Hemoroizii externi în sarcină

Hemoroizii externi în sarcină

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre cele mai frecvente probleme din sarcină, ce poate crea disconfort sporit, este și existența hemoroizilor. Din articolul de mai jos vei afla detalii despre hemoroizii externi, cum ar fi cauzele pentru care apar, cum pot fi preveniți și tratați. Nu uita că vizita la un specialist se impune, în special dacă ai adesea simptome nedorite.

Ce sunt hemoroizii externi

Hemoroizii de acest tip se referă la inflamarea vaselor de sânge de sub pielea din jurul anusului. Pot fi recunoscuți pentru că sunt formațiuni moi și umede, de culoare roz.

Din ce cauze apar hemoroizii externi în sarcină

Aceștia pot surveni încă din primul trimestru al sarcinii. De asemenea, dacă știi că îi aveai, așteaptă-te ca pe parcursul sarcinii să se dezvolte, cu precădere în ultimul trimestru.
Motivele ce stau la baza apariției hemoroizilor externi se referă la:
Prezența constipației
Fluctuațiile hormonale ce însoțesc sarcina pot să favorizeze constipația, în special dacă ai o predispoziție în acest sens. În aceste condiții, scaunele tari vor alimenta formarea hemoroizilor, cu atât mai mult cu cât te forțezi mult când mergi la toaletă.
Din cauza constipației severe se poate ajunge la situația ca hemorozii externi să devină trombozați, adică să existe cheaguri de sânge în interiorul pereților hemoroizilor, ceea ce poate crea dificultăți serioase în procesul defecației, când faci mișcare sau când vrei să stai jos. Uneori, aceștia sunt însoțiți de sângerări.
Dacă bănuiești că te confrunți cu hemoroizi trombozați, grăbește-te să te duci la medic pentru a nu te pune în niciun fel de pericol.

Creșterea în volum a uterului
Evoluția sarcinii determină ca uterul să crească și să exercite o presiune tot mai mare la nivelul venei cave inferioare (Această venă se află pe partea dreaptă a corpului și are rolul de a transporta sângele de la nivelul membrelor inferioare și organelor situate sub diafragmă, la inimă). Acest fenomen va duce la încetinirea întoarcerii sângelui din partea inferioară a corpului spre cea superioară și va determina inflamarea venelor existente mai jos de uter, inclusiv pe a celor din zona anusului.

Creșterea nivelului de progesteron
În urma creșterii nivelului acestui hormon în sarcină, pereții vaselor de sânge vor fi mai predispuși spre inflamare. De asemenea, din cauza nivelului ridicat de progesteron tranzitul intestinal va fi mai lent, mărind riscul de apariție al hemoroizilor.

Sedentarismul
Tendința de a sta prea mult jos nu va face altceva decât să te predispună mai mult la dezvoltarea hemoroizilor externi.
Poți să ocolești această problemă dacă vei încerca să ai parte de activitate fizică în mod constant, inclusiv în ultimul trimestru. Pentru siguranța deplină a bebelușului și a ta consultă un medic pentru a vedea ce formă de mișcare ți s-ar potrivi cel mai bine.

Femeie insarcinata ce sta pe o banca si mananca pizza

Simptomele hemoroizilor externi

Îți vei da seama că ai hemoroizi dacă vei sesiza următoarele manifestări neplăcute:
• Senzația de mâncărime și/sau arsură în zona anusului
• Apariția iritației în regiunea anală
• Durere și disconfort, mai ales după ce mergi la toaletă
• Sângerări nedureroase, în special după mersul la toaletă
• O umflătură mică, sensibilă și dureroasă în preajma anusului
Este recomandat să nu ignori aceste simptome și să te duci la doctor, în special dacă durerile și disconfortul sunt persistente.

Cum pot fi tratați hemoroizii externi din sarcină

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l reții este: nu te apuca să iei medicamente sau unguente fără recomandarea unui medic. Numai acesta îți va da un diagnostic și îți poate prescrie un unguent sau supozitoare care sunt perfect sigure și pentru perioada sarcinii. De cele mai multe ori, ți se va spune că acestea nu trebuie utilizate mai mult de o săptămână.
În afara unui tratament special, poți să iei și tu acasă măsuri menite să te ajute să mai scapi de neplăcerile provocate de hemoroizi. Printre acestea se numără:
• Zona afectată va fi cufundată în apă călduță, dar fără să pui în ea săpun, gel de duș sau spumă de baie, întrucât acestea pot spori iritația și mâncărimile
• Poți face o baie cu apă în care ai pus bicarbonat de sodiu
• Tamponează-te cu bicarbonat pe zonele în care simți disconfort
• Evită să stai prea mult timp jos- În acest fel, vei evita constipația și presiunea suplimentară exercitată asupra vaselor de sânge din zona anală

Multi-Gyn comprese anale Un alt demers foarte important, care poate ameliora disconfortul adus de hemoroizii externi este să recurgi la comprese anale.
„Multi-Gyn Comprese anale" constituie un tratament foarte eficient în caz de hemoroizi și fisuri anale, sprijinind procesul de vindecare. Ele au un efect calmat puternic  asupra țesuturilor afectate, a mâncarimii și a iritației. Totodată, au capacitatea de a reduce inflamația și de a preveni infecția.
Pentru cele mai bune rezultate ar trebui să le folosești urmând aceste instrucțiuni:
• Așează compresa cu partea impregnată cu gel pe locul afectat de hemoroizi
• Compresa va sta fixată acolo cel puțin 20 de minute
• Compresele se pot aplica și de două ori pe zi, până când simptomele nu mai sunt supărătoare sau dispar
Compresele anale nu ar trebui aplicate mai mult de 30 de zile într-o perioadă de tratament.

În cazul în care hemoroizii se vor agrava prea mult în timpul sarcinii și vei avea simptome tot mai severe, ți se poate recomanda îndepărtarea lor pe cale chirurgicală, după ce vei naște.

Ce se poate face pentru a preveni hemoroizii externi din sarcină

Ca să nu ai prea mult de suferit din cauza hemoroizilor, ține cont și de indicațiile de mai jos:
Adoptă o dietă echilibrată, care să conțină suficiente fibre
Acestea din urmă au rolul de a regla tranzitul intestinal și de împiedica o constipație severă. Nu uita să ai parte de fibre la fiecare masă a zilei, bazându-te pe consumul de fructe, legume și cereale integrale.

Hidratează-te suficient
Pentru a te simți cât mai confortabil în timpul sarcinii, ar trebui să bei cel puțin 8-10 pahare de apă pe zi. Alături de apă bazează-te și pe sucuri naturale, smoothie-uri, compoturi, supe, ceaiuri neîndulcite (Cere sfatul unui specialist pentru a afla exact ce fel de ceaiuri nu sunt recomandate în sarcină) etc..

Femeie insarcinata cu un pahar cu apa

Încearcă să incluzi mișcarea în rutina ta zilnică
Mișcarea este și ea necesară pentru a nu ajunge să fii constipată. Străduiește-te să te plimbi zilnic sau derulează orice alt tip de activități fizice recomandate de un specialist.

Citește și: Sfaturi esentiale pentru practicarea sportului in sarcina

Evită să stai prea mult timp jos
Cu cât vei sta mai mult jos, pe suprafețe tari, cu atât se va crea mai multă presiune la nivelul vaselor de sânge din zona anusului și se va antrena inflamația ce va alimenta hemoroizii. De aceea, străduiește-te să te ridici des în picioare, chiar dacă nu ai cum să faci câțiva pași.

Nu amâna mersul la toaletă
Să-ți formezi un obicei din  a folosi toaleta exact când ai nevoie te va scuti de multe neplăceri, întrucât evacuarea materiilor fecale se va face mai ușor și nu vei mai fi nevoită să te forțezi, inducând presiune la nivelul vaselor de sânge.

Tu știai până acum detalii despre hemoroizii externi din perioada sarcinii?

Citește și: Totul despre hemoroizi

Surse:
www. americanpregnancy.org, www.babycenter.com, www.mayoclinic.org, www.webmd.com

Articolul urmator
Cheilita angulară: cauze, simptome și tratament
Cheilita angulară: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?
    Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?

    Deși pare o problemă care afectează persoanele trecute de o anumită vârstă, care au o dietă necorespunzătoare, hemoroizii apar și la bebeluși. Din fericire, pot fi tratați cu...

    O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația
    O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația

    În anumite situații, există posibilitatea să primești un rezultat negativ după un test de sarcină deși, de fapt, ești însărcinată. Printre asemenea situații se...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă
    Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă

    O mamă însărcinată a primit o veste caldă, una rece, în urma ecografiei de 12 săptămâni de sarcină. Inimioara bebelușului ei a încetat să mai bată, dar...

    Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii
    Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii

    Inainte si dupa ce ai ramas insarcinata este recomandat sa faci mai multe analize medicale pentru a determina starea de sanatate a mamei si a bebelusului. In continuare vei afla ce analize...

    Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență
    Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență

    „I-am spus medicului că am dureri mari, dar a insistat că e vorba de gaze și m-a trimis acasă. Când am ajuns a doua oară la spital, pentru că nu mai suportam durerile, am...

    A fost lansat primul test de sarcină bazat pe salivă
    A fost lansat primul test de sarcină bazat pe salivă

    Nevoia de inovație impusă de pandemia de Covid-19 a dus la un rezultat neașteptat. Mai precis, o echipă de cercetători israelieni care a lucrat la testele rapide antigen de salivă...

    Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde
    Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde

    Sună puțin ciudat, nu-i așa? De ce și-ar face un bărbat test de sarcină? Ei bine, motivul te va surprinde! Se pare că testul de sarcină, pe lângă faptul că depistează...

    © 2024 Qbebe