutate.
Oferă-i copilului cât mai des ouă proaspete și nu te sfii să le folosești la tot felul de preparate, în condițiile în care se spune că ele pot înlocui cu succes unele vitamine de sinteză.

Laptele și smântâna

Sunt o sursă excelentă de calciu și proteine. De exemplu, asigură-te că al tău copil va primi câte unul sau chiar două pahare de lapte zilnic sau prepară-i cu el smoothie și shake-uri.
În ceea ce privește smântâna, folosește-o la sosuri, la creme sau chiar la salate.

Mama si fiica pregastesc un shake cu fructe

Untul

Alege varietăți cât mai de calitate și mai naturale, ce pot fi o sursă bună de grăsimi. Nu-l folosi însă în exces, limitează-te la a-l adăuga la anumite mâncăruri sau pur și simplu pentru sandvișurile pe care i le servești copilului (ai grijă să aplici un strat cât mai subțire)

Avocado

Fiind un aliment atât de complex, va fi numai bun pentru acumularea unor kilograme în plus.
Încearcă să-l ai mereu la îndemână și strecoară-l în tot felul de preparate, care să-l atragă pe copil.

Bananele

O singură banană poate conține până la 105 calorii. În același timp, este o sursă naturală de carbohidrați și de alți nutrienți ce îl pot ajuta pe copil nu numai să aibă parte de o dezvoltare optimă, dar și să ia în greutate.
Străduiește-te să-i dai copilului cât mai des banane, în tot felul de forme!

Alte fructe tropicale

De exemplu, papaya, mango sau ananasul sunt surse naturale de zaharuri și de nutrienți care promovează o creștere sănătoasă în greutate, inclusiv în rândul copiilor.
Nu rata ocaziile în care poți să-i oferi copilului sucuri sau salate cu aceste fructe. În plus, nu uita nici de băuturi consistente, precum smoothie-uri sau milkshake-uri.

Carnea de pasăre

Fiind bogată în proteine, este ideală pentru copiii ce au nevoie să ia în greutate. În plus, este versatilă și cu siguranță o vei putea valorifica în preparate care să fie îndrăgite și de cei mici, dar și de cei mari.

Carnea roșie

Este o sursă de grăsimi, proteine și fier, ideale pentru a stimula creșterea în greutate a copilului.
Ideal este să faci rost de carne roșie cât mai organică și să i-o oferi copilului cât mai des, în felurite preparate.

Cartofii
Specialiștii sunt de părere că, pentru a lua mai consistent în greutate, în dietă ar trebui să fie incluși și carbohidrații, în proporție de aproximativ 40 %.
În contextul în care cartofii conțin arginină și glutamină, ei pot asigura o creștere în greutate a copiilor.
Încercați să-i includeți cât mai des în meniul celor mici!

Fii foarte atentă la gustările pe care i le dai copilului
Când vrei ca micuțul tău să ia în greutate, ai grijă să-i oferi gustări nutritive . Acestea nu trebuie să conțină însă așa-numitele „calorii goale" și să fie în număr de 2-3 într-o zi.
Să vedem ce gustări ar fi ideale pentru ca un copil să poată lua mai ușor în greutate:
• Sandviș cu pâine integrală și unt de arahide și jeleu
• Nuci și fructe uscate
• Măr cu brânză
• Cașcaval cu struguri
• Sandvișuri cu carne/brânză și avocado
• Iaurt cu cereale și cu fructe uscate și banană
• Brioșe cu legume și brânză etc.

Ai grijă ce băuturi consumă copilul

Desigur, consumul de apă este esențial, dar ia în calcul și următorul aspect: dacă un copil va bea prea multă apă (mai ales înainte de mese), nu va mai mânca la fel de mult.
În același timp, ocolește băuturile carbogazoase, care nu numai că nu-l vor hrăni pe copil, dar vor fi dăunătoare sănătății în ansamblu.
Dacă îți dorești ca al tău copil să ia în greutate este preferabil să ai grijă să-i dai, cât mai des, următoarele băuturi:
• Lapte fără conținut redus de grăsime
• Iaurt de băut
• Smoothie-uri
• Shake-uri
• Sucuri de legume și fructe etc.

Citește și: Greutatea si inaltimea copilului: tabel de dezvoltare, 3-18 ani

Voi ați fost nevoite, până în prezent, să vă stimulați copiii să ia în greutate?

Surse:
www.livestrong.com; www.momjunction.com; www.wikihow.com

 

 

http://magazinvavianpharma.ro/
magazinvavianpharma.ro

 

Articolul urmator
Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?
Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie
    Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie

    Moartea animalului de companie, fie el hamster, pisica, broasca testoasa, papagal sau caine, este un moment dureros pentru intreaga familie. Sentimentele pot fi coplesitoare mai ales pentru...

    Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă
    Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă

    Spiritul de echipă este o calitate importantă, pe care trebuie să le-o insuflăm celor mici încă din primii ani ai copilăriei. Un spirit de echipă bine dezvoltat îi...

    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți
    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți

    La fel ca și antrenamentul la oliță și crizele de furie, udarea patului poate fi una dintre multele provocări cu care se confruntă părinții. Udatul patului este un fenomen foarte...

    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”
    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”

    Știai că jocurile video reprezintă cea mai populară formă de entertainment din lume? Aproximativ 40% din populație (3 miliarde de oameni) joacă frecvent jocuri video. Ne referim...

    7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime
    7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime

    Există numeroși factori ce influențează creșterea în înălțime a copilului, printre care factorii genetici, nutriția, activitatea hormonală, gradul de implicare în...

    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere
    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere

    Te-ai confruntat vreodată cu respingerea? Dacă da, atunci probabil știi foarte bine ce presupune acest lucru. Iar dacă nu, atunci încearcă să înțelegi acest sentiment...

    Traumele din copilărie ale partenerului de viață îi afectează stilul de parenting? Uite cum poți să ajuți
    Traumele din copilărie ale partenerului de viață îi afectează stilul de parenting? Uite cum poți să ajuți

    Traumele din copilărie produc neplăceri la vârsta maturității. Copiii deveniți adulți și la rândul lor părinți nu știu cum să gestioneze bagajul emoțional și...

    © 2024 Qbebe