De ce folosirea căștilor poate fi periculoasă pentru sănătatea urechilor?

De ce folosirea căștilor poate fi periculoasă pentru sănătatea urechilor?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Poți să te bucuri de un auz bun, pentru mai mult timp, dacă vei avea grijă inclusiv în ceea ce privește folosirea căștilor. Din articolul de mai jos vei afla cum ar trebui să procedezi, atât pentru tine, cât și pentru copilul tău, astfel încât să fiți feriți de eventualele probleme de auz ce ar putea surveni în urma unei utilizări inadecvate a acestor dispozitive.

Ce înseamnă un sunet prea puternic pentru urechile tale

Una dintre cele mai importante dovezi ale faptului că sunetele provenite de la căști au fost prea puternice este că nu poți să mai auzi nimic în jur în momentul în care le ai în ureche. De asemenea, o altă dovadă a acestui lucru este că, după ce îți scoți căștile din urechi, ai senzația de urechi înfundate.

Medicii specialiști în ORL atrag atenția asupra următorului aspect: majoritatea MP3-urilor din prezent pot produce și sunete mai înalte de 120 decibeli, ceea ce este echivalentul sunetelor auzite la un concert rock. În aceste condiții, ar trebui să ai grijă ca întotdeaua să asculți muzică la căști cam la 60% din volumul acestora. Practic, una dintre cele mai importante reguli pentru ca auzul tău să nu aibă de suferit din cauza căștilor este să asculți muzică timp de 60 de minute, la 60% din capacitatea de volum a lor. Nu ar trebui în niciun caz să te folosești de căști, la volumul lor maxim, mai mult de 5 minute dintr-o zi, ocazional.

Fata ce asculta muzica la casti

Experții sunt de părere că vechile modele de căști sunt mai inofensive pentru urechi decât modelele mai noi, care favorizează ca în ureche să ajungă direct sunetele puternice. În același timp, cele vechi pot fi reglate mai bine în ceea ce privește volumul sunetelor și astfel poți să auzi mai bine inclusiv ce se întâmplă în jurul tău, chiar dacă asculți și muzică în același timp.

Semne ale faptului că ai probleme de auz

În situația în care începi să ai tulburări de auz din cauza utilizării căștilor, trebuie să știi că acestea vor fi treptate, cumulative și dau semne care te avertizează că este cazul să iei măsuri drastice. Iată ce ar trebui să te pună în gardă, arătându-ți că urechile tale sunt în pericol:
• Simți că în urechi se aude un țârâit sau un sunet similar fâșâitului
• Îți este greu să porți o conversație într-un spațiu ce nu are o acustică prea bună sau dacă în jurul tău vorbesc mai multe persoane
• Ți se pare că urechile tale sunt mereu înfundate
• Dai mai tare ca de obicei volumul la televizor sau la radio

Citește și: 13 lucruri pe care urechile tale încearcă să ți le spună

În cazul în care semnalezi asemenea simptome, prima măsură pe care trebuie să o iei este să nu mai asculți muzică la căști, să le dai o „pauză" urechilor tale pentru cel puțin 24 de ore. Vezi ce se întâmplă după acest interval. Dacă tot ai probleme, mergi cât mai rapid la un specialist ORL. Acesta îți poate da să faci diverse investigații pentru a vedea exact nivelul de alterare a auzului. Ulterior îți va da indicații menite să te ajute să ai mai multă grijă de urechile tale și să-ți recapeți treptat auzul.

Cum să-ți protejezi auzul

Pentru ca urechile tale să aibă cât mai puțin de suferit din cauza expunerii la zgomote, inclusiv când vine vorba despre folosirea căștilor, ar trebui să iei oricare dintre măsurile de mai jos. În plus, poți să acorzi o protecție suplimentară urechilor dacă vei fi mai atentă la îngrijirea de zi cu zi:
Dopuri de spuma pentru urechi Dă-le urechilor tale răgazul să se „odihnească"
Fie că este vorba despre participarea la diverse evenimente, fie că este vorba despre zgomote puternice din preajma ta, urechile tale vor fi mai ferite de volumul mare al decibelilor dacă vei recurge și la niște dopuri speciale.
Spre exemplu, dopurile de spumă din gama „Quies" au fost concepute special pentru atenuarea zgomotelor puternice. Ele se utilizează în felul următor:
• Modelează dopul cu degetele
• În timp ce ții apăsat dopul îl vei introduce în canalul auditiv
• În câteva secunde dopul se va ajusta după forma canalului auditiv
Nu uita, dacă ai avut, de pildă, o noapte în care ai ascultat muzică tare, un repaos de 15-16 ore va fi binevenit pentru protecția urechilor tale.

Fii atentă la volumul pe care-l ai la căști
Ca să te bucuri pentru cât mai mult timp de un auz optim, ar trebui să nu uiți de această indicație, venită din partea medicilor: nu asculta la căști cu un volum mai mare de 60% din volumul disponibil, nu mai mult de 1 oră pe zi. Cel mai bine va fi să faci rost de căști care nu se fixează prea profund în ureche și care vor afecta mai puțin timpanul.

Ocolește bețișoarele de urechi obișnuiteBetisoare de curatat cu dubla actiune
Nu va fi niciodată o soluție sănătoasă curățarea urechilor cu ajutorul bețișoarelor cu vată. Mult mai bine va fi să apelezi la unele cu acțiune dublă de curățare, așa cum sunt și „Otospoon" din gama „Quies". Acestea sunt capabile să îndepărteze cerumenul în exces, dar împingându-l în interiorul urechii, ci îndepărtat înspre exterior. Le vei folosi ținând cont de instrucțiunile de mai jos:
• Vei introduce ușor capătul în formă de lingură în canalul auditiv extern și, în timp ce vei învârti bețișorul, vei scoate ceara cu grijă. Nu vei introduce bețisorul mai departe de canalul auditiv extern! (Acest procedeu împiedică împingerea cerumenului în interior și formarea dopurilor de ceară).
• Vei folosi capătul din bumbac pentru a curăța partea exterioară a urechii

Citește și: De ce nu trebuie curățăm ceara din urechi?

Mergi la controale periodice ale auzului
Un specialist în ORL îți va recomanda să faci un astfel de control 1 dată de pe an. Procedând așa, orice semne referitoare la faptul că există  ceva ce nu  este ceva în regulă cu urechile tale vor fi detectate din timp și atunci pot fi luate măsuri apte să împiedice o deteriorare mai serioasă a auzului.

Cum ar trebui utilizate căștile pentru ca un copil să fie în siguranță

ORL-iștii pediatri spun că un copil poate să asculte muzică la căști, cu condiția să nu aibă volum maxim pentru timp prelungit, în mod constant.
Până în prezent, experții în domeniu nu pot da o vârstă exactă de la care este perfect sigur pentru urechile copilului să suporte sunetele provenite de la căști. Cu toate acestea, ei insistă asupra următorului aspect: cu cât un copil este mai mic, cu atât canalul său auditiv are dimensiuni mai reduse, ceea ce înseamnă că urechile sale nu vor tolera la fel de bine ca urechile unui adolescent sau ale unui adult sunetele puternice. De aceea, va fi mai bine să nu te grăbești să-i pui la îndemână căști.

Un alt îndemn al specialiștilor este ca toate dispozitivele ce permit utilizarea căștilor să-i fie date unui copil dacă nu vor avea o capacitate mai mare de 75 decibeli. Chiar și așa, copilul va trebuie obișnuit să nu asculte la căști decât muzica dată la volumul ce reprezintă aproximativ jumătate din capacitatea dispozitivului respectiv.

La fel ca în cazul adulților, o deteriorare a auzului trebuie semnalată de îndată unui medic. De tine va depinde să-ți observi cu atenție copilul pentru a detecta eventualele indicii ale faptului că nu mai aude la fel de bine (de exemplu, va vorbi mai tare ca de obicei, se va plânge că are „dopuri" în urechi, nu se va mai concentra la fel de bine când discuți cu el, va dori să dea mereu mai tare volumul unui televizor sau al unui radio etc.). Este esențial ca orice probleme să fie sesizate la timp, întrucât inclusiv o deteriora ușoară a auzului poate să determine, la copiii mici (sub vârsta de 4-5 ani), o reducere semnificativă a capacității de a beneficia de achiziții de limbaj complexe.

Metode prin care să ai grijă de auzul copilului tău

Ca să-i permiți copilului să folosească în siguranță căștile și să fie protejat de eventuale tulburări de auz, poți lua măsuri precum:
• Alege pentru el căști care să poată fi așezate mai degrabă în exteriorul urechilor și să aibă cât mai puțin contact cu canalul auditiv
• Poți face un test: Dacă poți să auzi muzica de la căștile copilului când stai la 1 m distanță de el, înseamnă că aceasta este prea tare și că poate fi periculoasă pentru urechile sale

Copil ce asculta muzica la casti la un volum prea ridicat

• Învață-l să mai facă pauze de la ascultatul la căști- Spre exemplu, ar fi ideal ca un copil să nu asculte muzică la căști mai mult de 1 oră fără pauză
• Încearcă să găsești dispozitive care să permită o setare în prealabil a volumului sunetului, pe care copilul să nu știe să o modifice
• Stai de vorbă cu copilul despre cum ar trebui să fie utilizate căștile pentru a nu-i pune auzul în pericol
• Ideal va fi să faci rost de căști special create pentru copii, care să asigure o fixare optimă și să nu aibă disponibil un volum ridicat

Tu te-ai gândit până acum la regulile pe care ar trebui să le respecți pentru ca nici urechile tale, dar nici ale copilului tău, să nu aibă în niciun fel de suferit în urma utilizării căștilor?

Citește și: 10 porunci in ingrijirea urechilor

Surse:
www.babycenter.com, www.earq.com, www.kidspot.com.au, www.medicaldaily.com, www.osteopathic.org

Articolul urmator
Cât de tare poți să asculți muzică în căști?
Cât de tare poți să asculți muzică în căști?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Atenție, părinți! Un copil de 4 ani s-a infectat cu o bacterie periculoasă de la odorizantul de cameră
    Atenție, părinți! Un copil de 4 ani s-a infectat cu o bacterie periculoasă de la odorizantul de cameră

    Părinți, gândiți-vă de două ori înainte de a cumpăra parfumuri și odorizante de cameră! Ingredientele pe care acestea le conțin pot fi periculoase pentru inreaga...

    Tulpina britanică, din ce în ce mai periculoasă pentru copii. Iată cum îi afectează
    Tulpina britanică, din ce în ce mai periculoasă pentru copii. Iată cum îi afectează

    În contextul actual al pandemiei, specialiștii din diferite țări avertizează asupra răspândirii mai rapide a virusului SARS-CoV-2 din cauza mutațiilor suferite de acesta....

    Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?
    Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?

    Contuziile la nivelul capului la copii pot avea loc oricând, indiferent cât de mult am încerca să prevenim. Dacă, însă, micul pacient prezintă simptome...

    Cea mai periculoasă jucărie! Din ce în ce mai mulți copii ajung de urgență la spital!
    Cea mai periculoasă jucărie! Din ce în ce mai mulți copii ajung de urgență la spital!

    Tot mai mulți copii ajung în stare gravă la spital din cauza unei jucării antistres, formată din mai multe bile magnetice foarte puternic atrase între ele. Un băiețel de...

    Depresia mută, funcțională: O afecțiune periculoasă a prezentului, care pândește din întuneric
    Depresia mută, funcțională: O afecțiune periculoasă a prezentului, care pândește din întuneric

    Atunci când ne gândim la depresie, ne imaginăm cel mai adesea că persoanele afectate se află într-o situație de viață aproape lipsită de speranță. Ne imaginăm că...

    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică
    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică

    Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi fost lumea noastră fără muzică? Nici noi! De fapt, nici nu vrem să ne gândim la așa ceva. Muzică are puterea de a aduce oamenii...

    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!
    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!

    Poate ca te intrebi cand si mai ales cum sa construiesti sanatatea mintala a copilului tau. Nu, nu este o idee SF sa te ocupi de asta cat mai devreme posibil. Iata un mini-ghid realizat de...

    Șervețelele umede sunt un pericol pentru sănătatea copiilor?
    Șervețelele umede sunt un pericol pentru sănătatea copiilor?

    Nelipsitele și extrem de utilele șervețele umede pe care le folosim pentru a șterge copiii la guriță, pe mâini, pe haine sau la poponeț sunt extrem de periculoase și toxice....

    © 2024 Qbebe